Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties 5GHz WiFi-ac + router, 4x 1Gbps switch - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Asus RT-AC66U Zwart Review

+2
Peetke 7 februari 2013, 40.803 views

Asus RT-AC66U Zwart

Pluspunten

  • 433Mbit op een Nexus 5 is indrukwekkend!!
  • Snelheid netwerk
  • Snelheid router & interface
  • Zeer simpele configuratie
  • Goed bereik
  • Firmware is flink in ontwikkeling
  • Zeer goede alternatieve firmware (Merlin)
  • 433Mbit op een Nexus 5 is echt indrukwekkend!!

Minpunten

  • Bereik kan altijd nog beter; zendvermogen niet zomaar/onbeperkt op te schroeven
  • nieuwer model: RT-AC68U is uit

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beheerbaarheid Score: 5
WLAN-bereik Score: 4
Prestaties Score: 5
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
Ondersteuning Score: 5
Vervanging
Mijn vorige router was een Cisco Linksys WRT160Nv2. Deze werkte niet op elk apparaat 100% stabiel en niet altijd even snel (heeft ook maar wifi-n draft 2.0? en 100Mbit poorten). Duidelijk tijd voor vernieuwing dus! Met de nieuwe wifi standaard aan boord is dit Asus beestje flink toekomst bestendig. Hij draait nu een aantal weken bij ons en wij hebben nog nergens problemen mee gehad.

Specificaties
Asus RT-AC66U
De meeste specs staan hier.
Verder is het natuurlijk interessant om te weten welke chips er allemaal in zitten:
CPU Broadcom BCM4706 (BCM5300 rev 1 pkg 0 at 600 MHz)
Switch Broadcom BCM53125 (65nm chip, met onder meer kabellengte detectie)
RAM 256MB
Flash 128MB (Samsung NAND 128MiB 3,3V 8-bit)
2.4 GHz Radio BCM4331
5 GHz Radio:
  • Broadcom BCM4360
  • Skyworks SE5003L 5 GHz, 23dBm Power Amp w/ Power Detector (x3)
Installatie en configuratie
Alles komt netjes verpakt. De router ziet er bijzonder mooi uit (dit is uiteraard subjectief). Dit zal mij verder een worst wezen, aangezien hij in een kast verdwijnt en niemand hem verder ooit te zien krijgt.

In heb hem ingesteld als Access Point (heb een andere router in de meterkast; die staat niet centraal in het huis), met 2.4Ghz en 5Ghz netwerken een SSID naam en wachtwoord gegeven. En toen was ik eigenlijk al klaar.

Software
Mijn router werd geleverd met firmware 3.0.0.4.140. In de afgelopen maanden zijn er een reeks nieuwere firmwares geweest. De huidige versie is 3.0.0.4.374.979, zie de Asus website.
De router draait op een zeer verouderd Linux:
Gcc version 4.2.4 (dat is wel heel oud)
Linux version 2.6.22.19 (ook heeeeel oud)
BusyBox v1.17.4 (uit 2010)

Wel helemaal up-to-date sinds de meest recente firmware:
Broadcom BCM4331 en BCM4360 802.11 Wireless Controller 6.30.102.9 (r366174)

Aangezien deze router op Linux draait zijn er erg goede alternatieve builds. Een aanrader boven de Asus software is die van Merlin:
http://www.lostrealm.ca/asuswrt-merlin/
Merlin draait bijvoorbeeld wel netjes een courante stable Busybox v1.20.2.

Uiteraard ook het misschien iets meer bekende DD-WRT draait ook goed. Met een relatief nieuwe 3.10.2 kernel e.d. draai je daarmee ook stabiele en courante software. Al kreeg ik de AC-wifi niet aan de praat en werd de router met 55 graden Celcius erg warm.

Bereik
Belangrijkste aan dit kastje is zijn bereik. Ons huis heeft gewapend beton en boven had ik met de Linksys vrijwel geen bereik.

Het zendvermogen heb ik voor zowel 2.4 en 5Ghz aangepast van standaard 80mW naar 100mW. Dit levert op mijn mobieltje door een muur heen nu 4 van de 5 streepjes op 5Ghz. Ook op plaatsen waar ik matig tot geen bereik had kan ik nu normaal wifi ontvangen. De 2.4 band komt wel echt verder dan de 5Ghz band (ondanks dat deze laatste op 200mW zendvermogen draait).

Het slechtste bereik in huis op 5Ghz was overigens nog steeds -70dBm; prima op te werken. Mijn vorige router had hier soms al helemaal geen bereik meer. De 2.4Ghz banden zijn in mijn buurt vrij vol, dus ik heb de meeste apparaten aangemeld op het 5Ghz netwerk. Ik ben nog geen haperingen of disconnects tegengekomen.

De 2.4Ghz komt wel duidelijk verder (door muren en obstakels heen) dan de 5Ghz.

Zendvermogen
Het zendvermogen is per kanaal in te stellen. In de laatste firmware zitten meer instelmogelijkheden en is het vermogen ook sterk te verhogen. Bovenstaande tests zijn uitgevoerd met 100mW, bij mij staat hij nu standaard op 200mW (de huidige firmware is gemaximeerd op 100mW!).
FCC channel 34~48 max: 50mW for North America.
FCC channel 149~165 max: 1000mW for North America.
ETSI max: 200mW for Europe, South America and APAC.
The real Tx power is automatically adjusted due to regional regulatory.
Er is nergens een optie om aan te geven dat je je buiten territoriale wateren bevind, helaas :)

Snelheden
Mijn telefoon verbind op maximaal 150Mbit. Een van mijn laptops standaard op ongeveer 300Mbit (bij vrijwel geen gebruik iets minder). Reactiesnelheden voelen op alle apparaten snel aan. Cijfers zijn natuurlijk wel betrouwbaarder: Speedtest.net
Op mijn mobiel geeft aan: ping 15ms, 64Mbit download, 11Mbit upload
Laptop (wifi-n 5Ghz): ping 14ms, 90 tot 120Mbit download (was verschillend bij meerdere metingen), 9 tot 11Mbit upload.
Ter vergelijking op mijn vaste/bekabelde computer: ping 13ms, 120Mbit down, 11Mbit up (wat ook echt precies mijn Ziggo abonnement is).

RT-AC68U of RT-AC66U
Nu de RT-AC68U een tijdje uit is en ook beschikbaar / voorradig is; de RT-AC68U draait niet meer op een MIPS platform, maar op een Dual core 800Mhz ARM chip. Software is wat nieuwer en hij heeft twee dezelfde chips (BCM4360) voor 2.4Ghz en 5Ghz. Hij scoort volgens Smallnetbuilder op alle fronten net ietsje hoger. Verschillen zijn wel erg klein, dus je moet jezelf afvragen of dat de meerprijs waard is.

Conclusie
Ben tevreden over dit apparaat. Hij doet duidelijk wat hij moet doen, is zeer simpel in te stellen. De prijs vanaf § 120,- (2013-12-06) is goed voor een apparaat dat helemaal voorbereid is op de toekomst. De zendsterkte zou wat mij betreft beter kunnen, want dat doen andere fabrikanten zoals Engenius ook.

Zeer uitvoerig leesvoer is hier te vinden.

Lopende review
Gaandeweg zal ik deze review nog aanvullen en aanpassen naar aanleiding van vragen en opmerkingen en mijn verdere ervaringen. Heb je vragen? Stel ze gerust! Kijk dus ook later nog eens terug als je op zoek bent naar een router.
Historie:
2013-10-09 Nieuwste firmware 3.0.0.4.374.979, kleine aanpassingen
2013-09-12 Nieuwste firmware 3.0.0.4.374.726, kleine aanpassingen
2013-08-05 Nieuwste firmware 3.0.0.4.374.130, kleine aanpassingen
2013-07-13 Nieuwste firmware 3.0.0.4.372, kleine aanpassingen
2013-03-25 Nieuwste firmware 3.0.0.4.354, kleine aanpassingen
2013-02-05 Nieuwste firmware 3.0.0.4.270, kleine aanpassingen
21-12-2012 Nieuwste firmware 3.0.0.4.266, kleine aanpassingen
11-11-2012 Nieuwste firmware 3.0.0.4.260
16-10-2012 Prijs onder de 160 euro gezakt.
24-09-2012 Meer zendvermogen opties!
14-09-2012 Screenshots toegevoegd
13-09-2012 Nieuwere firmware informatie
03-09-2012 Meer hardware informatie (chipset e.d.) en nieuwere firmware
27-08-2012 Eerste uitgave

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Asus RT-AC66U Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (59)

Wijzig sortering
Zendvermogen kon altijd al aangepast worden, ook bij de vorige firmwareversies.

De Merlin versie van de firmware is trouwens over het algemeen een stuk beter en gebruikersvriendelijker dan de oorspronkelijke Asus firmware.
http://forums.smallnetbuilder.com/showthread.php?t=7846

Trouwens: kun je de links naar de Asus site in je review niet beter vervangen door exemplaren die naar de Nederlandse versies verwijzen?

[Reactie gewijzigd door Simple mind op 25 september 2012 18:45]

Die Merlin kerel is wel goed bezig geloof ik. Ga die firmware binnenkort wel eens testen en dan laat ik hier uiteraard mijn bevindingen weten.

Hij stond nog niet op de nederlandse Asus site. Bedankt voor de tip; ik heb de links aangepast.

Over het zendvermogen: er waren inderdaad in eerdere versies ook al wel mogelijkheden, maar minder uitgebreid. Ik had eerst alleen de keuze om het vermogen van 80mW naar 100mW te verhogen (dat zat overigens in een firmware die nu niet meer te downloaden is).

[Reactie gewijzigd door Peetke op 26 september 2012 07:41]

Kan die ook custom firmware draaien zoals bijv. Tomato of DD-WRT?
Die zijn er nog nauwelijks. De officiŽle firmware is nog niet eens af ;)

Hier is wel iemand bezig met getweakte firmware, gebaseerd op de Open Source releases van Asus:
http://forums.smallnetbuilder.com/showthread.php?t=7715
Goede review! Ben namelijk ook op zoek naar een nieuwe router en ook voor de toekomst.

Ik heb wel een vraagje, hoe heb je het voor mekaar gekregen om de sterkte van het signaal aan te passen?
Kun je dit nog verder uitleggen?
In de firmwareversie die er in zat fabrieks-af zat die optie er niet in, maar die is er later bijgekomen. Onder de verbinding bij het tabblad "professional". Ben blij dat je dit vraagt, want er zitten nu nog veel meer opties onder. Ik heb zojuist de power naar 200mW verhoogd!

"FCC channel 34~48 max: 50mW for North America.
FCC channel 149~165 max: 1000mW for North America.
ETSI max: 200mW for Europe, South America and APAC.
The real Tx power is automatically adjusted due to regional regulatory."
Een vraag.
De netwerkkabel die je erbij krijgt van 1.5m is deze cat 6 ?
Helaas zat hij niet meer in het doosje en zit er een van mijn eigen kabels aan de router. Kan ik dus niet meer beantwoorden. Op de doos zelf staat "RJ-45 cable included".

Weet iemand anders dit?
Cat.5E word mee geleverd.

cat 5 max 100mbit
cat 5(e) max 1000mbit 100mhz
cat 6 max 1000mbit 250mhz

[Reactie gewijzigd door williej op 11 mei 2013 16:06]

Help aub.
Ik heb vandaag de RT-AC66U gekocht. en op zolder helaas nog steeds geen bereik.
Nu heb ik de laatste merlin gedownload zoals velen hier.
Ik heb de time zone op mountain time us canada gezet.

Wat moet ik nog meer doen om hem van 100 naar 200 Mw te halen?

Graag met instructies stap voor stap want ik ben niet zo een techneut.
Zie de posts hieronder van williej!
Bedankt voor de snelle reactie.
RJ-45 kan ook cat5e zijn vandaar mijn vraag.
Eindelijk een review omtrent deze nieuwe ASUS router. Ik ben van plan om deze ook te kopen. Goede review die mijn vermoedens hebben bevestigd. Daarnaast is er trouwens een firmware update naar versie 3.0.0.4.188 ;)
Inmiddels is er firmware 3.0.0.4.220
Installeren gaat vlot en simpel.

Overigens geeft de firmware update-checker in de webinterface nooit aan dat er een update beschikbaar is. Die werkt niet of geven ze pas later uit via de webinterface.
Fijn dat je er iets aan hebt gehad.

Bedankt voor de tip! De firmware draait er nu op. Updaten was in minder dan een minuut gedaan.
Wat heb je voor telefoon dat je zulke snelheden kan halen?
Galaxy S3 (met Cyanogenmod 10 nightly).
Die heeft een Broadcom BCM4334 met een feitelijke doorvoer van >90Mbit (en verbindingssnelheid van max 150Mbit).

Overigens kon de Galaxy Nexus ook al Wifi-n op de 5Ghz band aan, maar dan tot 75Mbit/s maximaal.
Ja ik heb een S2 die heeft ook 5Ghz maar die verbind maar maximaal op 65Mbit

In de praktijk is dat op 5Ghz ongeveer 35Mbit

Wel netjes dat dat zoveel verbeterd is :Y)
Blijkbaar. Ik merk ook wel echt dat hij sneller is dan mijn Galaxy Nexus (die heeft denk ik dezelfde chip als de S2, aangezien die vrijwel hetzelfde zijn). Wifi was dus nog wel een bottleneck en is dat nu niet meer.
Galaxy S4 (ondersteunt AC): 263Mbps verbindingssnelheid (2 muren, ongeveer 4 meter)

[Reactie gewijzigd door frisbie op 17 november 2013 00:28]

Helder review, bedankt!.

Is de interface van deze router nou zo duidelijk?, en dat elk device wordt aangegeven etc.?.
Zelf twijfel ik tussen deze en de tp-link n750.
Het scheelt behoorlijk in prijs.
Maar als de dure variant BETER is en de komende jaren werkt, wil ik best investeren.

In eerste instantie zou ik de tp-link al nemen, maar na een test van smallnetbuilder zal het dus ook wel de asus kunnen worden.
Hoi Quirico2009,

Heb wat screenshots toegevoegd, dan kun je daar zelf wat meer aan zien.

Die TPlink geeft ongetwijfeld meer bang-for-buck. Dan kun je ook over een jaartje of 2 een keer upgraden, want het gaat op zich erg snel in router-land. Dan heb je ook de definitieve AC-standaard en een octo-core cpu ;)
In welke modus kan je de router instellen? AP en...?
Daarnaast deze twee:
-Wireless router mode (Default)
-Media bridge


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*