Van MSI heb ik laatst een nieuwe Windows 8 all in one bekeken. Nu was deze niet voorzien van een touchscreen, dus heb ik naast die nog een andere getest die wel beschikt over een touchpanel. De MSI AP2011 is een model uit de zakelijke serie. Het uiterlijk is daarom wat minder flashy als de AE2282 die ik eerder had. Geen plexiglazen rand om het scherm, maar een vrij vierkant zwart scherm.
Specificaties
HDMI out |
Overig | webcam
2x RS232
SDHC Cardreader |
De AP2011 maakt een solide indruk, de behuizing is ietwat lomp, maar voor een model als deze kant dat prima. Achterop de All-in-one zit een pootje waar deze op steunt. Hierdoor staat de All-in-one wat laag, maar gelukkig is er de mogelijkheid om de AP2011 op een VESAmount te zetten met een standaard VESA100steun. MSI heeft een pivotmount in het assortiment zitten voor deze All-in-one, en dat is echt een heel stuk beter dan de standaard steun die achterop zit. Door deze pivotmount kan het scherm ook 90 graden draaien waardoor deze in portraitmodus te gebruiken is. Dat brengt wel 1 lastig dingetje met zich mee, en dat is de ingebouwde webcam, die heeft niet door dat het scherm gedraaid is, dus die zal ook op z'n kant staan.
Aan de achterkant zit een klepje waarachter het geheugen zit verstopt, zodat dit gemakkelijk is uit te breiden. MSI heeft standaard gekozen voor een enkele DIMM, dus hij werkt in singlechannel. Iets dat de prestaties toch een beetje knijpt, terwijl het niet echt nodig is, 2 modules zijn amper duurder.
Ook voor deze All-in-one heeft MSI een hippe 360 gradenview op hun site staan:
Aansluitingen
Aan de linkerzijkant van de All-in-one zit een SDHCcardreader en 2 USB3.0 poorten, samen met de stroomaansluiting. Aan de achterkant zitten de 4 USB2.0 poorten, een HDMI-input- en -output, de netwerkaansluiting en 2 audiojacks. Verder vinden we hier nog 2 RS232 poorten, en dat is gelijk het verschil in aansluitingen tussen deze All-in-one en de AE2282 die ik eerder bekeken had.
Het moederbord dat gebruikt wordt is ook hetzelfde, alleen heeft deze variant er nog seriele poorten op zitten. De AE2282, die niet voor zakelijk gebruik bedoeld is, heeft deze niet op het moederbord zitten.
Aan de andere kant van de All-in-one zit nog een slimeline DVDRW. Helaas geen slot-in, dat had nog iets mooier gestaan, maar op zich maakt het weinig uit voor een systeem dat het niet hoeft te hebben van z'n uiterlijk.
Touch
De All-in-one is voorzien van een scherm met touchmogelijkheden. En hoewel iedereen tegenwoordig helemaal wild lijkt te worden van touchmogelijkheden vind ik het helemaal niets. De touch werkt op zich goed, je kunt de PC er op zich prima mee bedienen, zowel met Windows 7 als Windows 8, maar het werkt niet fijn. Je zit continu met je handen in de lucht, wat na verloop van tijd zeer vermoeiend wordt. Het werkt alleen fijn als je het scherm plat of vrijwel plat op tafel zou leggen, maar daar is de All-in-one veel te dik voor.
Een andere reden dat ik niet zo gecharmeerd ben van touchscreens is dat het scherm behoorlijk vies wordt. Ook al maak je het goed schoon, als je er veel mee werkt krijg je toch weer vrij snel vingerafdrukken en vegen op het scherm. Iets dat mij persoonlijk wel redelijk ergert.
Scherm
Het scherm heeft een resolutie van 1600x900 en heeft dus een 16:9 aspectratio. Voor zakelijk gebruik vind ik dit zelf niet bepaald pratkisch. Ik had hier eerder een 4:3 of 16:10 verwacht. 1600x1200 had ik logischer gevonden. 900 pixels in de hoogte is wat aan de krappe kant. Nu heb ik sowieso een bloedhekel aan 16:9-schermen vanwege de beperkte hoogte, maar voor een zakelijk model waar je toch geen films op gaat kijken (de enige reden waarom een16:9 acceptabel is) kom je al snel wat pixels tekort.
Een pluspunt is dat dit scherm niet zo'n vervelende glimmende laag eroverheen heeft zitten zoals we teveel zien bij notebooks en All-in-one's. Dat maakt het kijken naar het scherm een stuk fijner, zeker als je een lichtbron hebt die op het scherm schijnt.
Webcam en microfoon
De ingebouwde webcam en microfoon zijn best aardig. Je kunt het prima gebruiken voor bijvoorbeeld Skype, waar je zo'n ding voornamelijk voor zal gaan gebruiken. De webcam geeft redelijke kwaliteit. De kleuren zijn niet geweldig, je hebt vaak het idee dat je naar een zwart-wit beeld zit te kijken met hele vage kleuren. En je hebt behoorlijk wat ruis als er maar beperkt licht is. Maar dat is iets dat ik eigenlijk met alle ingebouwde webcams wel heb gezien, dus daarin onderscheidt dit systeem zich niet.
De microfoon is goed genoeg om fatsoenlijk te kunnen skypen, je kunt er een redelijk eind vanaf zitten en toch nog goed verstaanbaar blijven. Ook hier geldt dat het een vrij eenvoudig ingebouwd ding is, dus het is ook hier geen topkwaliteit, maar zeker niet slechter dan wat ik eerder ben tegengekomen.
Muis en keyboard
Meegeleverd worden een standaard zwarte muis en keyboard, beide bedraad. Ze zijn verder vrijwel hetzelfde als de set die ik had bij de eerder getestte AE2282 All-in-one. De muis is wat aan de kleine kant, zelf vind ik dat wat minder prettig, omdat ik graag een wat grotere muis heb omdat dat beter in de hand ligt, maar slecht werkt het ding niet.
Het keyboard tikt best prettig, al is de layout met de cursortoetsen even wennen.
De All-in-one in gebruik
Op zich is een All-in-one een leuk idee, als je geen hoge eisen hebt of gewoon een compact systeem wilt hebben is dt een prima oplossing. Deze All-in-one is bedoeld voor zakelijk gebruik, en als je zo'n ding in een winkel of op kantoor hebt staan dan is het prettig als het ding niet teveel ruimte inneemt. En je hoeft geen rekening te houden met kabels. Op zich heb je alleen de stroomkabel, en het muis en keyboard (want deze set is niet draadloos). Een extra kabel voor het netwerk kan, maar is niet noodzakelijk, want het systeem beschikt immers over WiFi.
De aansluitingen bij dit systeem zijn wat makkelijker te bereiken dan bij de AE2282, omdat er geen plexiglazen rand omheen zit.
Ik zou zelf aanraden om het scherm wel op een VESAmount te zetten zodat deze in elk geval iets hoger staat dan met de standaardvoet, omdat hij dan wel erg laag is. Gelukkig is het een standaard VESA100 die erop zit, dus vrijwel iedere mount zou hiermee moeten werken.
Om het verschil te illustreren hier wat foto's, met de normale voet, en de pivotmount.
Benchmarks
Op de AE2282 heb ik een aantal benchmarks gedraaid. Deze heb ik ook op de AP2011 gedraaid, en daarnaast ook op een ander low-end platform, een MSI U270 met een E2-1800 erin.
SuperPi
Blender |
AP2011 |   847.84 s |
AE2282 |   471.15 s |
U270 |   2649.14 s |
Voor de blender benchmark heb ik een model gedownload en dat gerenderd en gekeken hoe lang het systeem erover deed.
7-Zip
7Zip |
AP2011 |   5053 MIPS |
AE2282 |   8953 MIPS |
U270 |   2198 MIPS |
Voor 7Zip heb ik de ingebouwde benchmark gebruikt, met de standaard instellingen.
Stroomverbruik
Ik heb het stroomverbruik van het systeem gemeten in een aantal verschillende situaties en deze vergeleken met de AE2282.
De test in idle is gedaan na een boot van het systeem terwijl het idle draaide op de desktop. De fullload test is gedaan door OCCT te draaien om het systeem te belasten. Voor het verbruik tijdens het gamen heb ik Unmechanical gespeeld en her verbruik daarvan bijgehouden.
Stroomverbruik - idle |
AE2282 |   78 W |
Stroomverbruik - game |
AP2011 |   62 W |
AE2282 |   73 W |
Het idleverbruik is wat hoger van de AP2011 ten opzichte van de AE2282, het verbruik onder load is dan wat lager. Daar tegenover staat natuurlijk ook dat de AE2282 met de i3 een stuk betere prestatie levert dan de G620 in de AP2011.
Prijs
De All-in-one was te koop voor een bedrag rond de 700 euro. Op het moment zie ik 'm niet meer in de pricewatch staan, wat op zich logisch is, omdat het ook al weer over een wat ouder model gaat. De pivot-mount is te vinden voor rond de 75 euro, een redelijke prijs voor dit soort dingen, gezien die dingen voor goudgeld over de toonbank gaan in veel gevallen.
Het is een leuke All-in-one, zeker als je het ding puur zakelijk gebruikt. Zware grafische dingen werken stukken minder, maar daar is het ding ook niet echt voor bedoeld. De lage resolutie is jammer, zeker voor een zakelijk model had ik geen 16:9 verhouding verwacht. De prestaties zijn goed genoeg en de bouwkwaliteit is prima. Dit systeem staat wat laag als je de standaard voet gebruikt, en afhankelijk van hoe je hem plaatst kan dat hinderlijk zijn. Het touchgedeelte zal in een aantal gevallen bruikbaar kunnen zijn, maar om er gewoon standaard kantoorwerk mee te doen is het vrij overbodig, en is een keyboard en muis een stuk prettiger om mee te werken.