Inleiding
Ik was blij verrast toen ik een van de gelukkigen was die werd uitgekozen door tweakers.net om mee te doen met de thuis test van de Panasonic VT50 Plasma televisie. Op dit moment staat er bij namelijk een Philips Ambilight televisie van enkele jaren oud met slechts een diameter van 92cm en ik merk dat steeds meer evenementen (Bijvoorbeeld het afgelopen WK voetbal) er vanuit gaan dat veel mensen toch wel een TV thuis hebben staan met een diameter van meer dan 1 meter. Alles wordt uitgezoomd en in totaal widescreen uitgezonden, afgewisseld door slechts enkele close-ups. Vandaar dat ik eigenlijk al een tijdje op zoek was naar een andere TV, maar steeds vast liep bij welke grootte nu het beste zou zijn voor in de kamer.
Toen de televisie keurig verpakt werd afgeleverd door een vriendelijk koerier was het toch wel even schrikken! Wat een doos, dat ding van 1,5 meter doorsnee was toch veel te groot!
Echter bleek de grootte van 50 inch (127cm) eigenlijk reuze mee te vallen en achteraf zou misschien zelfs wel wat groters (65 inch) makkelijk gepast hebben. Dit komt mede omdat de randen om de huidige Philips Ambilight TV zo'n 10cm dik zijn aan beide kanten (20cm in totaal). Dus eigenlijk is de huidige TV alles bij elkaar al zo'n 112 cm groot. De randen van de Panasonic zijn slechts een centimeter of 2 dik, dus dan valt de totale grootte die de gehele tv inneemt ook ineens een stuk kleiner uit.
Ik ben overigens de laatste in de rij van tweakers.net testers van deze Panasonic VT50 televisie en ik schrijf dus (waarschijnlijk) ook de laatste review van deze tweakers.net user test sessie. Ik zal dan ook trachten geen herhaling gaan schrijven van wat mijn mede testers Corn en Streafer reeds goed verwoord hebben qua techniek van Plasma televisies, omdat ik dit zelf niet beter zou kunnen verwoorden dan zij dit reeds hebben gedaan.
Ik zou bij deze tweakers.net en Panasonic Nederland willen bedanken voor het mogelijk maken van deze review mogelijkheid, je steekt hier zoveel meer van op dan "een televisie in de winkel bekijken". Hoe lang je dit ook zou doen in de winkel, thuis is alles anders, lichtinval, grootte en plaatsing in de kamer, aansluiten op randapparatuur, etc.
Nogmaals bedankt namens alle testers!
Televisieframe / Voet
Het televisieframe
Het eerste wat mij op viel bij de televisie is de nette afwerking aan de achterkant, deze is voor een achterkant best wel keurig in orde. Een slanke zwart metalen achterkant zonder al te veel fratsen en met veel roosters voor een goede koeling van het plasma paneel. De twee fans die in deze plasma tv zitten voor de extra koeling zijn echt fluisterstil en niet te horen (tenzij je er met je oor 10 cm vanaf staat, dan hoor je een zeer zachte bries).
Het geheel is stevig en voelt als een geheel aan. Wat Panasonic misschien nog zou kunnen overwegen is de kleur van de zichtbare PCB's (door de vele roosters) mooi matzwart te maken i.p.v. het klassieke fel glanzend lichtgroen, aangezien de televisie bij mij thuis niet aan de muur vast zit, maar op een rijdend tv meubel staat, is deze achterkant soms zichtbaar en dan vallen de PCB's wat op als er zonlicht door de roosters valt, misschien een detail, maar bij een televisie van deze prijsklasse zou een matzwarte afwerking van de PCB's zeker wel iets toevoegen.
De voet
De voet is ook zeer stevig en lekker zwaar (zwaarder dan je zou verwachten) en kan de 29kg zware televisie zonder enig probleem zeer solide dragen. Zelfs bij het rijden van deze tv op het meubel met wielen, wiebelt het geheel wel iets (wet van de traagheid) maar je hebt totaal geen moment het idee dat het geheel om gaat vallen, een zeer goede en solide constructie dus!
Uiterlijk Televisie / Voet
De voorkant
De televisie ziet er zeer luxe uit, en dit komt vanwege de glasplaat die de gehele voorzijde van de TV bedekt tot aan de randen, dit is echt prachtig afgewerkt. Aan de zijkanten zit een metalen rand die het geheel een robuuste uitstraling geeft. Totaal geen goedkoop plastic gevoel, maar een mooi robuust uiterlijk en het geheel straalt kwaliteit uit.De spiegeling van de glasplaat waar ik aanvankelijk bang voor was, is totaal afwezig, in ieder geval heb ik hier geen last van gehad in een zeer zonnig en goed verlichte kamer.
De metalen rand
Wat ik persoonlijk misschien wel mooier had gevonden was als er een optie was geweest voor een mat-donkergrijze/zwart geborsteld-metalen rand i.p.v. de iets glimmende metalen rand die er nu om zit. Als de televisie uit staat ziet de rand er best mooi uit, maar als je televisie of een film aan het kijken bent en is licht in de huiskamer, steekt de rand net iets te sterk af tegen de prachtige diepe donkere kleuren die deze plasma tv tevoorschijn weet te toveren. Als deze televisie in een donkere plek van het huis staat zal je er waarschijnlijk totaal geen last van hebben, maar aangezien hij bij mij redelijk dicht bij een raam staat waar de zon in valt, is dit wel zo nu en dan opvallend.
De voet ziet er ook prachtig en rustig uit (in tegenstelling tot de gedrochten waar sommigen concurrenten soms mee aan komen zetten) en past ook zeer goed bij de vormgeving van de televisie. Prachtig geheel dus!
Aansluitingen
De televisie heeft genoeg aansluitingen voor ieder wat wils:
- 4x HDMI (Met 1x audio return)
- 3x USB
- RGB/Audio
- VGA
- Scart (via HDMI dongle)
- Analoge Kabelantenne
- Satellietontvanger
- UTP en WIFI
- SPDIF optical uit
- Common Interface (voor digitale tuner)
Genoeg om van alles aan te sluiten. Echter vind ik de HDMI aansluitingen niet zo handig geplaatst. Deze zitten ongeveer 10cm van de rand van de televisie af en als de televisie iets schuin staat, zijn de HDMI kabels goed te zien van de zijkant, tenzij je de kabel totaal plat drukt, maar aangezien dat nooit aan te raden is met signaalkabels, is dat niet aan te raden. Misschien komt dit handiger uit bij de grotere varianten van de televisie, maar bij de 50 inch variant is dit dus allemaal een beetje krap qua wegwerken van kabels.
Ook heeft Panasonic een optie voor een externe usb harddisk aan te sluiten, zodat je alles op kan nemen van de tv, zonder dat je een aparte hd-recorder nodig hebt. Echter ontbreekt de optie om een harddisk aan het TV frame zelf te bevestigen. Het is misschien een idee om een soort van afneembare cradle te maken zodat je een eigen harddisk achterop de tv kan "plakken" in een doosje zonder dat je daarvoor een losse usb kabel nodig hebt en de harddisk ergens los rond ligt te slingeren op de grond.
Verder is de ingebouwde WIFI een erg handige toevoeging voor de internetconnectiviteit. Het ontvangstbereik is overigens ook zeer goed te noemen en het zoeken en configureren van WIFI-hotspots is goed uitgewerkt.
De afstandsbedieningen
Panasonic levert twee afstandsbedieningen mee een "normale" voor de dagelijkse bediening en een "speciale" voor de smart tv onderdelen.
Van alle geweldige zaken van de televisie, ben ik allerminst te spreken over beide afstandsbedieningen.
De normale afstandsbediening
Ik vind de normale afstandsbediening er erg lelijk en goedkoop uit zien, met de witte grote knoppen en kermisachtige fluoriserende kleuren. Het vreemde is dat het design van de "speciale" smart afstandsbediening er dan juist weer wel modern en luxe uitziet met rustige donkere ronde knoppen. Als het design van de "smart" remote toegepast zou worden op de "normale" afstandsbediening zou dit al een zeer grote vooruitgang zijn.
Er is ook een optie om de grote witte knoppen van de televisie te verlichten via een backlight voor als je in een totaal verdonkerde kamer naar een film aan het kijken bent, maar de lelijke witte knoppen zijn naar mijn mening zo lelijk in normaal daglicht, dat de meerwaarde hier mij van totaal ontgaat.
De in pianolak afgewerkte zwarte "ondergrond" voor de knoppen is weer wel redelijk oké qua design.
Verder is de ronde plastic "navigatie" toets met scherpe randen boven op de tv ook totaal niet ergonomisch en deed al na 5 minuten pijn aan mijn duim omdat de randen gewoon redelijk scherp zijn, erg onbegrijpelijk voor een toets die je toch redelijk vaak nodig hebt voor zaken in te stellen van de televisie.
De afstandsbedieningen liggen op zicht wel goed in de hand, maar een achterkant met ronde vormen en een soft rubberachtige feeling zouden ook een welkome aanvulling zijn ten opzichte van de plastic-feel nu.
De Smart Remote
Veder is de "smart" remote dus wel mooi qua design, maar de werking van het touchpad is helaas dramatisch slecht. Zo slecht zelfs, dat navigeren het besturen van de muispointer bij het internet gewoon veel handiger is met de mechanische ronde knop op de "normale" afstandsbediening. Het touchpad volgt de helft van de tijd je vinger niet, tenzij je met redelijk veel kracht drukt op het geheel. Dit kan natuurlijk niet echt de bedoeling zijn van dit idee.
Al met al vind ik de afstandsbedieningen dus niet bepaald een succes. Hier zou Panasonic een voorbeeld kunnen nemen aan Philips die al jarenlang, als een van de weinige televisieproducenten overigens, prachtige, niet goedkoop ogende en ergonomische afstandsbedieningen mee levert met hun televisies.
Menuinstellingen
Het instellingenmenu van de Panasonic VT50 is erg overzichtelijk en werkt lekker vlot, alles zit op de plek waar je het verwacht.
De beeldinstellingen zijn zeer uitgebreid, maar voor iedereen begrijpelijk. De THX-Brightroom preset werkte voor mij het prettigste, omdat hier eigenlijk alles gewoon al perfect staat ingesteld qua THX specificatie en waardoor je alleen nog wat licht hoeft te spelen met de color, contrast en brightness.
Er is ook nog een optie om alles zelf te tunen, maar dat is voor 99% van de gebruikers dus totaal niet nodig, Panasonic heeft hier dus zeer goed werk afgeleverd!
Verder zijn de geluidsinstellingen en netwerk (UTP of WIFI) instellingen ook zeer overzichtelijk en logisch, alles spreekt voor zich.
Al met al is het menu en zeer goed onderdeel van deze TV.
Beeldkwaliteit
Zelfs Usain Bolt is onder de indruk!
Zonder er lang om heen te draaien, de kwaliteit is gewoon top. Er is niets op de kwaliteit van het beeld aan te merken, deze televisie geeft gewoon het beste beeld weer wat er op dit moment te verkrijgen is. Dit komt door de extreem diepe kleuren die plasma kan behalen zonder te "vergrijzen". Diep donker rood, groen of blauw is echt daadwerkelijk diep, donker en prachtig qua tint. Er is geen enkele andere televisie die dit op dit moment kan benaderen.
Het enige kleine nadeeltje is de kijkhoek. Deze is zeker niet slecht te noemen, maar IPS LCD tv's en monitoren zijn hier gewoon net iets beter in, maar de kleinere kijkhoeken is een eigenschap van alle plasma schermen, dus daar is dan ook niet veel aan te doen. De kleuren verdraaien echter niet, het geheel wordt vanaf een hoek van ongeveer 60 graden wat donkerder, maar hier is zeer goed mee te leven, aangezien het niet vaak voor zal komen dat er in een dergelijk hoek naar deze televisie gekeken zal worden.
De THX en THX Brightroom display kleur instellingen zijn, zoals eerder vermeld, gewoon geweldig. Alles is rustig, niet overdreven, prachtig en natuurgetrouw.
Er is naast de THX stand ook nog een optie "Dynamisch" die alle kleuren er overdreven en fel uit laat zien, maar ik kwam er pas later achter dat deze stand ideaal is voor de 3D stand van de TV, omdat deze juist alles versterkt wat de 3D shutterglasses bril wegdrukt en verdonkerd. Maar voor normaal TV te kijken is deze stand niet echt geschikt. Misschien had Panasonic deze stand beter 3D Boost kunnen noemen, dan was dit wat begrijpelijker geweest.
Als laatste is ook nog een optie om alle kleuren en wit balans zelfs minutieus in te stellen via de Professional stand. Dit is misschien leuk voor de kleur fanatici onder ons, maar het was aan mij niet besteed. de THX en THX Brightroom standen zijn dusdanig hoor qua voor kalibratie dat hier maar weinig op te winnen valt. Bravo voor deze knappe prestatie van Panasonic!
Er is echter een klein dingetje wat eigen is aan deze tv, maar wat gerelateerd is aan Plasma: Bij grote felle vlakken (felwit, felgeel, etc) knippert deze tv een klein beetje. Andere reviewers van deze televisie op t.net viel dit ook al op, dus het lag niet specifiek aan het model.
Het grappige is dat je het vooral hebt als je een meter of twee naast de tv kijkt, maar niet zo zeer als je recht naar de televisie zelf kijkt. Bij normale TV uitzendingen of films zie je dit totaal niet, omdat hier grote felle lichte kleurvlakken ontbreken, maar het valt pas op bij felle reclames of stilstaande beelden met felle grote kleurvlakken, iets wat dus eigenlijk gewoon niet zo vaak voorkomt.
Sommige mensen zijn hier overigens gevoeliger voor dan anderen, maar het valt meestal dus ook totaal niet op, je moet er namelijk ook echt naar op zoek gaan wil je hier echt last van hebben.
Analoge Kabelontvangst
De kwaliteit van de Analoge Kabel is zeker wel oké te noemen, maar daar blijft het dan ook bij. Aangezien deze televisies het oude PAL-signaal van 720x576 dusdanig moeten oprekken naar een groot oppervlak, is dat toch niet echt aan te raden om hier gebruik van te maken. Het oogt behoorlijk blurry en het doet geen recht aan de kwaliteit die deze televisie kan halen met een modern digitaal 1080-HD signaal van de kabelproviders.
Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit van de eigen speakers van de televisie is gewoon goed te noemen, en heeft ook een soort van spacial-3d geluidsinstelling die vrij goed uit te verf komt, maar verwacht hier ook weer niet te veel van. Een gemiddeld surround setje van 300 euro geeft al meteen een stukken beter geluid, gewoon omdat je simpelweg dan 5 speakers en een subwoofer hebt.
Maar voor het geval dat de surround set (die iedereen tegenwoordig een heeft) kapot gaat, is het back-up geluid vanuit de tv zelf zeer goed te noemen.
3D Weergave / 3D Bril
Deze is, net als het 2D displaykwaliteit gedeelte van de tv, simpelweg het beste wat er op dit moment te krijgen is in 3D-televisie-land. Zeker in combinatie met de grootte van het display krijg je echt het idee van een thuis bioscoop, echter was deze 50inch misschien ook wel weer wat klein en is de 65 inch variant aan te raden voor als je een echt grandioos bioscoop effect wilt.
De 3D crosstalk is totaal afwezig, en ik, als iemand die dit soort dingen meteen opvalt, heb hier totaal niets van waargenomen. De linkeroog en rechteroog scheiding is dus van zeer hoge kwaliteit.
Ook de 3D instellingen zijn zeer uitgebreid, 3D diepte ervaring is namelijk voor iedereen net iets anders (Dit ligt aan de stand van de ogen die bij iedereen net iets anders is). Daarnaast wil de een een heftig 3D effect en de ander wil het liever wat minder extreem. Dit is dus ook goed te in te stellen bij deze tv, iets wat niet iedere fabrikant zo uitgebreid in zijn menuopties heeft zitten.
Als je dus het ultieme 3D thuisbioscoopscherm zoekt, is deze plasma televisie (in 65 inch variant) dus zeer aan te bevelen, echt geweldig!
De 3D bril zelf is trouwens vrij licht en rust niet zwaar op je neus. Ook het re-syncen met de televisie (voor als de 3D functie wordt geactiveerd) is een eitje, gewoon even het kleine schuifje op de bril verschuiven en het werkt meteen als een zonnetje.
Gaming Xbox360
Natuurlijk wordt er met deze tv ook door vele personen gegamed via consoles, dus daarom heb ik dit ook even getest en ik ben zeer tevreden over mijn bevindingen.
Net als bij de Bluray, is de kwaliteit van het signaal van de Xbox360 (via HDMI op 720p) gewoon perfect en is eigenlijk totaal niets op aan te merken, behalve dat je bij dit soort extreem grote displays de veroudering qua resolutie en het het ontbreken van bijvoorbeeld 16x anti-aliasing op de Xbox360 toch wel erg gaat opvallen, zeker in vergelijking met een Xbox360 die op kleinere (23inch ipv 50inch...) PC monitoren van 1920x1080, waar doodleuk de pixels van de plaatjes kleiner zijn en het daardoor nog wat scherper "lijkt".
Qua ghosting is dit display ook gewoon perfect, er is namelijk totaal niets van te merken, om niet te zeggen dat het gewoon afwezig is, zelfs bij shooters als Call of Duty en Battlefield heb je hier dus totaal geen last van, en die zeg ik toch als zeer enthousiaste FPS gamer.
Input lag is ook niet waarneembaar, maar deze ligt bij plasma tv sowieso lager dan bij LCD tv's, dit is dan ook een van de voordelen van een plasma scherm t.o.v. LCD tv's.
Fanatieke console gamers zullen met deze tv erg tevreden zijn, zeker als dadelijk de volgende generatie consoles zich aandient die volledig 1080p en 16x anti-aliasing zullen ondersteunen. De grootte van het scherm van 50inch is groot genoeg voor alles in games gedetailleerd te kunnen zien vanaf de bank. Maar, net als bij de thuisbioscoop liefhebbers, misschien is de 65 inch variant dan weer NET gewoon iets beter, zeker voor mensen die wat verder van de televisie af zitten.
Smart TV
Naast de "gewone" TV onderdelen heeft deze televisie ook een smart TV gedeelte. Dit bestaat uit een soort smartphone-idee, maar dan geïntegreerd in een tv.
Ik was hier persoonlijk niet zo kapot van. Gewoon om de simpele reden dat het allemaal niet zo handig te bedienen is vanwege het ontbreken van een keyboard en muis en mij de noodzaak van het smart-tv geheel mij een beetje ontgaat.
Waarom zou ik een browser willen op mijn tv als mijn PC binnen 10 meter van de tv af staat en ik daar een muis en toetsenbord heb waar ik alles tien keer handiger op kan bedienen? De smart remote heeft, zoals eerder vermeld een veel beter design dan de normale afstandsbediening, maar het werkt gewoon totaal onpraktisch. URL's letter voor letter intypen zonder keyboard is gewoon niet handig, en een muis navigeert gewoon tien keer zo snel als het touchpad wat ook nog eens, zoals eerder vermeld, niet soepel werkt.
Ook is de tekst van websites in de browser (die overigens wel redelijk oké werkte) niet echt goed te lezen van meters afstand van het scherm.
Ik kreeg steeds het idee dat Panasonic het wiel opnieuw heeft willen uitvinden, terwijl het alles bij elkaar niet zo veel extra brengt.
De enige nuttige optie die wel een handige vooruitgang is, is Skype op de tv. Echter is het dan wel weer vreemd dat er geen webcam in de tv zit geïntegreerd, wat weer een pluspunt zou kunnen zijn, terwijl toch bijna iedere laptop dit bijvoorbeeld standaard al heeft.
Als ik een advies aan Panasonic zou mogen geven, zou ik adviseren om het hele smart tv gedeelte (behalve Skype en de Media Speler, dingen die wel een toevoeging zijn voor de tv) te droppen en gaan samenwerken met Apple, puur en alleen voor de Airplay functie van Apple.
Ik ben een zeer grote fan van Apple's Airplay op de AppleTV (Ben geen Apple fanboy, don't worry), en om de simpele reden dat Airplay alles is wat Smart TV probeert te zijn, simpel, werkend en zeer makkelijk en goed te bedienen.
Het scherm van de telefoon, tablet of pc wordt gewoon simpel met 1 klik draadloos via WIFI naar de tv gestreamed zonder enige vorm van iets te hoeven instellen, alles gaat automatisch. Daarnaast vindt de bediening van dit alles direct visueel plaats in je handen op de smartphone of tablet, in plaats van onhandig via een smart remote zonder keyboard muis of display.
Zeker nu er ook ondersteuning komt voor Airplay op Android en Windows en dus niet meer alleen via iOS van Apple zelf , zou Airplay dus een veel meer vernieuwende feature dan het gehele Smart TV.
Verder is de smart tv mediaplayer van Panasonic erg summier, oké, hij doet wat hij moet doen, kleine videobestanden op usb sticks afspelen, maar exotische .mkv bestanden afspelen zit er niet in.
Misschien zou Panasonic eens contact op moeten nemen met de mensen van XBMC, want als je een Media Center als XBMC vergelijkt met Panasonic's media speler, komt de media speler van Panasonic niet verder dan het afspelen van wat simpele familievideo's op een usb stick. Hier ligt dus nog zeer veel ruimte voor verbetering.
Een Panasonic tv met Airplay, Skype (met ingebouwde webcam...) en een XBMC Media Center zou voor mij de ultieme Smart TV zijn. Dus mijn advies aan Panasonic: Ga niet het wiel zelf opnieuw uitvinden, terwijl er al andere geniale concepten werkend klaar liggen.
Eigenlijk is deze televisie gewoon de top-of-the-market van televisies wat er nu te verkrijgen is, zeker voor filmliefhebbers: Prachtige diepe donkere kleurtinten, natuurlijke kleurweergave, prachtig design, overzichtelijke menu's.
Het enige wat deze TV mist is Philips' Ambilight, iets wat ik zeer kan waarderen in Philips televisies, dat brengt toch iets extra voor televisiekijken en ook het kijken naar films is nog meeslepender. Misschien zou Panasonic hier eens over moeten gaan praten met Philips, aangezien Philips nu de fabriceren van televisies niet meer ziet als kerntaak en het bijna volledig heeft uitbesteed aan een Chinees bedrijf. Een Panasonic plasma televisie met Ambilight zou echt een juweeltje zijn voor de ultieme thuisbioscoop ervaring.
Een ander klein issue is dat de tv redelijk warm wordt in vergelijking met moderne led LCD tv's, maar dat is gewoon plasma eigen daar is niets aan te doen. Echter hebben LCD tv's weer geen extreem diep donkere kleuren zoals alleen bij plasma weer wel mogelijk is, dus zal er een afweging gemaakt moeten worden wat je zwaarder vind wegen qua keuze voor een televisie.
Voor filmliefhebbers, 3D-film fanaten en fanatieke console gamers is dit dus het ultieme thuisbioscoop scherm. Ook voor mensen die diepe donkere kleuren een must vinden voor televisiekijken, is deze tv het beste wat er op dit moment te krijgen is!!
Bravo voor Panasonic die met de VT50 weer een nieuwe stap zet richting de ultieme televisie!