Kingston DataTraveler SE9 32GB
Ik was op zoek naar een klein formaat, maar stevige USB stick. Via een tip kwam ik terecht bij deze Kingston.
De stick is gemaakt van aluminium en heeft geen bewegende onderdelen. Dat paste prima in mijn plaatje. Hij heeft een mooie kleine vorm met een groot oog zodat hij gemakkelijk aan een sleutelbos kan worden bevestigd.
De stick helemaal glad en kan dus praktisch nergens achter blijven haken. Er steekt dus ook geen USB aansluiting uit. De body is direct de USB aansluiting. Ik vraag me hierdoor wel af of de stick gevoelig is voor stof of vocht. Doordat er geen dopje op de aansluiting zit en deze gemakkelijk aan een sleutelbos kan worden bevestigd is het niet ondenkbaar dat de aansluitingen heel wat stof en vocht te verduren krijgen. Ik ga er echter vanuit dat de fabrikant hier ook aan gedacht heeft en dat het geen problemen zou moeten opleveren. Bovendien is het tevens een voordeel dat er geen dopje op zit. Deze kun je dus ook niet kwijtraken.
Wat me opviel was dat de body snel krast. Doordat de body tevens de USB aansluiting is wordt deze dus regelmatig langs de aansluiting geschuurd. Dit levert direct krasjes op (te zien op de foto hieronder). Eens zien hoe dat op de lange termijn verloopt.
En nog een foto om de grootte te vergelijken met een "oude" USB stick (zonder dop, dus in werkelijkheid nog groter). Het formaat van de blauwe stick is overigens vrij gangbaar en dus een goede vergelijking.
Ik heb de stick gekocht voor 20 euro wat ik een prima prijs vind voor een product met deze capaciteit. Er zijn goedkopere sticks maar als je bepaalde eisen hebt komt je al snel in het duurdere segment. In dat opzicht kun je zelfs zeggen dat de prijs meevalt omdat het geen plastic dingetje is. Er was overigens een goedkopere leverancier maar ik zocht iets met een 24-uurs levering.
De stick wordt geleverd zonder software wat ik een voordeel vind. De eigenschappen in Windows 7 geven aan dat volledige capaciteit bedraagt 29,2 GB en dat de stick is geformatteerd met het FAT32 bestandssysteem. Op de
website van de fabrikant valt te lezen dat er 5 jaar fabrieksgarantie op zit. Dat lijkt me meer dan genoeg. Met de immer groeiende honger naar opslagcapaciteit ga ik er vanuit dat ik binnen 5 jaar op zoek ben naar een andere stick.
Prestaties
Omdat er nergens snelheden worden vermeld heb ik de stick rechtstreeks uit de verpakking onderworpen aan enkele tests. Ik heb de stick dus niet geformatteerd en er nog geen data op gezet.
HD Tune
CrystalDiskMark
De stick lijkt geen snelheidsmonster te zijn. De snelheden voor zowel het lezen en schrijven vallen tegen. De access time is vrij hoog in vergelijking met andere reviews van USB2.0 sticks. Het sequentiële schrijven lijkt nog enigszins mee te vallen. Maar kan iemand mij uitleggen waarom die overige schrijftesten zo extreem laag zijn?!
Klein, stevig en traag. Zoek je een USB stick met redelijk veel ruimte die makkelijk aan je sleutelbos past dan is dit mogelijk iets voor jou. Ben je op zoek naar de beste prestaties of naar de grootste opslag per euro dan moet je waarschijnlijk niet deze stick hebben.
Wijzigingen
- Extra foto toegevoegd om de grootte van de stick te vergelijken.