Asus M3A Review

30 mei 2008, laatste update op 30 mei 2008, 1.018 views Rapporteer

Een kleine week geleden een Asus M3A aangeschaft ivm aankoop van een nieuwe videokaart. Oude moederbord ondersteunde de videokaart niet.
Mijn keuze viel op de M3A ivm de compatibiliteit met wat oudere onderdelen waaronder de ondersteuning voor oudere AM2 processoren.
Ik heb het moederbord bekeken met enkele oude onderdelen en een klein aantal nieuwe onderdelen, moet hierbij zeggen dat het allemaal (icm de nieuwste bios update) netjes werkt en geen problemen heeft gegeven.
Ook heeft er XP, Vista 32bit en 64 bit op gestaan, icm een AMD Athlon 4600+ en een Q9600, beide werkte perfect, geen foutmeldingen, vastlopers of te warm wordend moederbord gehad.
Idle temperatuur constant rond de 35 a 36 graden (icm Antec P--- kast).
Zelfs bij...

Pluspunten

• Compatibilteit met oudere producten
  • Ondersteuning nieuwe PCI-e v2.0 videokaarten
  • Bijgeleverde drivercd bevat handige update tool voor bios
  • Handige I/O plaat zonder scherpe randen
  • Meer dan voldoende kabels meegeleverd
  • Goede prijs/kwaliteits verhouding

Minpunten

• Goede kast-koeling wel nodig
  • Kleine ruimte voor vervanging standaard CPU koeler
  • Te weinig USB aansluitingen

Idle temperatuur constant rond de 35 a 36 graden (icm Antec P--- kast).
Zelfs bij intensief gebruik kwam de temperatuur niet boven de 40 graden uit.

Alle DDR2 repen die ik had liggen hebben het board gezien, echter heb ik niet hoger kunnen testen dan 800mhz, tot aan hier geen problemen ondervonden.

Heb jij ook een Asus M3A?

Hierboven allemaal gebruikers van jouw MoBo. Ik dus niet, dus voor mij is de review wat raadselachtiger...... Eigenlijk komt alleen de compatibiliteit ter spraken. Zoals Wiethoofd al aangeeft is dat eigenlijk niet zo iets bijzonders.

Ben in ieder geval blij met de positieve en negatieve punten, want toe kwam ik nog iets over het Mobo te weten.
Zoiets is mij ook overkomen. Ik heb pas geleden een nieuw huis gekocht, want mijn bankstel was te groot voor mijn oude huis....... :*) .

Zonder dollen, een systeem koop je toch als een totaalplaatje. Essentiële onderdelen zoals het MoBo, processor en videokaart bepalen toch tezamen welke kant je opgaat. Althans dat is mijn visie. Ik krijg nu een beetje het idee dat je een mooie videokaart heb gekocht (welke?) en daar maar een MoBo bij moest zoeken.

Maar nu je dit spulletje hebt (met een leuk Mobo voor een zeer interessante prijs), zou ik er eigenlijk meer van willen weten. Zou je zo vriendelijk willen zijn je review uit te breiden met wat meer specifieke eigenschappen van dit MoBo ondersteunt door wat wetenswaardigheden?

@ Wiethoofd:
Je houdt wel van extremen: M3A naast een Striker II Formula :o
Ik heb dit bordje ook al een tijdje i.c.m. AMD Athlon 5000+ black edition. Een overclock van de multplier tot 3,1 Ghz werkt feilloos en stabiel. Dat was op het vorige bord (Asus M2N-sli) wel anders...In combinatie met een 8800 GT prima voor gaming (score bijna 10000 3Dmark06)
Wat mij opviel was de I/O plaat met een soort zachte verdikking erop, waardoor je het moederbord toch wel redelijk stevig aan moest drukken om het boven de afstandsbusjes te krijgen. Verder had ik in het begin wat moeite met het aan de praat krijgen van de geluidskaart. Ook het plaatsen van een Audigy liep niet echt lekker. Maar alles werkt nu wel.

Nog even afwachten of ik ook het Linksys wireless kaartje aan de praat kan krijgen en dan kan ik een echte conclusie trekken.
Had jij op je moederbord wel meteen je LAN-drivers aan de praat?
Ik heb nu met mijn M3A nog geen enkele keer op de onboard lan kunnen internetten omdat tijdens het installeren van de drivers windows freezed en daarna windows tijdens het splashscreen compleet vast loopt.

En de CPUkoelings ruimte die jij te klein vindt valt heel erg mee, ik heb er met gemak een Thermalright Ultra-120 eXtreme op kunnen krijgen.

Het voldoende kabels meegeleverd gedeelte valt weer tegen, het is een standaard pakketje bij mid-range/low-end mobo's verpakt zit. Bij een vriend van me zat bij zijn M3N-HT een shitload aan kabels, 6x sata, 2x verloopstukken van molexsplitters, 2x molex naar sata stroomaansluiting, en 2x een SLI-bridge (laatste niet nodig bij de M3A, maar toch)

En vrijwel elk nieuw mobo is compatible met oudere producten, ik heb gewoon ook alleen mijn moederbord vervangen toen mijn 8800GT het niet deed op m'n M2V en de proc, hdd's, kast en koeling etc. overgezet naar de nieuwe. Dit ben ik binnenkort ook van plan met m'n Striker II Formula, puur mobo veranderen en proc, en meer is niet nodig behalve een schone windows install.

En het weinige USB aansluitingen gedeelte valt mee, je hebt er 'maar' 4 aan de achterkant maar de mogelijkheid om er itt 10 stuks van te maken dmv de USB-kabel aansluitingen op je mobo aan de onderkant.

Vandaag of morgen mijn versie van deze review over dit moederbord maar eens even typen
ik had begrepen dat het moederbord juist issues opleverde met phenom-processoren, ongeacht de TDP. Met de 'oude' AM2 processoren waren er idd een stuk minder problemen.
Als reactie op Pjerry :

Een systeem koop ik om uit te breiden, blijkt later dat iets niet werkt, dan wil ik toch verder uitbreiden en zal ik het conflicterende onderdeel vervangen door een beter product. In dit geval een Asus M2V (VIA chipset) vervangen door een Asus M3A.

@ Wiethoofd

Alles werkt hier zonder problemen. Geen enkel probleem ondervonden met de (standaard) drivers voor het moederbord.
Van het weekend een Phenom geinstalleerd op een M3A van een kennis, ook deze zonder enige vorm van problemen of haperingen.

Deze ook eventjes getest, maar vergeleken met een Asus Striker is de M3A toch echt een flinke inzakker ;)
Ik had een M2V en toen kreeg ik voor sinterklaas een 8800GT, deze werkte niet op mn M2V, vandaar een nieuw moederbord. Om toch nog upgradeopties open te houden: M3A.

Sinds afgelopen week hard gespaard en een duur overklokkers moederbord met SLI ondersteuning gekocht en een e2180 (tsja, het geld was op ;) en overklokken van een e2180 schijnt makkelijk te kunnen).

Voor mij was van M2V naar M3A een upgrade, ook om m´n 8800GT te kunnen gebruiken (daarvoor 7600GS) en mn huidige onderdelen te behouden. Nu naar een Striker II Formula is puur voor de SLI, het overklokken wat met Intel beter wil (inmiddels 25% OC) en de goodies die je er bij krijgt (volledige licentie 3DMark06)