10-4-2013: er komen nog foto's aan, moet er even snel wat tijd voor vinden met een behoorlijke camera.
Inhoudsopgave
5) Bouwkwaliteit, en ergonomie
6) Ervaringen na een week
7) Conclusie
1) Reden van aankoop
Ik heb lange tijd gewerkt met een Asus K53 laptop maar omdat ik die elke mag naar school moest slepen was hij toch eigenlijk te zwaar (2,8 kilo + oplader blok) en was de accuduur te min en besloot ik hem te verkopen en een dunnere laptop te kopen. Eerst overwoog ik sterk een ultrabook te kopen, maar ik wil eigenlijk ook nog een beetje kunnen gamen op mijn laptop en wou graag een wat groter toetsenbord dan die van de 13 inch ultrabooks. Ik kocht eerst de 14 inch variant van deze laptop, mijn review daarover vind je
hier.
Toch was ik niet helemaal tevreden over het 14 inch model en ik kon voor dezelfde prijs het 15 inch model krijgen dus heb ik de 14 incher teruggestuurd en deze bestelt.
2) Featureset
Nadat je de simpele maar toch mooie verpakking opent moet er nog een schuimen laagje verwijdert worden waaronder de laptop in verpakkingshoesje ligt. Op het aluminium aan de bovenkant ligt nog een plastic cover om het tegen krassen te beschermen. Naast de laptop wordt de lader en de instructies meegeleverd, vrij simpeltjes dus.
De specificaties van de laptop:
CPU: Core i5 3210
GPU: Nvidia Gefore GT640m 1GB
RAM: 8 GB 1600 MHZ dual channel (2+4 GB)
HDD: 1 TB HDD 5400 RPM + 16 GB SSD voor caching
Scherm: 15,6' 1600*900 MVA(?)
Accu: 97500 mWh
3.5 MM Audio jack\
SD kaartlezer
Bluetooth 4.0
WiFi a/b/g/n
Het is een laptop die op de rand zit tussen een ultrabook en een "normale" laptop, aan de ene kant heeft hij een lange accuduur en is hij zo klein en licht mogelijk gehouden, aan de ander kant zit er een standard voltage CPU in, een dedicated GPU en is hij met 15,6' en 2,5 Kg te fors om ultrabook te heten. De CPU is goed genoeg om eigenlijk alles wel aan te kunnen op redelijk tempo, natuurlijk doet hij het wat minder bij dingen zoals video en foto bewerking maar ook daar staat hij zijn mannetje. Het geheugen is met 8 GB ruim voldoende voor de meeste gebruikers waaronder ikzelf, helaas is maar 1 SODIMM te vervangen van het geheugen. De harde schijf is helaas wel een 5400 RPM model, wat jammer is aangezien het 14 inch model een 7200 RPM HDD had, toch is die in combinatie met de 16 GB caching SSD meer dan snel genoeg en start de laptop razendsnel. Zelf ben ik erg gebrand op de videokaart omdat ik nog wel eens een spelletje speel en dat graag op acceptabele frames/settings doe, we zullen zien hoe de laptop zich staande houd in mijn eerste week(en) gebruik.
3) Prestaties, geluidsproductie en accuduur
Prestaties
Ik heb geen volledige benchmarks uitgevoerd met de laptop omdat ik niet de juiste software bezit noch de mogelijkheid nog meer tijd in deze review te stoppen. Wel heb ik met de laptop een aantal keren wat simpel fotoshop werk gedaan in GIMP wat allemaal vloeiend ging. Bij het gamen staat de videochip zijn mannetje, de 640m zorgt voor zeer acceptabele framerates bij bijvoorbeeld Tomb Raider op high en Bioshock Infinite op very high. Ik draai games altijd op de native 1600*900 resolutie en ik ben bij beide games eigenlijk nooit onder de 40 FPS gekomen, ik heb geen data om het te bewijzen maar ik heb nooit een beetje lagg ontdekt zolang de laptop aan het netstroom zat, op de batterij heeft hij er natuurlijk wel wat meer moeite mee i.v.m energie consumptie, toch blijven de framerates dan tussen de 25-35 schommelen. Zeer acceptabel dus!
De Chronos heeft een 1 TB HDD in combinatie met een 16 GB SanDisk SSD voor caching, dit betekent dat vaak geopend en gebruikte bestanden van de HDD naar de SSD worden verplaatst om de laadtijden sterk te verbeteren. Waar dit bij HDD's zoals de Momentus hardwarematig gebeurt en niks extra's van je processor vergt gebeurt dit hier raar genoeg softwarematig. Ik heb de laptop een aantal keer een cold boot gegeven, in slaapstand gezet en in sluimerstand gezet en heb de tijden opgemeten:
Cold boot gemiddeld: 8,5 seconden
slaapstand: instant
Sluimerstand: 1,5 seconden
De SSD doet zijn werk merkbaar goed en zorgt voor lekker snelle opstart en laadtijden.
Geluidsproductie
De geluidsproductie is goed, Tijdens browsen en word maakt de laptop nagenoeg geen geluid, als je gaat gamen hoor je wel iets meer maar dan is eht alsnog nauwelijks hoorbaar behalve als je erop let. De enige keer dat ik de ventilators echt hoorde was toen ik minecraft ging spelen met de laptop op mijn vriendin haar bed, de ventilatie kon zijn werk niet goed doen, het apparaat werd heet en ging flink blazen. Samsung heeft ook een speciale Fn knop welke de geluidsproductie zou moeten terug dringen door de ventilatoren langzamer te laten draaien, het nut van deze functie is mij nog bijster omdat ik geen verschil merk. Wel komt soms een rare tik uit de slot loading drive welke ik niet helemaal kan plaatsen.
Accuduur
De Samsung heeft een 9750 mWh Accu geïntegreerd wat jammer is, ik had namelijk graag gezien dat ik die kon vervangen of in ieder geval als hij aan de stroom zat eruit te halen maar helaas, wel heeft het S settings menu op de laptop de mogelijkheid om de batterij te besparen door hem niet verder dan 80% te laden, ik weet nog niet of dit echt zin heeft.
Over de accuduur ben ik wel enorm te spreken! Ik gebruik de laptop elke dag op school en moet dus een redelijke accu hebben aangezien ik mijn laptop niet overal even aan het stopcontact kan leggen, deze laptop beantwoord deze eis en doet er nog een schep bovenop. Tijdens browsen met een muziekje aan en wat Word bestandjes open houdt hij het 8-9 uur uit, met wat persen (wifi uit, scherm laag etc) is dat tot 10,5 te brengen, een super goede accuduur wat mij betreft! Tijdens gamen houdt de accu het begrijpelijk minder lang vol maar toch lang genoeg om een goed potje te gamen, bij Tomb Raider op high begint hij na ~3 uur te piepen en bij games als Rome: Total War en de originele Dawn of War tot wel 5 uur wat dus een leuk potje gamen in de trein oplevert!
Ik ben zeer te spreken over de batterijduur!
4) Beeldkwaliteit
De Samsung heeft een 15,6' 1600*900 scherm van een onbekend type, gezien aan de kijkhoeken zou ik zeggen dat het MVA of een erg goed TN paneel is. De helderheid is vrij goed en leesbaar ook in de zon, dit komt ook omdat het scherm een matte coating heeft en gelukkig niet glossy is. Een minpunt zou kunnen zijn dat het geen Full HD beeldscherm is maar persoonlijk vind ik dat wel fijn omdat ik Full HD op deze schermgrote niet comfortabel meer vind omdat alles veel te klein is! bij de 14 incher moest ik ook windows op 150% zetten om het een beetje fijn te maken.
5) Bouwkwaliteit en ergonomie
De laptop is opgetrokken uit aluminium en hard plastic, het aluminium zit op het deksel, en op de binnenkant bij de toetsen en het scherm, de onderkant en zijkant van de laptop bestaat uit het harde, grijze, licht glanzende plastic. De bovenkant van de laptop is moeilijk in te drukken wat een robuust gevoel geeft en de rest van de body voelt erg stevig aan. De onderkant en zijkant zijn vervaardigd uit 1 stuk hard plastic met uitzondering van het kapje wat de RAM slots beschermt, de plaat zit vastgeschroeft met 10 schroeven die alles netjes op de juiste plaats houden.
Helaas maakt deze opzet van de onderkant het wel een flink stuk moeilijker om de onderdelen in de laptop te vervangen, even de batterij eruit halen als hij vol zit en aan het stopcontact is er niet meer bij en de harde schijf is ook moeilijk te vervangen. Dit is voor mij een minpunt, zeker de vaste accu, ik gebruik mijn laptop nog wel eens als mobiele desktop en dan leg ik die voor een paar uur aan de oplader zodat ik het maximale eruit kan halen, maar nu kan ik de batterij er dus niet meer uithalen.
Het toetsenbord van de Chronos is gelukkig wel erg fijn, de aanslag voelt iets licht maar wel fijn, de indeling is logisch (geen Fn knop op rare plekken), de toetsen staan lekker uit elkaar, de sneltoetsen zijn vrij makkelijk te bereiken en de verlichting is van goede kwaliteit. Ik schrijf de review dan ook op mijn laptop en het voelt allemaal heel soepeltjes. Het touchpad is vervaardigd uit een stuk mooi grijzig plastic, hij is lekker groot en niet te ruw wat gecombineerd met windows 8 een fijn apparaatje oplevert. Het was wel even wennen aan het feit dat de knoppen geintegreerd zijn maar daar wen je vrij snel aan. Het ziet er mooi uit een touchpad zonder knoppen maar toch vind ik ze fijn omdat je dan met 2 vingers kunt werken en slepen een stuk fijner gaat, het is te doen met dit touchpad maar het was toch fijn geweest.
Conclusie:
De Samsung Series 7 NP700Z5C Chronos is een mooie degelijke laptop die op veel punten een stuk beter presteert dan gelijksoortige laptops. De prestaties zijn goed tot uitstekend te noemen en het wat mindere paneel kan de pret niet drukken. De behuizing en ergonomie zijn zeer redelijk en het is ook een genot met de laptop te werken. Games kunnen vloeiend afgespeeld worden en de batterijduur is uitmuntend vergeleken met andere laptops en zelf ultrabooks. Hij heeft genoeg connecties om ook in zakelijke omgeving gebruikt te kunnen worden en ziet er ook zeer netjes uit.
Helaas heeft hij ook een paar kleine nadelen en dat is zeker het feit dat het je moeilijk wordt gemaakt een upgrade uit te voeren op de laptop, voor veel mensen maakt dat niet zoveel uit maar voor mij is het belangrijk dat ik in ieder geval de batterij eruit kan halen.
Toch verdient deze laptop elk van zijn 5 sterren dik, met een super goede accuduur, sterke en snelle hardware, een trits aansluitingen en dat alles verpakt in een mooie, dune en lichte body met aluminium finish. Het moeilijke upgraden kan de pret niet drukken en ik ben uiterst tevreden met mijn aankoop.