Review InhoudVeel plezier met het lezen van de review!
Ik ben nu bijna een jaar in het bezit van een Asus N73SV laptop, welke ik graag van wat extra power wilde voorzien. Het kwam regelmatig voor dat ik bij het ontwikkelen van software op mijn trage 2.5 inch 5400rpm 500GB schijf zat te wachten. Daarnaast heb ik ook een Ambiance Technology Windows 7 tablet met daarop Windows 8 Release Preview. Deze SSD zal uiteindelijk verplaatst worden naar de tablet op het moment dat ik de 256GB schijf binnen heb. Voor deze review zit de SSD dus ingebouwd in een van de twee HDD sloten van de Asus N73SV laptop.
De Samsung heeft wat mij betreft nette specificaties, maar er zijn ook snellere SSD's beschikbaar op de markt al kosten deze meer dan deze Samsung. De Samsung heeft de volgend specificaties:
Controller | Samsung 3-core MCX |
Random
(IOPS) | Max Read | 80.000 |
Max Write | 30.000 |
---|
Puur naar de specificaties kijken was mijn eerste indruk al zeer positief. De specificaties zagen er zoveel beter uit in vergelijking met mijn reguliere hardeschijf. Ik merkte op dat de prijzen aan het dalen waren en besloot dat dit het moment was voor mij om aan te schaffen. Ik moest enkele dagen wachten op de SSD voordat ik hem van Salland heb kunnen ontvangen. Bij het openen van de verzenddoos was ik aangenaam verrast. De Samsung SSD zit in een chique doosje verpakt.
Verpakking
De verpakking van de Samsung SSD bestaat uit een keurig zilvergrijs-kleurig doosje wat een beetje lijkt op geborsteld aluminium. De verpakking is voorzien van twee seals met de opdruk 'Memory For Life'. De verpakking heeft wat mij betreft een luxe uitstraling. Op de voorzijde is er een foto van de SSD geplaatst en staat vermeld dat het een SATA 6Gb/s SSD betreft inclusief een Laptop Installation Kit. Op de achterkant staan de specificaties van de schijf en lijstje met de inhoud van het doosje opgesomd. Diverse keurmerken zijn ook terug te vinden. Ook staat er duidelijk op vermeld dat de SSD '3 Year Limited Warranty' heeft.
SSD en Spacer
Na het openen van het doosje is direct de SSD zichtbaar. Een glimmend zwarte bovenkant van vermoedelijk aluminium met zilverkleurige letters 'Samsung'. De onderkant is gemaakt van plastic en aan de zijkanten van de SSD zijn voorzien van groeven. Opmerkelijk aan deze SSD is dat deze slechts 7mm dik is. Een reguliere 2.5 inch schijf of SSD is 9.5mm dik, 1TB hardeschijven halen zelfs de 12.5mm. Het apparaat is dus zeer dun, maar verder wel stevig en voelt dan ook totaal niet fragiel aan. Door deze dikte is deze SSD ook geschikt voor zeer dunne notebooks zoals netbooks en ultrabooks. Uiteraard kan deze ook gebruikt worden in een desktop of een gewone laptop. Om dat te vergemakkelijken zit er bij de laptop kit een spacer, waarmee de SSD 9.5mm dik gemaakt kan worden. Meer dan een stukje plastic is dit echter niet. Aangezien mijn laptop twee HDD bays heeft heb ik deze in de tweede bay geplaatst. Echter heb ik er geen frame voor waardoor ik de nodige ruimte op moest vullen aangezien de bays geschikt zijn voor 12.5mm schijven. Ik heb dit gedaan door een stukje karton plus de spacer te gebruiken.
Accessoires
Naast de SSD en de spacer zijn er ook andere accessoires meegeleverd. Zo is er ook een USB naar SATA adapter aanwezig waarmee de SSD aangesloten kan worden op een USB poort om bijvoorbeeld je originele installatie over te zetten naar de SSD. Daarvoor levert Samsung een volledige versie van Norton Ghost v15 mee. Norton Ghost heb ik echter tot op heden nog niet gebruikt. Ten slotte wordt er ook een handleiding en software meegeleverd, beide op een CD.
Testsysteem
Het testsysteem is een ASUS N73SV laptop welke voorzien is van een Core i7 quadcore processor. De laptop beschikt standaard over twee HDD drive bays waarvan enkel de primaire in gebruik is door een 500GB hardeschijf. De twee poorten zijn SATA III / SATA 6Gbps poorten, de SATA poort voor de DVD drive moet het doen met een lagere snelheid. De tests zijn uitgevoerd op de tweede SATA 6gbps poort onder een bestaande Windows 7 installatie. De SSD is volledig leeg bij het uitvoeren van de tests en heeft de standaard meegeleverde firmware.
Processor | Intel Core i7 2630QM |
Grafische Processor | NVIDIA GeForce GT540M |
1GB memory, CUDA Supported |
Operating System | Microsoft Windows 7 Professional x64 |
AS SSD Benchmark
Resultaten eerste run met AS SSD Benchmark versie 1.6.4237.30508.
| Read | Write |
Score | 350 | 171 |
695 |
Run 1 Run 2
ATTO Benchmark
Hoogste gemeten waardes over twee runs van de ATTO Benchmark v2.46.
Run 1 Run 2
Winsat
Een run van de Winsat utility welke aanwezig is in Windows 7.
Gebruikte commando is
Latentie: 95-ste percentiel | 2.218 ms | 7.5 |
Latentie: maximum | 3.587 | 7.9 |
Gemiddelde leestijd met willekeurige schrijfbewerkingen | 0.413 ms | 7.9 |
Run 1
Ik vind het een prima SSD, lekker snel en functioneert tot nu toe naar behoren. Omdat de SSD nog niet lang in gebruik is heb ik hier nog geen oordeel over gegeven. De SSD ziet er uiterlijk goed uit, en de meegeleverde accessoires zijn prima. Wel ben ik van mening dat de spacer die meegeleverd wordt wat goedkoop er uit ziet, had toch iets meer verwacht dan een stukje rechthoekig plastic. Verkeerde verwachting van mijn kant. De prestaties van de SSD zijn prima, ik kom dicht in de buurt van de geadverteerde snelheid.
Mocht je nog tips hebben voor deze (mijn eerste) review, laat het dan even weten. Bij voorkeur via DM indien het kleine dingen zijn. Vragen kunnen natuurlijk hier onder de review. De wijzigingen in de review zijn hieronder te vinden.
Datum | Change |
28 juni 2012 | Initiële review live |
24 juli 2012 | Correctie m.b.t. de spacer. Per abuis werd er vermeld dat het totaal daarmee op 6.5mm dikte kwam, waarbij dat 9.5mm diende te zijn. |
24 augustus 2012 | Door de populariteit van mijn reviews ben ik meerdere keren dik over het dataverkeer limiet van mijn hosting gegaan. Heb de bestanden elders ondergebracht tot ik daar een betere oplossing voor heb gevonden. |