Ga er maar voor zitten, want na lang twijfelen eindelijk besloten om maar eens na al mijn ervaringen een review te schrijven.
Algemeen:
Het begon allemaal goed, eind 2005 mijn xbox360 gekocht, gelijk maar met 1 controller + hdd + 1 spel gekocht, heb er lang van kunnen genieten, ook al liep hij soms wel vast, maar dat neem je maar voor lief als je ziet wat hij er allemaal uitspuugd aan kwaliteits beeld en geluid, en ook alle extra's zijn meer dan welkom
Prijs/kwaliteit:
300 euro voor een console die helemaal kaal is klinkt wat aan de hoge kant, maar koop het allemaal los voor in je pc en je zult zien dat het nog best meevalt.
Maar nu de prijs/kwaliteits verhouding, die is toch heel wat lager, natuurlijk krijg je wel geweldige graphics, en goede software, maar de hardware laat in veel gevallen te wensen over.
Om maar een rrod of krassen op de dvd te noemen. maar een uitgebreid verhaal hierover in het volgende hoofdstuk, namelijk Bouwkwaliteit en afwerking.
Heb je dat gelezen dan snap je mijn "lage" beoordeling wat beter.
Bouwkwaliteit en afwerking
De buitenkant:
Ziet er allemaal zeer netjes uit, ook de verwisselbare frontjes, en alle accessoires die hier voor te krijgen zijn maakt dit tot 1 van de beste dingen van de xbox360. Er zijn tientallen stickers die je op je console kunt plakken, wat er soms geweldig mooi uit kan zien.
Hardware
Waar moet ik beginnen?
Ik kan het denk ik maar beter opslitsen in gedeeltes.
De dvd-speler: Maakt als er geen dvd in zit geen geluid, maar doe je er eenmaal een dvd in dan kun je niks anders zeggen dat dat het er behoorlijk lawaaiig aan toe gaat, soms denk ik zelfs dat hij gaat opstijgen, ik heb al 3 verschillende xbox360`s gehad, maar alle drie de edities waren absoluut niet stil met de dvd speler, wat soms zeer irritant kan zijn, maar gelukkig stoort het niet als je echt aan het spelen bent, maar voor de andere mensen in de kamer is het niet prettig.
En dan zijn er natuurlijk ook nog de befaamde krassen op de dvd, iets wat makkelijk voorkomen had kunnen worden in mijn ogen, mits ze het wat beter hadden getest, ik heb er zelf geen last van gehad dus ik kan hier ook verder niks over zeggen, maar ik weeg het wel mee in mijn beoordeling.
De rest van de hardware:
Dit is toch echt HET grote probleem van de xbox360, hij wordt ten eerste HEEL erg warm, wat in sommige gevallen tot oververhitting van de hardware kan leiden, ten tweede loopt hij regelmatig vast als hij te warm wordt, ook weer een teken dat het niet helemaal goed zit, ten derde, de befaamde rrod(Red Ring Of Death), het soldeersel smelt letterlijk door de hoge temperaturen, wat in veel gevallen er toe leid dat er kabels loslaten van het moederbord, en dan kun je wel raden wat er gebeurd, een rrod.
Nu wil ik natuurlijk niet alleen maar negatief doen, want de hardware, als het niet te warm wordt, is gewoon geweldig, menig computer kan hier niet tegen op.
Nog meer uitleg van mijn xbox360 zit helemaal op het einde onder het kopje: Het verhaal van mijn xbox360.
De Harde schijf van de premium versie is ook niet helemaal wat het belooft te zijn, het is namelijk maar 13 gb die je kunt gebruiken, de andere 7 wordt gebruikt voor systeem doeleinden, en wat mij ook opvalt is dat hoe meer je er op hebt staan, hoe trager alles wordt, hoe gek dat ook klinkt.
Nu hoop ik dat ik goed heb uitgelegd waarom dit onderdeel zo laag scoort.
Multimedia features
Er is genoeg te doen aan multimedia op de xbox360, hij speelt alle dvd films moeiteloos af, hij speelt alle audio af, zelfs van je mp3 speler en pc (als ze in hetzelfde netwerk zitten)
En hij kan natuurlijk ook dienst doen als media center, met alle voordelen van media center er natuurlijk bij.
Nu is er wel 1 nadeel, en dat is dat hij nog niet alle extensies afspeelt, dus het is altijd maar de vraag of hij het zal afspelen, de meest gebruikte extensies speelt hij wel, maar de wat minder gebruikte heeft hij soms wat moeite mee.
Multiplayer:
Dit is toch echt waar de xbox360 voor bedoeld is, en ook gelijk hetgene waardoor je al je problemen met de console graag vergeet, het bied namelijk zoveel opties, namelijk 4 player co-op, 2 tot 64 mensen op xbox live, en zelfs spelen via het netwerk is mogelijk. En dan is er natuurlijk de chat nog, de mogelijkheid om 100 vrienden toe te voegen, video-chat, je biografie etc.. invullen. Al met al genoeg om je jaren plezier te geven.
Een verdiende zeer goed dus
Spelaanbod:
Ook iets waar de xbox360 een zeer goed in scoort, er zijn namelijk zoveel spellen (300+), dat je eigenlijk nooit uitgegamed bent, en dat natuurlijk een zeer groot pluspunt. Alle spellen zijn makkelijk verkrijgbaar, en er zijn genoeg winkels die ze verkopen. Ook zijn er in alle genres wel spellen te vinden. Wel is het jammer dat het lang duurt voordat de spellen afgeprijs worden, mijn ervaring is dat het toch wel minstens een jaar duurt voordat het omlaag gaat.
Maar de 2de hands markt in xbox360 is ook zeer groot, dus ik zie het in ieder geval niet als een probleem.
Randapparatuur:
Er is heel veel te krijgen voor een xbox360, om maar wat te noemen:
Skins voor je consoles
memory cards
wireless adapters
Play and Charge kit
En nog veel meer, volgens mij zijn het minstens 100 dingen die je naast je xbox360 nog allemaal kunt kopen, dus een goed is hier wel op zijn plaats.
Xbox360 Faceplate
Nu maak ik zelf even een nieuwe categorie, dit omdat ik nog niet alles verteld heb.
Het verhaal van MIJN xbox360 + de service van microsoft:
Het verhaal van mijn Xbox360:
Eind 2005 kocht ik een Xbox360, af en toe een vastloper, en in juli 2007 dan toch echt een RROD (Red Ring of Death).
De reparatie duurde al met al 1 maand. Van Microsoft heb ik geen enkele vergoeding gekregen, voor Xbox Live en/of gemiste acties.
Op 21 januari jl. ging hij weer kapot, dus toen maar eerst een e-mail gestuurd.
Dit kwam er als antwoord:
Om uw email behoorlijk te kunnen bewerken, heeft ons team verdere informatie nodig. Bel onze klantenservice, a.u.b, zo spoedig mogelijk onder onderstaand nummer. Houd s.v.p.het serienummer van uw console gereed voor ons serviceteam.
Nou laat ik dat morgen maar doen dacht ik, maar ik heb wel even een e-mail gestuurd over het gratis spel Undertow, wat ik dus heb gemist door de RROD.
Na 1 e-mail over Undertow kreeg ik dezelfde reactie als die hierboven terug. Nog een keer netjes een e-mail gestuurd, uitgelegd dat het antwoord nergens op sloeg, waarop ik hetzelfde antwoord terugkrijg.
Toen maar eens een boze e-mail gestuurd.
Daarna heb ik even gebeld om de Xbox te laten ophalen, service lag eruit, dus moest ik de dag erna maar weer bellen. Dit heb ik gedaan, en dat ging allemaal wel netjes, alleen over de kwestie Undertow konden ze mij ook niets vertellen.
Het antwoord op die boze mail was dit:
Mensen die een Live lidmaatschap hebben en vanwege een reparatie of andere legitieme reden het spel Undertow niet hebben kunnen downloaden, dienen uiterlijk twee weken na de vervaldatum 28 januari telefonisch contact met ons op te nemen. Je komt dan in aanmerking voor een 'token' dat je de mogelijkheid geeft het spel op een later tijdstip te downloaden.
Ik leg ze in een nieuwe e-mail uit dat ze ook niks konden doen via de telefoon, waarop ik precies dezelfde e-mail weer terugkrijg!
Ik weer een e-mail terug, toen moest ik mijn serienummer opgeven.
Gelukkig had ik hem opgeschreven want mijn Xbox360 was in de tussentijd opgehaald. Toen dacht ik, laat ik maar lekker met ze meedoen, want steeds e-mail terugsturen heeft ook geen zin, dus ik heb nog mijn serienummer gegeven, en in die e-mail daarop stond weer precies hetzelfde als eerst, dus toen ben ik gestopt met mailen!
De reparatie:
Er werd wel iets gezegd over
Xbox Support, maar niet dat je daar zelf op zoek moest gaan naar de status van de reparatie. Ik heb geen enkele e-mail gehad van hoe ik het kon “tracken”, dus na een tijdje was ik toch wel benieuwd hoe ver het al was. Na een half uur zoeken op de Xbox site dan eindelijk op de pagina van de reparatie status gekomen, eenmaal gevonden is het een goede service.
Het ontvangen
De tijd die het duurde voor de reparatie viel wel mee, dat was 1,5 tot 2 weken, een hele verbetering van de maand die het eerder duurde. De Xbox kwam terug in een doos met wat bescherming, verder helemaal goed, maar dan maak pak je hem uit:
Er zitten krassen op, met name op de dvd-lade
Er rammelt iets (waar ik nog steeds niet achter ben wat het nu is)
En het raarste is nog wel dat er een 64mb memorycard bij zit.
Nu dacht ik eerst, dat zal wel zijn omdat ik het spel Undertow niet heb kunnen downloaden, en dat er nu wel een oplossing is, maar nee. Eenmaal in de Xbox blijkt dat er wel iets opstaat, maar dat de data die er op staat van iemand uit Frankrijk is, en dat er ook 2 profielen opstaan, die ik zo kan openen, en er staan ook nog van 11 spellen data op.
Foto van de data op de memorycard
Dit is echt schandalig van Microsoft dat ze zo met spullen van andere mensen omgaan.
Mijn theorie is dit: de eigenaar van de memorycard heeft deze per ongeluk in de Xbox laten zitten.
Dit is op zich geen probleem, als je tenminste je eigen Xbox360 na reparatie weer terugkrijgt, wat dus niet zo is. De memorycard hebben ze wel bij de Xbox360 gehouden, maar de Xbox zelf naar mij opgestuurd. Ik vind het al met al een verschrikkelijk slechte service, vooral het feit dat de e-mailservice net zo goed weg kan, en dat je je eigen Xbox360 niet meer terugkrijgt, en er daarom zulke rare dingen kunnen ontstaan.
Ik zou het een 6/10 geven, dit omdat de reparatie zelf wel goed geregeld is.
Vervolg:
Ik heb uiteindelijk, na nog wat mailtjes een telefoongesprek gehad met een medewerker daar, ik moest dus mijn xbox360 weer terugsturen om de krassen te laten repareren, en ik kreeg een play and charge kit cadeau, nu, 2 weken nadat ik hem heb opgestuurd nog steeds niet terugontvangen, en de status staat al 1 week op ontvangen, terwijl deze normaal maximaal 2 dagen duurt, het zal dus wel druk zijn, als ik meer informatie heb dan update ik weer
Update:
niks veranderd. morgen ga ik bellen, want vandaag (5-3-08) lag het systeem er uit, tenminste op de tijd dat ik heb gebeld.
Update 2:
Het systeem is na een maand wachten binnen, en ik heb eindelijk een stille versie, want zelfs met de dvd op volle snelheid is hij niet veel harder dan een pc, en dat is een heel verschil met wat het eerst was, en nu dus maar hopen dat hij niet weer kapotgaat, en voor zover heb ik nog niks gemerkt, hij loopt niet meer vast, en hij is, zoals ik net al zei, heel wat stiller dan eerst, dus nu hoop ik dat MS eindelijk een degelijke reparatie heeft uitgevoerd, maar nog even over die lange wachttijd: Het is mij nog steeds niet duidelijk waarom het nou zo lang heeft moeten duren, want iets wat 2 dagen had moeten duren heeft bij mij maarliefst 3 weken geduurd, en aan de telefoon konden ze me ook niet verder helpen, dus nog even snel een waarschuwing, het kan soms ZEER lang duren, maar het kan ook in 1/2 weken klaar zijn.
Update 3:
Nu, begin december, werkt hij nog steeds goed, wat wel jammer is is dat mijn garantie over een paar maanden voorbij is, ik hoop dus nu eigenlijk van harte dat hij kapot gaat, zo kan ik nog net even gratis een verbeterde versie binnenslepen, en omdat het dan mijn 3de keer is (reparatie), krijg ik ook nog eens een leuk cadeautje

Of moet ik hem niet zelf een beetje helpen?
conclusie:
Al met al een goede console, maar het is wel heel erg jammer dat er nog zoveel fouten in zitten, zowel in de hardware en de service.
Maar voor mensen die een "next-gen" console willen kopen is dit hopelijk een goede les geweest, en weet je nu waar je aan begint, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de rrod over een jaar totaal verdwenen is!
Ik zal hem nog regelmatig updaten, en elke typo of rare zin graag in de reacties vermelden.