Inleiding
Omdat ik steeds meer problemen had met mijn Galaxy S2 ging ik opzoek naar een nieuw toestel. Na de eerste hands-on video's van de HTC One was ik eigenlijk meteen verkocht. Het design sprak mij erg aan en het toestel kwam goed uit diverse tests. Beetje jammer was het dat dit toestel nog niet in Nederland verkrijgbaar was en maar werd uitgesteld. Na even rondsnuffelen op het forum kwam ik iemand tegen die nog een afhaalbericht had voor het afhalen van het toestel in Duitsland. Bingo. Die was voor mij.
In the box
Wat zit er allemaal in de doos:
- HTC One
- Micro USB naar USB kabel
- USB Stopcontact lader.
- In-Ear oordopjes
- Microsim plug
- Handleidingen
- Garantieverklaring
Design en bouwkwaliteit
Na het openmaken van de verpakking was de eerste reactie meteen: Wauw!
Het toestel ziet er erg strak uit en als je hem vast houd heb je ook meteen het idee dat je iets speciaals in je handen hebt. Hij voelt stevig aan en niet al te zwaar. Het glas van het scherm ligt netjes in het toestel en is even hoog als de randen en de speakergrills waardoor het een mooi geheel is. Er zijn helaas wel opmerkingen over de bouwkwaliteit. Zo heb ik aan de bovenkant van het toestel een minuscule opening bij de speakergrill. Volgens HTC zou het toestel een geheel moeten zijn, dus zonder openingen. Ook ligt de volumeknop aan de rechterkant er net niet helemaal waterpas in. Voor de rest is het allemaal in orde.
Hardware
De telefoon beschikt over een 1.7 Ghz Qualcomm Snapdragon 600 Quad-core processor, 2GB DDR2 geheugen met een opslagcapaciteit van 32GB waar daadwerkelijk 25,4GB van overblijft. Het scherm is voorzien van een 4.7 inch 1080p Full HD scherm met 468 PPI (Pixels Per Inch). Het geluid komt uit 2 front stereo speakers met Beats Audio versterker. Er zijn 2 camera's geplaatst in dit toestel. Aan de achterkant zit een HTC UltraPixel camera. Dit is een 4MP camera met BSI sensor, pixelgrootte 2.0 µm, sensorgrootte 1/3' , F2.0 lensopening en 28 mm lens. Ook is er een Optical Image Stabilization (OIS) toegevoegd wat er voor zorgt dat het beeld gestabiliseerd word. Aan de voorkant bevind zich een 2.1 megapixel camera, f/2.0 groothoek (88-graden) met mogelijkheid om in 1080p op te nemen.
De telefoon kan worden verbonden met Bluetooth 4.0 en Wifi: IEEE 802.11 a/ac/b/g/n. Aan de bovenkant zit een 3,5 mm stereo audio-ingang, aan de linkerkant zit de micro-sim slot en onderop de Micro USB poort. Helaas ontbreekt een SD-kaart slot waardoor het niet mogelijk is om extra schijfruimte toe te voegen.
Scherm
Het eerste wat je opvalt zodra je het toestel aanzet is dat het scherm er erg goed uitziet! Het scherm haalt maar liefst 468 PPI (pixels per inch) waardoor pixels tellen bijna onmogelijk is! Tevens heeft het een helderheid die de 485 cd/m2 kan halen (
bron). Dit betekent dat het scherm in het zonlicht erg goed zichtbaar is. De kleuren zijn ook erg goed. Vergeleken de super amoled schermen van Samsung zijn de kleuren iets rustiger (springen niet heel erg in het oog) en meer natuurlijker als je foto's gaat bekijken. Ook een pluspunt is dat de kijkhoeken van het scherm erg goed zijn. Hoe je het toestel ook vast houd, je verliest amper tot geen kleuren. Het scherm is met een grotere kijkhoek alleen een klein beetje donkerder.
Gebruik van het toestel
Het toestel is snel, heel snel. Nog geen een keer merkte ik vertraging. Het installeren van applicaties is binnen non-time gebeurd. Het zelfde geldt voor het openen van applicaties, ook al heb je 9 applicaties gelijktijdig draaien merk je geen vertraging. Wat betreft de aanraking. Je hoeft totaal niet te drukken op het toestel. Bij de minste aanraking reageert hij direct. Niet een keer had ik het idee dat het toestel niet goed reageerde op mijn vingers. Wat wel een punt van aandacht is, is het feit dat de wifi verbinding wat minder sterk is zodra je het toestel aan de bovenkant en onderkant vasthoud. Heb er niet heel veel last van maar tijdens een speedtest merkte ik dat ik de verbinding wat minder stabiel was.
Sense 5 en Blinkfeed
Het eerste wat opvalt is dat het standaard uiterlijk van android is vervangen door de Sense 5 skin. De kleuren wit en zwart zijn hiervan de basis. Het ziet er erg modern en strak uit.
Als je het toestel start kom je op het hoofdscherm. Dit is standaard het blinkfeed tabblad. Hier kan je in een overzicht zien wat er gebeurd is op je social media pagina's zoals Facebook en Twitter maar ook wat er in het in de wereld is gebeurd. Blinkfeed is alleen nog een beetje karig qua nieuws bronnen. Je hebt nu de keuze uit 12 bronnen, waaronder o.a. tweakers, eurogamer, het ANP. Bronnen zoals NU.nl, AD.nl etc zijn er helaas nog niet. Hopelijk komen deze binnenkort beschikbaar. Voor de gene die niets met Blinkfeed te maken willen hebben bestaat de mogelijk om het startscherm aan te passen naar een ander tabblad. Blinkfeed blijft echter wel altijd een actief tabblad en is niet uit te schakelen.

Standaard applicaties
Standaard staan er al een klein aantal applicaties op het toestel. Normaal ben ik daar geen fan van, maar de applicaties die ze meeleveren zijn voor mij zo goed als allemaal nuttig. Zo heb je o.a. Dropbox, Facebook, Twitter, Youtube, TuneIn Radio, PDF viewer en Polaris Office meteen ter beschikking. Naast deze applicaties vind je alle Google apps zoals Google Play, Google+ en Gmail al op het toestel. Niet vreemd natuurlijk aangezien android van Google afkomstig is.
Een andere applicatie welke al voor geïnstalleerd staat, is de TV app. Met deze app kan je heel makkelijk alle apparaten die in connectie staan met je tv bedienen. Zo kan de tv aanzetten en uitzetten,het volume regelen voor je audio-systeem, en je tv-receiver bedienen zonder elke keer van afstandsbediening te wisselen. Heb het hier een avond getest en ja, het werk best goed. Je toestel gaat zodra deze in tv modes is gezet automatisch aan wanneer je het toestel weer oppakt. Ook reageerde mijn tv sneller met de tv app dan met de normale afstandsbediening.
De camera
HTC heeft een nieuw soort camera gebruikt bij deze toestellen, de zogeheten HTC UltraPixel camera met BSI sensor. Deze camera moet er voor zorgen dat je naast mooie foto's met daglicht ook goede foto's kunt maken in situaties waar je weinig licht ter beschikking hebt.
Hier een link naar een album met wat test foto's in diverse omstandigheden
Wat frappant is aan deze camera is dat HTC ervoor heeft gekozen om niet zoals de meeste smartphone camera's een 12 megapixel of hoger erin te zetten, maar juist een kleinere een 4 megapixel camera. Toch doet deze 4 MP camera het alles behalve slecht. De foto's hebben overdag weliswaar iets meer ruis vergeleken de Galaxy S4, maar zien er nog steeds goed uit. In de avond draaien de rollen zich om. Dan laat de HTC One weer een beter plaatje zien.
Bij de camera applicatie heeft HTC de optie "Zoe" toegevoegd. Als deze optie staat ingeschakeld zal de camera een groot aantal foto's schieten en deze verwerken in een kort filmpje met geluid. Je kan achteraf dan altijd de beste foto kiezen uit de geschoten reeks. Indien er toevallig ook mensen door je fotomomentje liepen kan je met Zoe deze onbekende personen uit je foto halen. Doordat de camera zoveel frames per seconden schiet kan hij bewegende objecten laten verdwijnen. Een hele toffe functie. Een voorbeeld video hiervan is
hier te vinden. Ook zitten er wat standaard verwerkingsopties bij zodat je bijv. de rode ogen kan laten verdwijnen of de foto een zwart-wit tint geeft.
Waar ik ook zeker over te spreken ben is de video functie van deze camera. Het beeld ziet er overdag erg scherp uit en ook in de avond met weinig licht krijg je nog redelijke video-opnames voorgeschoteld. Het geluid daarbij is ook van hoge kwaliteit. Zelfs bij feestjes waar het volume de 100 DB bijna overschrijft. Voordat je iets gaat filmen waarbij je veel beweegt is het wel aan te raden om de focus handmatig in te stellen. Het wil namelijk nog wel is voorkomen dat de camera in auto-focus mode de focus opnieuw gaat instellen.
Low light videotest
Night videotest
De 2.1 front-face camera doet het ook niet erg slecht. Deze heeft ook zelfs de mogelijkheid om te filmen in 1080p. De kwaliteit is beduidend minder maar voor videogesprekken is dit prima en krijg je een goed resultaat.
Boomsound
HTC heeft het met het geluid goed aangepakt. De HTC One beschikt over 2 stereo speakers aan de voorkant van de telefoon. De speakers hebben een beats audio versterker. Het geluid wat deze speakers kunnen produceren wordt ook wel Boomsound genoemd. Klinkt allemaal heel grootst en spannend maar dat is het ook. Het geluid klinkt echt goed. Beter als elke andere telefoon welke ik ooit heb gebruikt. Het geluid klinkt erg helder en geeft zo goed als geen scherpe / schelle tonen. De bas is natuurlijk minimaal, maar dat is natuurlijk niet verwonderlijk gezien het kleine formaat van de speakers.
Bellen
Je zal het bijna vergeten maar je belt ook nog met een telefoon.
Het telefoonboek waarin je contacten staan is duidelijk. Je kan zelf bepalen welke contacten er in je telefoonboek staan. Dit kunnen bijvoorbeeld de contacten van je facebook zijn, de contacten die op je SIM staan, je contacten van Google+ of allemaal. Als je de contacten wilt gebruiken van Facebook en Google+ kan je bij de settings instellen dat je alleen de contactpersonen wilt zien welke een telefoonnummer hebben. Dit kan je telefoonboek aardig verkleinen. Omdat (zoals hierboven ook al aangegeven) er goede speakers in de telefoon zitten, is ook het geluid tijdens het bellen van zeer hoge kwaliteit. Je hoort iedereen duidelijk en ook je gesprekspartner kan jou prima verstaan.

Accu
Aangezien de accucapaciteit van 2300 mAh niet bepaald groot is waren mijn verwachten hiervan niet al te hoog. Na een aantal dagen met de One te hebben gespeeld moet ik melden dat het allemaal best meevalt. Bij normaal gebruik gaat de accu ongeveer 1,5 tot 2 dagen mee. Dan gebruik ik zo nu en dan whatsapp, wat nieuws apps en een aantal telefoontjes. Bij intensief gebruik red je de het einde van de dag vrij makkelijk als je hem in de ochtend van het infuus hebt gehaald. Dit laatste verneem ik overigens van andere, dit omdat ik er zelf niet echt intensief gebruik van maak.
Het opladen van de accu duurt wel lang. Als je accu zo goed als leeg is hangt de telefoon gemiddeld 3,5 uur aan de lader. Moet er wel bij vermelden dat hij na een uur al bijna op 70% zit. De laatste 10% duren het langst. Dit omdat hij dan minder stroom verbruikt waardoor de accu langer mee zou moeten gaan. Wat ook nog als nadeel kan worden gezien is dat de accu niet verwisselbaar is. Mocht je accu eens problemen geven, zal hij terug naar de fabriek moeten.
AnTuTu Benschmark v3.3
Hoewel er al veel benchmark tests zijn uitgevoerd voor dit type toestel kon ik het niet laten om zelf ook een test te draaien. Het testprogramma wat ik heb gedraaid is AnTuTu Benschmark v3.3. Het resulaat zie je hieronder:

De HTC staat qua resultaten aan de top met maar liefst 23819 punten. Alleen de Samsung Galaxy S4 doet het net een klein beetje beter met 24894. Onder de HTC One komt de Sony Xperia Z met 20794 punten. Het middelste plaatje laat een klein overzicht zien van de wat meer oudere telefoons. Voor een overzicht van meer recente telefoons, klik
hier en scrol naar beneden.
Conclusie:
Het toestel voldoet helemaal aan mijn verwachten. Het toestel ziet er heel goed uit, ligt lekker in de hand, is snel en werkt vlekkeloos. Toch is het toestel niet helemaal perfect. Zo sluit de behuizing bovenop niet helemaal en ligt de volumeknop er net niet waterpas in. Ook had de accu wellicht iets groter gemogen en had de camera overdag iets betere resultaten mogen geven. Jammer is ook dat het toestel tot heden maar mondjesmaat wordt uitgeleverd.
HTC heeft met dit toestel in ieder geval een prima toestel afgeleverd. De adviesprijs voor dit toestel is 699,- euro. Dat is veel geld maar als je een klein beetje geduld heb zal de prijs vanzelf gaan zakken. Zo is het toestel nu al bij sommige leveranciers te bestellen voor 599,- euro. Twijfelde je nog? Ik zou zeggen wacht niet langer en bestel hem. Dit is wellicht het toestel van het jaar 2013!
Nog wat persoonlijke tips
Wat ik als eerste heb aangepast is de indeling van je applicaties in het applicatievenster. Standaard heb je een grid van 3x4. Deze kan je aanpassen door naar boven te scrollen. Je krijgt dan een menubalkje te zien. Rechts in deze balk zie je 3 puntjes boven elkaar staan. Druk hierop en kies voor "Grid grootte". Selecteer 4x5 om op een pagina meer applicaties te zien.
Stel je wifi zo in dat deze altijd actief blijft, ook als je de telefoon niet gebruikt. Het gebruik van data over 3g vreet namelijk wat meer batterij dan dat het over wifi gaat. Dit kan je instellen door naar de instellingen te gaan en daar te kiezen voor "Wi-Fi". Druk hier dan rechtsboven op de 3 puntjes boven elkaar en kies geavanceerd. Controleer of de functie "Beste wifi resultaten" uit staat en kies dan "Tijdens de slaapstand Wi-Fi ingeschakeld houden". Kies in het menu de optie "altijd" zodat je Wi-Fi verbinding altijd aan blijft staan.
Zet in de camerasettings de sharpness op -1. Dit geeft na mijn mening een beter beeld. Sharpness 0 is te scherp (oversharpened) en scharpness -2 is weer te wazig (blur). Zie ook onderstaande foto's waar dit duidelijk is te zien.
[url="http:///www.nvideoo.com/downloads/vergelijking%20htc%20one%203.png"]

[/url]
Links sharpness 0, midden -1, rechts -2
Indien er verder nog vragen of opmerkingen zijn kan je deze plaatsen in de comments.
Als je even de tijd hebt zal ik het waarderen als je deze review een beoordeling geeft. Indien deze negatief is, hoor ik graag de verbeterpunten!