Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Sitecom LN-306 USB Printerserver Review

+1
storeman 13 mei 2009, 20.530 views

Sitecom LN-306 USB Printerserver

Pluspunten

  • Klein compact kastje
  • Na eerste installatie is het makkelijk op andere pc's te installeren
  • Heldere webinterface
  • DHCP ondersteuning en instelbaar als server (standaard niet, gelukkig!)
  • Prijs

Minpunten

  • Kastje wordt relatief warm
  • Nóg een adapter in de stekkerdoos
  • Admin-installatie zou eenvoudiger moeten kunnen

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Betrouwbaarheid Score: 3
Prijs Score: 4
Features Score: 3
Inleiding

Na wat heibel met m'n vriendin over het afdrukken en de onmogelijkheid daartoe (ik was pleite met de laptop), besloten om een permanente oplossing aan te schaffen en te installeren. Mijn eerste vereiste was de prijs. Dit is een van de goedkopere usb-printservers welke niet van sweex of thrust is. Daarnaast gewoon op voorraad bij de paradigit om de hoek. Al met al voldoende reden om een gokje te wagen.

Installatie
De installatie wilde eerst niet lukken. De gedownloade software vond de printserver niet. Deze heeft standaard ip 192.168.0.220 en ik zit in 192.168.1.*. Even het ip handmatig ingesteld op 192.168.0.119 en de printserver werd gevonden door de admin software. Gelijk het ip even gewijzigd.

Vervolgens even ingelogd op de webconfiguratie tool van dit apparaat, het apparaat kan ook gewoon naar DHCP luisteren, maar kan ook zelf optreden als DHCP server. Leuk extratje dus.

Vervolgens de clientsoftware geinstalleerd. Deze had ik al eerder geinstalleerd, zonder succesvolle installatie. Hierdoor liep het geheel spaak. Software gedeinstalleerd en opnieuw geinstalleerd, printer werd gevonden en de server werd gelijk aan lpt1 poort gebonden.

Via windows kan er nu een printer worden toegevoegd, geen plug-en-play. Je kunt je eigen drivers kiezen uit de lijsten. Testpagina afgedrukt, kwam er mooi uit.

Vervolgens de installatie op pc van vriendin, software installeren, printer configureren, testpagina eruit. Prima dus!

Fijn is ook dat windows de originele epson drivers gebruikt. Wanneer de printer via windows printer sharing werd gedeeld, werd niet de echte epson driver gebruikt (met instellingen voor duplex etc). Via deze server zijn deze drivers nog gewoon bruikbaar (geen idee of dit normaal is, maar ik vind het een pluspunt!)

Installatie onder Vista X64 ging ook prima, hoewel de sitecom software de server niet automatisch vond, kon ik deze via het IP makkelijk toevoegen. De software werkt dus prima, echter het verkennen van het netwerk ging moelijker (was ook nog eens draadloos). Uiteindelijk wel een testpagina af kunnen drukken vanuit Vista X64.

Toch problemen ondervonden met de printserver en Vista X64, hoewel het eerder wel werkte is dit opeens veranders (Windows Update?). Echter door de uitvoer op Raw te zetten gaat het geheel toch weer werken. Vista ziet de poort ook niet als een printserver poort (zoals in XP), maar als een tcp/ip printer poort.

Update: Om het werkend te krijgen ben ik steeds weer lang aan het prutsen, het lukt uiteindelijk wel, maar voor mezelf en de rest van de wereld wil ik hier iets over vastleggen. Dit geldt in ieder geval voor mij in combinatie met de epson C1100. Om het werkend te krijgen heb je de laatste printer-utility nodig vanaf de epson site (~[href=http://www.sitecom.com/drivers_result.php?groupid=4&productid=273&version=V2;001]hier~[/href]). Deze installeer je en de de software zal de server vinden. Echter met mijn printer werkt dit niet. Daarom moet ik onder printereigenschappen > poorten de huidige poort anders configureren.
Selecteer de standaard TCP/IP poort en klik op configureren. Het IP adres moet worden aangepast van 0.0.0.0 naar het juiste adres, verander ook het protocol van LPR naar RAW en zet het RAW poortnummer op 9100, voilá. Het werkt. Als dit een foutmelding geeft staat er misschien een opdracht in de wachtrij!

Features
Het is een USB printserver, dat lijtk ie ook te doen. Verder zijn er weinig mogelijkheden. Een ingebouwde DHCP server is dan nog een feature die ik wil noemen, ook schijnt deze appleTalk te ondersteunen, hier kan ik verder weinig zinnigs over zeggen.

Conclusie
Voorlopig even niet meer info over dit product, eerst maar een maandje gebruiken, dan zal ik mijn ervaring bijwerken.
Tot nu toe ging het allemaal redelijk voorspoedig, voor een noob zal het allemaal net te complex zijn, maar een beginnend tweaker zal met deze kleine probleempjes geen weerstand ondervinden.

Voetnoot
Ik heb een LN306-V2
Driver pagina: Klik hier

2008-05-07 Vista installatie toegevoegd.
2008-12-10 Vista installatie bijgwerkt
2000-05-13 Vista installatie bijgwerkt

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Sitecom LN-306 USB Printerserver?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (14)

Wijzig sortering
Nog meer slechte eigenschappen:
- eerst een windows pc nodig om 'm een ip te geven, daarna kan je pas DHCP aanzetten
- bij het printen van een eenvoudige pdf naar m'n Dymo LabelWriter 400, crasht de LN-306 gewoon. (Ping niet meer mogelijk). Dezelfde pdf via dezelfde driver direct naar usb sturen werkt perfect.
Printer: HP Officejet J4580 ism deze Sitecom LN-306v2

Ik krijg verbinding als ik in dezelfde range als de printserver ga zitten. (192.168.0.220)
Instellen via adminsoftware, dan weer in mijn standaard range inloggen op het panel (192.168.1.220).
Werkt ook..
Dan printer installeren onder Windows volgens boekje en met behulp van deze review.
Lukt ook nog..

Dan een testpagina afdrukken en er gebeurd nix noppes nada :(
Hij stuurt de afdruktaak gewoon niet door naar de printer.. het Status-lampje gaat ook niet knipperen zoals die zou moeten doen bij overdracht naar de printer.
Hele middag aan zitten sleutelen, maar krijg het niet voor elkaar... help?! :'(
Je zou'ns kunnen kijken of je'm werkend kan krijgen via IPP of HTTP. Bij de Photosmart 8250 van een vriend van me heeft dat gewerkt. Al moet ik zeggen dat ik daar wel even mee bezig ben geweest :/
OfficeJet is een All-In-One, dikke kans dat die niet ondersteund wordt ivm afwijkende protocollen. Daar moet je een All-In-One printerserver voor hebben zoals de Sitecom LN-308/309.

Je kunt trouwens in de webinterface van de LN-306 de status van de printer bekijken, als daar "Offline" staat terwijl je printer aan (niet standby) staat dan wordt je printer niet ondersteund.
Ik heb deze ook, en hij wordt hier thuis erg intensief gebruikt in combinatie met een HP LaserJet 2300. Zodra het eenmaal werkt, blijft het ook werken en heb je er eigenlijk geen omkijken naar.

Dit apparaatje is z'n geld echt waard :)
Ik ben op zoek naar een draadloze printerserver (ook problemen met mijn vrouw }> ), het liefst waar ik twee printers op aan kan sluiten.

Heb je daar ook naar gekeken, zoja wat zou jouw keuze hierbij zijn?

Overigens vind ik het een hele nette review, alles wat je moet weten staat erin.
Ik had maar één printer, meerdere poorten leek mij dus niet nodig. Je zou natuurlijk twee van deze kastjes kunnen gebruiken, maar dat is 2x instellen. Overigens is de software van sitecom prima in staat om meerder servers in te stellen, dus het is wel mogelijk.

Kijk hier eens: http://tweakers.net/price...rSort=asc&orderSpecId=662
Die opmerking op het eind kun je nu ook wel verwijderen. 4 sterren is toch geen slechte waardering zou ik zeggen.
Denk toch ook dat je met vier sterren niets te klagen hebt. ;)
Hallo Storeman.
Waar en hoe moet ik mijn IP-adres aanpassen van de printserver?
De software zegt bij mij ook 'printserver not found".
Mijn experiabox zit in de range 192.168.2.1
Hoe stel ik nu het IP van de printserver in en wat moet dat worden?
Ik heb de printserver via de kabel aangesloten op mijn experiabox (net als mijn PC).
@saradick: achterhaal IP-adres van printserver en gebruik dit adres in je internet-browser. Vervolgens kun je je printserver configureren (o.a. IP-adres)
Werkt bij deze printer server de terugkoppeling van de printer? Ik heb zelf een Sweex PR010 printer server en daar werkt dat dus niet bij (bevestigd door Sweex). Oftewel, als er iets mis is met mijn Canon iP4000 printer (papier/inkt op) dan zie ik dat niet op de PC/laptop. Daar staat gewoon altijd "Printer not responding" als status. Niet echt handig dus. 8)7
Deze situatie ben ik eigenlijk nog niet tegengekomen, toners gaan toch vrij langzaam. Er wordt wel een terugkoppeling gegeven, maar of dat anders is als dat wat jij aangeeft durf ik zo niet te zeggen. Ik ga het eens proberen vanavond.
dit geval heb ik nu ook reeds enkele malen in bezit, maar ondanks vele pogingen nooit connectie kunnen leggen met de printserver. waardeloos geval, alles zo'n beetje nu geprobeerd.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*