Iomega StorCenter ix4-300d Diskless Review

Double-X-L
16 april 2013, laatste update op 23 juli 2013, 3.477 views Rapporteer

Iomega StorCenter ix4-300d Diskless

UPDATE onder review toegevoegd..... Het werd tijd om de LG te vervangen aangezien er steeds meer HD content gestreamd werd hier in huis. Daarbij wilde ik meteen eens kijken of er betaalbare 4 disk modellen te krijgen waren, en daar kwam de Iomega IX4-300d uit. Iomega, een dochter onderneming van Lenovo die ik kwalitatief hoog heb zitten. Het leek de ideale NAS voor slechts €229,- met deftige specs waaronder: - 4 disk model met RAID 0, 5 en 10 (RAID 1 mogelijk met 2 disks only) - Nieuwe Dual Core Marvell Armada XP CPU - 512MB DDR3 RAM (niet upgradeable) - Display - USB3.0 aan voorzijde De behuizing ziet er prima en degelijk uit. De frames die om je HDD's gaan zijn wel behoorlijk fragiel waarbij verwijderen van een disk weleens tot problemen...

Pluspunten

• Prijs
  • 4 disks
  • RAID 0-5-10
  • Prima performance
  • 512MB RAM
  • USB3.0 aan voorzijde
  • Display

Minpunten

• Ventilator
  • CPU temperatuur
  • Geen Idle state
  • Stroomverbruik onnodig hoog
  • Single volume

UPDATE onder review toegevoegd.....

Het leek de ideale NAS voor slechts €229,- met deftige specs waaronder:

- 4 disk model met RAID 0, 5 en 10 (RAID 1 mogelijk met 2 disks only)
- Nieuwe Dual Core Marvell Armada XP CPU
- 512MB DDR3 RAM (niet upgradeable)
- Display
- USB3.0 aan voorzijde

De behuizing ziet er prima en degelijk uit.
De frames die om je HDD's gaan zijn wel behoorlijk fragiel waarbij verwijderen van een disk weleens tot problemen kan leiden. Display is duidelijk en instelbaar in helderheid.

De NAS in gebruik:

Installatie van de schijven is heel simpel alleen moet je de schijven echt goed doordrukken.
De kap kan dicht als ze er niet ver genoeg in zitten met 'No Disks' op het display als gevolg.

Vervolgens moet je na de eerste boot de security aanpassen, er is geen beveiliging/default password.
Beetje vreemd en tricky voor de digibeet, maar in 30 sec op te lossen.

Setup is eenvoudig en prima te doen echter moet je wel geduld hebben als je een RAID gaat beginnen met 2 schijven. Initialisatie duurt iets van 5 a 6 uur voor 2x500GB (7200rpm) en uiteraard langer naarmate je grotere schijven gaat gebruiken. Een RAID 5 setup met 4x1TB disks schijnt 9 uur te duren voordat hij klaar is voor gebruik. Volgens mij is dit vrij standaard voor een niet zakelijke NAS.

Vervolgens heb je een RAID 1 setup met enkele mappen, genaamd 'Shares'.
Je kunt mappen toevoegen, aanpassen enz enz maar het blijft altijd 1 volume.
Schijven bijplaatsen is dan ook onmogelijk zonder de complete array opnieuw op te zetten, denk hier dus aan als je bijvoorbeeld wil beginnen met 2 disks.

Er zijn verschillende zaken te downloaden, echter is dit zeer beperkt als je dit vergelijkt met Synology.
Ik ben niet zover gekomen om deze opties te gebruiken dus kan ik hier ook niks over vertellen.
Volgens mij staan de meest gebruikte zaken er al op.

Dan de uiteindelijke performance, die is prima in orde met 100+MB/s read en +-80MB/s writes over ethernet via W7 file copy. Dit is in een 2 x 500GB WD Blue RAID 1 config. Ik was eerst nog even verdwaald waarom ik over 450Mbit 5Ghz wifi hele lage scores haalde van 24MB en 13MB/s, maar dat werd op het forum uitgelegd door de half duplex specificaties van Wifi.

Snelheid van USB3.0 is ook prima met 65MB/s reads, dit is wel afhankelijk van de gebruikte stick maar de gebruikte NEC controller doet het prima.

Over de performance valt dus niks te klagen maar dan hebben we ook nog niet het hele verhaal gehad.........

Het model is zo geconstrueerd dat moederbord met CPU naast de rechter zijplaat van de behuizing is geplaatst. Dan zou het logisch zijn als je de CPU in de airflow zou zetten, dat is dus niet het geval zoals je in de afbeelding kunt zien. Hierdoor is er dus geen sprake van airflow over de bovenkant van het PCB met CPU. Er zitten een paar kleine sleufjes in het PCB, maar die veranderen daar eigenlijk niks aan. De fan is in mijn beleving dan ook puur voor de schijven.

De CPU wordt 80 graden en dat blijft ie ten allen tijden.
Omgevingstemperatuur was daarbij +-18 graden, als het 30 graden zomer is zie ik het gewoon niet goed komen met deze NAS. Iomega heeft bevestigd dat 80 graden heel normaal is en verwijzen naar de tresholds van 97 tot 99 graden alvorens de NAS een auto shutdown in gang zet. Tijdens loads wordt ie iets warmer tot 84 graden heb ik hier gezien.

De CPU kent dus gewoon geen Idle state, aangezien hij echt altijd rond de 80 graden blijft, ook in de ochtend na een nacht 'idle' en dus ook onder loads.
Daarnaast verdenk ik de disks er ook van dat zij niet in sleep/standby gaan.
Ongeacht de instelling die wel aanwezig is in de firmware.

De fan draait altijd, is een fixed 1600rpm variant, en duidelijk aanwezig.

Een fan die altijd blijft draaien met een temperatuur die altijd rond de 80 graden hangt, onacceptabel (IMHO) voor een apparaat welke geacht wordt 24-7 online te zijn. Ja, men kan on/off powerschedules maken maar dat zou niet moeten. Bovendien wil ik helemaal geen electronica op dergelijke temperaturen als ik niet thuis ben.

Dit alles resulteert in een continu verbruik van minimaal 22W tot 28W tijdens schrijven. Onder de 22W kan ik hem gewoon niet krijgen. Links en rechts zoekende is een Idle verbruik van 10 tot 15W normaal in soortgelijke config, en dan heb je bij de concurentie dus ook nog een werkende stdby/WoL functie die daar nog eens heel wat af haalt tot +-1W.

Ik heb hem (voordat de winkel navraag ging doen bij Iomega) al eens omgeruild, maar het probleem is net zo hard aanwezig. Navraag bij Iomega gaf ook geen aanleiding om een aanpassing hiervan in de firmware te verwachten. Jammer dat dit in geen enkele review naar voren komt naast stroomverbruik en geluid.

Jammer van een apparaat met prima performance, maar ook deze gaat retour afzender. We hebben tegenwoordig GSM's met quadcores die niet zo warm worden terwijl deze helemaal ingepakt zijn. Kan dan ook totaal niet begrijpen waarom Iomega deze bewuste ontwerp keuze heeft gemaakt als de CPU hardwarematig geen Idle states zou hebben.

Stabiliteit is prima gebleken in de tijd dat ik hem hier had, alsnog 2 sterren omdat ik ernstig twijfel aan de houdbaarheid van dergelijke temperaturen.

UPDATE:
Ik heb via Iomega support de mogelijkheid gekregen om nogmaals een IX4 te mogen testen om aan te tonen dat het geen structureel probleem zou zijn.

Een IX4 werd bezorgd in de maximale configuratie (met 4 schijven dus). Daarmee hebben we dus al direct een verschil in mijn geteste setup echter zou dit alleen NADELIG kunnen zijn aangezien 4 schijven uiteraard meer warmte produceren als mijn vorige 2 schijven. De software was inmiddels 2 versies verder en deze test is dan ook gebaseerd op de meest recente 4.04.14600.

Bij het aanzetten vial direct al op dat hier een goede fan in zit waarbij het ratelende geluid totaal afwezig is, het begin is goed :)
De ventilator die ik in mijn 2 eerdere IX4's heb gehad waren dus afkomstig uit een slechte batch, zoals in een comment al werd vermeld door Iomega support.
De fan draait nog steeds op een vaste waarde van 1600rpm maar met een stille fan zoals nu is dat dus geen enkel probleem.

De temperatuur is gezakt naar 66 graden en dat lijkt niet zoveel maar we hebben hier 2 variabellen die behoorlijk afwijken van mijn eerdere tests.

Allereerst de bezetting met 4 schijven van 1TB in RAID 5, deze zijn 7200rpm, komen van Seagate en zijn van het type: ST1000DM003. Stroomverbruik lijkt ook iets lager te zijn, met deze 4 schijven hang ik rond dezelfde waarden als mijn vorige 2 disk raid 0 config.

Voor de mensen die deze configuratie willen aanschaffen oftewel:
http://tweakers.net/price...x4-300d-(4x-1tb)-4tb.html Let even op dat het wellicht verstandig is om de HDD's een update te geven alvorens de NAS in gebruik te nemen, zoals aangegeven op:
Als je dit achteraf zou willen doen lijkt het mij onvermijdelijk dat de NAS de schijven opnieuw zal initieren, waardoor je de data eerst zal moeten overzetten om die niet te verliezen. Voor deze test heb ik de schijven gelaten zoals zij zijn, het apparaat is en blijft uiteraard van Iomega dus ik ga daar geen aanpassingen aan doen.

Wellicht dat Iomega support in een reactie kan aangeven of de schijven met laatste update geleverd worden en/of updaten van de firmware aan te raden is?

2e verschil is de omgevings temperatuur, deze ligt hier in huis een heel stuk hoger als de voorgaande 18 graden. Momenteel is het 28 graden dus een volle 10 graden hoger. Resumerend is de temperatuur van de NAS 14 graden LAGER terwijl de omgevings temperatuur 10 graden hoger is en de bezetting met 4 schijven meer warmte genereert. Het zijpaneel waar het PCB met CPU koelblok direct achter zit voelt gewoon koel aan waardoor ik deze temperaturen prima vertrouw, een hele vooruitgang en mijn zorgen over zowel temperatuur als betrouwbaarheid zijn daarmee weggenomen.

Waardering voor betrouwbaarheid en geluid gaat met 2 sterren omhoog, de laatste ster blijft achterwege omdat ik het ontwerp niet helemaal begrijp. De CPU had in een ander ontwerp met een lagere rpm gekoeld kunnen worden indien deze in de airflow zou zitten. Ook krijg ik de IX4 nog niet in een sleep state maar ook dat zal in de toekomst geen probleem zijn lijkt me na het zien van deze revisie. De temperaturen en verbruik zijn zodanig verbeterd dat de sleep state ook een afweging wordt, 'altijd paraat' of 'minder verbruik', de temperatuur is geen punt van criteria meer.

De ondersteuning van Iomega blijft zoals hij is 'voldoende', dit heeft te maken met de afwijkende antwoorden die ik gekregen heb via Coolblue en hun contact met Iomega waarin gesteld werd dat het allemaal heel normaal zou zijn. Ook op mijn expliciete vraag of er firmware verbeteringen op dit punt te verwachten waren werden negatief, en dus verkeerd beantwoord, jammer.
Mijn contact met Klaas van Iomega support over dit vervolg waren wel uitstekend.

Features en software apps heb ik verder niet bekeken maar de firmware updates moeten handmatig en er werd tijdens deze test niet aangegeven dat er een nieuwe versie zou zijn. Ook is het nog zo dat er slechts 1 volume aangemaakt kan worden. Voor mijn gebruik geen bezwaar maar er zijn modellen die dit anders geregeld hebben en een breder app assortiment hebben.

Prestaties zijn gelijk gebleven en op sommige punten nog iets toegenomen.
Hier was de volle score al verdiend en was daarmee al uitstekend.

De algemene beoordeling stijgt hiermee van 'slecht' naar 'goed'.
Jammer dat het pas na deze omweg duidelijk is geworden dat het hier alsnog om een hele goede NAS gaat en ik hem in deze revisie duidelijk alsnog zou preferen over de Netgear 102 die ik na 2 IX4's in de plaats heb laten komen. Over de 102 zal ik later nog een review schrijven.

De IX4 is na de vernieuwde software en ventilator een goede aanrader en op de meeste punten zelfs een uitstekende NAS.

Heb jij ook een Iomega StorCenter ix4-300d Diskless?

Kun je het stroomverbruik meten en hier getallen aan hangen? Voor een nas die 24/7 aanstaat is het erg fijn te weten hoe dit zich verhoudt tot andere NAS machines.
Toegevoegd :)

22W minimaal, 28W maximaal.
Thnx!
Valt me mee. Met 3 disk in mijn DS412+ zit ik op ongeveer 40 Watt. Hoewel deze kan hibernaten en dan op 20 watt uitkomt (verbaasd mij ook). Een echte power-off zou dit natuurlijk naar 0 brengen. Ik gebruik echter cloud back-up wat always-on vereist. Al met al kost me dit dus ongeveer 40 euro per jaar extra. Maar dan heb ik wel meer dan 100GB cloudback-up.
Een Wake on Lan zou op +-1W uit moeten kunnen komen.
Techspecs van de vervangende ReadyNas 102 zegt dat ook te kunnen.
Ik zag toevallig je review, wellicht te laat maar toch even een toelichting op o.a. de temperatuur kwestie. 80C lijkt inderdaad hoog, maar dit was volgens de gehanteerde meet-methode (pcb temp+offset value) volstrekt normaal. De manier waarop de temperatuur gemeten wordt is overigens gewijzigd in de nieuwste firmware (paar dagen geleden uitgekomen), nu wordt de daadwerkelijke CPU temperatuur gemeten, deze ligt een flink stuk lager.

Ook zijn er een aantal ix4's uitgeleverd met een niet goed gelagerde ventilator, dit probleem is inmiddels verholpen. Klanten met ventilator klachten kunnen terecht bij Iomega Support.

HDD spindown wordt onderzocht, dit lijkt incidenteel niet te werken.

Voor de nieuwe firmware en contact met support zie: https://lenovo-eu-en.custhelp.com/app/cust_alp/p/1031,1186
Ik had beide apparaten inderdaad voorzien van de laatste firmware, dat zou dus 99690 van 18 dagen geleden moeten zijn geweest.

80 graden lijkt niet alleen hoog, het IS gewoon hoog als je kijkt naar andere modellen.
Die temp is hetgeen ik bij CPU temp. lees, hetgeen waarvan Iomega dus kennelijk zegt dat het prima is. De winkel vond het ook een te hoge temperatuur, en al helemaal wanneer dit in Idle het geval was.

Iomega's antwoord luidde:
80 graden is binnen limiet en dus geen probleem, vervolgens de 97 tot 99 graden treshold voor de 'software graceful shutdown' die het systeem uitschakeld. Daarin werd niet gesproken over meet methodiek en was er ook geen hoop op firmware verbetering. Dan kan ik nog maar 1 conclusie trekken en dat is dat het in mijn beleving geen 24-7 actieve NAS kan zijn.

Dat de ix4 hier via een afwijkende meting op komt is dan ook iets waar ik niets mee kan.
Uw uitleg (vertaal ik in 'PCB temperatuur + afwijking temp sensor') maakt het niet duidelijk.
Hierin wordt namelijk helemaal geen CPU temperatuur in meegenomen.

Het is vreemd dat een apparaat hiermee op de markt wordt gezet, deze waarden had Iomega dus ook zelf geconstateerd. Dan vraag ik mij alleen nog af welke beredenering erachter zit om het zo alsnog vrij te geven. De keuze bij het ontwerp om helemaal geen airflow langs de voorzijde van het PCB te laten gaan begrijp ik dan ook niet.

Als dit binnen limiet is met een 18 graden omgevingstemperatuur, wat mag ik dan in de zomer verwachten als het 30 graden is? Als ik het heel voorzichtig inschat dan komt hij gewoon op 92 graden, 5 graden voor shutdown. De ventilator kent dan ook 1 toerental van 1600rpm en als die nog harder zou gaan draaien is de herrie echt niet te pruimen. Een slecht gelagerde ventilator lijkt mij het meest waarschijnlijke inderdaad. De 2 modellen die ik hier in huis had klonken alsof deze reeds 10 jaar oud waren.

Ander punt is het feit dat het apparaat (of Marvell Armada XP CPU) kennelijk geen Idle stand heeft. De temperatuur verandert nauwelijks, een passief gekoelde, recente Intel quad core in idle blijft hier nog onder.

De ix4 is (vooralsnog) een prima presterend apparaat met een zeer slecht thermisch ontwerp en matige QA waardoor het voor mij gewoon geen 24-7 NAS genoemd kan worden.

Stuurt u er maar 1 op die deze aanpassingen in temperatuur meting en ventilator heeft, dan zal ik er nog eens naar kijken resulterend in een update alhier. Een 2e keer omruilen zou (volgens Iomega's eigen uitleg) volstrekt zinloos zijn, 80 graden is namelijk heel normaal.

Een netgear 102 doet gewoon 42 graden met een 92mm fan op 850 rpm, dat vind ik normaal.

U kunt mij tevens bereiken via DM.
Ik heb het net even getest, mijn ix4 haalt op de vorige firmware 76C na test met 4x ST1000DM003. Met de nieuwe firmware is dit 55C, en dat is waarschijnlijk de werkelijke CPU temp. Idle is de CPU temperatuur nu zo'n 50C.

EDIT: na een paar uur data stampen zit de CPU temp op 59 graden, disk temp 31 graden

[Reactie gewijzigd door theoneandonlytz op 25 juli 2024 06:33]

Hier ongeveer hetzelfde, zit idle altijd rond de 50°, als ik echt constant data lig over te pompen, geraak ik tot 56 - 57° doorgaans, hoger nog nooit gezien.
zou graag de RAID-5 installeren voor 4x 4TB, maar het gaat mij 24u tijd kosten vrees ik...
44uur om exact te zijn ...
Hebben hier mensen nog problemen met data verlies meegemaakt?

Ik heb de 2x2TB Seagate (RAID 0) configuratie en een externe schijf aan de NAS hangen, ook Seagate (500GB, NTFS)

Van de een op de andere dag waren mijn shares Movies en TV Shows leeg (bij elkaar ongeveer 1,5 TB) en de map Movies op de externe schijf was zelfs compleet verdwenen (ongeveer 200 GB).

De avond er voor heb ik via het netwerk 185 GB aan eigen video's gekopieerd naar de externe schijf.
De dag er na was ik boven genoemde data kwijt.
De data in andere shares op de NAS was nog wel beschikbaar, evenals de 185 GB aan data in een nieuwe map op de externe schijf.

Iomega support (nu LenovoEMC) heeft me een uitgebreide log laten maken en heeft daar uit geen technische fouten kunnen halen. Ze kunnen me ook niet aangeven wat er voor heeft gezorgd dat de data verdwenen is.

Mijn PC heeft niet genoeg aansluitingen en een RAID controller om beide schijven aan te sluiten om data recovery te draaien. Een poging met R-Studio op 1 schijf heeft niks opgeleverd. Gek genoeg heeft een scan op de externe schijf ook niks opgeleverd. Ik kon alleen bestanden terug vinden die ik zelf in een ver verleden had verwijderd. Van de map Movies geen spoor te bekennen.

Ik heb eigenlijk geen vertrouwen meer dat mijn data veilig op de NAS zal staan. Ook niet nadat support me een firmware update heeft laten doen.
Enig idee wat ik er nog mee kan?
Dat is raar. Ik heb gedeeltelijk verdwenen data nog niet eerder meegemaakt. Ook in de diverse Iomega/Lenovo topics op tweakers is dit voor zover ik weet nog niet eerder naar boven gekomen.

Heb je misschien zelf (per ongeluk) iets gedaan waardoor deze data is verwijderd?

Wellicht weet je dit, maar het is nooit verstandig je "belangrijke" data alleen op een NAS te zetten. Als je het goed wil doen, gebruik dan minimaal 2 devices, het liefst op verschillende locaties. Films en TV series zijn natuurlijk een ander verhaal, die kan je indien gewenst natuurlijk opnieuw downloaden.

Ik zou de ix4 met de nieuwste firmware in jouw geval het voordeel van de twijfel geven.
Ik kan me niks bedenken wat er voor heeft gezorgd dat de data verdwenen is. Al had ik het gedelete dan had ik verwacht dat het nog terug te vinden zou zijn met file recovery software.
Deze mate van 'verdwenenheid' heb ik nog niet eerder gezien.

HDDs van de NAS hebben nu nieuwste firmware evenals de NAS zelf.
Op aanraden van Iomega Support een restore to factory default met quick delete gedaan, wat de NAS op EXT4 zou zetten ipv XFS onder firmware 3.
Write Cache disabled en Consistency Check aan. Media Servers uit.
Ipv RAID 0 nu op JBOD. Hopelijk kan ik dan nog wel data terug halen mocht het weer gebeuren. En nu maar duimen dat het niet weer voorkomt.