Sony Reader PRS-T2 Zwart Review
25 september 2012, laatste update op 25 september 2012, 3.673 views
Rapporteer
Eerste indruk
Wat als eerste opvalt bij het zien van de verpakking: hij is lekker compact! Zoals ik van Sony gewend ben zit de e-reader in een nette verpakking.
In de doos tref je naast de e-reader een stylus, usb-kabel en een aantal handleidingen aan. Mijn eerste reactie was om te kijken waar de stylus 'in' kan, maar hiervoor bleek geen plek te zijn in de e-reader zelf.
Pluspunten
- Helder scherm
- Uitgebreide functionaliteit
- Lange accuduur
- Lichtgewicht!
- Uitbreidbaar geheugen
Minpunten
- Stylus niet in apparaat op te bergen
- Geen mogelijkheid tot bevestigen cover
Eerste indruk
Eenmaal uitgepakt valt direct op hoe ligt de e-reader is en het matte plastic zorgt ervoor dat er geen onnodige reflecties richting je ogen komen. Aan de onderkant zit een resetgaatje, micro-usb poort en de power-knop. Wat mij direct opviel, was dat de dikke punt van de stylus niet in het resetgaatje past. Hierdoor zul je dan dus wel een extra dun prikkertje nodig hebben.
Voorop de e-reader vind je een vijftal knoppen voor vorige, volgende pagina, home, terug en menu. Aan de zij-achterkant bevindt zich een micro-sd slot, waarmee je de 1,35GB opslag kunt uitbreiden. Dit is ook direct een handige manier om boeken op de e-reader te plaatsen.
Gebruik
Aangezien ik normaal mijn boeken op mijn iPad lees, is het scherm van de e-reader in daglicht echt een verademing! Geen refelecties, niet meer tegen de reflecties van je eigen gezicht aankijken ;-) De kijkhoek is absurd goed, dankzij het e-ink scherm.. Het blijft ongelofelijk dat het een electronisch scherm is als je ziet hoe rustig het leest.
Wanneer je de e-reader voor het eerst aanzet, kom je in een menu taal, land en datum-instellingen. Als je deze hebt bevestigd kom je bij het opstartscherm. Vanaf dat moment is de reader klaar voor gebruik. Als je hem uitzet, komt de cover van het boek groot voorop te staan.
Aangezien ik een hekel heb aan stylussen / styli, gebruik ik mijn vingers. De e-reader is hier gelukkig goed mee te bedienen wat een opluchting is.
De e-reader opent met het laatst gelezen boek en daaronder de nieuwste. Ook staan op het home-screen drie snelkoppelingen naar boekenplanken, boekwinkel en applicaties. De vier voorgeïnstalleerde boeken openen snel en een zwarte flits tussen het wisselen van de pagina's zorgt ervoor dat tekst van de vorige pagina niet meer leesbaar is. Wat me al vrij snel opviel is dat je rustig moet wachten tot het scherm geladen is: 1x drukken is genoeg. Anders maak je al een keuze voor het tweede scherm er staat.
Applicaties
Omdat de e-reader internet heeft, vind je applicaties zoals een browser en kun je zelf facebook instellen. De browser werkt redelijk snel en kan zelfs javascript goed vertonen. Tijdens het snel intypen van een internetadres kan het scherm wel iets achterlopen op de invoer. Twee keer tikken werkt net zoals op de iPad als zoom. Maar net zoals dat een iPad niet ideaal is om te lezen, is een e-reader niet ideaal om mee te surfen.. maar voor beide geldt het kán wel! Een browser kan handig zijn als je enkel een e-reader bij hebt op bijv vakantie of in de trein om snel iets op te zoeken, voor meer dan dat zou ik het persoonlijk niet gebruiken. Dit geldt ook voor de rest van de apps, zoals facebook / foto's, daarvoor zijn betere apparaten/methodes zoals de iPad.
Accuduur
De accu was al opgeladen toen de e-reader uit de doos kwam en door de enorme batterijduur zal ik daar gelukkig voorlopig nog niets over kunnen zeggen. Sony belooft 2 maanden te kunnen halen!
Wifi en updates
De e-reader zat binnen een minuutje probleemloos op wifi aangesloten. Door in het homescreen op de bovenste balk te klikken, kun je wifi aan en uit zetten. Ook stond hier dat er een update was, welke na 2-3 minuten en een reboot probleemloos installeerde. Wel moet de e-reader hiervoor aan de lader.
Boeken lezen
Toch wel dé belangrijkste functie natuurlijk. De e-reader laat zich horizontaal en verticaal gebruiken, maar wisselt hier gelukkig niet automatisch tussen. Gelukkig omdat je dan dus lekker op je zij kunt liggen lezen. Daarnaast kun je de e-reader helemaal personaliseren qua leeservaring helemaal naar persoonlijke smaak aanpassen door lettertypes en -groottes te kiezen. Pagina's zijn eenvoudig te wisselen door te swipen, zoals ik op de iPad gewend ben of door de knoppen onderop de e-reader.
Door de e-reader verticaal te gebruiken kun je net iets grotere lettertypes gebruiken, ligt de e-reader makkelijker in je hand door hem naast het scherm vast te pakken én hoef je minder vaak terug met je ogen naar het begin van de volgende zin.
Dit kun je apart per boek instellen wat ik niet heel erg handig vind, maar kan ook bij instellingen voor alle boeken.
Overige interessante weetjes...
- De e-reader is te beveiligen met een pincode, handig als je veel notities maakt
- Je kunt hem als zwart-wit fotolijstje gebruiken door een foto in te stellen als standby-scherm
- De e-reader onthoudt standaard je wachtwoorden van je browser, wil je dit niet moet je het uitzetten bij instellingen
Als e-reader werkt de Sony PRS-T2 echt geweldig. Alle functies die je van een e-reader kunt verwachten zijn aanwezig. Overige functies zoals een browser kunnen handig zijn in 'nood'-situaties als er geen alternatief voor handen is. De refreshrate van het scherm kan naar mijn idee nog wel wat sneller, aan de andere kant is het nog altijd sneller dan een pagina omslaan van een echt boek. Qua e-readers is dit apparaat toch wel echt absolute top, alles wat je van zo'n apparaat verwachte -en nog een beetje meer- is aanwezig. Sommige mensen kunnen de materiaalkeuze van het plastic niet waarderen, maar aangezien je zo'n apparaat vaak op reis gebruikt is in mijn ogen iedere gewichtsbesparing welkom.
Mochten er nog vragen zijn, laat het maar weten!