Logitech MX518 Review

18 mei 2011, laatste update op 18 mei 2011, 4.872 views Rapporteer

Algemeen/inleiding/bij elkaar geraapt gebrabbel. Ondanks dat ik deze muis niet bepaald lang in mijn bezit heb, heb ik het idee dat het inderdaad een erg goede keuze was. Hoewel hij over acht knoppen beschikt, ziet de muis er niet uit als een pokdalig knopjesfeest en ook tijdens het gebruik heb je er geen last van, omdat ze niet in de weg zitten. Er is duidelijk goed nagedacht over de plaatsing en de grootte ervan: zo is de knop voor richting vorige bladzijde gaan in je browser groter dan de knop waarmee je vooruit gaat, aangezien je die laatste minder vaak gebruikt. Ook zit die iets verder weg. Verder kun je alle knoppen herprogrammeren als hun oorspronkelijke functies je niet bevallen: zo heb ik de knop die eerst een soort alt-tab...

Pluspunten

• veel toffe functies/knopjes
  • knoppen geheel aan te passen aan eigen voorkeur(en)
  • DPI is makkelijk verstelbaar, wat niet alleen handig is bij games, maar ook voor het simpel finetunen van je muis bij andere handelingen
  • ligt lekker in de hand
  • software is gebruiksvriendelijk

Minpunten

• lelijk printje d'r op
  • te duur om goedkoop te zijn 8)7
  • gemaakt voor grote/gemiddelde handen, hoewel hier best aan te wennen valt

Algemeen/inleiding/bij elkaar geraapt gebrabbel.
Ondanks dat ik deze muis niet bepaald lang in mijn bezit heb, heb ik het idee dat het inderdaad een erg goede keuze was. Hoewel hij over acht knoppen beschikt, ziet de muis er niet uit als een pokdalig knopjesfeest en ook tijdens het gebruik heb je er geen last van, omdat ze niet in de weg zitten. Er is duidelijk goed nagedacht over de plaatsing en de grootte ervan: zo is de knop voor richting vorige bladzijde gaan in je browser groter dan de knop waarmee je vooruit gaat, aangezien je die laatste minder vaak gebruikt. Ook zit die iets verder weg. Verder kun je alle knoppen herprogrammeren als hun oorspronkelijke functies je niet bevallen: zo heb ik de knop die eerst een soort alt-tab functie had ingesteld op F5, waardoor het tijdens 't internetten niet meer nodig is om naar het toetsenbord te grijpen of richting de knoppen van je browser te bewegen. Ik heb nog geen ervaring met gamen met deze muis, aangezien ik pas intensief ga gamen als ik weer een nieuwe pc heb, maar ik vermoed dat dit erg soepel zal gaan door de instelbare DPI.

Ergonomie.
De muis ligt lekker in je hand, hoewel hij ontworpen is voor mensen met handen van gemiddelde grootte. Zodoende moet ik mijn hand weleens verleggen als ik ergens bij wil, omdat ik vrij kleine handen heb. In principe stoort dat niet en zodra je er aan gewend bent valt het niet meer op. Ook is het voor mij wennen om de gehele hand op de muis te leggen, mijn vorige muis was een stuk kleiner en dus bewoog ik die meer met mijn vingers. Als je een gewoontedier bent moet je hier wellicht rekening mee houden bij de aanschaf. De muis beschikt echter over een inkeping die bedoeld is voor je duim, waardoor hij je ondanks eerdere gewoontes direct in de juiste houding geleidt. Deze houding voelt, wederom door die inkeping, erg natuurlijk aan.

Drivers en bijgeleverde software.
Over drivers kan ik weinig zeggen. De software die je meegeleverd krijgt is wel handig - je hoeft het niet per se te installeren maar als je de knoppeninstellingen wil veranderen heb je die wel nodig. Het menu voor deze instellingen is overzichtelijk en behalve de uitgebreide keuzemogelijkheden heb je ook de mogelijkheid zelf een commando in te stellen. Ook dit gaat heel simpel, je tikt simpelweg in welke knoppen(combinatie) je wil hebben. In theorie zou je dus ctrl+c en ctrl+v onder de terug/vooruit-knoppen kunnen zetten, wanneer je bijvoorbeeld meer bezig bent met tekstbewerking of sites bouwen en deze combinatie dus meer gebruikt.

Vormgeving.
Het enige nadeel, afgezien van de prijs, is de vormgeving. De muis lijkt onder het mom van 'design' onder de deuken te zitten. (Hoewel hij uiteraard gewoon glad is.) Het is niet functioneel en geeft de muis een onnodig drukke uitstraling. Als ze zo nodig creatief wilden doen, dan had ik veel liever gezien dat ze'm uitbrachten in een leuk jugendstil-patroontje of iets in die richting. Wel een pluspuntje aan de vormgeving is dat er geen gleuf is om de linker- en rechtermuisknop, die liggen in het verlengde van het deuk-design en zijn dus onzichtbaar. Dat is mooi, want daardoor oogt hij minder druk, hoewel dat effect weer teniet wordt gedaan door de nep-kuilen die ze er in hebben gemaakt.
Hoewel ik de muis dus in principe vrij lelijk vind, hindert het design natuurlijk niet bij het gebruik, dus 'nadeel' is simpelweg een kwestie van persoonlijke smaak. Wat ik met deze alinea voornamelijk wil zeggen, is dat de praktische voordelen makkelijk opwegen tegen het al dan niet tevreden zijn met het design.

Prijs.
Hoewel hij niet bepaald goedkoop is, is 42,- excl. verzendkosten of 50,- in de winkel niet bijzonder duur. Gezien de vele bijkomende functies is hij z'n geld meer dan waard.

Tot slot.
Prima knaagdier.

[Update, 08-07-2008]
Het laagje plastic rondom één van de kleinere knopjes is inmiddels half afgebladerd - dit is echter vooral te wijten aan mijn lange nagels in combinatie met het intensieve gebruik van de betreffende knop (aangezien deze als shortkey voor F5 fungeert). Eén van de 'voetjes' is er ook af gevallen, wellicht doordat ik het arme muisje de afgelopen tijd heb gehuisvest op een brakke stoffen muismat van een euro. Op zich stoort het me niet, anders had ik het voetje wellicht nog proberen te redden. Voor de rest doet hij het nog uitstekend en ik betrap mezelf bij andere muizen van andermans pc's dikwijls op het reiken naar de plaats van de vele knopjes die deze muis sieren. Ik ben inmiddels ook geheel aan de vorm van de muis gewend, maar dat viel natuurlijk niet anders te verwachten. Al met al een prima aanwinst, als hij na jaren trouwe dienst naar de elektronicahemel gaat haal ik direct nog zo'n exemplaar.

[Update, 24-09-2009.]
Het scrollwieltje hapert af en toe. Tsktsk! Binnenkort maar eens uit elkaar halen en kijken of er iets voor de sensor zit. Ik wilde 'm vandaag al uit elkaar halen maar toen stopte hij er plots weer mee. Wel wat vroeg voor ouderdomkwaaltjes, zeg, zo na nog geen twee jaar.

Dat haperen schijnt een veelvoorkomend probleem te zijn bij de MX518, maar 't valt vaak makkelijk zelf te verhelpen. Aldus Google.

[Laatste update, 18-05-2011.]
Het scrollwieltje heeft het na 4,5 jaar trouwe dienst eindelijk begeven. Hij doet het nog wel maar hij hapert enorm, waardoor gebruik exponentieel onprettiger werd. Het is me momenteel teveel gedoe om 'm proberen te repareren. Omdat ik verder erg tevreden ben over de MX518 en omdat ze niet zo duur meer zijn, heb ik zojuist een nieuwe besteld.

Heb jij ook een Logitech MX518?

klinkt goed, maar moet ik nou deze of de 400 nemen? :(
Game je veel? Dan moet je de Mx518, want de mx400 heeft geen on the fly DPI-wijzig-knopjes. Als je rondhangt op het internet, gebruik je dan vaak de backspace in combinatie met F5? Dan moet je eigenlijk ook de backspace, ik was na twee dagen zodanig gewend aan de backspace met de muis doen dat mijn hand alsnog naar het keyboard bewegen voor de F5 een onmogelijke opgave leek. :D En als je net als ik geilt op custom instelbare knopjes, dan moet je 'm dus ook.

Zo niet, dan zou ik gewoon fijn voor de mx400 gaan, scheelt je weer 20,-. Ik zou wel eerst inderdaad langs de pc-boer gaan en kijken welke van de twee je het lekkerst in de hand vindt liggen. Ik heb zelf de 400 niet in m'n handen gehad, maar op de foto's lijkt 'ie een nogal vreemde/steile hoek te hebben. Het design is wel weer een stuk mooier als je 't mij vraagt.

Overigens zou ik, als ik er iets langer over had nagedacht, ook hebben getwijfeld. Maar ik was in de winkel op slag verliefd op de knopjes en alle andere muizen voelden opeens vervelend aan, dus dan maar zonder al te veel andere research richting kassa. Hoera, impulsieve aankopen! :D Maar achteraf is dat mooi, want ik zou de F5-functie echt heel erg gaan missen. Het is tenslotte vrij nutteloos om één aspect van het browsen wel op je muis te hebben zitten, terwijl je voor de andere alsnog naar het refresh-knopje of naar je toetsenbord moet grijpen.
Dat ligt aan je persoonlijke voorkeur voor de vorm, ik vind zelf de MX400 beter en daarom heb ik die. Deze is wel nauwkeuriger, maar uiteindelijk komt het aan op wat je zelf lekker vindt muizen.
je hebt deze muis al voor om en na bij 30 euro in de revieuw staat 40-50.
maar toch mij bevalt deze muis erg goed, zal ook als deze kapot gaat zeker weer zo een willen. hij ligt lekker in de hand, is in dpi instelbaar en niet erg duur
Deze review komt uit 2008, hoewel er nu staat dat het gisteren geschreven is, maar dat komt omdat hij het gisteren geüpdatet heeft. Toen was ie namelijk duurder.
Ik heb m ook, ik vind het design toch wel vet eerlijkgezegd.
Alleen soms als er visite is vraagt er iemand: Wat heb jij in godsnaam met je muis gedaan?

Wat wel klote is, is dat het logitech logo heel snel slijt, bij bij is het nu half grijs (van de krassen) en half normaal
Waar in de winkel (keten, plaats) had je hem nog gevonden als ik vragen mag ?
Mediamarkt bij Amsterdam ArenA. Hij lag overigens niet meer in de schappen maar ze hadden er nog een zooitje achter liggen, dus niet gelijk denken dat 'ie uitverkocht is. ;)
In Sneek (Friesland) zijn nog wel een aantal shops die ze verkopen!
deze muis is toch echt niet moeilijk te verkrijgen hoor :D
ik bedoel: ze zijn zelfs in Snits te koop

[Reactie gewijzigd door Nikeo op 26 juli 2024 03:14]

Tsja de prijs is misschien aan de hoge kant. Maar voor iets meer dan 40€ vind je op het moment toch echt geen betere. :P
Beetje pricewatch bekeken, kom op een verschil van 13 euro. Is ds niet veel.
Ik denk dat ik na deze review dan wel voor de 518 ga. Alleen ga i kzeker in de winkel kijken na of ie 'past', of ie wel lekker ligt. Al zal je daar wel aan wennen denk ik.

maar mooie review, bedankt.
Er zijn tegenwoordig 1800dpi versies van deze muis, de oudere zijn 1600 dpi. Maakt in de praktijk niet veel uit maar als je getalletjes leuk vindt is het wellicht handig.
Ik gebruik de MX518 al 1,5 jaar intensief. Het logo was na een paar maanden al versleten maar verder is deze muis perfect.
Door tijdens een spel te regelen snelheid van de muis, ga je hem echt waarderen, vooral als je moet sniperen...
Het design is een kwestie van smaak maar ik vind het super!

Goede review! }>