Iomega StorCenter ix2 Network Storage, 2TB Review

10 september 2012, laatste update op 10 september 2012, 3.102 views Rapporteer

Mijn eerste NAS die ik kocht. Vooral gekocht om al mijn media te centraliseren en van buiten uit aan te kunnen omdat ik nogal vaak op reis moet. De keuze voor de iomega Storecenter ix2 viel omwille van de scherpe prijs, mede dankzij een iBood aanbieding.
De installatie van de NAS gaat vlot via de gebruiksvriendelijk interface . Binnen het halfuur kon ik via mijn huisnetwerk 2 films tegelijkertijd streamen naar mijn 2 TV’s. Enkel het installeren van de personal cloud ging iets minder vlot. Het was vooral zoeken naar de juiste configuratie voor de poorten op mijn router.

Pluspunten

• Goed instapmodel (prijs/kwaliteit)
  • Gemakkelijk configureerbaar
  • Laag stroom verbruik

Minpunten

• Relatief hoog geluidniveau
  • Basis torrentclient
  • Geen squeezecenter ondersteuning

Er staan al een aantal applicaties (ftp, twonky, torrent, …) voorgeïnstalleerd, wat het gemakkelijk maakt voor gebruikers die nog nieuw zijn met een NAS. De torrent client is redelijk gelimiteerd, maar kan vervangen worden door een andere torrent client. Persoonlijk vind ik het ook jammer dat SqueezeCenter niet ondersteund wordt. Het zou echter wel mogelijk zijn om deze te installeren via een tweak, maar hier heb ik me momenteel nog niet aan gewaagd.

Het geluidsniveau van de NAS vindt ik behoorlijk hoog in vergelijking met mijn mediaspeler. Ik ben dan ook benieuwd hoe het geluidniveau zal zijn wanneer er een tweede harde schijf insteekt. Omdat ik de NAS toch in de meterruimte heb staan vormt dit verder geen probleem voor mij.

Het stroomverbruik, vooral in de idle stand (Eco-stand), vindt ik persoonlijk ook belangrijk. Daarom heb ik deze ook eens nagemeten. De 5Watt die in de spec staat wordt ook effectief gehaald. Ik zou ook niks anders verwachten.

Tot slot heeft deze NAS één schijf van 2TB. (De configuratie 2 x 1TB is ook beschikbaar). Veel mensen vinden dit een min punt, maar persoonlijk is dit voor mij een pluspunt. Voor de meeste data die ik op de NAS heb staan, heb ik geen back-up nodig. Voor de aantal mappen waarvan ik toch een back-up wil, maak ik via CopyJob een back-up op een externe harde schijf. Later kan ik nog altijd beslissen om een tweede schijf in te steken om extra opslagruimte te hebben of om back-ups te maken van de gehele eerste schijf.

Heb jij ook een Iomega StorCenter ix2 Network Storage, 2TB?

Ik heb ook deze ibood aangeschaft met al doel archief voor foto's en downloaden van films/series. Ik maak nooit gebruik van torrent (duurt te lang) en daarom heb ik er direct sabnzb/sickbeard en couchpatato opgezet. Ik heb linux kennis dus appeltje-eitje. Je kan gewoon gebruik maken van je eweka (of andere usenet provider) account. Sickbeard en couchpatota houden de series/films in de gaten. Je moet wel eerst even openzetten dat je via bijv. putty kan inloggen als root op de IX2. Linux kennis is wel een pré.

De download snelheid valt mij prima mee. Ik hoorde van de synology mensen dat die hem op 20mbit/s hebben. Deze ix2 gaat bij mij met 35-40Mb per seconde. Uitpakken/recoveren en verplaatsen gaat lekker vlot. Ik vind het geluidsniveau niet bijzonder. Mijn mede8er is van gelijkwaardig niveau. Ik heb wat absorberend materiaal eronder gelegd ivm trilling op de vloer. Je kan overigens qua stroom instellen dat na een x-aantal minuten in sleepmode gaat waardoor je weer stroom bespaart.

Aparaat is prima te bedienen vanuit de webinterface / android tablet en Ipad. Nadeel is wel als je sabnzb/sickbeard/couchpatato erop zet dat je daar geen icoontje van krijgt binnen ix2 web interface. Je zal dus de poorten moeten openzetten en vanaf buitenaf moet je de poorten forwarden in je router.

Ikzelf ga er nog een 2e disk bijzetten en dan kan ik 4TB opslaan. Overigens merk ik wel dat het kopieren van USB disk naar IX2 met de copy app soms resulteert in vastlopers. Ik heb al geprobeerd om de USB disk (NTFS) te mounten in linux, maar NTFS wordt niet herkend. eea op google gezocht en geboden oplossingen werken helaas nog niet. Dus als iemand tips heeft, graag!

Verder streamen naar mede8er gaat prima. Full HD films, het maak allemaal niet uit. Ik moet dan wel geen downloads hebben. Ook dit kan je schedulen in de IX2 web interface door de download voor bijvoorbeeld 2 uur stop te zetten

Geheel samenvattend is het een prima aparaat, doet wat het moet doen en wellicht zijn de cocurrenten snellen qua schrijven, maar daar heb ik hem niet voor gekocht.
Hey,

Ik heb ook deze nas server en over het algemeen bevalt de NAS server zeer goed. Er wel enkele problemen mee.
1 - Bij het downloaden van torrents, blijft de torrent op downloaden staan maar er gebeurt niks. Als je de task cancel loopt de nas server vast en dien je het te herstarten waarna alles weer goed werkt.

2 - De bijgeleverde Cloud functie. Als ik vanaf een ander netwerk ben ingelogd op de server en ik via de windows verkenner grote bestanden download. Krijg ik na 5 a 10 min een melding dat de verbinding is verbroken omdat er meerdere verbindingen actief zijn of zo.

Heben jullie heir ook last van?