Naast de P45 bordjes die ik voor de grote P45review heb mogen bekijken heb ik vorige maand in Taipei nog met een leuk Gigabyte bordje mogen werken, de Gigabyte EP45-DS4. EfIba6i4 De Gigabyte EP45-DS4 is een bord met een redelijk uitgebreide featureset. Socket 775 Intel P45 + ICH10R 16GB memory support (4x 1.8V DDR2 dimm) 1 x PCI Express x16 slot 1 x PCI Express x8 slot 1 x PCI Express x4 slot 3 x PCI Express x1 slot 1 x PCI slot 6x S-ATA 1x P-ATA 12x USB 3x Firewire 2x 1Gb lan met teaming support 7.1 channel audio met SPdif en optical out 2x eS-ATA Verder heeft het bord een aantal features die vallen onder de durable 2 techniek van...
config | off | boot | idle | 3dmark | superpi 1 | superpi 2 |
380W - EP45DS4 EIST + DES | 2W | 109W | 58W | 130W | 81W | 91W |
330W - EP45DS4 no EIST no DES | 2W | 109W | 66W | 138W | 85W | 95W |
330W - EP45DS4 EIST no DES | 2W | 103W | 59W | 131W | 84W | 95W |
330W - EP45DS4 EIST + DES | 2W | 103W | 57W | 125W | 81W | 90W |
Kwa prijs is de DS4 leuker dan de DQ6, al heeft de DQ6 wel een berg meer features, en heeft die niet 3, maar 6 jaar garantie, daar betaal je natuurlijk ook wel een beetje extra voor.Leuke review. Mooie aanvulling op je round-up. Ik heb het gevoel dat deze kaart een stuk hogere prijs/kwaliteitsverhouding heeft dan de DQ6, die toch gauw een 50% duurder is. De featureset en OC-mogelijkheden (voor zover beschreven) vind ik zeer acceptabel voor de prijs (misschien m.u.v. de SATA zie hieronder)
Ik vind het juist ideaal, je kunt die poorten gebruiken als je het daadwerkelijk nodig hebt, zo niet dan pak je gewoon de interne poorten. Nu heeft de DS4 maar 6 poorten, maar als je 1 optical en 3 hdds hebt kun je nog makkelijk 2 eS-ATA poorten gebruiken.In tegenstelling tot wat je bij de featureset suggereert, moeten (interne) SATA-aansluitingen opgeofferd worden voor de e-SATA-aansluitingen. Als dat zo is dan kan nik me voorstellen dat de 6 SATA-aansluitingen aan de krappe kant kan is.
Voor wat betreft de energiebesparing kunnen we al zien dat het werkt, de levensduur moet voornamelijk door de tijd uitgewezen worden. Tot nu toe heb ik nog geen bord gezien met UD2 erop dat defecten had aan elco's of mosfets. Dus je hebt idd gelijk, de toekomst moet het uitwijzen, maar ik geloof wel dat het klopt, want anders zouden de andere grote mobobakkers ook niet dezelfde kant op zijn gegaan en hun eigen varianten erop gebruiken.Heb je al bewijzen dat het durable-2 systeem werkt? Tot nog toe is het toch nog te nieuw om van een echte track-record te kunnen spreken? Dus de toekomst zal uit moeten wijzen of het waar is wat GygaByte beweert.
Dit was een Gigabyte G-Power, die haddden ze daar voor ons liggen. De AF7pro waar ik het over heb is degene die ook gebruikt wordt in de review, dus vandaar dat ik die aanhaalde. Daarbij heeft dat ding nog een iets grotere footprint dan deze gebruikte G-Power.Welke koeler had je hier op staan. Het is in ieder geval zeker geen 7 Pro waaraan je refereert in je review. Ik vind het overigens onvoorstelbaar dat ze borden op dit niveau maken, met allerlei features voor OC-ers, dat er geen plaats is voor de grote koelers, die automatisch nodig zijn voor die jongens. Gelukkig heeft GigaByte daar blijkbaar wel oog voor gehad.
Een voeding is efficienter zodra je dichter bij het max van het verbruik zit. Uit de test is te zien dat je maar 150 Watt gebruikt met deze simpele testsetup, wat maar een heel klein deel is van de voeding. Daarom gaan er de nodige Watts verloren door de inefficientie van iedere voeding. Het systeem op zich verbruikt evenveel (het gedeelte NA de voeding zeg maar), de verschillen tussen de voeding zijn te verwijten aan de stroom die verloren gaat en dus omgezet wordt in warmte.Van het laatste stukje snap ik niet zoveel. Waarom gaat een systeem meer stroom verbruiken als je er een grotere voeding opzet. Puur omdat de voeding bij die lage belasting minder efficiënt is? M.a.w. het systeem blijft precies evenveel stroom verbruiken.... Wat betekent de afkorting EIST?
Waar moet ik aan denken als ik dit lees?Alle opties kunnen gemakkelijk worden aangepast en Gigabyte heeft niet langer de geavanceerde opties verborgen.
Klinkt als een primeur. Hoe moet ik MIT zien? Als een soort overclock-profiler? Zoals Abit volgens mij al een tijdje heeft.In de bios is als eerste de MIT, mobo intelligent tweaker neergezet, op deze manier kunnen overclocks direct aangepast worden.
[Reactie gewijzigd door EnderQ op 25 juli 2024 18:27]