Samsung Spinpoint F1 DT HD642JJ, 640GB Review

6 mei 2008, laatste update op 17 november 2015, 8.294 views Rapporteer

Om de opslagcapaciteit van mijn PC wat uit te breiden heb ik sinds een week de Samsung F1 HD642JJ in gebruik. Ik ben niet voor de 750GB versie gegaan (die slechts 3 euro duurder was) omdat de hoeveelheid data op een platter bij de 640 GB versie groter is. De 750 GB versie heeft 3 platters wat dus neerkomt op 250 GB per platter. De 640 versie heeft 2 platters. Dit is dus 320 GB per platter. Die extra snelheid zou ik niet nodig hebben als het alleen een opslagschijf zou zijn. Op deze schijf komt namelijk een verse Ubuntu install. Specificaties Capaciteit: 640 GB (onder windows: 596 GB) Rotatiesnelheid: 7200 rpm Buffergrootte: 16 MB Interfacetype: Serial ATA-300 Zoektijd: 8.9 ms (gemiddeld) Geluidsdruk Idle: 2.70 Bel Geluidsdruk seek:...

Pluspunten

• Hoge doorvoersnelheid
  • Stil
  • Koel

Minpunten

• Nog geen gevonden

Specificaties

Capaciteit: 640 GB (onder windows: 596 GB)
Rotatiesnelheid: 7200 rpm
Buffergrootte: 16 MB
Interfacetype: Serial ATA-300
Zoektijd: 8.9 ms (gemiddeld)
Geluidsdruk Idle: 2.70 Bel
Geluidsdruk seek: 2.90 Bel

(bron: Samsung website)

Prestaties

Mijn besturingssystemen (Windows XP en Vista) staan nu op 2 Western Digital Raptors die in RAID0 staan. Deze zal ik gebruiken als vergelijking. Ook zal ik een Samsung SP2504C meenemen in de vergelijking om een beter beeld te krijgen van de prestatie t.o.v. een enkele (pre-F1) harddisk.

Voor de meting heb ik HDTune 2.54 gebruikt welke de transferrate en accestime weergeeft.

Samsung F1 HD642JJ

[img=620]P3J6G2qC[/img]

Western Digital Raptor (RAID0)

[img=620]MOfoVDjl[/img]

Samsung SP2504C

[img=620]Old3p2hG[/img]

De gemiddelde doorvoersnelheid van de Samsung F1 is indrukwekkend. De enkele schijf blijft wat dit betreft niet ver achter op de Raptor-combinatie. Zeker in vergelijking met de oudere Samsung SP2504C is de Samsung F1 razendsnel. Qua access time moeten de Samsung schijven het (zoals verwacht) afleggen tegen de op 10.000 rpm draaiende Raptors.

Geluidsniveau

De Samsung F1 is in mijn systeem zowel in idle als seek zo goed als onhoorbaar. De schijf is met dempende rubbers opgehangen waardoor geen trillingen worden doorgegeven aan de behuizing. Ik heb in andere reviews over de F1 serie gelezen dat de schijven niet zo stil waren als verwacht. Dat is bij mij dus niet het geval.

Temperatuur

De temperatuur van de Samsung F1 schommelt zo rond de 30 graden. Mijn behuizing heeft geen extreme airflow, dus deze temperatuur is zeer goed te noemen.

De samsung F1 HD642JJ is een goede aankoop gebleken. De prestaties zijn erg goed en het geluidsniveau en de temperatuur zijn zeer aangenaam. Voor een prijs van net onder de 80 euro is de prijs-kwaliteitsverhouding zeer goed. Wellicht is het voor anderen die de F1 als OS-partitie willen gebruiken een idee om twee F1 320GB schijven in RAID0 te plaatsen voor nog betere prestaties.

Heb jij ook een Samsung Spinpoint F1 DT HD642JJ, 640GB?

Mooie review niet te lang maar ook niet te kort.
Is het niet onder Windows 596 GiB? daar komt dat verschil volgens mij vandaan ;)

GB(1000) vs. GiB(1024) is ongeveer 7,3741824% verschil dus:

(640 / 1,073741824) = 596,04644775390625 GiB

En verder nette review, niet super uitgebreid maar houdt hem lekker leesbaar :)

Edit: zo nu is ie volledig ^^

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 23 juli 2024 06:32]

Mooie review, hierdoor ben ik over de streep getrokken. Ik ga hem wel gebruiken als opslag schijf, maar aangezien ik toch echt een sh*tload aan bestanden moet gaan kopiëren, vind ik 2x 320 toch beter dan 3x250. Gewoon omdat het dan wat sneller gekopierd is.

Ook ga ik hem gebruiken als download schijf, dus alles word direct daarheen weg geschreven, en dan is een snelle overdrachtssnelheid wel gewenst.
Ik had een raptor x 150 als windowsschijf. Deze heb ik vervangen door een 640gb F1 en ik merk geen groot veschil om eerlijk te zijn. Nu heb ik een hoop ruimte erbij en misschien heel weinig snelheid verloren, aangezien ik niks merk :P.

Ik wil altijd wel raid 0 doen alleen vind ik het risico van dataverlies te groot :(

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 23 juli 2024 06:32]

Ik heb zelf de 320GB versie en met de Intel Matrix chip kan ik een partitie Raid 0 maken en een partitie raid 1. Al mijn belangrijke data gaat dus op Raid 1.
Hier blijf ik moeite mee houden. Op deze stelling heb ik uitgebreid gereageerd in de review Samsung Spinpoint F1 HD103UJ, 1TB review door vmsw. In een 4-tal postings (waarvan er 3 over dit onderwerp gaan), heb ik proberen aan te tonen dat het m.i. niet door de snelheid komt, maar (waarschijnlijk) door de firmware van Samsung.

De nieuwe 1TB 3-platter WD zou wel eens duidelijkheid op deze zaak kunnen. Ik wacht met spanning de benchmark af..... :9
De resultaten bij hd tune vallen mij erg op. Even een korte inleiding.
PC systeem
• Videokaart Sapphire Radeon HD 4850
• 2 Harde schijven Samsung Spinpoint F1 HD642JJ, 640GB
• Behuizing Antec Performance One P182
• 3 Ventilatoren Nexus Real Silent D12SL-12, 120mm
• Voeding Zalman ZM600-HP (600W)
Onder besturingssysteem Windows XP 32 bit.

De benchmark van Hd tune gaf bij mij duidelijk andere resultaten weer. Heb alleen op read getest.

1) Samsung Spinpoint F1 HD642JJ, 640GB (= c-schijf)
Transfer rate
- minimum 0,9
- maximum 102,6
- average 58,4
Access time 19,6
Burst rate 150,2
CPU usage 4,3
Opvallend aan beloop transfer rate zijn de talloze diepe dalen en het grillige beloop. Tot tweemaal duurde het enkele seconden dat de snelheid slechts enkele MB/sec was. Met grillige beloop bedoel ik dat de snelheid van de ene naar het andere moment zomaar 50 MB/sec kan verschillen.
De puntendichtheid van de accesstime volgde een steeds brede waaier in de grafiek. De waaier was weliswaar scherp begrenst aan de onderkant. Echter, er was een hoge frequentie aan punten met een hoge access time gedurende de gehele beloop.

2) Samsung Spinpoint F1 HD642JJ, 640GB (= opslagschijf)
Transfer rate
- minimum 34,4
- maximum 110,8
- average 86,0
Access time 17,6
Burst rate 163,1
CPU usage 7,9
Het beloop van de transfer rate en de access time was te vergelijken met die in de review. Maar ook hier weer een veel bredere waaier met redelijk wat punten met een hoge access time.

Kortom, de kwaliteit tussen de schijven verschillen nogal. Hierbij moet ik wel vermelden dat er in de c-schijf 2 bad sectors waren en in de opslagschijf 0. Maar dat kan het grote verschil niet verklaren. Zelfs mijn beste schijf, de opslagschijf, bleef kwa prestatie ver achter die van in de review. En wat dacht je van de CPU usage verschillen.
Heeft iemand enig idee waarom de verschillen zo groot zijn? Als ik de prestaties van mijn c-schijf zie (die pas enkele maanden jong is), dan lijkt hij wel rijp voor de sloop te zijn. Die terugbrengen en inruilen voor een nieuwe?
Om m'n reactie helemaal in orde te hebben:

Geluidsniveau

De Samsung F1 is in mijn systeem zowel in idle als seek zo goed als onhoorbaar.
--> Dat kan ik inderdaad beamen.

Temperatuur

De temperatuur van de Samsung F1 schommelt zo rond de 30 graden.
--> temperatuur schommelt bij mij tussen de 27 - 30 graden.