Synology DiskStation DS213+ Review
Inleiding:
De 213+ is sinds 25 augustus beschikbaar in Nederland en ik heb er gelijk een besteld. Ik was al een tijdje aan het wachten op hun nieuwe serie. Nu waren er geen benchmarks beschikbaar. Ik heb toch gekozen voor de DS213+ op basis van dat bij Synology het + model het snelst is en ik wilde graag een dual core en een lage wattage. Hier kom ik verder op nog op terug. De J versie is hun instapmodel en zonder + is de midrange model. Verder staat DS voor DiskStation, eerste getal voor het aantal bays en laatste twee getallen voor welke jaar het bestemd is. Dit is dus een 2 bay NAS voor 2013.
ik heb hem zelf sinds 28 augustus in huis. Grote kans dat mijn review dus nog wordt herzien.
Installatie:
De 213+ is netjes verpakt en wordt...
Pluspunten
- goed in gelijktijdig taken afhandelen, redelijk stil, nieuwe update maakt hem nog sneller (in benchmarks)
Minpunten
- weer duurder dan vorige versie, niet alle packages werken nog wegens nieuwe processor... update: inmiddels werken alle populaire packages op deze nas.
Inleiding:
Installatie:
De 213+ is netjes verpakt en wordt geleverd met een voeding, netwerkkabel en 1 CD. Installatie is vrij eenvoudig. Het is echt een kwestie van 4 of 8 schroeven (1 of 2 harde schrijven) je harde schrijven (2,5 of 3,5) vast zetten in de bay en de 2 bays terug schuiven.
Nieuw is dat je de 213+ volledig zonder CD te installeren is. Versie op de CD was ook al verouderd dus het is sowieso aan te raden om de internet installatie manier te gebruiken. Dit duurt uiteraard wel iets langer. Sluit je NAS aan op je netwerk, zet hem aan en surf naar find.synology.com. De website zou je NAS moeten vinden.
Standaard de DSM 4.0 software van Synology SHR installeren. Dit is een softwarematige raid manier. Grote plus hiervan is dat je later een tweede disk kan bijzetten zonder dat je opnieuw hoeft te beginnen. Ook is het mogelijk om je harde schrijven over te zetten in een andere NAS van Synology.
DSM software ging toen mijn schrijf testen en dit duurde nogal lang. Aangezien ik voorlopig maar met 1 schrijf werk heb ik dit gecanceld en enkelvoudig volume geselecteerd. Dit heb ik gedaan omdat ik voorlopig met 1 schrijf ga testen zodat ik opnieuw kan beginnen met een raid 1 opstelling.
Software:
Na installatie zal je merken dat het nogal kaal overkomt. Zodra je inlogt krijg je netjes een “aan de slag” popup met handige opties en verwijzingen. Zeker aan te raden om dit door te nemen als je niet vaak met een NAS gewerkt hebt. Nu werkt de laatste versie van DSM (4.0) met packages. Dit houdt in dat basis functionaliteit ingebouwd staat maar dat je extras zelf moet installeren. Enkele voorbeelden van packages van Synology zelf zijn virus scanner, photostation, itunes server, download station, etc. Hierdoor blijft je NAS snel zonder dat er overbodige services / packages draaien. Standaard zoekt je NAS al naar beschikbare packages. Welke niet geschikt zijn voor je NAS, zie je dus ook niet verschijnen. Op deze manier installeer je geen overbodige software wat toch niet werkt. Handig is ook dat je zelf ook pagina’s kan toevoegen naar extra community packages zoals SABNZBD. Dit is een programma wat gebruikt wordt om te downloaden. Het voordeel van dit programma tov Download Station (standaard programma) is dat deze ook bestanden hersteld en uitpakt. Nu komt ook gelijk het enige grote nadeel naar boven. Je zult merken dat (eind aug 2012) je SABNZBD niet tegen komt. Dit komt omdat de DS213+ een nieuwe processor structuur gebruikt, waardoor de packages opnieuw geschikt gemaakt moet worden voor de DS213+ (geldt ook voor de 413). Dit geldt dus voor heel veel custom software packages. Het schijnt dat Synology iets moet releasen zodat software ontwikkelaars hun software opnieuw kunnen compileren. Dit is inmiddels gedaan en alle populaire externe packages zijn inmiddels beschikbaar en worden regelmatig geupdate. Dit zou geen reden niet meer moeten zijn om deze NAS niet te kopen.
Ik heb al jaren geen NAS meer gebruikt en kom van een DS106E (ook van Synology). Ik merk dat een hoop dingen veranderd zijn, maar een hoop dingen dus ook niet. Ik vind het bijv. niet logisch dat alles per type gesplitst is. Het begint al met de DSM versie. Je moet echt de versie installeren die bij jouw apparaat wordt. Helaas geldt dit ook voor de packages. Waarom niet een totale DSM pakket, ook al is dit wat groter? Nu moet je diverse modellen oneindig bijhouden. Je nieuwe NAS kan dus niet gelijk 100% benut worden omdat niet alle packages beschikbaar zijn. Vermoedelijk wordt het snel opgelost, omdat dit hun nieuwe paradepaardjes zijn voor 2013.
Hardware:
De DS213+ is degelijk gebouwd ook al kwam die van mij met rare vlekken op de behuizing. Dit is echter weg te poetsen. Er zijn echter geen slotjes aanwezig op de twee bays. De twee bays zitten in een plastic slot geklemd. Het is niks anders dan een houder voor de harde schrijf. Om het krom te zeggen blijft het een printplaat met een stuk plastic case er omheen. Spannender kan ik het niet maken. Wel is de NAS stil te noemen. Ik draai ze inmiddels (jan) met 2 WD RED’s schrijven. Deze zijn speciaal ontwikkelt voor NAS devices zoals deze.
Qua hardware bevat de DS213+ voor het eerst een dual core in een 2 bay NAS van Synology. De CPU draait maar op 1Ghz en heeft 512MB aan DDR3 geheugen. De CPU beschikt over een Hardware Encryption Engine en een Floating-Point Unit. Dit zou vooral bij converteren zoals thumbnails creaties onder Photo station voor een versnelling moeten zorgen. Echter werkt uploaden via Photo Uploader en een pc nog sneller omdat je pc dan alle het werk doet. Ik hoop zelf dat het ook nu heeft bij converteren van video. Dit is moeilijk te testen of dit inderdaad werkt. DSM probeert ook alle video’s te converteren zodat alle devices het kan afspelen. Dit duurt wel enorm lang.
Verder zou de NAS ook aanzienlijk sneller moeten zijn met encryptie omdat het hardwarematig wordt verwerkt. Nu gebruik dit niet omdat het alsnog aardig wat snelheid kost. Dit gaat naar mijn idee ten koste van algemene postieve snelle ervaring.
Wat ook een groot verschil is tussen de 213+ en de 213 is de system hibernation. Het systeem zelf kan ook in een hibernation en verbruikt dan minder dan 4watt. De DS213 heeft dit niet, waardoor alleen je hardeschrijven in slaapstand gaan. Het is helaas wel lastig om te zorgen dat dit blijft werken omdat er vele externe packages zijn die zorgen dat je NAS niet in slaapt valt. Ik heb hier helaas ook last van. Zodra mijn NAS ’s ochtends aan gaat blijft hij aan totdat hij gaat slapen (1 uur ’s nachts).
In praktijk:
Nu komen reviews online en het blijkt dat de DS213+ met sommige benchmarks niet echt veel sneller is dan de DS213 (zelfs trager met sommige). Op sommige punten moet dit wel sneller gaan worden door dual core en Floating-Point Unit. Waarschijnlijk gaat DSM 4.1 hier een grote rol in spelen. Inmiddels een paar maanden verder en Synology heeft al een paar grote updates uitgerold voor deze NAS. Volgens hardware.info is hij nu met bepaalde taken een stuk sneller dan de 213.
Echter heb ik het ook getest op een meer vriendelijke manier, maar wel wat de DS in de toekomst gaat doen. De DS213+ presteert super goed en kan alle taken aan. Ik heb het volgende gelijkertijd aan gezet om te zien of ik haperingen, vastlopers of buffering tegen kwam. Dit was niet het geval.
Clients waren draadloos verbonden, NAS bedraad (1Gbit) met een enkele 1Tb Seagate schrijf:
Via iTunes muziek afgespeeld (itunes server);
Via Aceplayer op een iPad een dvd afgespeeld;
Via laptop 1080P afgespeeld;
Timemachine backup;
Backup op een windows machine;
15Gig upload met 12MB (N netwerk);
een upload van cloud station;
Virusscan op NAS apparaat zelf.
Alles ging feilloos zonder haperingen of gebuffer. Ik was/ben onder de indruk. Het systeem weet heel goed wat voorrang heeft, want virusscan ging heel erg traag. Dit zou ook zo moeten zijn.
Uiteraard heb ik ook getest wat een download doet qua download snelheid en belasting:
Via download station op een 60Mbit lijn, 50mbit, 30 connecties newsgroup server:
zonder ssl 6.8 a 7MB
met ssl 6.8 MB tegen 50% cpu en 20% ram
Afsluiting:
Ik ben zeker onder de indruk . De DS213+ doet zijn werk super snel. Hij kan feilloos meerdere taken aan zonder dat je door hebt dat hij eigenlijk al aan het werk is. Hij is niet geruisloos maar het is redelijk stil te noemen. Je hoort dat er iets aan staat en draait, maar hinderlijk is het zeker niet.
Je betaald echter wel extra voor het feit dat het een Synology is en je extra software kan draaien op je NAS. Ook is deze versie weer iets duurder dan de vorige + versie (DS212+). Als dan blijkt dat het (nog) niet werkt wegens verandering van een processor familie kan dit een teleurstelling zijn. Ik wist gedeeltelijk al dat dit speelde maar had wel verwacht dat bekende software wel zou werken. Toch raad ik iedereen te kijken naar een NAS van Synology. Vertrouw je het niet en wil je nu snelheid plus de packages, neem dan de DS213. Heb je net als mij dat het kwestie van tijd is voordat de dual core tot zijn recht komt: kies een DS213+.
edit: tekst aanpassingen plus aanvullingen en foto's
Edit2: (15-1) DSM is inmiddels een paar keer aangepast en de DS213+ is inmiddels in de meeste gevallen sneller dan de normale 213. Ook zijn alle populaire packages beschikbaar voor deze NAS. Ik heb daarom hier en daar mijn review aangepast. Ook mijn negatieve punten zijn aangepast…