Logitech Z-10 Review

The 7th Guest
26 april 2008, laatste update op 26 april 2008, 11.369 views

Logitech Z-10

De Z-10 van Logitech is een speakerset met twee extraatjes. Ter eerste een LCD display. Daarin kun je o.a. een klokje tonen, de CPU-load en het RAM-gebruik zien of de naam en artiest van een muzieknummer. Het tweede extraatje is de ingebouwde geluidskaart; die heb je dus niet meer nodig. Maar: werkt het ook? On dat de kunnen beoordelen openen we eerst:
De doos
Zoals we van Logitech gewend zijn is de set mooi en stevig verpakt. De hoogglans die op de speakers zit, is ook zicht- en voelbaar op de plaatjes op de doos. Gelukkig heeft Logitech de laatste tijd door dat verpakkingen ook eenvoudig te openen en - desgewenst - weer te sluiten moeten zijn. Een pluspunt.
Installatie
De installatie is eenvoudig: driver installeren...

Pluspunten

• Design
  • Touchbuttons
  • LCD display
  • Acceptabele geluidskwaliteit

Minpunten

• Software werkt slecht en is beperkt
  • LCD display is wat blokkerig
  • Fors formaat
  • Minder mooi geluid met hinderlijke bas
  • Plop bij het aanzetten

3 van 5 sterren (Voldoende)

De doos

Installatie
De installatie is eenvoudig: driver installeren (die is nodig voor het LCD display). speakerset in de USB poort en we hebben geluid. Voor de bezitters van een geluidskaart zit er ook nog een snoertje bij de set, maar de interne kaart van de Z-10 is zeker nier slecht. Een kwestie van uitproberen.

Uiterlijk
De set is, zoals tegenwoordig bijna alles, in hoogglans zwart uitgevoerd. Met hun 25 x 12 x 11 cm zijn ze aan de maat. De conussen zitten achter een harde grille: niet echt mooi maar wel veilig.
Op de rechterspeaker zitten touchbuttons: een zwart vlak met oranje verlichte icoontjes. Dit is erg mooi gedaan. Helaas wordt dit vlak snel vies door de glanslak, maar daarvoor levert Logitech een lapje mee.
Het display zit boven de touchbuttons en tovert zijn kunstjes in dezelfde oranje kleur. Het display had wel een hogere resolutie mogen hebben, want het geheel oogt wat blokkerig. Het kleurenschermpje van de Canon MP-600 multifunctional ziet er in dat opzicht een stuk beter uit: het kan dus wel - maar dat terzijde.

Featureset
Zoals ik in de inleiding al zei heeft de Z-10 een LCD display. En daarmee hebben we meteen het leukste punt te pakken. Helaas... de software die met 4.4 MB zeer klein is voor Logitech-begrippen, is zeer beperkt en benut niet de volle mogelijkheden van het schermpje. Met vijf mogelijkheden heb je het wel gehad: een klokje (die er wel erg blokkerig uitziet), een 'performance meter' (CPU- en RAM-load bekijken), een stopwatch (het nut ontgaat me enigszins), een POP3-monitor een de naam en nummer bij een muziekstukje - en dat is ook meteen het mooiste/leukste.
Extra jammer is dat de displaysoftware niet altijd goed werkt. Soms valt het uit en toont het dislay weer het Logitech-logo - om na een bepaade tijd weer vrolijk verder te gaan...
Logitech laat hiermee echt een punt vallen: een LCD display ook USP, maar waardeloze software meeleveren. Het is te hopen dat Logitech snel een keer met een volwaardige 2.0 versie komt.
Laten we de software buiten beschouwing, dan zien we een strakke set met touch-knoppen, die goed werken maar door de hoogglans wel zeer snel vies worden.

Geluidskwaliteit
Het belangrijkste bij een speakersysteem. Het geluid is best goed, maar niet meer dan dat. De set kan flink hard, maar dan treed naar mijn mening toch wel vervorming op. De bass is hinderlijk aanwezig, de sub die bij dit systeem ontbreekt, mis je niet. Het is opmerkelijk hoeveel geluid je uit zo'n setje kunt toveren, maar ik ben er niet kapot van. Echt slecht is het daarentegen ook weer niet. Ik zou zeggen: luisteren in de winkel.
Helaas heb ik wel een duidelijke plop bij het aanzetten. Verder geen geplop bij het geluid, maar die ene plop kan hinderlijk zijn voor mensen met traumatische ervaringen met bijv. de Z-5500...

Met de Z-10 levert Logitech een set met een hoge gadgetfactor door het LCD display.
Zoals we gewend zijn zit het met de design en de bouwkwaliteit wel goed. De software is helaas een stuk minder. Er zijn wel extra applets te vinden op internet, maar Logitech laat hier echt een steek vallen.
De set kost zo'n 80 euro. Daarvoor krijg je een degelijke set met een zeer acceptabel geluid. Wie met een waardeloze on-board geluidschip zit, kan met deze set zijn geluidskwaliteit omhoog brengen - de interne kaart van de Z-10 stelt niet teleur. Wie wel tevreden is met zijn geluidschip/kaart, kan voor hetzelfde geld of minder beter een set zonder ingebouwde geluidskaart kopen. Het LCD dipslay ontbreekt dan wel, maar of je dat echt zult missen...?
Ik heb in na 2 dagen inmiddels RMA aangevraagd voor de set. Helaas...

Heb jij ook een Logitech Z-10?

Onbegrijpelijk hoor dat de reviewer zo een negatieve mening heeft over deze boxen. Iedereen die ze ziet en hoort is er helemaal weg van. Geluid is voor dit formaat boxen werkelijk prachtig mooi en zuiver! Als je de bass wat hard vindt kun je deze gewoon wat zachter zetten via de touch buttons voor op de rechter speaker. Ook de hoge tonen kun je hier aanpassen naar je eigen smaak. Software werkt prima (Windows 7 32bit) en ja de display heeft niet een verschrikkelijk hoge resolutie. Maar ik vindt dat niet per definitie een negatief punt. Als je de display vergelijkt met de displays die in media center behuizingen vaak wordt aangetroffen (Soundgraph), kan deze aardig meekomen. En wil je echt een houseparty geven dan raad ik je aan andere boxen te kopen. Maar daar zijn deze boxen dan ook niet voorbedoeld. Bij ons wordt de computer gebruikt om radio te luisteren en ze staan dan ook vaak aan. Het geluid is zeker voldoende om onze woonkamer mee te vullen en klinkt mooi zuiver. En als je even zoekt kun je ze als voor zo'n 60 euro aanschaffen. Voor mij heeft Logitech weer eens bewezen goed na te denken over zijn producten en een kwaliteitsproduct afgeleverd.
Heel aparte review. Ik was eigenlijk over alles te spreken, behalve de bouwkwaliteit. Ik heb deze boxen 1½ jaar gebruikt met volle tevredenheid, maar toen het noodlot toesloeg wilden ze niet meer hun dienst verrichten via USB, wat een hoop kwaliteitsverlies meebrengt, gezien Logitech een erg goede interne geluidskaart in deze boxen had gestopt. Een paar maanden later hielden ze er helemaal mee op en gingen ze niet meer aan.

Erg jammer, want het geluid was echt prachtig!
Anoniem: 362634 8 augustus 2010 20:52
Ik vind het speakersetje ook super! Ik wist niet dat er een geluidkaart in zat 8)7
Anoniem: 366677 12 oktober 2010 16:06
Ook mijn ervaringen zijn juist positief. Deze speakers zijn niet duur (maar nauwelijks meer te krijgen), solide en het geluid is prachtig. Bovendien meer power dan de nieuwe Logitech modellen. Het LCD scherm is leuk (bv toch zien wat je afspeelt als je scherm op screensaver staat). De look past toevallig perfect bij de nieuwe HP monitoren lijn. De kritiek op de USB software is wel terecht, want af en toe is een herstart van de computer nodig. Maar het geluid maakt alles dan weer goed.
het LCD'tje is exact aan mijn LCD van de G15

misschien werkt de software van de G15 wel bij de speakerset (evt. nog met wat modwerk)

[Reactie gewijzigd door JanvD op 22 juli 2024 17:36]

Je kunt de meegeleverde software verwijderen. Je kunt gewoon Logitech Gamepanel manager (v2.02) instaleren. Dit herkend zowel de G15 als de Z10, en je kunt deze gewoon naast elkaar aansturen. Tevens kun je gewoon aplets/plugins voor de G15 gebruiken. Een mooie vindt ik zelf SirReal.
de plop tijdens het aanzetten is geen plop, maar een geluid om te laten hoe hard het geluid is.
Deze speakers klinken standaard best goed, maar als je ze aansluit op een goede geluidskaart kan je er echt onwijs goed geluid uit krijgen voor weinig geld (ik heb er zelf 3 stuks voor 33.- per stuk nieuw gekocht).

Ik zelf heb een X-Fi Elite Pro geluidskaart en als ik daar de EQ goed afstel dan krijg ik echt ongelovelijk goed geluid uit deze set. Het is uiteraard niet het beste wat ik ooit gehoord heb ofzo maar het klinkt als 1 van de betere speakers die je kan krijg tot een bedrag van EUR 100,-. Ondanks de kleine subs kunnen de speakers onwijs veel bass genereren. Soms vragen mensen waar ik de subwoofer heb verstopt, en als ik ze dan vertel dat er geen losse subwoofer in gebruik is staan ze stom verbaast. Daarbij heeft Logitech nu eindelijk een losse tweater voor de hoge tonen erin gedaan zodat deze ook meteen stukken beter klinken dan hun oudere modellen.

Soms twijvel ik om betere speakers te kopen maar dan denk ik al gauw waarom, opzich zijn deze speakers prima zat want ze kunnen gewoon zeer mooi geluid geven. Beter kan altijd maar dat gaat dan flink wat kosten :P
Na 12 jaar heb ik heb deze speakers nog steeds in gebruik. Zoals ook anderen aangeven in de comments vind ook ik het geluid fenomenaal voor dit segment boxen.

Inmiddels werkt alleen het LED scherm niet meer optimaal. Misschien is hiervan de oorzaak een combinatie van incompatibiliteit met een OSX en dat ze (volgens mij) niet meer geüpdate kunnen worden naar nieuwe software.

Zodra deze kapot gaan zou ik het jammer vinden om over te moeten op andere speakers...
Deze speakers zijn tussen 2006 en 2010 geproduceerd, dus inmiddels 10 tot 16 jaar oud. Ik ben nu aan het twijfelen of ik set 5 ga kopen via marktplaats of toch weer op zoek ga naar een courant model. Ik heb even een Yoyo M van Cambridge Audio gehad maar de Logitechs Z-10 overtreffen in geluidskwaliteit. Ze klinken helderder, gaan net een stapje dieper in het laag. Klinken afgerond en vermoeien nooit. Zou ik de timing kunnen meten dan denk ik dat ze perfecte timing hebben. Zowel op hoog als op laag geluidsniveau blijft de klankkleur hetzelfde.

Het betreft hier een actieve speaker met voor elke driver een eigen versterker. (4 versterkers) Dus geen passieve filtering maar digitale cross overs. Dit geeft een puur en onvervormd geluid zonder vertragingen.

Ik ben een audio liefhebber en geniet van muziek. Ik zoek dan ook speakers/versterker combinaties die meer doen met muziek dan enkel afspelen. De Logitech Z-10 zijn zo goed dat ze een extra dimensie toevoegen. Ze spelen met muziek.

In mijn huiskamer heb ik Martin Logan Full range electrostaten staan. Dus ik ben wel wat gewend. In mijn slaapkamer heb ik een 5.1.2 dolby atmos installatie. Dus ook hier wordt ik in de watten gelegd als ik films kijk. Maar als ik echt wil genieten van muziek luister ik naar mijn Logitech Z-10. Want wat deze kleine luidsprekers produceren is gewoon subliem.

Ik gebruik ze als nearfield monitoren op een afstand van minder dan 2 meter. Voor een kleine speaker met een 7cm woofer komt er een mooi laag uit. Het hoog is kristalhelder. De stage-ing is 3d. Fenomenaal. Ik heb geen subwoofer nodig.

Deze speakers overtreffen de Cambridge Yoyo M op alle muzikale fronten. Ik zou graag willen dat Logitech weer met een gelijkwaardige 2.0 bi-amping speaker zou komen welke dan wel de moderne opties heeft zoals draadloos streamen een universeel USB protocol en zuinige class D versterkers.

Als iemand een alternatief weet hoor ik het graag. Even terugkomend op de eerdere kritieken. Een software crash heb ik nog nooit meegemaakt. Er zit een bass en treble regelaars op. Dus je kunt ze naar smaak instellen. Als ik geniet van muziek, sluit ik mijn ogen, een LCD display zie ik niet. Ploppen bij het aanzetten? Dat hoor ik ook bij hele dure subwoofers het ploppen is dan ook voor mij een null issue. Eenmaal aan zijn er geen plop of andere bijgeluiden.

Afsluitend nog een vraag. Heb je nog een Logitech Z-10 liggen en je doet er niets mee. Ik wil ze wel van je overnemen.
Klopt heb ze ook al sinds 2008 dacht ik en idd ze werken nog steeds heel goed met mooi geluid.
Jammer dat Logitech nu niet meer kwalitatieve speakers maakt zoals deze Z10.
De huidige speakers die nu te koop zijn is rommel.
Toppunt was ik had ze destijds gekocht voor maar 20 euro bij Makro België wat een prijsfout bleek te zijn achteraf :D

[Reactie gewijzigd door Jonasken op 22 juli 2024 17:36]