Nokia BH-604 bluetooth stereo headset (Telephone) Review

robertwebbe
5 januari 2009, laatste update op 5 januari 2009, 9.410 views

Nokia BH-604 bluetooth stereo headset (Telephone)

Voor mijn werk heb ik al tientallen bluetooth stereo headsets mogen testen en heb veel ervaring en vergelijkingsmateriaal op dit gebied. De Nokia BH-604 (aka HS-96W) heb ik nu een aantal dagen in gebruik en ben van mening dat dit op dit moment de beste is die er te koop is. Het is er wel een van het formaat "flinke koptelefoon" dus meer bedoelt voor binnenshuis gebruik. Nu zie je natuurlijk steeds meer mensen met een koptelefoon rondlopen maar ik vind dit persoonlijk even iets te groot om hiermee op straat rond te lopen. Ik denk dat hij ook niet goed tegen een flinke bui regen kan, dan kun je beter van die in-ear dopjes gebruiken met een los bedienelement dat je onder je kleding kunt verbergen. Koppelen...

Pluspunten

• Goede geluidskwaliteit
  • Draagcomfort
  • Niet te duur (ivm andere)

Minpunten

• Niet geschikt bij regen

Koppelen (pairing)
Het koppelen met mijn N82 wou in eerste instante niet lukken, al snel bleek dat dat veroorzaakt werd doordat de batterij nagenoeg leeg was. Het pairen op zich ging wel goed maar vervolgens wou hij geen verbinding maken met mijn telefoon. Na 1,5 uur opladen ging dat vlekkenloos. Het is aan te bevelen om tijdens de pairing te kiezen voor het automatisch te laten verbinden, anders moet je iedere keer toestemming geven voor de verbinding op je telefoon.

Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit is naar mijn mening echt uitstekend. Zowel laag, middel en hoge tonen klinken erg natuurlijk. In de meeste toestellen heb je ook nog een equalizer in de muziekspeler software, dan kun je eventueel nog wat meer tweaken naar je persoonlijke voorkeur.
Het volume kan overigs zeer hoog, zo hoog zelfs dat je er volgens mij zelfs gehoorschade van kunt oplopen als je hem langdurig op hebt.

Draagcomfort
De BH-604 is van de vormfactor koptelefoon, deze draag je over / op je hoofd. Er zitten van die lekker zachte oorkussens op die je gehele oor bedekken, zelfs de grootste flaporen passen hier nog in. Je kunt de headset goed verstellen, beide kanten kun je uittrekken al naar gelang de grootte van je hoofd. De oorschelpen kunnen zelf ook draaien (> 90 graden) en kantelen zodat deze perfect op je hoofd past. Op de bovenkat van de hoofdbeugel zit ook dat zachte spul waardoor het boven op je hoofd ook niet vervelend gaat aanvoelen. De druk op je hoofd is niet echt groot en pas na een paar uur dragen begon ik het te voelen.

Bediening
Voor de bediening zitten er op de rechter oorschelp bedieningsknoppen. De zijkant heeft twee grote knoppen, boven en beneden. De bovenste is de aan/uit knop die ook tevens dient om telefoongesprekken aan te nemen en te verbreken. Het onderste gedeelte is de Start en Pauze knop. Let op; bij de meeste toestellen (zowel Symbian als Windows Mobile) moet je eerst handmatig de muziekspeler starten voordat de (AVRCP) knopjes gaan werken. Verder vind je nog op de voorkaant en achterkant een knop. De voorste is een track vooruit en de achterste is een track terug. Aan de onderkant zit een schuifknopje met een veertje. Bij de Nokia kun je in 9 stappen de muziek harder zetten en uiteraard weer in 9 stappen zachter.
Naast de volumeschuif zit aan de voorzijde het gaatje waar de microfoon in zit voor handsfree gesprekken en aan de achterzijde de connector voor de lader (kleine Nokia plug).

Functies
De hoofdzaak is natuurlijk hifi stereo muziekweergave via het A2DP protocol. Het A2DP protocol heeft twee soorten codecs, de BH604 ondersteunt beide waardoor hij zal werken op iedere A2DP geschikte bron.
Voor de bediening beschikt de BH604 over het AVRCP protocol. Je kunt de muziek starten, pauzeren, volgende track en vorige track.
Ook kun je telefoneren via deze headset omdat er een microfoon is ingebouwd. Hij ondersteunt zowel het headset (HSP) profiel als het handsfree (HFP1.5) profiel. Hierdoor zou dit ook moeten werken op iedere telefoon.

Gebruik
Bij het gebruik heb ik geen enkele hapering in het geluid gehoord (wat bij oudere A2DP headsets vaak een probleem was) en het bereik is ook enorm (i.c.m. Nokia N82), dik 25 meter.
Het gebruik en de bediening is logisch en went snel. Al vrij snel kon ik blind de grote knoppen vinden en bedienen.
Als je tijdens het muziek luisteren gebeld wordt, wordt de muziek automatisch gepauzeerd en hoor je de beltoon. Ik heb getest met mijn Nokia N82 en N95 en ik hoorde hier mijn eigen MP3 belsignaal en werd de naam van de beller uitgesproken. Het is dan slechts even op het bovenste gedeelte van de rechteroorschelp drukken op het gesprek aan te nemen en weer te verbreken. De microfoon zit aan de onderkant van de rechteroorschelp, het werkt prima als je in een niet al te lawaaierige omgeving zit. Na het telefoongesprek wordt de muziek automatisch weer hervat (in geval van mijn Nokia's, bij andere platformen meestal ook).

Uithoudingsvermogen
In de BH604 zit een 500 mAh Lithium-Ion Polymer accu die opgeladen wordt in 1,5 uur. Volgens de opgave van Nokia kun je 19 uur muziek luisteren of 18 uur mee bellen. Ik denk dat de meeste telefoontoestellen die tijd niet zullen halen dus dit moet voldoende zijn. De standby tijd is 2 weken, je hoeft hem dus niet telkens uit te zetten, hij gaat in een diepe slaap.

Leveringsomvamg
In de verpakking vind je de BH-604 headset, een compacte reislader, een pluche draagzakje en de handleiding.

Prijs
Echt goedkoop zijn goede kwaliteit headsets niet en de bluetooth toevoeging maakt het er niet goedkoper op. De straatprijs van dit artikel ligt zo rond de 100 euro. Check hier de pricewatch van de BH-604.

Ik heb een nieuwe favoriet. Voorheen was dat de Motorola S9 maar nu is het de BH604. Ik kan hem uren op hebben en het irriteert mij niet en de geluidskwaliteit is voor mij vergelijkbaar met een bedrade koptelefoon.

Heb jij ook een Nokia BH-604 bluetooth stereo headset (Telephone)?

Lomp groot is eigenlijk gewoon weer een vormfactor. Motorola heeft er ook een, daar noemen ze hem de DJ headset. Er zijn ook kleinere, dan heb je meer het idee van de walkman headset (Plantronics bijvoorbeeld). Maar daar heb je inderdaad het probleem dat die kussentjes tegen die uitstekende deeltjes van je oren drukken. Blijkbaar zijn die bij jou net zo gevoelig als bij mij, na een kwartier begint de druk me al te irriteren. Bij deze grote headset gaat het geheel volledig om je oor waardoor er geen druk op je oor zelf komt te staan, alleen lichtjes er om heen.

De inear zijn bij mij ook wel favoriet, ook bij deze heb je geen druk op je oor zelf. Voordeel hiervan is dat het bedieningspaneeltje onder je jas kan zodat je hem in weer en wind kunt gebruiken. Ik weet niet of het verstandig is om deze op de motor te gebruiken gezien ze je gehoorgang helemaal afsluiten (je gehoorgang wordt namelijk als mini basspijp gebruikt), je hoort dan niets meer om je heen. Het lijkt me toch niet wenselijk dat je het verkeer om je heen helemaal niet meer hoort?
Jammer dat deze eruit is, heb hem zelf onlangs nog getest en het is een prima apparaat.

Goede review tevens!
Er is nog wel voorraad te vinden op internet hoor.
Anoniem: 378904 9 oktober 2010 17:05
een vraag ook voor nokia n900 ??
In theorie wel maar ik heb het zelf nooit getest. Volgens mij moet ik nog wel ergens een N900 hebben liggen, ik zal van de week eens testen.
Na uitgebreid oriënteren heb ik sinds kort deze Nokia BH-604 en ik ben er zeer tevreden over. Ik ben het met de review vrijwel 100% eens dus ik ga er niet nog één schrijven. Het geluid is heel goed. Alleen verwende audiofielen zullen het daar niet mee eens zijn

Als je zo ver wil gaan, moet je bijvoorbeeld ook geen MP3's luisteren, want dat is geen 'lossless' bestandsformaat. Koptelefoons naar zwaar audiofiele standaarden liggen sowieso buiten de prijsklasse van deze bluetooth headset.

Lekker lomp
In tegenstelling tot sommige schrijvers vóór me, zocht ik juist een lekker groot exemplaar, een 'lompe' headset zo je wil, met grote, comfortabele, zachte kussens op de schelpen. Van mij had het nog wel wat lomper gemogen, als daardoor de achtergrondgeluid-dempende factor was toegenomen, maar die zijn niet te vinden.

Groter betekent namelijk ook: meer ruimte voor grotere speakers, die doorgaans beter klinken. Het wordt makkelijker voor de ontwerper om een degelijk apparaat te ontwerpen. Meer ruimte voor een fatsoenlijke batterij, waardoor beter uithoudingsvermogen, langere levensduur, etc.

Als je een compact exemplaar wil om buiten mee te joggen kan je beter een Motorola S9-HD nemen.

Overigens is de oplader-stekker van het type mini-USB, zoals bij veel fabrikanten een paar jaar geleden is afgesproken. Opladen kan daardoor aan zo'n beetje elke computer als je nog een USB-naar-mini-USB verloopsnoertje hebt liggen, die je bij zo'n beetje elke digitale camera krijgt.

Sterk is ook dat je twee apparaten tegelijk kan koppelen. Je kan bijvoorbeeld de muziek van je computer luisteren en ondertussen een binnenkomend gesprek aannemen van je mobiele telefoon. Tenminste bij mijn Mac Pro / iPhone werkte het. Wel eerst je computer en dan je gsm koppelen, want er wordt maar van één hifi kwaliteit geluid gestreamd, de ander is mono.

Oh ja: Op dit moment werkt de 'volgende/vorige nummer' functie niet op een iPhone omdat iPhone OS 3.1 geen AVCPR ondersteund. Dat is een beetje jammer, want daarmee blijft het een beetje een manke bluetooth ondersteuning voor zo'n mobiel hoogstandje.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 22 juli 2024 13:48]

Update: iOS ondersteund intussen al jaren AVCPR dus 'volgende/vorige nummer' werkt ook :)
Vandaag brak een plastic randje van de ene poot, op het punt waar de koptelefoon in grootte te verstellen is. Daardoor breekt de poot in tweeën. Provisorisch gerepareerd met tape maar wel een minpuntje dat de constructie zo kwetsbaar is. Dit cruciale stukje is maar 2 x 2 mm dik plastic.

Ondanks dat ik 'm maar af en toe gebruik, hij het huis nooit verlaat en ik zuinig ben op mijn spullen, is het kunstleer intussen beschadigd. Het materiaal is niet zo degelijk IMHO.

Ik heb geen spijt van deze aanschaf maar anno 2016 denk ik dat de prijs van rond de € 100 aan de hoge kant is aangezien deze koptelefoon de laatste standaarden, zoals Bluetooth 4.0 LE niet ondersteund.
Ze worden ook al een lange tijd niet meer aangeboden. Ik heb nu zelf een Jabra Evolve 65 MS stereo. Qua geluid vind ik hem prima maar heeft hetzelfde zwakke punt zoals je nu omschreef. Maar volgens mij is dat de achilleshiel van alle verstelbare headsets die grotendeels van kunststof zijn gemaakt.
Jammer dat de koptelefoon zo "lomp" groot is, waardoor je toch een drempel over moet om hem buiten op te zetten.

Zelf heb ik niets met de "gewone" oordopjes, passen gewoon niet lekker in mijn oor, ik moet nog eens de in-ear dopjes gaan proberen, die ik dan ook tevens op mijn motor kan gebruiken.

Deze (voortreffelijke) review zorgt er in ieder geval voor dat ik toch eens naar deze koptelefoon ga kijken, al is het maar voor achter mijn PC. Die Logitech koptelefoons ben ik helemaal zat (doen pijn na al een relatief korte tijd) en ga ik niet meenemen in mijn nieuwe speurtocht. Tot nog toe was mijn ervaring met Bluetooth één van haperend geluid, zonder direct aanwijsbare redenen. Ik ben blij te lezen dat dat ook anders kan.
Handig ook dat je hem met de gewone Nokia lader op kunt laden.
Ik heb hem sinds vandaag icm een Nokia 5800 en ik moet zeggen dat ik zeer verrast ben door de kwaliteit van de geluidsweergave!!! Ik heb hier ook nog een Sennheiser koptelefoon liggen en ik vind de nokia beter klinken! Enige min punt vind ik het idiote design eigenlijk.
Hallo allemaal,

Ondanks dat de laatste reactie van oktober 2010 afstamt reageer ik hier toch op.
Ik heb namelijk de NOKIA BH-604 reeds gekocht om het te koppelen met mijn HTC desire HD. Nou je merkt het al Nokia met HTC, het paren ging goed en was gewoon in een keer direct verbonden echter wanneer ik muziek beluister dan hapert het zo nu en dan.
muziek stopt dan voor even en gaat dan weer verder. Dit gebeurt vaak wanneer ik de headset op heb en ik draai mijn hooft om (weet niet of het ook echt hieraan licht :P)
Een ander probleem is dat het bereik heeeel slecht is als ik ook maar 2 stappen verwijderd ben van mijn telefoon, gaat het enorm haperen.

Heeft iemand een oplossing of weet iemand of het aan de headset of aan de telefoon ligt
Kun je eens testen of het beter werkt als je alle andere niet noodzakelijke apps killed?