Inleiding
Ik heb dit product 30 januari ’08 aangeschaft, 3 weken geleden dus. Tijd voor een review dacht ik zo. Maar wat is de TH2G precies in het kort? De TH2G is een kastje dat er voor zorgt dat meerdere monitoren (tot 3 max.) als één grote monitor kunnen worden gezien door Windows. Het voordeel hiervan is dat je dus op 3 monitoren kunt gamen, met een maximale resolutie van 3840 x 1024 pixels. De TH2G is een opvolger van de DualHead2Go. Je begrijpt het verschil, de dual kan 2 schermen aan en de triple 3 schermen. In mijn opstelling staan er 3 schermen van 17 inch met ieder een resolutie van 1280 x 1024 pixels. (ik had al een dualscreen opstelling, de upgrade was dus wat makkelijker gemaakt)
Algemene beoordeling - Zeer goed
Wat kan ik hier van zeggen, het doet goed zijn werk. Het is een plug-and-play product, dus zodra je alles goed hebt aangesloten kun je de computer aanzetten en krijg je direct je biossplashscreen over 3 schermen te zien. Daarna is het een kwestie van in Windows de gewenste resolutie instellen, zoals hieronder te zien is.
[img=620]dzMNOLok[/img]
Featureset - Zeer goed
Prima voor elkaar, je krijgt er van alles bij. Je hebt een speciale kabel nodig vanaf je videokaart naar de TH2G en die krijg je in twee versies, DVI en VGA. Ook zit er een USB-kabel bij, met aan de andere kant een aansluiting die verdacht veel op die van een USB-printerkabel lijkt. Via de USB-kabel wordt er van stroom voorzien. Verder nog een CD met software daarop, de firmware is al geïnstalleerd op het product. De TH2G was zelf verpakt in een antistatisch zakje, wat je ook om moederborden vind.
Prestaties - Goed
De prestaties zijn gewoon goed te noemen, al heeft mijn videokaart wel wat moeite ermee om Crysis op zo’n hoge resolutie te draaien. In Crysis singeplayer op medium krijg ik 17 FPS, zonder uitschieters. Op low loopt de FPS op tot 30 – 35, meer ook echt niet. (Crysis is natuurlijk niet de eerste beste game) High en hoger heb ik niet eens geprobeerd, we weten allemaal hoe dat gaat aflopen.
[img=620]IjApcsGt[/img]
Ik heb ook nog GTR2 (Get Real Racing 2) geïnstalleerd om te kijken hoe het racen was op 3 schermen. Nu kan ik zeggen dat het gamen op 3 schermen eigenlijk wel het beste is voor racegames, want het was erg leuk om dit te doen. Het systeem haalde 60 FPS, wat dus ruim voldoende is. Helaas ben ik niet in het bezit van een stuurtje, maar misschien als de racegames bij mij was meer aanslaan, die er wel komt. Verder merk je er niets van dat de TH2G ertussen zit.
Beeldkwaliteit - Goed
Doordat er hoge resoluties bij komen, is de refreshrate in de meeste gevallen wat verlaagt. Het gaat hier om 60 Hertz, enkele lagere resoluties kunnen ook 75 en 85 Hertz aan. Het valt allemaal terug te vinden op de Maxtor site, wil je hier meer informatie over.
Doordat je 3 schermen hebt ben je gedwongen wat meer achterin je stoel te gaan zitten, aangezien het veel te vermoeiend wordt als je er te dicht op zit (te druk in games). Achterin je stoel zitten betekend ook dat je meer overzicht hebt, wat wel degelijk fijn is. Voor iemand die al last krijgt na een uurtje of twee gamen, is dit product niet aan te raden! Je moet namelijk wel tegen alle beelden kunnen die op je af komen. Zeker als bij wat langere gamesessies. Afgezien van dit alles moet je natuurlijk wel even wennen aan drie schermen, maar daarna wil je niet meer terug, that’s for sure!
Driverondersteuning en compatibiliteit - Goed
De software op de CD heet Powerdesk, hiermee kun je ervoor zorgen dat vensters niet over de gehele breedte maximaliseren, maar netjes in één van de schermen blijven, zodat het werken in Windows wat makkelijker wordt. Powerdesk is geen zwaar programma, het neemt op het moment van schrijven 3.740 K in het beslag van mijn werkgeheugen.
Ik moest nog wel een firmware update uitvoeren, om er voor te zorgen dat als ik een game speelde op 1280 x 1024 deze op het middelste scherm zou worden afgespeeld. Deze firmware update stelde niets voor, met een setup het updatebestand selecteren en z’n werk laten doen terwijl Powerdesk was afgesloten. Hierna speelde de game zich inderdaad af op het middelste scherm (nr. 2) in plaats van op het linker (nr. 1).
Wat de software ook nog ondersteund is bezel management. Door middel van een sneltoets kunnen de randen van je monitoren "weggewerkt" worden. Het beeld wordt dus van de beide buitenste monitoren meer naar het midden geplaatst, waardoor schuine lijnen ook echt schuin blijven doorlopen. Hierdoor verlies je wat pixels aan de zijkanten, maar dit is niet merkbaar hinderlijk. De afbeelding hieronder verduidelijkt het meer.
[img=620]GOShCqZV[/img]
Warmte- en geluidsproductie - Laag
Hier kan ik kort over zijn, er komt ietsje warmte vanaf maar die kan gewoon ontsnappen via de openingen in het omhulsel. Ik heb hiermee nog geen problemen gehad. Geluid komt er gelukkig niet vanaf.
Prijs - geen mening
Hij is vrij prijzig, maar ik heb mijn verstand op nul gezet, besteld en een paar dagen later stond er iemand van TNT met een pakketje in zijn handen. Daarna denk je niet meer na over de prijs, maar geniet je gewoon van wat het ding kan. Hopelijk voor toekomstige kopers zakt de prijs in de toekomst nog, maar ik schat de kans klein, aangezien de vraag naar het product niet erg groot is.
[img=620]NgZ430v0[/img]
Onderbouwing etc.
Nu zie je 3 stuks DVI-VGA converters er op zitten, dit komt omdat ik de TH2G met het ook op de toekomst heb gekocht. Voor als ik later schermen met een DVI ingang koop of als de TH2G weer verkoop, dan kan ik hem wat makkelijker kwijt. (niet dat dat gaat gebeuren)
Ik heb de update van firmware bij negatieve eigenschappen achterwege gelaten, omdat hij natuurlijk ook ergens lang in een magazijn kan hebben gelegen. Verder zijn de negatieve eigenschappen niet erg van toepassing op iemand die het geld er voor over heeft, wat het lijstje een stuk korter maakt.
Kortom:
prachtig product! (YouTube filmpje!)
Bronnen