Waarom Linux?
Dit weekend heb ik Windows (XP Pro 64-Bit) definitief vaarwel gezegd en ben ik met Linux aan de slag gegaan. De reden van mijn overstap is dat ik zowel geklooi met illegale software (zoeken naar keys en cracks en geklooi met updates, ethische bezwaren), danwel bergen geld uitgeven aan software beide onaantrekkelijke opties vind. Voor in de toekomst vind ik Vista behalve de mooiere interface en de gescheiden kernel niet echt noemenswaardig verbeterd.
Omdat ik me kan voorstellen dat meer mensen dezelfde ideeen hierover hebben schrijf ik deze review. Ik ben zelf ook een complete beginner met Linux en ik heb dus geen enkel voordeel ten opzichte van andere "twijfelaars" die misschien de overstap naar Linux willen maken. Bij deze ook alvast excuses voor het ontbreken van trema's op bepaalde woorden, want de ALT ASCI codes werken hiet niet, ik zoek nog alternatieven

Ik zal met het schrijven van deze review bij bepaalde Linux termen tussen haakjes de "Microsooft vertaling" er achter zetten.
Distro's
Er zijn veel verschillende distro's (versies, komt waarschijnlijk van "distributies") van Linux beschikbaar en ik heb er 3 geprobeerd:
- Ubuntu
- Kubuntu
- Suse
Deze zijn alle drie bekend dat ze goed geschikt zijn voor Linux beginners. Ik heb uiteindelijk dus Ubuntu gekozen, maar ik wil de andere twee toch even kort bespreken.
Kubuntu
Kubuntu en Ubuntu hebben dezelfde basis (Debain, ook weer een distro), maar verschillen in de interface: Ubuntu heeft de Gnome interface en Kubtuntu maakt gebruik van KDE.
Ik moet bekennen dat ik Kubuntu eigenlijk prefereer boven Ubuntu. KDE vind ik mooier dan Gnome. De standaard installatie van Kubuntu heeft nog versie 3 van KDE, maar versie 4 is inmiddels net uit. Deze moet nu nog echter apart geinstalleerd worden (wat bij mij niet lukte). Ik vind KDE 3 qua looks ongeveer zo mooi als Vista en KDE 4 vind ik nog mooier.
Ik vind Kubuntu de meest gebruiksvriendelijke distro die ik heb geprobeerd. Vooral de "edit/run/open as root" (root = administrator) als rechtermuisknopoptie is echt heel erg handig. Hierdoor hoef je niet zo vaak in de terminal (command prompt, voor de echt computerfossielen: DOS) te werken, wat als beginner erg fijn is. Dit heeft Ubuntu niet en dat vind ik echt het grootste gemis bij Ubuntu.
Het probleem voor mij bij Kubuntu was het grote aantal foutmeldingen en crashes. Kopete (MSN messenger) crashte iedere keer bij het aanmelden. Mp3 ondersteuning bij Amarok (Media player) wilde niet installeren. Ik kreeg mijn externe harde schijf moelijk aan de praat... enz.
Ik denk dat dit programma veel potentie heeft, maar hier moet nog veel werk aan verzet worden
Suse
Heeft ook de KDE interface. Maar ik vind het niet zo gebruiksvriendelijk als Kubuntu en Ubuntu. Yast (add/remove software) vind ik onhandig. Het was in ieder geval wel stabieler.
Ubuntu
Installatie
Net zoals bij de bovengenoemde distro's is installatie echt een eitje: Download de cd, brandt deze, laat hem in je compu zitten en herstart de computer.
Het grote voordeel ten opzichte van Windows is de compleetheid van de installatie. Na de installatie staat openoffice, acrobat reader, Gimp (photoshop) en een hele berg andere software er meteen al op. Toevoegen of verwijderen van sofware is ook veel makkelijker dan in windows. Amarok (Mediaplayer) is niet standaard geinstalleerd, maar dit is dus zo gedaan: Aanvinken en op "apply" klikken. Problemen met drivers heb ik ook nog niet gehad, deze worden ook meteen geinstalleerd.
Het installeren van de printer was een kwestie van deze aanzetten. De printer was al geinstalleerd voordat ik op het scherm keek.
Interface
Deze vind ik niet een van de mooiste, de standaard oranje achtige kleuren vind ik echt lelijk. Gelukkig is werkelijk alles aan te passen, waardoor je het toch een beetje een fris uiterlijk kan geven. Bovendien maakt het de desktop wel erg persoonlijk.
De handling wijkt weinig af van Windows. Alle functies zijn over het algemeen gemakkelijk te vinden. Ik vind de opbouw zelfs nog wat logischer dan die van Windows. De gebruikersvriendelijkheid is lastig uit te leggen, maar kort gezegd: Als je de weg kan vinden in Windows, dan lukt dit ook.
Zoals ik al eerder had aangegeven mis ik root commando's in de grafische interface. Hierdoor moet je werken in de terminal, een systeem wat ik eigenlijk wat achterhaald vind.
Ondersteuning
Deze heb ik als zeer goed beoordeeld. Zodra je "use third party drivers" aanvinkt download en installeert Ubuntu meteen voor je de videokaart drivers. Simpeler kan echt niet.
Maar de echte kracht van dit Ubuntu (ook Kubuntu) is de enorme community die erachter zit. Van mij mag de "help index" meteen doorlinken naar google: Typ je probleem in en er is altijd wel een forum wat dit probleem behandeldt. Suse had dit niet zo erg en dat is ook een van de redenen waarom ik hier niet voor gekozen heb.
Games worden echter nauwelijks ondersteund onder Linux, voor sommigen is dit een groot nadeel.
Ik heb een paar *.doc bestanden geopend met Open-Office, ik heb slechts bij 1 bestand vervelende compatibiliteitsproblemen aangetroffen, bij de overige bestanden zijn dit voornamelijk kleine layout verschillen. Ik had grotere problemen hiermee verwacht. Bovendien is ook Microsoft bezig met betere ondersteuning van Open-Office formaten, dus in princiepe zou dit alleen maar beter moeten worden.
Prestaties
Wat betreft gaming kan ik hier dus weinig over zeggen. Ik speelde nog wel eens een FPS, maar ik weet er geen met Linux ondersteuning.
Ik heb echter wel de Matlab (= nummeriek wiskunde programma) benchmark gedraaid en die benchmark geeft vergelijkbare resultaten met Windows XP 64.
Het schijnt dat Ubuntu niet erg hoge systeem eisen heeft, maar het openen van vensters gaat niet heel erg vlot. Ik hoop dat in komende versies dit nog wat gestroomlijnder wordt.
Ook Ubuntu heeft een 32 bit en een 64 bit versie, let hier dus op met downloaden.
Prijs
GRATIS

Aan de eerste reacties te merken lijkt het misschien niet helemaal duidelijk of ik tevreden ben. Maar dit is zeker wel het geval en ik verwacht niet dat ik weer snel terug zal switchen naar Windows. Ik wil wel graag de problemen uitlichten die ik ben tegengekomen, zodat andere mensen beter weten waar ze aan toe zijn. Daar zijn deze reviews immers voor.
Tot slot
Ik hoop dat ik vooral de mensen die twijfelen over het gebruik van Linux en Ubuntu meer inzicht heb kunnen geven over een eventuele overstap. Meer ervaren gebruikers zijn natuurlijk altijd welkom om verbeteringen op deze review te plaatsen. Ik ga proberen deze review zo nu en dan nog eens te updaten van nieuwe bevindingen.
Edit:
- Typo's