Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
+2
peter123

30 augustus 2012 12:55, laatste update op 18 september 2012 08:34, 6502 views

edit: BIOS geflasht met Sapphire BIOS.

http://tweakers.net/ext/f/NkAvaA2KDQWoBc9u0Jc39SIR/full.png

Doel
Omdat ik tegenwoordig een videocamera heb die opneemt op AVHCD (aka MP4) 1920x1080 50fps heb ik gezocht naar een videokaart die de last van de CPU enigzins kon overnemen tijdens het renderen van de clips. Een tijdje geleden ben ik overgestapt van Abode Premiere naar Sony Vegas en deze ondersteund Open CL . Helaas ondersteunde mijn HD4770 videokaart dit niet goed, hoewel AMD zegt dat deze dat wel doet. Oude nVidia kaarten hebben wel goede ondersteuning voor Open CL. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een videokaart die dit wel ondersteunde.
Tevens wilde ik mijn zuinige desktop PC samenvoegen met mijn Game PC. Dit omdat ik weinig games meer speel en de games die ik nog wel speel oud zijn. Ook wilde ik wat meer power voor mijn zuinige desktop, want die was soms traag.
Geloof het of niet, maar ik ben overgegaan van WinXP naar Win7 x64. Dit alleen eigenlijk voor de betere ondersteuning van de software zoals Sony Vegas en 64bits applicaties.
Een alternatief was om de CPU te upgraden, maar mijn E8400 bevalt nog altijd uitstekend. De videokaart upgraden is een goedkopere en waarschijnlijk betere oplossing.
OpenCL door Anand getest

http://tweakers.net/ext/f/5FTQwatkPVpIgswvGx635ZTA/full.jpg
Volgens de specs wordt OpenCL 1.0 ondersteund. In de praktijk melden verschillende websites dat het niet werkt. Sony zelf zegt dat vanaf HD57xx Sony Vegas Pro wel de GPU gebruikt voor het encoden van film.

Eisen
Zuinig vooral idle.
Snel in Open CL. Info Open CL
Moet nog wel een oud spelletje fatsoenlijk kunnen spelen.

Reviews
Ik ga altijd uitgebreid reviews lezen en kijk dan welke kaart voor mij het beste is.
http://www.guru3d.com/art...-7770-ghz-edition-review/
http://www.tomshardware.c...-7750-benchmark,3135.html
http://www.techpowerup.com/reviews/HIS/HD_7770_iCooler/
http://nl.hardware.info/r...-ghz-edition--7750-review
http://nl.hardware.info/v...2876-144661-144452-144660

Keuze
De nieuwe videokaarten geproduceerd op 28nm SOI hadden de voorkeur, vanwege het energieverbruik.
nVidia GT640 va.90 euro -
AMD HD7750 va.90 euro
AMD HD7770 va.110 euro
Omdat nVidia soms kaarten hernoemen, heb ik dit merk gelaten voor wat het was. Straks krijg ik een 40nm SOI kaart. Bij AMD weet je zeker dat als je een HD7750/70 koopt deze 28nm SOI is. Tenminste dat hoop ik. Daarnaast zag ik wat GT640 kaarten met kleine koelertjes en dat deed me denken aan GeForce kaarten die tijdens gamen zoveel lawaai maakten dat je zou kunnen gaan denken dat je PC het raam uit zou vliegen.
De keuze was dus tussen de HD7750 en HD7770. Tweakers.net pricewatch
Prestaties: HD7770 30% beter
Temp/geluid: HD7750 kan passief worden gekoelt echter de standaard koeler van de HD7770 maakt niet veel geluid. Vanwege het kleine prijsverschil heb ik voor de HD7770 gekozen.

Pakketje
Zaten er vroeger nog wel eens een crossfirebridge, adaptertjes en kabeltjes in het pakketje, tegenwoordig helemaal niets. Ik doe er ook niets mee, maar toch. Wat wel erg netjes is, is dat er plastic kapjes over of in de aansluitingen achterop de kaart zitten. Zo komt er geen stof in.
http://tweakers.net/ext/f/K2PwxxqUPWbfDeqOlI0UT8mK/medium.jpghttp://tweakers.net/ext/f/QWgtS5sHfdJpLZfOoaHghFgQ/medium.jpghttp://tweakers.net/ext/f/Ebqzkw604JPLxZDXhrM1wV0K/medium.jpghttp://tweakers.net/ext/f/HOckPYMZB7GQAfqktsJcOElN/medium.jpghttp://tweakers.net/ext/f/6Cv1343Osb7t9pbvR7NuUQ9e/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/6t7Or70gFrBAoU2mLbEV1Kwa/medium.jpg

Installatie
Mijn moederbord is best oud en ondersteund slechts PCIe 1.0. Deze kaart ondersteund PCIe 3.0. In de praktijk is er echter geen enkele beperking. Je kunt gewoon een voedingskabel aansluiten op de videokaart. De bandbreedte beperking van PCIe 1.0 is voor deze kaart geen beperking.
Ik wist dat je drivers moest verwijderen, dan de nieuwe kaart erin en drivers opnieuw installeren. Maar ik wilde weten of dat nog steeds zo was en heb gewoon de kaart gewisseld. Helaas het moet nog steeds. Dus Catalyst drivers er af, opnieuw opstarten, zelfde drivers weer installeren en benchmarken maar. Dat ging dus even niet. De kaart werd niet gedecteerd door Windows7. Installatie CD er maar in en oude drivers geinstalleerd, daarna de nieuwste er over heen en dat ging al beter. Windows wilde graag weten wat de presaties zijn van de kaart voordat hij Aero aan zet en dus moet je de prestatieindex even opnieuw bepalen. De HD4770 deed 7,2 en de HD7770 geeft een 7,5. Een kleine vooruitgang.

http://tweakers.net/ext/f/Fgx7TzfOdornVV1VdSTTScn2/full.jpg

Features
Ik heb ze niet getest, maar de volgende dingen zouden moeten werken:
- Eyefinity™ 2.0 Technology
- DIGITAL MULTI-POINT AUDIO (DDMA)
- Graphics Core Next (GCN) Architecture and AMD App Acceleration
- ZEROCORE POWER
- AMD HD3D
- AMD POWERTUNE TECHNOLOGY
- PCI EXPRESS 3.0
- FAST HDMI technology
- AMD CrossFireX™ multi-GPU technology
- Multi-Monitor 21.6 Gbps bandwidth
Wat het allemaal inhoud kun je lezen op de Club 3D website

Prestaties
Wil je overclocken, volgens reviews is 1150 MHz core en 1325 MHz memory clock mogelijk.

De resultaten van de HD4770 kun je HIER vinden. Voor de zekerheid heb ik de metingen herhaald en de nieuwste benchmarks meegenomen.

Alle metingen met E8400@3,0GHz - 2x2Gb 800MHz 5-5-5-18 - Intel P35R
3Dmark 2006 1.1.0 - Windows XP prof SP3 x86 - driver 9.4 - SM2 - SM3
3Dmark 2006 1.1.0 - Windows 7 ultimate SP1 x64 - driver 12.6 - SM2 - SM3 (HD4770 & HD7770)
Vantage 1.1.0 - Windows 7 RC1 x64 - driver 9.4
Vantage 1.1.0 - Windows 7 SP1 x64 - driver 12.6 (HD4770 & HD7770)
http://en.wikipedia.org/wiki/3DMark

In de loop der jaren zijn de volgende kaarten zijn getest icm een E8400:
1 HD2600XT
2 HD3850
3 EAH3650
4 HD4650
5 HD4770
6 HD7770
7 HD7770 i5-3550
8 9600GT
9 GF8100
10 HD2400pro
11 7600Go T2300
http://tweakers.net/ext/f/peEZDXnbk4OhYVsarOgFMlvS/full.jpg
In deze tabel heb ik alleen de GPU testen vermeld, dus niet de CPU of het totaal. SM staat voor Shader Model. http://en.wikipedia.org/wiki/Shader_Model

1 EAH3650
2 HD4650
3 HD4770
4 HD7770
5 HD7770 i5 3550
6 9600GT
http://tweakers.net/ext/f/lNPrMWOZ4eEgs1CjuIM4jMR5/full.jpg
In deze testen heeft de snellere CPU nauwelijks invloed op de prestaties. Vantage @ default waardes 1280x1024 performance settings

In 3Dmark2011 1920x1080 scoort de HD7770/E8400 X1077. De i5-3550/HD7770 scoort X1089.
In LuxMark v.2.0 OpenCL benchmark scoort deze kaart 737 punten.
Cinebench R10 64bits open GL: 6733
SiSoft Sandra:
http://tweakers.net/ext/f/7PEzj1yXyjUrvh1tX2BLTzr2/medium.jpg

Je kunt bijna alle kaarten met elkaar vergelijken op AnandTech

Geluid
Het geluid van de fan is behoorlijk storend aanwezig. Je zou verwachten voor een kaartje die idle zo zuinig is dat een fan nauwelijks nodig is. Met Catalyst Control Centre heb ik de fan op van 35% naar 25% gezet en is nu niet meer hoorbaar. Als de fan lager dan 25% gaat draaien loopt de temperatuur op van 30C naar 35C. Als de kaart wordt belast en de temperatuur loopt op, gaat de fan niet harder draaien.
De oplossing is het flashen met een Sapphire BIOS. De temperatuur kan daarmee oplopen tot 60C zonder dat de fan uberhaupt gaat draaien. Zonder belasting blijft de temperatuur op 44C, dus passief koelen is goed mogelijk.
De HD4770 zit stock op 50C, dus dit doet de HD7770 stukken beter.

BIOS flash
Vanwege een compabiliteit probleem van AMD Catalist Contol Centre met de i5 3550, heb ik deze verwijdert. Alleen zat ik nu met een probleem dat de fan weer veel lawaai maakte. Dus toch besloten de BIOS flash methode te gebruiken:
Download ATIwinflash
Download het BIOS van je keuze
Start ATIwinflash en maak een backup van je eigen BIOS.
Zet alle bestanden in 1 mapje (bijv c:\temp) en noem het gedownloade BIOS biosnew.rom iod.
Start - cmd - C:\temp\atiwinflash -f -p 0 biosnew.rom
Alles op eigen risico en je verliest je garantie.
Meer info op http://www.techpowerup.com/ http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/159

Energieverbruik
Volgens AMD maakt de Southern Islands chipset gebruik van ZeroCore technolgie. Een duur woord voor het terugklokken en verlagen van de spanning. Loopt de kaart lang idle dan is het opgenomen vermogen nog maar 3W. Die 3W klopt wel aardig met wat ik in de metingen vind. Echter ik weet niet wat ze bedoelen met langdurig, maar direct na een uurtje benchmarken clockt de kaart direct terug en is het opgenomen vermogen ook 58W, dus dit zal een verkooppraatje zijn. De eerste waarde is met de Intel E8400 en de 2de met de i5-3550.
PC uit: 2W - 2W
PC idle: 72W - 58W
Win7 schakelt monitor (en GPU?) uit: 72W - 58W
3D mark 2006 GPU tests:171W - 120W
Het opgenomen vermogen was erg lastig aflezen en er zat nogal wat spreiding in de metingen. Op mijn AMD systeem heb ik hier geen last van, dus dit ligt niet aan de meter.

Natuurlijk heb ik in Sony Vegas Pro Open CL uitgeprobeerd. Dat viel helaas wat tegen. Het renderen van een videoclip verliep niet sneller. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat niet alle onderdelen van Sony Vegas Open CL ondersteunen. Alleen bepaalde transities ondersteunen GPU versnelling. Ik moet deze GPU ondersteunende effecten nog uitproberen.

Conclusie
De doelstelling was een zuiniger, krachtiger kaartje die OpenCL ondersteunde. Deze videokaart is idle zeer zuinig (3W) en dus geschikt voor dagelijks gebruik.
De kaart is zeker een stuk krachtiger dan de HD4770, terwijl de TDP 80W is gebleven.
Open CL en videobewerking valt tegen, maar dit ga ik nog verder uitzoeken.
Ik ben tevreden met mijn keuze voor de HD7770, alleen zou ik wel even kijken voor een HD7770 met een betere koeler, of betere BIOS settings.

GOT HD7xxx topic

Gebruikt in combinatie met:

Pluspunten

  • Idle zeer zuinig
  • Levert goede prestaties per watt.
  • Volgens de reviews goede prestaties in de meeste spelletjes.
  • temperatuur is slechts 44C zonder fan.

Minpunten

  • Wat moet ik met 2 displaypoorten?
  • Standaard geluid van de koeler.
Algemene beoordeling Score: 5
Drivers en compatibiliteit Score: 3
Warmte en geluid Score: 3
Prijs Score: 4
Featureset Score: 5
Prestaties Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 5
Modbaarheid Score: 5

Reacties (15)

Ik heb dezelfde kaart. En ik heb hem toen voorzien van een andere bios. Dan draait die in idle gewoon passief en pas bij het ophogen van de temp tijdens gebruik, gaat de fan steeds harder draaien. Bij mij komt die dan niet hoger dan 30% fanspeed bij volle belasting. Want standaard(met standaard bios) loopt die inderdaad op 35%(idle) dat hoor je wel ja.

[Reactie gewijzigd door H.Boss op 8 augustus 2012 10:45]

Ik heb je review gelezen. Ga zeker nog een ander BIOS proberen, bedankt voor de tip.
Geen dank en succes ermee!
Ik heb deze kaart gecombineerd met een Gigabyte GA-Z77X-UD3H en deze gaf helaas een flikkerend beeld (net alsof deze degausde na zoveel minuten), hoogst irritant. Na de kaart terug gestuurd te hebben en een nieuwe te hebben gekregen, gaf deze hetzelfde probleem. Toch maar een Asus Radeon HD7850 aangeschaft en nu geen problemen meer.
Dat is jammer. Ik weet uit ervaring dat je beter niet hardware kunt kopen die net op de markt is. Vooral AMD en nVidia voeren op dit moment oorlog en dat komt de kwaliteit van de producten niet ten goede. Drivers die nog niet lekker werken komt veel voor.
Prijzenoorlog zeker? Nou dan mogen de prijzen van videokaarten wel wat verder zakken van mij. Ik zat ook naar een 7770 te kijken, maar ik ben uiteindelijk op een tweedehands 5850 met Accelero Twin Turbo-koeler uitgekomen. Stil, goedkoop en snel. Alleen wordt het geheugen nauwelijks gekoeld, waardoor ik het niet zo ver als mogelijk is kan overklokken.
Jammer van de temperaturen en het geluid, dat valt me bij deze kaart meteen op. Ik gebruik zelf een Sapphire HD7770 GHz OC http://tweakers.net/price...c-1gb-gddr5.html#tab:info en die draait terwijl ik dit schrijf op welgeteld 27'C bij een omgevingstemperatuur van 21'C. Onnodig te zeggen dat 'ie daarbij fluisterstil (lees: onhoorbaar) is. In-game komt de temperatuur niet boven de 45'C uit en de fanspeed niet boven de 28% en dat is weliswaar hoorbaar maar absoluut niet storend.

En daarbij moet je bedenken dat mijn exemplaar een factory overclock heeft: 1150/1250MHz.

Ik moet er nog een review over produceren maar als altijd.... tijd, tijd, tijd.
geluid: Gebruik MSI Afterburner of iets dergelijks om je eigen fan profile aan te maken zonder de BIOS aan te passen.

OpenCL performance (and uberhaupt compute performance) is bakken sneller...

maar zoals je er achter komt, OpenCL ondersteuning wat daadwerkelijk dingen sneller maakt bestaat gewoon nog niet echt. Totdat er echt benchmarks van zijn wat het doet _in de applicatie die jij gebruikt_, koop geen kaart puur voor Compute redenen :)
Bedankt voor je reactie. Ik zal MSI afterburner eens proberen. De kaart heb ik niet alleen voor OpenCL gekocht, maar ook omdat hij idle weinig stroom verbruikt en ik dus hiermee mijn dagelijkse werkzaamheden kan verrichten. Overigens maak ik nu gebruik van de overgangen binnen Sony Vegas die OpenCL ondersteunen en dat werkt beter.
Zerocore werkt alleen als je monitor uitgeschakeld is dmv Windows energiebeheer. Of voor de 2e kaart in CF.

[Reactie gewijzigd door coffeejunkee op 23 augustus 2012 15:09]

Alleen zie ik daar niets van op de energiemeter. monitor uit: 64W, monitor via Win7 uit: 64W.
In je review zeg je 64 vs 62. Maar het verschil zou groter moeten zijn, tenminste in de reviews die ik heb gelezen, bvb: http://www.anandtech.com/...770-ghz-edition-review/23, scheelt 6W. Misschien nog eens testen? Let ook op evt. harde schijven die in- of uitgeschakeld worden.

Of er zit toch nog verschil tussen zelfde kaarten onderling.

[Reactie gewijzigd door coffeejunkee op 23 augustus 2012 17:33]

Ik denk dat mijn E-meter niet nauwkeurig genoeg is. Heb het een paar keer herhaald, maar zie geen verschil of 2W verschil. Dit is het ref.model, dus zal denk ik ook wel voor deze geleden. Ik dacht dat WIndows altijd de grafische kaart afsloot van stroom, dus dat dat heel normaal is.
dit is alle twee 'monitor uit'.

De meeste kaarten zijn zo slim om te herkennen wanneer een monitor connect / disconnect (als ik mijn monitor uit zet door stekker er uit hoor ik uit mijn boxen ook het windows 'device disconnected' geluidje).

je hebt idle - geen monitoren,
idle - 1 (of meerdere) monitoren
en dan load.

Er zijn ook reviews die duidelijk laten zien dat de AMD 7xxx serie nog een paar wattjes eraf haalt als er geen scherm op zit waar dat bij de nvidia 6xx serie geen verschil maakt bijvoorbeeld.

Het verschil zou toch wel 10 a 15 watt moeten zijn denk ik.
Bedankt voor het meedenken. Het probleem is dat de E-meter wisselt tussen 30W en 60W dit is met ingeschakelde monitor, handmatig uitgezette monitor en door windows uitgezette monitor. Ik kan het ten eerste dus niet goed aflezen. Maar datgene wat ik aflees, geeft geen verschil.
Dit kan aan de 430W voeding liggen die aPFC heeft en waarvoor 30W leveren misschien wat te weinig is. Het kan aan het moederbord liggen die fases in en uitschakeld. Ik moet dat nog uitzoeken. Vreemd is het wel.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn