Op het internet is al ontzettend veel te vinden aan reviews en artikelen over de Sony NEX5N. Daarom dat ik niet op alle aspecten van de camera in ga.
Na lange tijd met compact camera's te hebben gewerkt zoals de Canon IXUS, wilde ik graag de overstap maken naar een meer "professionele camera". Belangrijk vond ik het formaat, omdat ik eerder altijd gewend was met compact te werken. Ik kwam daarom al snel uit bij Systeem camera's zoals de Sony Nex of Nikon 1 series.
Over de Sony Nex hoorde ik goede verhalen. De Sony NEX 7 met alleen een body voor meer dan 1000 euro vond ik veel te duur. De NEX 3 series is iets goedkoper, maar worden niet verkocht in setjes met meerdere lenzen. Toen dit setje voor een redelijke prijs voorbij kwam heb ik de overstap gemaakt. De Sony NEX-5N met twee verwisselbare lenzen: 16mm f/2.8 + 18-55mm f/3.5-5.6 heb ik gekocht bij de Wehkamp voor ongeveer 740.
Toeval wilde dat bij het eerste exemplaar de kaartlezen in het toestel niet werkte. Exemplaar nummer twee werkt nu zonder problemen. Bij de kit heb ik ook een fisheye opzetlens gekocht. Deze werkt alleen op de 16mm. Op de 18-55mm past de fisheye wel, maar zijn er zwarte randen te zien en is het beeld erg onscherp. Bijgaand een foto van de nieuwe collectie:
Van links naar rechts; fish-eye opzetlens, 18mm-55mm, NEX5 body met 16mm lens.
Algemeen:
De camera voelt solide aan en het verwisselen van de twee lenzen is een fluitje van een cent. Het menu is in het begin misschien wat wennen, maar werkt na verloop van tijd prima. De reviews op het internet zijn hier vrij negatief over, maar ik vind het allemaal wel meevallen. Het grote kantelbare touchschreen scherm werkt prettig en de gevoeligheid vind ik zeer goed. Het aantal knoppen met functies is beperkt, maar dit is inherent aan het ontwerp van een compact camera, denk ik. Op de toestellen die ik hiervoor had, Canon IXUS, is dit niet anders.
Een handigheid van de camera is de focus functie, waarbij je door op het aanscherm te drukken de focus automatisch op de juiste plek legt. Het scherp stellen gaat meestal binnen een seconde alleen had dit wel wat sneller gemogen. Focus werkt van voren naar achteren, waarna als er iets over het voorwerp heen is gefocust, de camera een stapje terug doet om het beeld uiteindelijk helemaal scherp te krijgen.
Het menu kent grof 4 functies voor wat betreft het nemen van foto's;
- Intelligent Auto; de camera regelt alles zelf.
- Aperture Priority; de diafragma is zelf aan te passen, sluitertijd en iso regelt de camera zelf.
- Shutter Priority; sluitertijd is zelf aan te passen. diafragma en iso regelen de camera zelf.
- Manual; alles moet volledig met de hand worden ingesteld.
Persoonlijk vind ik de diafragmavoorkeuzemodus het fijnst, waarbij je aan het scrollwiel zelf de diafragma op het gewenst niveau kan instellen. De sluitertijdvoorkeuzemodus gebruik ik meer om snel bewegende objecten vast te leggen. Verder zijn er nog opties zoals de Sweep Panorama, Anti Motion Blur, Scene Selection (nacht, portret, macro mode, etc) en Program AE. Waarbij de laatste modus de diafragma en sluitertijd zelf regelt, maar je als gebruiker wel aan de overige opties mag zitten.
Terug naar de kit; Zoals ik al eerder zei worden bij deze kit twee lenzen geleverd. De eerste is een 16mm lens met een vaste hoek. De 16mm is handig voor het fotograferen van landschappen of een overzichtsfoto, zoals makelaars dat vaak doen bij de verkoop van een huis. Hier een impressie:
16mm lens met f/3.2 1/60sec. ISO-200
De tweede lens is een 18mm-55mm lens en zoals de naam al doet vermoeden kan de lens van 18mm tot 55mm worden ingesteld. Het zoomen gaat snel door aan de lens te draaien. Deze "macro" lens is ideaal voor het fotograferen van portretten of van objecten dichtbij. Wederom een impressie:
18mm-55mm lens met f/3.5 1/60sec. ISO-250
Als laatste de fisheye opzet lens. Deze lens schuif je dus over de 16mm lens heen. Ondertussen zijn er ook alternatieven op de markt zoals de
Samyang, maar voor 120 euro is de VCL-ECF1 een leuk alternatief.
16mm lens fisheye opzetlens met f/3.5 1/60sec. ISO-320
Roundup: De Sony NEX 5n kit met 16mm f/2.8 + 18-55mm f/3.5-5.6 lenzen maken het geheel een leuke kit. Voor beginners die op zoek zijn naar een compacte camera is de Sony NEX een prima alternatief. Echt professionele gebruikers zullen wellicht meer geinteresseerd zijn in de Alpha series, maar misschien is de Sony NEX een prima aanvulling. Ook leuk is dat er voor de Sony NEX serie mounts te koop zijn om bijvoorbeeld oude minolta of penagor lenzen over te zetten en te gebruiken met moderne technology.
Update;
Inmiddels heb ik voor een paar tientjes een MD mount gekocht om bijvoorbeeld oude Minolta MD lenzen op de Sony NEX te bevestigen.
Het bevestigen van de mount is een fluitje van een cent. Wat wel even duurde zijn de juiste menu instellingen. Onder settings moet je minimaal "Release w/o Lens" uitzetten. Verder kan je het beste ook de MF Assist functie uitzetten.
Scherpstellen (focus) en de juiste diafragma gaan via de lens. Voordeel is wel dat met deze manier van werken je meteen resultaat ziet. Het vastleggen van beelden gaat voor mijn gevoel met een veel hogere snelheid. Nadeel is dat je zelf wel veel meer aan de "knoppen" moet zitten. Hier een voorbeeld van 45mm Minolta shot: