Wat is het
Een 5.1 Surround Headset voor aan de computer met een versterker. In elk oor zitten 4 speakers, front, center, rear en subwoofer. De versterker werkt op stroom en zorgt dat het geluid bij het goede kanaal komt, zodat het volume van elk kanaal apart te regelen valt. Ook zorgt deze er voor dat de bas op elk kanaal naar de subwoofer geleid wordt.
Reden van aanschaf
Omdat ik al een tijdje op zoek was naar een goede 5.1 headset die mijn
Logitech Precision Gaming Headset moest gaan vervangen. Toen ik op
Guru3D deze review tegenkwam was ik verkocht.
De aanschaf
De aanschaf is eigenlijk het enige grote probleem van deze headset.
Omdat de Turtle Beach Ear Force HPA2 alleen in Amerika gemaakt wordt en niet in Europa verkocht wordt is de aanschaf lastig. Ik ben iemand die beslist iets moet en zal hebben als zijn zinnen daar op gezet zijn. Na stevig ge
google vond ik geen enkele (internet-)winkel die in Europa, laat staan Nederland, de Turtle Beach Ear Force HPA2 verkocht.
Na een mail naar de fabrikant van de headset, Turtle Beach, keurig een mail terug dat ze eigenlijk niet internationaal verzenden, en mochten ze een uitzondering maken dit redelijk prijzig is.
However, please let me know if you have no other choice and you understand that:
- Sales of products outside the USA are final. No returns. No warranty support for defects etc.
- International Shipping will be very high.
Aangezien dit mij logisch, en bovenal redelijk, leek, toch een mail teruggestuurd dat ik wel interesse had en alles wel zou willen betalen om deze headset in mijn bezit te krijgen. Hiervoor was mijn adres nodig, dus ook opgestuurd.
Toen ik vervolgens
het filmpje keek op de
Turtle Beach site en op 4:29 zag hoe hij aangesloten werd op het lichtnet begon ik te twijfelen. Een headset met een versterker, oké. Een headset met een versterker die stroom nodig heeft, help, en dan ook nog met een Amerikaanse 110V aansluiting. Dus weer een mail naar Turtle Beach.
Hierin werd mij verzekerd dat met een omvormer/trafo/230V-110V-adapter het wel zou kunnen.
Toen kwam de prijsopgave:
$125.28 FedEx International Economy
Plus $99.95 for the product "Ear Force HPA2"
Total: $225.23
Met de hulp van
Google kwam ik er achter dat dit
ongeveer €153,65 zou gaan kosten. Omdat ik nog geen vast inkomen heb en afhankelijk ben van mijn zakgeld had ik dus het geld niet bij de hand of op m’n rekening.
(er staat een computer met randapparatuur t.w.v. 1400 euro naast me, dus raadt waar het geld aan uitgegeven is)
eBay
Omdat ik toch vastbesloten was deze headset zo spoedig mogelijk in mijn bezit te krijgen ben ik als laatste optie bij
eBay uitgekomen.
Hier vond ik een internetwinkel die via eBay ook internationaal verzond.
NewHomeGadgets was bereid mij een
nieuwe Turtle Beach Ear Force HPA2 toe te sturen. Dit veel goedkoper dan rechtstreeks bij de fabrikant van de headset.
Item price: $91,13
Shipping costs: $46,72
Total costs: $137,85
Weer even dankzij
Google kwam ik er achter dat dit
ongeveer €94,05 zou gaan kosten.
Snel een bevestigings-/bestelmail gestuurd en de vraag hoe en waar naar toe het geld over gemaakt moest worden. Dit kon via
Westeren Union Money Order, wat je kan doen bij een van de
grotere postkantoren. Hier werd het bedrag voor de headset en verzendkosten €97,30 i.v.m. de Dollarkoers (€1 = $1,4168) en dan nog €17 transactiekosten maakt €114,30.
Headset besteld op vrijdag 18 januari, geld de 19e overgemaakt en op 26 januari de track en trace gegevens gekregen. Op 6 februari kwam de headset in een kartonnen doos gevuld met vulspul.
Verpakking en inhoud
3. Een 110V - 7,5V stroomadapter
4. Een verwijderbare microfoon
5. Een 5.1 splitter kabel
6. Handleiding
Zie de tweede afbeelding onderaan voor een beeld bij de nummers.
Aansluiten
Vanuit de versterker komt één draad die na een meter splitst in 5 stekkers/aansluitingen.
De vijf aansluitingen
Omdat het een surround headset is en dus echt surround geluid geeft, moet je ook een geluidskaart hebben die 5.1 compatible is (onboardkaart kan dus
ook) en dus in ieder geval drie 3,5mm aansluitingen heeft voor het geluid. Verder is een microfoonaansluiting ook handig als je van plan bent de microfoon te gaan gebruiken. Dan komt het totaal op vier.
Ik heb al een 5.1 Logitech surround set aan mijn computer in mijn
Creative X-Fi Extreme Gamer. Om dan toch de HPA2 en de surroundset tegelijk te kunnen gebruiken is de 5.1 splitterkabel nodig. De overeenkomende kleuren stop je in je geluidskaart en je hebt twee aansluitingen van elke kleur er voor terug (werkt niet met de microfoon!). Vervolgens sluit je de versterker aan op de splitter en doe je de surroundset in de resterende aansluitingen.
Dan is het enige probleem nog de stroomvoorziening.
Omdat de headset uit Amerika komt waar ze een andere aansluiting en een ander voltage hebben is de meegeleverde adapter eigenlijk nutteloos. Als je een 230V - 110V omzetter hebt dan kan je hem wel weer gebruiken.
Ik ben naar de
Expert gegaan en heb een adapter gevonden die een instelbare output heeft.
Die van mij heeft een bereik van 3 tot 12 volt, verwisselbare opzetstukjes en een maximaal vermogen van 1200mA (de versterker heeft 7,5V van 500mA nodig). Het goede opzetstukje er goed om op zetten en de versterker aanzetten, mits goed aangesloten, gaat er een blauw lichtje branden op de versterker.
Van headset tot geluidskaart
De headset
De headset gaat op je hoofd en wordt daar (nogal) stevig op zijn plaats gehouden door de hoofdband en de metalen constructie. De oorschelpen kunnen bijna 360° kantelen en zullen altijd goed op je hoofd aansluiten.
Per oorschelp zitten maar liefst
vier speakers.
De front en rear speakers zijn 40mm en de center speaker is 30mm.
Plaatsing van de vier speakers per oorschelp
Aan de linkerkant van de headset, waar het snoer zit, zit een 3,5mm aansluiting waar de meegeleverde microfoon ingeplugd kan worden. Deze is er dus af te halen op het moment dat je hem niet nodig hebt. De microfoon is flexibel en 180 graden in het horizontale vlak te draaien zodat deze goed te positioneren is.
Bij de vorige versie van de HPA2 was dit een 2,5mm aansluiting zonder vergrendeling. De nieuwe moet met de microfoon naar achter 'vergrendeld' worden en naar voren gedraaid. (zonder vergrendeling werkt de microfoon ook)
De versterker
In de headset en de versterker zit hem de
'Force'. Op de versterker zitten 5 knoppen. Vier om elk kanaal te regelen en de laatste knop om het algehele volume te regelen als de 4 afzonderlijke kanalen goed in gesteld zijn. Het nut van de versterker is dat deze elk inkomend signaal splitst in front, center, rear en uit die kanalen de bas haalt en deze naar de subwoofer zendt. Hierdoor hoor je de granaten precies knallen waar ze knallen en hoor je iedereen herladen als ze dit doen. Soms hoor ik meer dan diegene waar ik meekijk op de servers...
Schematische weergave basomleiding
Bouwkwaliteit en afwerking
De headset is volledig gemaakt van metaal, op de hoofdsteun en oorkussens na en is dus redelijk zwaar. Gelukkig doet de hoofdsteun zeer goed werk en voel je bijna niet dat de headset op je hoofd zit.
De versterker om het volume
per kanaal te regelen heeft een blauwe led, zodat je ook meteen ziet of de headset aan is of niet. De volumeknoppen worden helaas niet verlicht waardoor 's nachts de knoppen moeilijk te vinden zouden kunnen zijn. Het nadeel van de versterker is dat deze van plastic is en uit de toon valt bij het metaal van de headset. Hierdoor is waarschijnlijk de versterker gevoelig voor mobiele telefoon (netwerk-)signalen en hoor je op je headset wanneer je gebeld wordt.
Ook zijn de 3,5mm jacks niet gold-plated, wat voor dit geld eigenlijk wel had gekund om zo eventuele corrosie te vertragen of zelfs te voorkomen. Niet dat ik het noodzakelijk vind, maar het zijn de kleine details.
Kwaliteit geluidsweergave
De versterker doet zeer goed werk en zorgt dat eventueel twee-kanaals geluid van je geluidskaart uitgebreid wordt naar elk kanaal. Muziek komt ook van alle kanten en met de Crystalizer® van Creative klinken mp3's en films geweldig.
Dit hangt dus ook af van (de instellingen van) je geluidskaart!
In spellen komt het geluid waar het weg komt. Dit vereist wel enige finetuning van de versterker, maar eenmaal goed ingesteld is het een verademing. Je moet bijvoorbeeld het geluid van achteren niet net zo hard laten klinken als wat van voren komt. De subwoofer moet ook ingesteld worden naar de eigen smaak. Ik heb
Bass Tester - Subwoofermix gebruikt om de bas in te stellen en te testen. Omdat ik nogal van
hardstyle houd wil ik veel bas, maar moet ik ook hoge tonen goed horen. Met de handige draaiknoppen is dit dus zo naar eigen wens in te stellen.
Kwaliteit geluidsopname
De verwijderbare microfoon geeft goed het geluid door.
Hij is beter dan die van de
Logitech Precision Gaming Headset en valt ook beter te positioneren. Getest met
Xfire en tijdens
Counter Strike: Source.
Draagcomfort
De headset gaat over je hoofd heen en wordt goed op z'n plek gehouden door de vorm van de headset. Ook de band drukt niet nadrukkelijk op je hoofd en houdt de headset goed op z'n plaats.
Ik heb wel last van de randen van de earcups als ik mijn bril op heb en de pootjes houdt zoals je normaal je bril op hebt. Dan drukken de randen je pootjes tegen de zijkant van je hoofd aan wat na 2 uur CS: S gaat irriteren. Daarom schuif ik m'n brillenpootjes omhoog zodat ze rusten op de earcups en ik nog gewoon scherp zie.
Verder raad ik deze headset af als je grote oren hebt, dit omdat de comfortabele rand van de earcups niet super hoog is en de rand van je oor tegen de binnenkant bij de speakers aankomt die redelijk hard is door het kussengedeelte heen. De bovenrand van mijn oren gaat irriteren bij langdurig dragen, al merk ik dit pas als ik de headset af heb gezet, tijdens het geconcentreerd gamen voel en merk ik bijna niets en let ik op m'n spel.
Prijs
De prijs die ik er voor betaald heb valt nog mee, als je ziet wat je er voor terug krijgt.
Omgerekend heb ik
nog geen 65 euro voor de headset zelf betaald. Je hebt voor dat geld een zeer complete headset met surround sound, een versterker waarmee je elk kanaal kan regelen en met als extra een splitter, zodat je toch ook nog je 'oude' 5.1 set aangesloten kunt houden.
Versie 1 vs. Versie 2
Aan de hand van
een reactie onder deze review kwam onder m'n aandacht dat de headset tegenwoordig geen lichtnetadapter meer nodig heeft, maar een USB-aansluiting heeft om de versterker van stroom te voorzien.
Na enig zoeken op eBay wederom bij een reseller uitgekomen die deze nieuwe versie richting Europa wou verzenden. Ditmaal kon ik betalen via PayPal en kwam het totaal bedrag voor de headset inclusief verzendkosten op €91,18 ($96,99 + $31,05 = $128,04). Helaas kwam hier overheen nog bijna 30 euro douanekosten. Nu heb ik wel een nieuwe headset, welke qua headset, splitter, microfoon en verpakking nog steeds hetzelfde is, alleen de versterker is anders en heeft nu een USB-plug in plaats van een aansluiting waar een lichtnetadapter in moet. Deze nieuwe adapter wordt op de Turtle Beach site wel los verkocht zodat je ook met je oude versie kunt genieten van het gemak van een USB-aansluiting, maar deze wordt niet verzonden buiten Amerika.
Een zeer complete headset met 5.1 geluid, of eigelijk 6.2 geluid omdat je 3 speakers en een subwoofer per oorschelp hebt. Door deze 3 speakers en de subwoofer in elk oor klinken muziek en films alsof je er midden in zit. Door de comfortabele oorschelpen zit de headset goed op zijn plaats, nadeel is wel dat hij in het begin nogal strak zit en dat je dan pijnlijke oren krijgt (even de headset lichtjes uit elkaar buigen verhelpt dit).
De versterker zorgt voor de basomleiding en laat de subwoofer goed zijn werk doen. Ook is de volumeregeling per kanaal zeer handig omdat iedereen zijn geluidsweergave weer anders wil hebben. Wel had ik de versterker net als de headset wel van metaal willen hebben en hadden eventueel de volumeknoppen verlicht kunnen worden, en niet zoals nu een plastic behuizing en één blauwe led in het midden.
Voor die 65 euro exclusief verzendkosten hadden de 3,5mm jacks opzich nog wel gold-plated kunnen zijn, maar hier heb je alleen profijt van als de headset niet ingeplugd is. De kwaliteit van de headset compenseert het eventuele voordeel van gold-plated aansluitingen.
Deze headset is een verademing. Hij zit lekker, het volume valt naar eigen smaak per kanaal te regelen en de basomleiding werkt perfect. Ook is de verwijderbare microfoon een uitkomst, als je hem amper gebruikt leg je hem gewoon weg.
En de nieuwe versie van deze headset maakt het mogelijk dat je deze helemaal makkelijk mee kunt nemen naar LAN's omdat de losse lichtnetadapter niet meer benodigd is en vervangen is door een USB-aansluiting.
Changelog:
- 22-02-2008: Link naar Bass Tester om de subwoofer te testen en in te stellen gemaakt.
De gebruikte mp3 staat nu op m'n domein.
- 04-03-2008: Afbeeldingen verwisseld ivm thumb bij productreviewoverzicht.
Links naar andere reviews verwijderd ivm rechterbalk.
- 10-03-2008: Linkcheck. Geprobeerd de video van de Turtle Beach site te embedden, maar mocht niet baten.
Opmaak veranderd en mouse-over voor afbeeldingen aangepast.
- 27-07-2008: Changelog toegevoegd. Stuk: Draagcomfort toegevoegd. Beschrijving 4e plaatje toegevoegd.
- 28-01-2010: De nieuwe versie van de headset in handen en de review aan de hand daarvan hier en daar aangepast, met name het punt van de USB-aansluiting
- 14-04-2010: Check images en foto's in m'n T.net Fotoalbum gezet
Bijschrift bij foto's
Ik heb 4 plaatjes bijgevoegd:
1. Headset met versterker en aansluitkabels
2. Inhoud van de verpakking
3. De productspecificaties van de Turtle Beach site
4. De plaatsing van de speakers en subwoofer per earcup.
Reden van schrijven
Review over een product om te bewijzen dat wat je van ver haalt niet alleen lekker is maar ook goed kan klinken.
Linkjes:
eBay