Reden van aanschaf:
Deze voeding aangeschaft voor een internetsetup voor mijn zus. De setup is misschien niet de goedkoopste, maar moet een tijdje mee. Omdat ik op internet al een en ander heb gelezen over het lage verbruik van de onderdelen ben ik gaan nadenken over een prijstechnisch interessante voeding. Deze met zijn
80PLUS bronze certificaat leek mij het meest interessant.
Daarnaast heeft deze voeding 3 jaar fabrieksgarantie, waar de andere (S7 en S6) slechts 2 jaar hebben
Unboxing
Geen doos, gewoon bubbeltjesplastic om de voeding. Geen fancy verpakking dus. De voeding was beschermd.
Uitrusting en afwerking
De voeding kwam met een netsnoer, dat was alles wat werd geleverd. De afwerking van de voeding zelf is erg goed te noemen voor dit bedrag, maar de ongesleevede kabels doen wel afbreuk aan het kwaliteitsgevoel. De kabels zijn ook nog eens vrij stug.
Aansluitmogelijkheden:- 4x sata
- 2x molex
- 1x 20+4pin
- 1x 4+4pin
- 1x floppy
Voor een 300Watt voeding voldoende, het is misschien jammer dat er geen pci-e voeding aanzit, aangezien een dergelijke voeding het gebruikte systeem ook wel met een leuk videokaartje moet aankunnen.
Lengte van de kabels heb ik gemeten en in onderstaand plaatje een beetje verduidelijkt:
Prestaties en stabiliteit:
Door de zuinige componenten heeft dit systeem idle zo een 20W aan vermogen nodig, met een wat intensievere bezigheid steeg dit naar de 30-40W
Uitgeschakeld (maar de switch op de voeding WEL ingeschakeld zit het verbruik rond de 0,3W. Prima waarde.
update0: 23-02-2013: tegenwoordig is dit zelfs 0,0W. Waarschijnlijk heeft er usb apparatuur aangesloten gezeten waardoor hij voorheen op 0,3 uit kwam. /update
Verder weinig belasting gehad, dus lastig om te bepalen wat de stabiliteit is.
De specificaties zijn in ieder geval goed te noemen:
Geluidsproductie:
Eenmaal aangesloten op mijn testbench merkte ik dat het onhoorbaar was. Mijn NAS (ds212j) die enkele meters verderop stond overstemde het geluid, waardoor ik het label onhoorbaar zou willen geven, maar misschien dat het nog wel hoorbaar is als je niet zo een lawaaiige nas hebt
Warmteproductie & Koelvermogen:
"Helaas" is de voeding aangesloten geweest op een zeer energiezuinige setup, waardoor de maximale belasting misschien 30 watt is geweest. Het geheel is daardoor nooit voelbaar opgewarmd geweest, gevoelsmatig was de voeding na 2 windows installaties nog net zo koel als een behuizing van een uitgeschakelde pc. Koelvermogen en warmteproductie krijgen so far de volle score.
Prijs:
Voor rond de 30 euro een kwalitatief prima voeding!
Update 1: 14-08-2013: Layzzzz beweert "Ik heb wel een VGA1 en VGA2 connector met mijn be quiet! System Power 7 300W..." Als meerdere mensen dit kunnen bevestigen is er mogelijk een update gekomen
Update 2: 14-08-2013: De voeding is inmiddels ook bij de buren(HWI) getest, niet alleen
op hoge belastingen, maar veel interessanter voor de doelgroep van deze voeding... recentelijk ook
getest op lage belastingen. (22,5; 50 en 100W) doet het erg goed!