Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 7

- Reviews

Specificaties 4,3" display, 3G-support, geen geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

HTC One S Zwart Review

+1
Kastermaster 13 juni 2012, laatste update op 13 juni 2012, 5.185 views

HTC One S Zwart

Pluspunten

  • Helderheid en leesbaarheid scherm.
  • Snelheid processor.
  • Premium 'feel' dankzij design en materiaal.
  • Snelheid en kwaliteit camera's (front én back)
  • Gelukkig 'maar' een 4,3" scherm, dus goed te bedienen met een hand.

Minpunten

  • Resolutie scherm.
  • Gemis van enkele handige functies in Sense.
  • Crapware.
  • HTC Sync.
  • Rooten kost je (delen van) je garantie.
  • Accuduur (hoewel dit ten opzichte van andere smartphones niet slecht is).

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 4
Design Score: 5
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 3
Featureset
De telefoon heeft alles wat je van een top smartphone mag verwachten vandaag de dag: een snelle (dualcore)processor, een 8MP camera met flits, mogelijkheid tot video in full-HD en Android 4.

Bereik
Nog geen noemenswaardige problemen ontdekt. Ik denk dat dit dus wel in orde is.

Accuduur
De accu in het algemeen is niet slecht, maar zeker ook niet geweldig. Er is tot nu toe nog niet een smartphone uitgekomen met een accu waarvan ik de capaciteit goed vind, maar de 1650 mAh van de One S zijn vrij karig. Je haalt er met de stock rom precies één dag mee met normaal gebruik (af en toe Facebook checken en je mail bekijken). Na het rooten en verwijderen van nutteloze (HTC-)apps en instellen van custom brightness settings gaat de accu merkbaar langer mee, maar de twee dagen gaat hij nog steeds niet halen. Persoonlijk heb ik liever een iets dikker toestel met een grotere accu, maar die toestellen zijn op het moment dun gezaaid.

Gebruiksgemak
Dankzij HTC Sense werkt de bediening intuïtief en soepel. Zelfs mijn atechnische moeder kan met HTC Sense overweg.

Ik kom zelf van de HTC Desire, dus ik was al vertrouwd met HTC Sense. Toch moet ik zeggen dat HTC enkele (in mijn ogen) vreemde keuzes heeft gemaakt. In eerdere Sense versies had je op de notificatiebalk een menu met 'quick settings', waarin je snel zaken als WiFi, GPS en 3G aan of uit kon zetten. Bij deze telefoon heeft HTC ervoor gekozen dit niet meer in het menu te zetten. Dit vind ik toch wel een gemis. Een andere vreemde keuze vind ik de afwezigheid van de mogelijkheid om zelf programma's te kiezen in je lockscreen. Deze worden automatisch overgenomen uit de Sense dock. Als je dat niet wilt is de enige keuze dus om een andere launcher dan Sense te gebruiken, maar dan zit je vaak met de menuknop permanent onder in beeld (zie hier wat ik bedoel). In eerdere versies van Sense was dit niet zo. Ook staan er nog een paar wazige crapware-programma's op de telefoon, die je er niet zomaar af kunt gooien. Gelukkig zijn dit er maar een paar, maar het is wel erg vervelend. Meteen rooten in mijn geval dus!

Ook hoop ik al tijden op een update voor HTC Sync, waarmee het programma eindelijk eens wat meer functionaliteit krijgt. Dit heeft duidelijk niet de hoogste prioriteit bij HTC. Begrijp me niet verkeerd; HTC Sync is 10x beter dan de tools die Samsung levert, maar bij zo'n mooi toestel als dit, verwacht je gewoon geen flut synchronisatieprogramma dat om de haverklap crasht.

Design
Het design vind ik persoonlijk erg mooi, maar er zijn wat kleine negatieve puntjes op te noemen. Zo is de behuizing vrij glad en is het moeilijk om het toestel veilig met één hand te bedienen. Als je er echt zeker van wilt zijn dat het toestel niet uit je hand valt, heb je toch echt een tweede hand nodig om de telefoon aan de onderkant te ondersteunen.

Bouwkwaliteit en afwerking
Het toestel voelt erg solide aan, mede dankzij de metalen behuizing. Dit wordt bevestigd door het feit dat hij vanwege een ongelukje erg hard met het scherm op de stoeptegels stuiterde. Ik dacht dat er niets meer van mijn scherm over zou zijn, maar niets was minder waar. Sterker nog: het scherm blijkt meer krasbestendig dan het aluminium met de speciale coating erop. Daar waar enkele krassen op het aluminium ontstonden, bleef het scherm krasvrij. Het toestel is dus erg degelijk en kan zeker tegen een stootje.
http://i1259.photobucket.com/albums/ii556/Kastermaster/th_2012-06-1313-33-53748.jpg http://i1259.photobucket.com/albums/ii556/Kastermaster/th_2012-06-1313-34-38019.jpg

Ook de verhalen over 'onverwoestbare' coating moet je voor lief nemen, want je krijgt vroeg of laat waarschijnlijk last van chipping bij bijvoorbeeld de USB-poort. Ik vind dat persoonlijk geen probleem omdat ik dit zie als normale gebruikssporen:
http://i1259.photobucket.com/albums/ii556/Kastermaster/th_2012-06-1313-35-15891.jpg

Ondanks de negatieve reacties en recensies over het scherm, is het scherm mij juist in positieve zin opgevallen. Het scherm heeft minder pixels per inch (256ppi) dan bijvoorbeeld de HTC One X (312ppi) en is bovendien een pentile-scherm, iets wat de scherpte en kleurechtheid doorgaans niet ten goede komt.

Daar staat tegenover dat het scherm goed leesbaar vanuit alle hoeken omdat het een Super AMOLED is,. Ook het contrast van het scherm is zo goed dat zelfs in direct zonlicht alles goed leesbaar is. Voor zover ik kon zien trok het scherm zelfs in direct zonlicht niet zo veel stroom als het scherm van mijn oude Desire. Bovendien is de wat mindere kwaliteit van het scherm niet opvallend, laat staan storend, tenzij je er een HTC One X of iets dergelijks naast legt. Je moet echt je best doen om de losse pixels te zien.

Bovendien vind ik persoonlijk 4,3" meer dan genoeg, omdat anders het toestel niet meer te bedienen is met één hand. Pluspunten voor dit scherm dus, hoewel dat misschien vrij persoonlijk is.

Stabiliteit & betrouwbaarheid
In vergelijking met de HTC One X is de One S ongeveer even snel in dagelijks gebruik. Hij hoort dus bij de allersnelste telefoons van het moment. Zelfs het opnieuw opstarten neemt niet meer dan een seconde of 40 in beslag, wat een grote vooruitgang ten opzichte van mijn oude telefoon is (duurde soms wel 4 minuten).

Nog geen crashes gehad en zelfs geen vastlopende apps gehad in de week dat ik hem nu gebruik. Met de stabiliteit zit het dus wel goed.

Opnamekwaliteit
Beide camera's zijn erg goed en extra features als gezichtsherkenning om je telefoon te unlocken werken goed genoeg voor dagelijks gebruik. Wel lijkt de HDR-functie van de camera op het eerste gezicht een wassen neus. Met 3th-party apps krijg je veel betere resultaten dan met de camera app die HTC zelf mee levert.

Foto
http://i1259.photobucket.com/albums/ii556/Kastermaster/th_cam_licht_01.jpg http://i1259.photobucket.com/albums/ii556/Kastermaster/th_cam_burst_licht_01.jpg http://i1259.photobucket.com/albums/ii556/Kastermaster/th_cam_licht_02.jpg http://i1259.photobucket.com/albums/ii556/Kastermaster/th_cam_flits_01.jpg http://i1259.photobucket.com/albums/ii556/Kastermaster/th_cam_donker_flits_01.jpg http://i1259.photobucket.com/albums/ii556/Kastermaster/th_cam_donker_flits_02.jpg http://i1259.photobucket.com/albums/ii556/Kastermaster/th_cam_beeldscherm.jpg
De camera presteert behoorlijk goed. Vooral over de resultaten in het donker (en dan bedoel ik echt aardedonker) was ik persoonlijk erg tevreden. Toch is er op alle foto's wat ruis te zien, dus je moet de foto's niet op posterformaat uitvergroten, maar oordeel vooral zelf!

Video

Buiten is de camera vrij goed. De contrasten komen mooi over en het beeld is scherp. Wel valt het op dat het beeld vrij 'schokkerig' is. De framerate lijkt bij vlagen dik onder de 30fps te komen. Kleurechtheid is goed, hoewel het wit iets te wit overkomt.


Binnen filmen is een ander verhaal. Let niet op het filmpje zelf, het is puur om de overgang tussen donker en licht te testen. De camera kan (geheel volgens verwachting) niet goed omgaan met snelle wisselingen in focus en contrast. Verder vond ik het apart dat de led verlichting in het donker vanzelf aanging, maar in het licht niet meer vanzelf uit. De beelden zijn wazig, hoewel dat ook kan komen omdat ik expres snel heb bewogen met de camera.

De camera geeft mooie resultaten qua foto's, maar tijdens het filmen moet je er op bedacht zijn dat je met een mobiele telefoon te maken hebt en niet al te veel verwachten van de camera onder moeilijke lichtomstandigheden.

Prijs
Aangezien dit toestel minimaal 50 euro goedkoper is dan de One X, is voor mij de keuze snel gemaakt. Het scherm is iets minder, maar voor de rest heb je een minstens zo goede telefoon voor minder geld.

Al met al een prima telefoon met hier en daar een kritiekpuntje.

Heb jij ook een HTC One S Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (15)

Wijzig sortering
Kan je misschien uitleggen wat er mis is met de resolutie van het scherm? Het staat niet in de review zelf, alleen in de opsomming van Pros en Cons, dus daar ben ik wel benieuwd naar :) Als het het verschil is tussen qHD en 720P: je hebt ook een stuk minder oppervlak om het op te renderen, dus hoeft het niet gelijk minder scherp te worden.

Even een rekensom:

http://members.ping.de/~sven/dpi.html

Geeft voor 540x960 op 4.3" 256.15 PPI. De One X geeft 312.47 PPI voor 720x1280 op 4.7". Fuuuuuu~, ik zit ernaast.

Oke, het scherm is op papier inderdaad minder scherp, wellicht handig om dit ook in de review zelf aan te geven, anders is het niet gelijk duidelijk uit de opsomming van voor en nadelen ;)

Nette review verder! :)
Even aangepast. Zo beter? :)

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 12 juni 2012 14:12]

Als ik op de homescreen de zwarte bar bovenaan naar beneden haal staat er rechtsboven een koppeling naar de instellingen. Hier kan je direct bluetooth, wifi etc uit en/of aan zetten.

Daarnaast kan je natuurlijk ook een snelkoppeling naar instellingen op je homescreen of in de favorites zetten. Er zijn genoeg mogelijkheden om met 2 tikken dus bijvoorbeeld de wifi aan of uit te zetten.

Zelf kom ik van een Nokia X6 en is er een wereld voor me open gegaan met de HTC one S.
Mede dankzij android natuurlijk.
Dat weet ik. Dat was in de vorige versie ook ongeveer zo. Toch is een tabblad met switches handiger, want daar staat alles bij elkaar. Ik kan me voorstellen dat mensen dit een achteruitgang vinden ten opzichte van Sense 3.5.
Rooten kost je (delen van) je garantie.
Dat is toch bij elke fabrikant zo? Ik zie niet hoe dit nu een minpunt van de One S kan zijn.
Verder een goede review, al mis ik wel een paar plaatjes.
Ik vind dat dan ook een minpunt van elke telefoon, maar zeker voor telefoons waar crapware op geïnstalleerd zit die je er niet af kunt halen.
Plaatjes voeg ik nog toe als ik daar tijd voor heb :)
Sorry hoor maar crapware is een keuze. Als jij stock Android wil moet je niet deze telefoon kopen omdat het dan dus blijkbaar een must is voor je.

Dan is Sense of de extra software die HTC erop zet dus het minpunt.
Ben ik het niet mee eens. Als ik kies voor Sense, wil dat niet zeggen dat ik automatisch kies voor (bijvoorbeeld) 7tracks of Evernote. Ik vind het onzin dat je dit niet kunt verwijderen. Dat is hetzelfde verhaal als bij Windows. Daar snapt MS het nu en heb je eindelijk de keuze om IE, of Windows Media Player te verwijderen. Iets soortgelijks vind ik voor HTC gelden.

Bovendien is dit hoe ik het zie. Als jij het anders ziet, dan negeer je dat minpunt gewoon ;)
Je kan de crapware niet verwijderen zonder root, dat klopt. Je kunt het wel allemaal uitzetten bij Apps beheren. Heb ik ook gedaan met de dingen die ik niet wilde en ik heb er nu geen last meer van. Lijkt me voor de meeste mensen een prima oplossing.

Iedere telefoon heeft wel apps die je niet wilt denk ik, maar zolang je er geen last van hebt lijkt het me geen reden om een telefoon niet te kopen.
Ik zit er ook over na te denken om deze te halen, in eerste instantie was de keus gevallen op een Galaxy SII of een HTC Sensation XE, maar deze is qua specs niet wat beter, en kost maar enkele euro's meer per maand..

Heb nu zelf een Samsung Wave II, en daar zit ook een Super Amoled scherm op, maar dat bevalt me zeer goed!
Hoe is de stabiliteit van Sense? Bij mijn Sensation (Sense 3.6 met ICS met alle updates,stock rom)
crasht de boel erg vaak. Het homescreen laadt dan opnieuw of hij crasht helemaal en reboot dan.

Hoelang doet het toestel over het opstarten? (clean boot) Hoeveel apps heb je ongeveer geïnstalleerd?
Geen irritant ''Android wordt bijgewerkt'' scherm elke keer?
Sense is erg stabiel. Bij mij is het in de 4 weken dat ik het toestel heb nog niet een keer vastgelopen. Een clean boot duurt ongeveer een halve minuut (een minuut tot je kunt bellen). Ik heb zelf 154 apps geïnstalleerd en pas één keer een Android wordt bijgewerkt scherm gehad.
Bedankt voor je reactie. Dat had ik in het begin van mijn sensation ook, helaas nu dus anders :'(
Ik zou graag je bevindingen horen over een paar maanden.

Hmm, nog steeds best lang dus, bij mij duurt het vaak ook rondt de minuut, soms nog langer, voordat ie fatsoenlijk is opgestart (dat je kunt bellen o.a. dus).
Ik heb ongeveer hetzelfde aantal apps.
Ja dat scherm zou dus inderdaad maar 1x moeten komen, ik heb het dus elke keer waardoor o.a. apps als Onavo Extend niet werken.
Erg vervelend voor je! Misschien een keer een full wipe proberen? Dat werkt vaak wel. wel eerst even een back-up maken ;)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*