HTC One 32GB Zilver Review

7 april 2013, laatste update op 8 mei 2013, 888 views Rapporteer

inleiding: ik schrijf deze review nadat ik 1 van de gelukkige was die bij Tweakers werd uitgenodigd om de HTC One te testen.
Mijn ervaring met Android is niet echt positief te noemen , de toestellen die ik had ( galaxy1 , HTC Sensation) werden op den duur allemaal rete traag waar ik enorm van baalde , ik ben daarom ook overgestapt op de Iphone (4s) en daar heb ik nooit spijt van gehad. Toch miste ik af en toe wel wat dingen op een Iphone en vond ik android altijd nog wel een interessant product mits het stabiel en snel zou werken. Ik heb het afgelopen jaar de modellen ook redelijk in de gaten gehouden en ook modellen af en toe van collega's getest (zoals de S3) maar werd hier niet enthousiast van.
Nu komt het dan de HTC One:...

Pluspunten

• Scherm
  • Boomsound
  • Snelheid
  • Stabiliteit
  • Design
  • Ergonomie

Minpunten

• Camera had beter gemoeten
  • Warmte ontwikkeling door aluminium
  • Geen sd slot
  • aan/uitknop positie

Nu komt het dan de HTC One:

-Featureset (even de belangrijkste , full specs zie HTC)

- Snelle Qualcomm® Snapdragon™ 600 , Quadcore , 1,7 GHZ processor.
- 2 GB ram werkgeheugen.
- 4G EU: 800/1800/2600 MHz (dus ook KPN en Vodafone.
- 32 GB opslag geheugen + 25GB Dropbox voor 2 jaar.
- GPS, Glonass, Kompas.
- HTC Boomsound (werkt top).
- Camera HTC UltraPixel 4MP.
- 2300mAh accu.
- 4,7" Full HD 468PPi S-LCD 3 beeldscherm.

Bereik:
het bereik van de HTC One is gewoon wat je mag verwachten van een smartphone van deze tijd , nu is het voor HTC lastig geweest om te zorgen dat de antennes in de aluminium behuizing van de HTC One niet zouden storen op elkaar (zoals de bekende deathgrip bij de Iphone4) ik heb de telefoon niet kunnen betrappen op het wegvallen van bereik of minder bereik door het anders vastpakken van de telefoon ( standaard bereik is vergelijkbaar met een iphone 4s die ik er naast gebruikt heb)

Accuduur:
Over de accu ben ik dik tevreden! hij gaat zeker langer mee dan van mijn iphone 4s , als ik smorgens mn one van de lader haal rond half 9 en ik gebruik m redelijk intensief , dan staat hij savonds rond half 11 nog op 45% , dit was voor mij echt een meevaller!

Gebruiksgemak:
kwa gebruiksgemak komt HTC met zijn One redelijk in de buurt van iOS van Apple , HTC heeft android helemaal op de schop gegooid en er zijn eigen draai aan gegeven , persoonlijk vind ik dit erg geslaagd! het zit erg goed in elkaar en de opties zitten minder ver verstopt , alles is gewoon wat duidelijker en ook makkelijker voor de random gebruiker zoals pa en ma om maar wat te noemen.

HTC heeft het homescreen helemaal omgegooid en heeft daar Blinkfeed van gemaakt , ik zelf vind Blinkfeed een leuke optie omdat hij op je homescreen info geeft van bijv , Facebook , Twitter , ANP en niet te vergeten Tweakers! je krijgt door middel van tegels (een beetje ala windows phone 8 ) bijna alle recente info te zien in 1 oogopslag , HTC heeft dit gedaan om de reden dat de meeste mensen even snel updates willen bekijken van bijv eerdergenoemde apps , ik zelf betrap mij er ook vaak op dat ik even snel Facebook of Twitter check, nadeel van Blinkfeed is echter wel dat hij niet ale updates laat zien van Facebook maar random een aantal , Blinkfeed leert wel naar welke artikels of vrienden je het meeste kijkt en past daar de Blinkfeed op aan.
Blinkfeed is op t moment van schrijven nog vol in ontwikkeling dus het zal nog uitgebreid worden , je kan bijvoorbeeld nog geen NU.nl of Telegraaf aan de Feed toevoegen maar daar zal in de toekomst vast verandering in komen!
Voor de mensen die Blinkfeed niks vinden kan je altijd nog een ouderwets homescreen instellen (je hoeft dus niet Blinkfeed te gebruiken)

Beeldscherm:
Het beeldscherm is echt subliem! wat een mooi en duidelijk scherm is het met 468PPi kan je ook gewoon de pixels met het blote oog niet meer zien , de kleuren zijn ook heel mooi en levendig , film kijken is ook echt een plezier op deze telefoon of gamen uiteraard.
de kijkhoeken zijn gewoon erg goed te noemen , beter dan de Xperia Z die ik in mijn handen gehad heb en zeker zo goed als mijn 4s en gelukkig niet zo overdreven als de Amoled schermen van Samsung ( vind ik persoonlijk niks)

Geluid:
Boomsound , ik dacht leuke verkoop kreet weer voor op een telefoon maar Boomsound is toch wel wat meer dan een verkoop praatje ben ik achter gekomen! het geluid is gewoon echt goed te noemen uit de stereo speakers aan de voorzijde , youtube videoclips kijken is gewoon echt leuk geworden! HTC heeft voor Boomsound ook een 1 watt versterker ingebouwd om het geluid luider en voller te laten klinken ( met ondersteuning van Beats Audio) deze 1 watt versterker werkt ook op de koptelefoon aansluiting en het geluid is gewoon ronduit super te noemen en kan echt hard.

Uiterlijk:
Het design vind ik persoonlijk erg geslaagd! Het toestel is gemaakt uit 1 stuk aluminium , voordeel hiervan is dat het toestel een premium en degelijk gevoel geeft , de speakergrills vind ik in het echt er een stuk mooier uit zien dan op foto's van het toestel. de randen naast het scherm hadden van mij wat kleiner gemogen waardoor het toestel iets smaller zou worden.
de achterkant is geheel van aluminium uiteraard met een aantal kunststof witte lijnen erin , hierin zitten de antennes van de gsm/wifi en NFC , naar mijn idee erg geslaagd!
verder heeft het toestel 2 soft buttons , 1 volume knop , en een aan/uit knop die ook als infrarood zender dient voor Sense TV (daar over verderop in deze review meer)
Het toestel heeft een lichte curve aan de achterkant waardoor hij erg lekker in de hand licht. Met droge handen kan t aluminium wel wat glad zijn waardoor hij misschien makkelijk uit je hand glijd ( als je kleine handen heb)

Helaas heeft de ONE geen sd slot ik vind dit zelf een gemis , ik zit veel in de trein voor m'n werk en luister veel muziek of kijk films/series en met fullhd loop je dan snel tegen beperkingen op. Htc zegt dat ze hiervoor gekozen hebben omdat er geen ruimte was in het design om een sd slot aan te brengen. Dit had volgens hun ten koste van de accu en de vorm van het toestel gegaan.
Wel krijg je van Htc 25 gb bij Dropbox (voor 2 jaar) , maar als je zoals ik regelmatig in t buitenland bent is dit niet ideal gezien de hoge dataprijzen in t buitenland.

Ook de accu is niet verwijderbaar. Hier heb ik zelf geen problemen mee want dit kon ook al niet bij m'n iPad/iPhone . Zelf heb ik van de Action zo'n powerbank van 15 euro waar je 1,5x de one mee kan opladen onderweg.

Bouwkwaliteit:
de bouwkwaliteit is gewoon super te noemen , zeker vergelijkbaar met mijn Iphone , geen kieren of plekken waar hij kan kraken. Verder kan je het toestel niet buigen/twisten doordat het uit aluminium is vervaardigd , persoonlijk ben ik wel bang dat als hij een keer valt je snel een deuk/deukjes of krassen zult hebben aan je toestel en of t scherm kan barsten doordat aluminium naar mijn idee minder meegeeft dan kunststof.
nadeel van t aluminum is dat het wel erg warm word met intensief gebruik en s'winters als de telefoon in je broekzak zit hij erg koud aanvoelt.
(geen last van gaps dus wat sommige mensen wel schijnen te hebben)

Betrouwbaarheid/Stabiliteit:
Betrouwbaarheid over de kwaliteit van de hardware kan ik nog weinig over zeggen , op t eerste gezicht ziet alles er erg solide uit , mocht er in de toekomst iets stuk gaan intern dan zal ik dit gedeelte updaten

De stabiliteit van Android op dit toestel is gewoon super te noemen , alles is snel , er zijn totaal geen haperingen of crashes of hickups te ontdekken met dit toestel , zelfs niet met 9 apps open! en dat verbaasd mij enorm! mijn vorige ervaringen met android is dat het systeem rete traag werd met meerdere apps open , de ervaring van de stabiliteit en snelheid doet absoluut niet onder aan een iphone 4s en zelfs de 5!
dikke pluim voor HTC voor het optimaliseren van Android!

Sense TV zoals beloofd hier de uitleg van Sense TV , kennen jullie de Logitech Harmony nog? nou dat zit dus verwerkt in de HTC One , maar het is meer dan een Harmony , via instellingen moet je je postcode opgeven en kan je instellen of je UPC/Ziggo/Canaldigitaal heb en dan haalt de One de Programma gids van de server af, hiermee kan je dus zien welke programmas er nu op tv zijn , hoelang ze al begonnen zijn en wat er zo op tv komt , als je op een programma klikt wat op t moment op tv speelt dan zet de One je tv , Home Cinema en je settop box aan en op t juiste kanaal , ik vind t een erg leuke en handige functie.

Beeldkwaliteit opname:
de camera heeft een ultrapixel camera van 4MP volgens HTC moeten hierdoor de fotos bij omstandigheden met minder licht betere plaatsjes kunnen schieten , MAAR ik vind de camera erg tegenvallen , ik had hier veel meer van verwacht! filmen doet hij wel erg goed maar foto's maken vind ik bij daglicht erg tegenvallen , ik vind de plaatjes die mijn 4s schiet mooier van kleur en minder ruis! bij minder licht zonder flitser zijn de foto's wel een stuk beter dan mn 4s , voor een klein plaatje op facebook is er niks mis mee maar om de foto echt af te drukken (wat ik soms met fotos van mn 4s doe) komt hij echt iets te kort en dat vind ik erg jammer voor zo'n high end toestel.

HTC Zoe
Met Zoe heeft HTC wel een paar leuke dingen toegevoegd aan de camera functie , met zoe aan maakt de camera een foto en een filmpje van 3sec , door middel van bewerking kan je altijd lachen aanzetten en dan kun je op iemand zn gezicht klikken en dan door het filmpje van 3sec scrollen tot de persoon lacht , erg leuke functie.

de zoe's in de gallery vind ik irritant dat hij ze automatisch aanmaakt van je album , ik had liever gezien dat ik zelf per album op kon geven of ik een zoe wilde maken ( hij maakt dan filmpjes van je foto verzameling)

ook vind ik het heel irritant dat ik van mn facebook vrienden de fotos in mn gallery heb , ik zou liever hebben dat ik dat kan uitschakelen.

Prijs:
De prijs is aan de stevige kant , adviesprijs ligt op 699 euro en dat is niet misselijk en ja een iphone kost dat ook maar mensen hebben dat voor een Apple product nou eenmaal over , HTC is wat dat betreft onder het publiek gewoon niet bekend genoeg om deze prijzen te kunnen vragen aan de huismoeders/vaders die wel een iphone hebben , ja er zijn natuurlijk mensen zoals wij tweakers die naar de specs kijken en dan de prijs wel rechtvaardig vinden , maar pietje en klaasje in de straat kennen het merk HTC gewoon niet zoals iedereen Apple kent en dus niet zo snel zoveel geld neerleggen voor een merk wat ze niet zo goed kennen zoals Apple.
ik vind de prijs dus een gewaagd iets van HTC , maar als je naar specs en bouwkwaliteit , stabiliteit kijkt vind ik t persoonlijk wel waard! ( retail prijs zal lager zijn , rond de 640 euro ongeveer )

Conclussie:
Al met al vind ik dit wel de beste Android telefoon op dit moment , hij is snel , voelt degelijk aan door t gebruik van aluminium , het scherm is subliem en boomsound geeft echt een supergeluid , de extra software die htc heb toegevoegd zal de ene gebruiker een plus vinden en de ander niet boeiend , sense tv en Blinkfeed vind ik voor mij persoonlijk wel een leuke en handige toevoeging. Htc Zoe is voor mij persoonlijk erg leuk , door m'n vele reisjes maak ik veel foto's / video's waar Zoe een leuke reportage van maakt , ook de andere eerder genoemde opties zoals always smile en ongewenste objecten verwijderen is een leuke feature.
Het gemis van een sd slot en de wat mindere kwaliteit van de camera is jammer maar geen drama voor mij.
De prijs is wel aan de hoge kant naar mijn idee maar mijn ervaring met Android phones is dat die prijs ook snel daalt na een release en niet zoals een iPhone hoog blijft. Voordeel van de iPhone is dat ook de 2e hands waarde wat hoger blijft dan een Android telefoon.

Heb jij ook een HTC One 32GB Zilver?