Zabbix Review

robertdb
9 oktober 2012, laatste update op 16 november 2012, 3.483 views

Zabbix

Zabbix is een open source monitoring tool, met heel erg veel mogelijkheden. Je kunt op redelijk normale hardware veel hosts monitoren. Als voorbeeld een (virtuele/vmware) omgeving waar ik dagelijks mee werk: CPU: 2 * Intel(R) Xeon(R) CPU E5530 @ 2.40GHz Memory: 4Gb Disk: FC disks Database: MySQL op een andere machine als waar de Zabbix server geinstalleerd is. Wij monitoren zo'n 500 hosts, met elk zo'n 32 items, dus 16000 items worden bekeken, zo'n 170 items per seconde. De load op de Zabbix server is niet hoog, de database server heeft het wel redelijk te verduren. Soms zijn er wel (kleine) bugs, maar gelukkig is er een active community waar je altijd antwoorden kunt vinden, of vragen kunt plaatsen. Zabbix (en de community) werkt erg hard...

Pluspunten

• snel
  • stabiel
  • goedkoop
  • veelzijdig

Minpunten

• complex

CPU: 2 * Intel(R) Xeon(R) CPU E5530 @ 2.40GHz
Memory: 4Gb
Disk: FC disks

Soms zijn er wel (kleine) bugs, maar gelukkig is er een active community waar je altijd antwoorden kunt vinden, of vragen kunt plaatsen. Zabbix (en de community) werkt erg hard aan verbeteringen, er zijn regelmatig updates, met waslijsten aan opgeloste bugs en enkele nieuwe features.

Met Zabbix kun je zo'n beetje alles monitoren, o.a. Linux en Windows machines via de Zabbix agent, SNMP (v1,2,3), IPMI en JMX. Anders gezegd; als je het kunt zien op je scherm, kun je het bijna altijd wel in Zabbix krijgen.
In Zabbix zitten een aantal "standaard" manieren om te monitoren:
  • Via de Zabbix Agent (voor details zoals disk/cpu/memory/etc)
  • Via SNMP
  • Via IPMI
  • Vanaf de Zabbix Server (bijvoorbeeld een ping of poort check)
  • Via SSH (moet dan wel ingecompiled zijn)
Als het niet lukt om iets via deze manier in Zabbix te krijgen heb je altijd nog de "zabbix_sender". Deze gebruik je in scripts om een waarde naar Zabbix toe te sturen. Ik gebruik de binary /opt/Navisphere/bin/naviseccli met wat greps/awks/seds om een waarde naar Zabbix te sturen.

De expressies (in combinatie met functions om triggers te maken vind ik best ingewikkeld, maar de manuals zijn redelijk compleet en heel accuraat.

Sinds versie 2.0.0 heeft Zabbix "Low Level Discovery". Daarmee kun je "ontdekken" welke items er zijn, zodat je met items en triggers automatisch kunt toevoegen. Het is niet erg intuitief, maar het werkt bijzonder goed.
Samen met de al bekende "normale" discovery kun je Zabbix redelijk automatisch machines laten vinden, en alle items die van toepassing zijn toevoegen.

Heb jij ook een Zabbix?

Het is even uitzoek werk maar als je het eenmaal snapt werkt het erg prettig.
Een verbeterde SNMP support mag van mij nog wel. (het kiezen van SNMP OID etc.)

Het is sneller op te zetten dan bijvoorbeeld nagios
Nou, er is nu Low Level Dicovery, daarmee kun je bijvoorbeeld SNMP apparaten "ontdekken". Dat werkt best wel heel handig. Zie de Zabbix documentatie over LLD.
Klopt. LLD is een hele verbetering! Maar voor de beginnende gebruiker kant het best lastig zijn. :)