UPDATE onder review toegevoegd.....
Het werd tijd om de LG te vervangen aangezien er steeds meer HD content gestreamd werd hier in huis. Daarbij wilde ik meteen eens kijken of er betaalbare 4 disk modellen te krijgen waren, en daar kwam de Iomega IX4-300d uit. Iomega, een dochter onderneming van Lenovo die ik kwalitatief hoog heb zitten.
Het leek de ideale NAS voor slechts €229,- met deftige specs waaronder:
- 4 disk model met RAID 0, 5 en 10 (RAID 1 mogelijk met 2 disks only)
- Nieuwe Dual Core Marvell Armada XP CPU
- 512MB DDR3 RAM (niet upgradeable)
- Display
- USB3.0 aan voorzijde
De behuizing ziet er prima en degelijk uit.
De frames die om je HDD's gaan zijn wel behoorlijk fragiel waarbij verwijderen van een disk weleens tot problemen kan leiden. Display is duidelijk en instelbaar in helderheid.
De NAS in gebruik:
Installatie van de schijven is heel simpel alleen moet je de schijven echt goed doordrukken.
De kap kan dicht als ze er niet ver genoeg in zitten met 'No Disks' op het display als gevolg.
Vervolgens moet je na de eerste boot de security aanpassen, er is geen beveiliging/default password.
Beetje vreemd en tricky voor de digibeet, maar in 30 sec op te lossen.
Setup is eenvoudig en prima te doen echter moet je wel geduld hebben als je een RAID gaat beginnen met 2 schijven. Initialisatie duurt iets van 5 a 6 uur voor 2x500GB (7200rpm) en uiteraard langer naarmate je grotere schijven gaat gebruiken. Een RAID 5 setup met 4x1TB disks schijnt 9 uur te duren voordat hij klaar is voor gebruik. Volgens mij is dit vrij standaard voor een niet zakelijke NAS.
Vervolgens heb je een RAID 1 setup met enkele mappen, genaamd 'Shares'.
Je kunt mappen toevoegen, aanpassen enz enz maar het blijft altijd 1 volume.
Schijven bijplaatsen is dan ook onmogelijk zonder de complete array opnieuw op te zetten, denk hier dus aan als je bijvoorbeeld wil beginnen met 2 disks.
Er zijn verschillende zaken te downloaden, echter is dit zeer beperkt als je dit vergelijkt met Synology.
Ik ben niet zover gekomen om deze opties te gebruiken dus kan ik hier ook niks over vertellen.
Volgens mij staan de meest gebruikte zaken er al op.
Dan de uiteindelijke performance, die is prima in orde met 100+MB/s read en +-80MB/s writes over ethernet via W7 file copy. Dit is in een 2 x 500GB WD Blue RAID 1 config. Ik was eerst nog even verdwaald waarom ik over 450Mbit 5Ghz wifi hele lage scores haalde van 24MB en 13MB/s, maar dat werd op het forum uitgelegd door de half duplex specificaties van Wifi.
Snelheid van USB3.0 is ook prima met 65MB/s reads, dit is wel afhankelijk van de gebruikte stick maar de gebruikte NEC controller doet het prima.
Over de performance valt dus niks te klagen maar dan hebben we ook nog niet het hele verhaal gehad.........
Het model is zo geconstrueerd dat moederbord met CPU naast de rechter zijplaat van de behuizing is geplaatst. Dan zou het logisch zijn als je de CPU in de airflow zou zetten, dat is dus niet het geval zoals je in de afbeelding kunt zien. Hierdoor is er dus geen sprake van airflow over de bovenkant van het PCB met CPU. Er zitten een paar kleine sleufjes in het PCB, maar die veranderen daar eigenlijk niks aan. De fan is in mijn beleving dan ook puur voor de schijven.
De CPU wordt 80 graden en dat blijft ie ten allen tijden.
Omgevingstemperatuur was daarbij +-18 graden, als het 30 graden zomer is zie ik het gewoon niet goed komen met deze NAS. Iomega heeft bevestigd dat 80 graden heel normaal is en verwijzen naar de tresholds van 97 tot 99 graden alvorens de NAS een auto shutdown in gang zet. Tijdens loads wordt ie iets warmer tot 84 graden heb ik hier gezien.
De CPU kent dus gewoon geen Idle state, aangezien hij echt altijd rond de 80 graden blijft, ook in de ochtend na een nacht 'idle' en dus ook onder loads.
Daarnaast verdenk ik de disks er ook van dat zij niet in sleep/standby gaan.
Ongeacht de instelling die wel aanwezig is in de firmware.
De fan draait altijd, is een fixed 1600rpm variant, en duidelijk aanwezig.
Een fan die altijd blijft draaien met een temperatuur die altijd rond de 80 graden hangt, onacceptabel (IMHO) voor een apparaat welke geacht wordt 24-7 online te zijn. Ja, men kan on/off powerschedules maken maar dat zou niet moeten. Bovendien wil ik helemaal geen electronica op dergelijke temperaturen als ik niet thuis ben.
Dit alles resulteert in een continu verbruik van minimaal 22W tot 28W tijdens schrijven. Onder de 22W kan ik hem gewoon niet krijgen. Links en rechts zoekende is een Idle verbruik van 10 tot 15W normaal in soortgelijke config, en dan heb je bij de concurentie dus ook nog een werkende stdby/WoL functie die daar nog eens heel wat af haalt tot +-1W.
Ik heb hem (voordat de winkel navraag ging doen bij Iomega) al eens omgeruild, maar het probleem is net zo hard aanwezig. Navraag bij Iomega gaf ook geen aanleiding om een aanpassing hiervan in de firmware te verwachten. Jammer dat dit in geen enkele review naar voren komt naast stroomverbruik en geluid.
Jammer van een apparaat met prima performance, maar ook deze gaat retour afzender. We hebben tegenwoordig GSM's met quadcores die niet zo warm worden terwijl deze helemaal ingepakt zijn. Kan dan ook totaal niet begrijpen waarom Iomega deze bewuste ontwerp keuze heeft gemaakt als de CPU hardwarematig geen Idle states zou hebben.
Stabiliteit is prima gebleken in de tijd dat ik hem hier had, alsnog 2 sterren omdat ik ernstig twijfel aan de houdbaarheid van dergelijke temperaturen.
UPDATE:
Ik heb via Iomega support de mogelijkheid gekregen om nogmaals een IX4 te mogen testen om aan te tonen dat het geen structureel probleem zou zijn.
Een IX4 werd bezorgd in de maximale configuratie (met 4 schijven dus). Daarmee hebben we dus al direct een verschil in mijn geteste setup echter zou dit alleen NADELIG kunnen zijn aangezien 4 schijven uiteraard meer warmte produceren als mijn vorige 2 schijven. De software was inmiddels 2 versies verder en deze test is dan ook gebaseerd op de meest recente 4.04.14600.
Bij het aanzetten vial direct al op dat hier een goede fan in zit waarbij het ratelende geluid totaal afwezig is, het begin is goed

De ventilator die ik in mijn 2 eerdere IX4's heb gehad waren dus afkomstig uit een slechte batch, zoals in een comment al werd vermeld door Iomega support.
De fan draait nog steeds op een vaste waarde van 1600rpm maar met een stille fan zoals nu is dat dus geen enkel probleem.
De temperatuur is gezakt naar 66 graden en dat lijkt niet zoveel maar we hebben hier 2 variabellen die behoorlijk afwijken van mijn eerdere tests.
Allereerst de bezetting met 4 schijven van 1TB in RAID 5, deze zijn 7200rpm, komen van Seagate en zijn van het type: ST1000DM003. Stroomverbruik lijkt ook iets lager te zijn, met deze 4 schijven hang ik rond dezelfde waarden als mijn vorige 2 disk raid 0 config.
Voor de mensen die deze configuratie willen aanschaffen oftewel:
http://tweakers.net/price...x4-300d-(4x-1tb)-4tb.html Let even op dat het wellicht verstandig is om de HDD's een update te geven alvorens de NAS in gebruik te nemen, zoals aangegeven op:
Als je dit achteraf zou willen doen lijkt het mij onvermijdelijk dat de NAS de schijven opnieuw zal initieren, waardoor je de data eerst zal moeten overzetten om die niet te verliezen. Voor deze test heb ik de schijven gelaten zoals zij zijn, het apparaat is en blijft uiteraard van Iomega dus ik ga daar geen aanpassingen aan doen.
Wellicht dat Iomega support in een reactie kan aangeven of de schijven met laatste update geleverd worden en/of updaten van de firmware aan te raden is?
2e verschil is de omgevings temperatuur, deze ligt hier in huis een heel stuk hoger als de voorgaande 18 graden. Momenteel is het 28 graden dus een volle 10 graden hoger. Resumerend is de temperatuur van de NAS 14 graden LAGER terwijl de omgevings temperatuur 10 graden hoger is en de bezetting met 4 schijven meer warmte genereert. Het zijpaneel waar het PCB met CPU koelblok direct achter zit voelt gewoon koel aan waardoor ik deze temperaturen prima vertrouw, een hele vooruitgang en mijn zorgen over zowel temperatuur als betrouwbaarheid zijn daarmee weggenomen.
Waardering voor betrouwbaarheid en geluid gaat met 2 sterren omhoog, de laatste ster blijft achterwege omdat ik het ontwerp niet helemaal begrijp. De CPU had in een ander ontwerp met een lagere rpm gekoeld kunnen worden indien deze in de airflow zou zitten. Ook krijg ik de IX4 nog niet in een sleep state maar ook dat zal in de toekomst geen probleem zijn lijkt me na het zien van deze revisie. De temperaturen en verbruik zijn zodanig verbeterd dat de sleep state ook een afweging wordt, 'altijd paraat' of 'minder verbruik', de temperatuur is geen punt van criteria meer.
De ondersteuning van Iomega blijft zoals hij is 'voldoende', dit heeft te maken met de afwijkende antwoorden die ik gekregen heb via Coolblue en hun contact met Iomega waarin gesteld werd dat het allemaal heel normaal zou zijn. Ook op mijn expliciete vraag of er firmware verbeteringen op dit punt te verwachten waren werden negatief, en dus verkeerd beantwoord, jammer.
Mijn contact met Klaas van Iomega support over dit vervolg waren wel uitstekend.
Features en software apps heb ik verder niet bekeken maar de firmware updates moeten handmatig en er werd tijdens deze test niet aangegeven dat er een nieuwe versie zou zijn. Ook is het nog zo dat er slechts 1 volume aangemaakt kan worden. Voor mijn gebruik geen bezwaar maar er zijn modellen die dit anders geregeld hebben en een breder app assortiment hebben.
Prestaties zijn gelijk gebleven en op sommige punten nog iets toegenomen.
Hier was de volle score al verdiend en was daarmee al uitstekend.
De algemene beoordeling stijgt hiermee van 'slecht' naar 'goed'.
Jammer dat het pas na deze omweg duidelijk is geworden dat het hier alsnog om een hele goede NAS gaat en ik hem in deze revisie duidelijk alsnog zou preferen over de Netgear 102 die ik na 2 IX4's in de plaats heb laten komen. Over de 102 zal ik later nog een review schrijven.
De IX4 is na de vernieuwde software en ventilator een goede aanrader en op de meeste punten zelfs een uitstekende NAS.