Logitech X-230 Review

13 maart 2008, laatste update op 13 maart 2008, 5.446 views Rapporteer

Doel review Deze X-230 speakertjes heb ik al enige tijd. Recent heb ik voor een andere pc de X-240 speakertjes gekocht, omdat ik dacht dat dit de opvolger was. Higher is better toch . Goed, dat bleek dus nogal een misvatting. Wel ben ik in de gelegenheid om deze speakersetjes eens te vergelijken, primair natuurlijk met een nadruk op de X-230. Van de X-240 zal ik een aparte review maken. Edit: review is inmiddels online: productreview: Logitech X-240 review door dirkjesdirk Features - Vormgeving - Bouwkwaliteit Aan de vormgeving maak ik weinig woorden vuil. Prima imho. De geldt overigens ook voor de X-240. Bij die laatste zijn de speakers wel een stuk kleiner. Bovendien voelt de set veel...

Pluspunten

• echt prima geluid gezien de prijs
  • bouwkwaliteit
  • vormgeving
  • all round inzetbaar

Minpunten

• geen extra line in
  • overheersende subwoofer
  • te korte kabels die niet verlengbaar zijn; doe je dat wel dan treedt signaalverlies op

Doel review
Deze X-230 speakertjes heb ik al enige tijd. Recent heb ik voor een andere pc de X-240 speakertjes gekocht, omdat ik dacht dat dit de opvolger was. Higher is better toch ;). Goed, dat bleek dus nogal een misvatting.

Edit: review is inmiddels online:
http://tweakers.net/produ...(21-2x-5w-15w-zwart).html :)

Features - Vormgeving - Bouwkwaliteit
Aan de vormgeving maak ik weinig woorden vuil. Prima imho. De geldt overigens ook voor de X-240. Bij die laatste zijn de speakers wel een stuk kleiner. Bovendien voelt de set veel goedkoper en plastic-achtiger aan dan de X-230 (Fisher Price achtig). Bij de X-230 heb je toch het gevoel voor best goed spul in handen te hebben, vooral gezien de prijs. Bij de X-240 voelt het allemaal een stuk goedkoper aan.

Er uiteraard genoeg aansluitkabels. Probleem is alleen altijd dat de kabels tekort zijn. Dat geldt voor beide sets overigens.Verlenging is niet mogelijk zonder de kabel eerst door te knippen :/ Doe je dat - zoals ik heb gedaan - dan zijn de draden erg dunnetjes en is verlengen zonder signaalverlies niet echt goed mogelijk. Mijn rechterspeaker klinkt nu beduidend zachter.

Verschil tussen de X-230 en X-240 is verder dat de laatste een - onzinnig - houdertje heeft om een iPod of Zen op te zetten; er zitten ook twee extra houders bij. Verder nogal knullig met erg breekbaar plastic uitgevoerd. Wel is de aparte extra line-in erg handig. Die ontbreekt bij de X-230.

Geluidskwaliteit
Dáár gaat het natuurlijk om :)
De X-230 is als een van de eerste budgetmodellen van Logitech uitgerust met de duur klinkende Frequency Directed Dual Driver (FDD) Technology Is het marketing of klinkt de set zo echt beter?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja!. Of het aan deze FDD technologie ligt of niet, maar de X-230 klinkt gewoon erg lekker. _/-\o_ Tuurlijk, geen high end, maar wat wil je voor setje van 40 euro. De bas is m.i. het zwakste punt, die is namelijk veels te overheersend. Met de regelaar helemaal naar links is het net te doen. Sommigen geven aan dat ze zelfs nog op de pc softwarematig e.e.a. bijsturen, maar dat is bij mij niet nodig.

De hoge en middentonen worden gewoon prima weergegeven. Perfecte weergave van muziek en films, zonder al te veel vervorming, ook op hogere volumes. De speakertjes zijn ook redelijk zwaar met twee tweaters en dat merk je in de geluidskwaliteit.

De X-240 valt hier door de mand. Hoewel de bas minder overheersend is, zijn de speakers te klein en beschiken over slechts 1 tweater; en dat merk je ook: de klank is veel minder 'vol' en wat scheller. Niet dat het heel slecht is, maar je hebt gewoon veel meer het gevoel dat dit een goedkope set is (dat klopt ook wel met 30 euro in de pricewatch). Overigens is de prijs kwaliteitsverhouding niet slecht, maar gewoon in lijn met de concurrentie, daar waar de X230 er daar in positieve zin bovenuit steekt.

Ben je voor onder de 50 euro op zoek naar een goede all-round speakerset voor je PC: koop de X-230 en laat de X-240 links liggen. De line-in van de X-240 maakt het behoorlijk grote verschil in geluidskwaliiteit niet goed. En daar koop je toch in de eerste plaats een speakerset voor :P

Heb jij ook een Logitech X-230?

ik kan dit allemaal prima beamen... ik ben ook zeer tevreden over dit setje en inderdaad is de subwoofer overheersend. Intussen heb ik daar geen last meer van.

een zeer aan te raden setje

edit:
@z500; dat heb ik ook gedaan, vandaar dat ik er intussen geen last meer van heb

[Reactie gewijzigd door JanvD op 25 juli 2024 18:11]

Je kan toch softwarematig, (met de equalizer linkse balkje dacht ik) het bas geluid lager zetten?
Dat kan, maar de knop van de sub helemaal naar links is op zich al voldoende. De persoon van de review hieronder heeft dat overigens wel gedaan. Ik vind dat niet nodig.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 25 juli 2024 18:11]

Ik vind die bass heerlijk :P maar dat is omdat ik veel muziek luister met veel bass erin, daar zijn deze speakers perfect voor.
Juist dan vrees ik dat met zulke muziek de bas helemaal té overheersend is. Naar mijn beleving begint de sub dan zelfs een soort te 'broemen'.
De hightech subwoofer van de Logitech X-230 past zichzelf dynamisch aan om vervormingsvrije bas te leveren.
Van dit verkooppraatje heb ik nl niets gemerkt.
gewoon leuke en niet prijzige speakertjes, leuke aankoop dacht ik zo!

ook een leuke revieuw trouwens!
Prima review. Heb deze set ook gehad, maar vond hem een beetje iel klinken. Daarom overgestapt naar de X-2300.

Alleen zal iemand de gegevens die onder de knop Product info bij de shortcuts de Productinformatie van de fabrikant moeten aanpassen. Die verwijst namelijk naar de page van de X-2300 set van Logitech. Niet alleen is die een aanzienlijk stuk beter maar ook nog eens drie keer zo duur.

[Reactie gewijzigd door Nixadus op 25 juli 2024 18:11]

Zeker veel mensen zuren over de bas. Vind ik zelf niet echt. een Sub heeft waarschijnlijk meer Bass dan mijn twee Jamo's Compact 90'es en 2 Luidsprekers van 50watt. wat veel lawaai kan geven (320Watt music power ). Alleen echt enorm veel bas lijkt mij ook wel eens leuk
Ik heb eventjes een vraagje,, heeft iemand ook namen van software dat je de bas mee kunt ''bijstellen''..

on topic; Ik heb de boxjes ook, en ze zijn prima. 1 groot nadeel vind ik wel dat ik het gevoel heb dat de rechter box meer geluid geeft dan de linker.. En dat komt niet door mij, want andere mensen vinden dat ook.
Bass softwarematig bijstellen -> Mischien de equalizer van je mediaplayer?

Over dat geluid, ik heb dat gevoel, maar alleen bij hele lage volumes, normaal staat de volume knop op een kwart, en dan hoor ik het al niet meer. Omdat ik dit ook had bij m'n vorige boxjes, dacht ik dat het aan mijn PC zou liggen...
De speakers zijn prima, maar de bass is overheersend en klinkt erg lelijk. Ik hoor hem boven alles uit, zelfs al draai ik hem helemaal dicht. Ik denk dat ik deze set weggeef en voor de allegoedkoopste logitech ga zonder sub. :-)