Inleiding
TP-Link is een relatief nieuw merk op de consumentenmarkt. Het levert goede en degelijke netwerkapparatuur voor een lage prijs. Veel van hun routers zijn ook compatible met opensource firmwares zoals dd-wrt en openwrt. Hierdoor is het voor de handige computeraar leuk zelf knutselen mits je weet wat je doet.
Dingen die eruit springen wat betreft specificaties zijn:
• Dualband (Dus 2.4GHz en 5GHz netwerk tegelijkertijd)
• Gigabit LAN
• Hardware NAT (Dus WAN <-> LAN is heel hoog)
• 2* USB – Mediaserver, FTP, printserver
Deze TP-Link TL-WDR4300 zal gebruikt worden in combinatie met de volgende operatingsystemen:
Windows XP Home
Windows 7 Ultimate
Windows 8 Professional
Windows Server 2008R2
MAC OS X Mountain Lion
iOS 6 (iPad2)
Android (HTC sensation) gestolen/verloren
Windows Phone 8 (HTC 8S)
*note: Alle operating systemen zijn de 64-Bit variant m.u.v. de Windows XP clients en mobile devices
Netwerkapparatuur:
Verder heb ik aan netwerkapparatuur een ziggo arris-modem voor de internet verbinding en een managed switch namelijk de Cisco SLM2008.
Wat zit er in de doos:
• Een TP-link WDR4300
• Quick installation guide
• Setup mini cd
• Netwerkkabel
• 3 antenne’s
• Stroomadapter
Voor de specificaties van de
router kun je hier klikken:
Verder wat opvalt deze router heeft 2 USB poorten + de aan uit knop voor WIFI!

Stroomaansluiting | aan/uit knop | WIFI aan/uit knop | USB1 | USB LED | USB2 | WAN | 4* LAN | WPS/reset
De TL-WDR4300 heeft dus 2 maal een USB2-poort.
Ik zal een van de USB-poorten gebruiken om mijn Brother DCP-395CN printer aan te sluiten.
De andere USB poort gebruik ik om een Externe USB Harddeschijf aan te sluiten voor het testen van de media server, fileserver, ftp server.
Printer:
Na het aansluiten van de printer op een van de usb-poorten gaat een van de Printer-LEDjes branden om aan te geven dat er iets op de USB -poort is aangesloten.
Om de printserver in te stellen kiezen we bij het menu voor “USB Settings”
Vervolgens krijgen we onderstaand scherm te zien.
Er komt een Drop-Down menu naar beneden met vijf opties:
• Storage Sharing
• FTP Server
• Media Server
• Printer Server
• Users Accounts
Printer instellen
Ik klik voor het instellen van de printer op “Print Server”.
Hierdoor krijg ik het volgende scherm te zien:
Blijkbaar heeft de router zelf al gedetecteerd dat er een printer is aangesloten op een van de twee USB-Poorten! Mooi dat staat aan.En nu Printen? Toch?
Helaas werkt dat niet zo en zal je een programma moeten downloaden van de TP-Link website namelijk de TP-LINK USB Printer Controller.
Deze is beschikbaar vanaf
http://nl.tp-link.com/sup...del=TL-WDR4300&version=V1 door naar beneden te scrollen en de eerste van de Hulp Programma’s te downloaden.
Via deze applicatie is het mogelijk verbinding te maken via de router met de printer.
Let er wel op dat je je eigen printer driver geinstalleerd hebt, dit verschilt uiteraard per fabrikant en type printer.

Dit scherm is wat je te zien krijgt na het installeren van de USB Printer Controller.
Configure Server is jouw router (welke automatisch gedetecteerd wordt als het goed is).
Auto-Connect for printing is dat hij automatisch verbinding maakt.
Connect for scanning: Ik kan ook scannen met mijn al in one, dus wil ik iets scannen zal ik die knop moeten gebruiken. Disconnect is de verbinding verbreken.
Verdere informatie:
Hier kun je zien wie er verbinding heeft met de printer, mijn vader wilde vanaf zijn XP computer iets printen dus hij is verbonden [Manually Connected by D855S12J]. Het is niet mogelijk om met meerdere mensen tegelijk verbinding te maken met de printer! Wel kan ik netjes via de applicatie vragen als ik wil printen of ik verbinding met de printer mag maken via de Request to connect knop. De andere die verbonden is met de printer moet dan wel aangeven dat dat goed is of niet.
Kwa functionaliteit werkt alles gewoon, maar ik had natuurlijk al de drivers van mijn printer gewoon geinstalleerd. Nou werkt deze situatie voor mij prima er wordt hier niet zo vaak geprint en eigenlijk zijn er nooit twee die tegelijk willen printen dus dat is niet zo’n probleem.
Storage Sharing, FTP Server en de Media Server.
Zoals eerder te zien was is er met USB settings het mogelijk om uit het drop-down menu vijf opties te kiezen:
• Storage Sharing
• FTP Server
• Media Server
• Users Accounts
Voor het testen van Storage sharing, FTP server en de media server heb ik een USB-HDD (WD Scorpio Black 320GB, 7200RPM). Deze is NTFS geformatteerd en bevat een map met Heel Wikileaks en twee afleveringen van de TV Serie The Big Bang Theory. Deze 2 afleveringen zijn 720P rips en hebben een MKV container en de BBC docu “Eat, Fast and live Longer”.
Verder er staat er voor testdoeleinden een map met muziek nummers op.
Storage Sharing
Het instellen van de storage server gebeurt dus ook via de webGUI.
Zoals je ziet heeft mijn Harddeschijf een kleine partitie van 196MB die heb ik disabled aan de rechterkant omdat ik die niet wil delen.
Door \\192.168.1.1 (het ip-address van de router) in te typen in windows explorer kan ik bij de netwerkshare en de data die op mijn externe HDD staat. Het afspelen van een Tvserie aflevering (720P.mkv-bestand) gaat verrassend snel evenals erdoorheen scrollen om stukken te skippen wordt soepel afgespeeld.
Overzetten van bestanden van mijn PC naar de USB-HDD via de router:
Het overzetten van bestanden schommelt tussen de 5MB/s en 7MB/s met uitschieters naar 10MB/s. Dit is genoeg bandbreedte om een 720p mkv bestand te ‘’streamen’’. Het transferen vanaf de HDD naar mijn pc toe gaat met zo’n 10 a 11MB/s.
FTP Server
De ftp server lijkt alleen intern te werken, ik heb mede klasgenoten mijn WAN-adres gegeven en gevraagd of deze konden connecten van buitenaf: dit was niet mogelijk helaas. Ook was het niet mogelijk als de FTP server draait om handmatig de poort te forwarden die door FTP wordt gebruikt namelijk 21 en deze op het ip adress van mijn router in te stellen, ik krijg dan namelijk dat de poort al in gebruik is. FTP is getest met filezilla.
Het instellen van FTP:

Klik op de “Add New folder to Share”-knop om een map toe te voegen.
Ik klik volume10 aan want dit is de partitie met mijn data.

Ik heb weinig zin losse mapjes elke keer te gaan toevoegen, dus ik zet een vinkje bovenaan voor Share entire partition en klik op save.
Verbinding maken met FTP, voordat je dit kan doen zul je de user accounts onderaan moeten instellen standaard staat admin /admin echter al aan. Het is mogelijk om deze bij USB Settings User accounts te wijzigen, zoals verderop te zien is.
Om te testen doe ik via wifi een filetransfer op het 5GHz netwerk naar mijn macbook pro 15 inch uit 2011 bijna 10MB/s.

Via de netwerkkabel tussen mijn pc en de router haalt hij bijna 14MB/s.
Media Server
Het instellen van de media server gaat via hetzelfde principe als te zien is op de voorgaande screenshots, dus een mapje toevoegen zodat je media gezien kan worden door de router.
Bij deze mappen kan je instellen hoe vaak deze gescanned worden, dit is zodat als je er wat nieuws op zet, dit ook geindexeerd wordt!

Als je op de bovenstaande foto klikt op open media player dan krijg je windows media player. Dan krijg je aan de linkerkant van windows mediaplayer te zien.
Other Libraries en dan de naam in mijn geval TP-Link_E2A9E8:1

Hier vind je afhankelijk van wat je deelt met de media server muziek, videos, plaatjes of recorded TV terug. In mijn geval heb ik wat muziek gedeeld via de mediaserver. En dat werkt prima, is zeer responsief.
Users Accounts
Het is voor de FTP server mogelijk om gebruikers accounts toe te voegen, zodat deze kunnen inloggen op de FTP server.
Stroomverbruik:
Om het stroomverbruik van de router te meten heb ik een Voltcraft 3000: Deze energiemeter plaats ik tussen het stopcontact en de router. Ik had mijn oude router nog liggen, namelijk een DLink DIR655 daarmee zal ik het verbruik dan vergelijken. Ik heb ook gemeten hoeveel het verbruik is als ik een HDD via USB aansluit op de TP-Link TL-WDR4300. Deze hardeschijf wordt via USB van stroom voorzien dus hierdoor is het verbruik een stuk hoger dan zonder USB-HDD.
De TL-WDR4300 is zeer zuinig vergeleken met mijn oude router want de TL-WDR4300 verbruikt ongeveer 2 Watt minder dan mijn oude Dlink DIR-655. Houd er wel rekening mee dat als je een USB-Hardeschijf aansluit op de TP-Link het stroomverbruik daarmee bijna verdubbeld!
Performance tests:
Het downloaden van een torrent gaat met 14.1MB/s wat mijn volledige verbinding zo ongeveer is namelijk 120Mbit download en 10Mbit Upload. Ik haal dus ook de maximale snelheid van mijn internet abonnement. Ik kan wel een speedtest doen, maar dan ben je ook afhankelijk van de testservers en elke server geeft een andere uitslag dus dat geloof ik wel. Met een torrent heb ik zo’n 18GB gedownload en hij bleef stabiel op de maximale snelheid van 14.1MB/s er is een klein dipje ergens te zien maar dat zal door een uploader zijn geweest die de torrent uit heeft gezet.
Het testen van het draadloze netwerk
Het draadloze netwerk is getest met:
- Een computer met Gigabit LAN
- Een Macbook Pro 2011 met draadloze netwerkkaart (die 450Mbit/s kan)
Even vooraf mijn macbook pro en de TL-WDR4300 kunnen op het 5GHz netwerk een bandwidth van 450Mbit aan. Let dus op dat de waardes zoals ik die hier getest heb negatiever kunnen uitvallen met een mindere draadloze netwerkkaart! Zo zijn er draadloze netwerkkaarten die op maximaal 150Mbit en 300Mbit bandbreedte opereren. Dit heeft te maken met het aantal antennes, de frequentie en het aantal datastromen die deze kaarten aan kunnen. Voordat ik iets technischere zaken ga omschrijven, zal ik proberen in simpele taal het verschil tussen bandbreedte en troughput uit te leggen.
Bandwidth v.s Troughput
Bandwidth (bandbreedte) is dus hoe snel een apparaat data kan versturen over een kabel of draadloos netwerk. Dit is dus in theorie de maximale opgegven snelheid.
Dat betekent het volgende voor bandbreedte:
• Bekabeld netwerk 1Gbit/s ook wel bekend als 1000Mbit/s
• Draadloos netwerk 2.4GHz kan maximaal 300Mbit/s
• Draadloos netwerk 5GHz kan maximaal 450Mbit/s
Troughput is de daadwerkelijke- doorvoer snelheid en die gaan we hieronder met iPerf meten voor het wifi gedeelte!
Je ziet dit vaak met internet abonnementen op de telefoon lijn (ADSL) tot maximaal 20Mbit/s bandwidth dus, wat je daadwerkelijk haalt is de troughput van meestal tussen de 12- en 16 Mbit/s.
Even een Auto analogie
Je wilt een nieuwe auto kopen van Fabrikant X en Auto Type Y. De fabrikant zegt dat de auto heel zuinig is want dat hebben ze getest (onder optimale omstandigheden uiteraard) De “Bandwidth” is dus de door je fabrikant opgegeven verbruik onder ideale omstandigheden. Deze fabrikant zegt dat Auto Type Y 1 op 30 rijdt. Dus met 1 Liter benzine kan je 30KM rijden.
Jij schaft de auto Y van Fabrikant X aan en denkt heel zuinig te kunnen rijden. Dus je houdt netjest de kilometerstand bij en hoeveel liter benzine je tankt: Je komt eruit eindelijk achter dat de “Troughput”, met jouw rijstijl dat je 1 op 22 rijdt. Dus met 1 Liter benzine kan je 22KM rijden.
Jij hebt immers niet die ideale rij-omstandigheden die Fabrikant X had tijdens het testen namelijk: Een rechte weg, geen stoplichten constant 80KM/u want dat is zuinig, geen wind, nergens voor te remmen enz enz...
Het testen van het draadloze netwerk gebeurt op meerdere aspecten:
• MCS – Bandbreedte
• RSSI - Signaalsterkte
• iPerf - Troughput
MCS – modulation Coding Scheme: Bandwidth
In het kort verteld de Modulation Coding Scheme op welke snelheid je bent verbonden met jouw pc op het draadloze netwerk. Deze Modulation Coding Scheme laat zien door middel van een Index nummer op welke snelheid je verboden bent met het draadloze netwerk. Hieronder staat een tabel met de MCS waardes: hier kun je per index-nummer ook de maximale bandbreedte opzoeken. Zo heb ik in de keuken beneden een lager nummer, wat betekent dat ik op een lagere bandbreedte verbonden ben met mijn draadloze netwerk! Ga ik echt heel dichtbij zitten is mijn MCS index waarde 23 wat betekent dat ik een bandbreedte van 450Mbit/s heb! Nou heb ik op 5 Meter afstand nog een MCS Index waarde van 20 en dat betekent dat ik op een maximale snelheid van 270Mbit/s ben verbonden met het netwerk op dat moment. Het is dus voor maximale bandbreedte handig om te weten wat je MCS waarde is.
Op Mac OS X kan je doormiddel van de alt/option knop naar je draadloos icoontje gaan en dan krijg je de MCS en RSSI waardes te zien.
Ben je erachter wat jouw MCS index waarde is en wil je hem opzoeken? Dan kan je dat op de volgende site doen.
RSSI – Signaalsterkte:
We willen weten hoe sterk het signaal is dat onze draadloze router uitzend. Hiervoor wordt over het algemeen RSSI gebruikt, wat de afkorting is voor
Received
Signal
Strength
Indicator, dit is een eenheid die de signaalsterkte aangeeft. Deze is te zien door op de macbook pro de alt/option knop ingedrukt te houden en dan bovenaan het WiFi icoontje aan te klikken.
Als jij dicht in de buurt van je router zit heb je een waarde die dichter bij de 0 zit, dan wanneer je verder weg gaat zitten; dan kom je eerder in de buurt van -100. Dus 0 is in dit geval een lage waarde en betekent helemaal geen signaalverlies en -100 is een hoge waarde in dit geval want dat heel veel signaal verlies.
Zo is hierboven in de tabel te zien dat de Dlink een waarde dichterbij de 0 heeft dan de Tplink op 2.4GHz en dus een beter signaal geeft.
Dit kan ik verklaren door 2 dingen, de Dlink zit op een ander kanaal namelijk Channel 13 en de Tplink zit op Channel6: Je hebt keuze uit kanaal 1 t/m 13 en de Tplink zit dus precies in het midden, waar anderen in de buurt ook op deze channel zitten of deze channel overlappen.
En de Dlink heeft 3 niet-standaard 5dBi antennes welke de standaard 2dBi antennes vervangen.
Dadelijk gaan we troughput testen dat heeft waarschijnlijk relatie met de bandbreedte en de signaalsterkte.
Wat ik in de praktijk merk, is dat tijdens het kijken van een youtube filmpje beneden dat de MCS index met een punt zakt (dus minder bandbreedte) en dat de RSSI waarde iets minder demping heeft (dus een iets beter signaal dan geeft).
Iperf
Om de daadwerkelijke doorvoersnelheid (Troughput dus) te kunnen testen maken we gebruik van iPerf, dit is een populaire netwerk performance test tool. Deze is te gebruiken onder verschillende Windows operating systemen, Linux en Mac OS X.
Wil je meer informatie over iPerf voor windows:
Ik test met mijn pc als server, en mijn laptop is de client die verbinding maakt met de server. Vervolgens wordt er getest hoeveel Troughput er mogelijk is en worden er bestanden via het netwerk overgezet. Nou is mijn pc verbonden met Gigabit LAN naar de router dus dat is voor de theoretische maximale WiFi snelheid geen beperking.
Iperf starten we van de commandline en op de pc stel ik in: iperf -s
Hierdoor staat mijn computer in server mode en wacht hij op de eerst volgende verbinding van een client: iperf -c
-c, --client <host> run in client mode, connecting to <host>
-P, --parallel # number of parallel client threads to run
-n, --num #[KM] number of bytes to transmit (instead of -t)
Op mijn Macbook Pro gebruik ik iperf –c wat staat voor client, vervolgens geef ik het ip-adress van mijn server op wat mijn computer is dat is in mijn geval: 192.168.1.102. Zoals te zien zijn er nog een aantal opties die ik kan meegeven aan de client kant voordat we verbinding maken. Zo heb ik –P gebruikt om meerdere verbindingen naar de server op te zetten en te gebruiken. En door –n te gebruiken heb ik bytes aangegeven hoeveel elke verbinding moet versturen namelijk: 1073741824 bytes (oftewel 1GB) en totaal wordt er 8GB verzonden, want ik heb 8 verbindingen die elk 1GB overzetten over het netwerk. Zo weet ik over een langere periode hoeveel hij constant kan verzenden. Als ik grote bestanden zoals een film zal overzetten zal ik hier ook mee te maken. Vandaar dat ik gekozen heb voor deze troughput test, dit leek me het meest betrouwbaar.
Met deze test upload ik dus data van de client naar de server (dus macbook upload via wifi naar server toe). Wil ik een reverse doen dus een download van de server naar de client kan ik dat doen door van de macbook de iperf-server te maken met iperf -s of ik kan iperf -c host -r van reverse doen zodat ik ook de download kan testen.
Verder nog belangrijk, de test is uitgevoerd op 5.1 meter afstand, dit heb ik nagemeten met een rolbandautomaat op mijn kamer en beneden bij de eettafel een verdieping lager dan waar de router staat. Dus stel ik zou met deze tests dichterbij de router gaan zitten voor een beter signaal dan heb ik grote kans dat de daadwerkelijke troughput hoger wordt, als ik verder van mijn router af ga zitten zoals een verdieping lager aan de eettafel merk je dat hij door een plafond moet waardoor de daadwerkelijke troughput lager wordt.
Iperf
Zoals hiervoor uitgelegd zetten we een verbinding op met 8 threads en wordt er voor deze tests elke keer 8GByte over het netwerk verstuurd.
Omdat ik niet plaatjes blijf maken/uploaden van elke benchmark-run zal ik er 2 benchmarks laten zien, de rest van de gegevens zal ik in een tabel plaatsen. Bij de 5Ghz test haal ik de hoogste troughput, namelijk ongeveer 8*17.8Mbit/s wat het totaal brengt op 142Mbit/s voor het versturen van 8GByte aan data. Alle andere tests geven lagere waardes omdat de 5GHz band de hoogst haalbare doorvoersnelheid heeft.
Als laatste een test met een netwerkkabel: Hier wordt een troughput van 927Mbit/s gehaald, wat mij betreft een prima resultaat.
TP-Link Gigabit LAN:
Download: uiteraard was de voorgaande test het versturen(upload) via draadloos, nu heb ik ook download nog getest dus is de laptop de ontvanger en de pc de server. (hier heb ik dus -R gedaan dus de vaste computer met netwerkkabel verstuurt in onderstaand scenario de bestanden)
Conclusie:
RSSI: Signaalsterkte
Bij grotere afstanden heeft de DLink router voordeel van zijn 5DBi antennes, let wel op dat het niet helemaal eerlijk is want normaal gesproken komt de Dlink DIR655 met 2DBi antennes welke minder uitzendvermogen hebben. Je merkt het verschil terug in de RSSI waardes waar de DLINK beter scoort dan de TPLink (al is het verschil niet heel erg veel)
MCS: Bandbreede
De TPLink is uiteraard sneller op het 5GHz network, want dat heeft mijn oude router niet.
De waardes van MCS, RSSI vond ik belangrijk om mee te nemen in deze review omdat het goed laat zien dat als je verder weg gaat zitten van de router je via draadloos een lagere maximale bandbreedte krijgt. En dan hebben we het dus niet eens over daadwerkelijke Troughput gehad.
iPerf: Troughput
Door het 5Ghz network is het voor de TPlink mogelijk, om hogere troughput te halen dan de DLink.
Op het 2.4Ghz network valt hij nogal tegen, en wisselt dat af.
Wat ik nog ga doen is kijken naar betere / dikkere antennes voor de TP-Link. Maar wat ik wel weet, vertrouw nooit de geadverteerde snelheid want bandbreedte is nooit daadwerkelijke troughput en deze snelheid van 450Mbit op het 5Ghz network, haal ik alleen als ik praktisch met mijn laptop naast de router zit.. (tsjah dan prik ik wel de kabel er in…)
Algemeen gebruik
Heb jij apparatuur die op 5Ghz kan werken en zit je niet meer dan 10Meter van je router af met die 5 GHz apparatuur, zou ik hem aanschaffen.
Zoek je gewoon 2.4GHz, dan zou ik een goedkoper broertje overwegen.
De features m.b.t USB poorten (2 stuks) werken prima
Het is een leuke thuisrouter voor de hobby-ist die net iets meer wil, want je kan hier dd-wrt opzetten.
Verder nog even een opmerking als je instellingen wilt opslaan, wil de router om een of andere
reden elke keer rebooten. Dit had mijn oude Dlink router minder, die had bij een paar dingen een reboot nodig.
Links:
• MCS -