Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Bekijk alle reviews

Sapphire Radeon HD 7950 3GB GDDR5 Review

+1
RyuuPro 31 mei 2012, laatste update op 31 mei 2012, 3.482 views

Sapphire Radeon HD 7950 3GB GDDR5

Pluspunten

  • Overklokbaarheid
  • Geluidsproductie met Custom Fan Profile

Minpunten

  • Prijs/Kwaliteit
  • Driver loopt soms vast

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Overklokbaarheid Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Drivers en compatibiliteit Score: 3
Beeldkwaliteit Score: 4
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 4
Prijs Score: 3
Bios-versie: 015.013.000.010.000705
Driverversie: 8.961.0.0
CCC: 12.4
GPU: 810, 1250
CPU: 3,3 Ghz met Turbo-mode naar 3,9 Ghz
RAM: 1600 Mhz (9-9-9-24)

Omdat ik zo nu en dan wat problemen begon te krijgen met mijn 6970 (hij viel soms zomaar uit, omdat die de voedingsstekkers soms niet goed pakte) en ik dankzij een aanbieding van de 4launch redelijk goedkoop kon upgraden naar een 7950, besloot ik mijn kans te grijpen.

Mijn Opstelling
PC:
Case: Cooler Master Storm Trooper
CPU Cooler: Mugen 2 Rev. B
Intake: 2x 140 mm Fans (Hier niet te zien)
Outtake: 1x 140 mm (Rear), 1x 200 mm (Top)
http://i245.photobucket.com/albums/gg79/Racing-Dutch/th_20120530_152904-2.jpg

Schermen:
http://i245.photobucket.com/albums/gg79/Racing-Dutch/th_20120530_1543391.jpg

Featureset:
Aansluitingen kaart:
1 x Dual-Link DVI
1 x HDMI
2 x Mini-DP

Bijgeleverde Accessoires:
- DVI -> VGA Adapter
- Mini-DP -> DP Kabel
- HDMI -> DVI (Single Link) Adapter
- HDMI Kabel (1,8m)
- CrossFire Bridge
- Molex naar 6 pins kabel (2x)

Ik draai zelf met 2 schermen op het moment, dus de 4 aansluitingen op de kaart zijn ruim voldoende voor dit doel. (En deze opstelling is eventueel nog uitbreidbaar naar een Eyefinity opstelling later.)
Er zijn voldoende kabels en converters meegeleverd. Ik gebruik de DVI -> VGA voor mijn secundaire scherm. Heb wel voor mijn primaire scherm een HDMI -> DVI-D kabel moeten kopen. (Maar dit is omdat mijn primaire scherm -de Syncmaster- geen HDMI ingang heeft.)

Prestaties & Overklokbaarheid:
Niet zo snel als een 7970 (natuurlijk), maar op 7970 stock settings komt hij toch zeker in de buurt.
(Zie benchmarks onderaan)

Beeldkwaliteit:
Gewoon scherp en doet wat het doen moet. Niets op aan te merken.

Driver- ondersteuning en compatibiliteit:
Zo nu en dan loopt mijn driver vast tijdens het gamen. (Oa bij Starcraft 2 & Dirt 3)
Dan loopt het beeld een paar seconden vast, waarna de driver zich reset.
DIt gebeurt ongeveer 1x per speelsessie.
Daarom 3 sterren voor de Driver-ondersteuning.

edit:
Schijnbaar kwam dit door corrupte drivers. (Aangezien oa 3d mark 11 ook de driver liet crashen.)
Na 3x een reinstall van ccc lukte het me eindelijk om een goede reinstall te krijgen.
(De andere 2 keren wou 3d mark 11 niet eens meer starten.)
Kom over een paar dagen hierop terug of het opgelost is.
(Die rating van 3 blijft staan omdat het een ***werk is om een clean install te krijgen.)

Warmte- en Geluidsproductie:
Ik gebruik via Sapphire Trixx een Custom Fan Profile:
http://i245.photobucket.com/albums/gg79/Racing-Dutch/profile.png

Ter vergelijking in idle, met mijn casefans (dmv mijn fancontroller) op de traagste stand:
- Met Custom: Komt qua geluid bijna tot niet boven de casefans uit.
- Met Automatic: Duidelijk hoorbaar (De fan draait dan ook 10% sneller)

Tijdens het gamen zit de kaart qua geluidsniveau bij mijn casefans.

Fan Speeds:
Ilde: 25-35%
Starcraft 2: -Komt nog-
Dirt 3: -Komt nog-
Black Ops: -Komt nog-
Furmark: 60-65% (Duidelijk hoorbaar)

Temperaturen:
Idle:45-55°C
Starcraft 2: -Komt nog-
Dirt 3: -Komt nog-
Black Ops: -Komt nog-
Furmark: 72-75°C

(Noot: Temperatuur en Fan Speed Furmark is zijn de gemiddelde waarden tijdens de standaard Burn-in Benchmark 15 minuten op 1920x1080)

Op moment van het schrijven van de review:
Fan Speed: 31%
Temperatuur: 55°C

Prijs:
In maart was deze kaart 90 euro goedkoper dan de goedkoopste 7970. (Door een aanbieding van 4Launch). Daardoor besloot ik destijds om voor een 7950 te gaan ipv 7970. (Dit omdat volgens de Tweakers benchmarks een 7970 maar +- 10% sneller is.)
http://tweakers.net/revie...e-snelheid-inleiding.html

Ondertussen kan je voor 40 euro meer een 7970 krijgen. Dus in de huidige situatie toch beter een 7970 kopen, omdat die voor een kleine meerprijs toch nog iets sneller is.

Benchmarks:
3d Mark 11:
http://3dmark.com/3dm11/3545137

Ik heb Heaven 2.5 ipv 3.0 gebruikt, omdat ik nog resultaten van de 6970 met die versie had liggen.
De overclock op de 7950 is gedaan met Trixx:
http://i245.photobucket.com/albums/gg79/Racing-Dutch/overclock.png

Unigine Heaven 2.5:
6970 Stock (Mijn vorige kaart):
http://i245.photobucket.com/albums/gg79/Racing-Dutch/6970-1.jpg

7950 Stock (Huidige kaart):
http://i245.photobucket.com/albums/gg79/Racing-Dutch/7950-1.jpg

7950 OC @ Stock 7970 (Huidige kaart):
http://i245.photobucket.com/albums/gg79/Racing-Dutch/7950oc.png

De volgende 2 tests zijn met de MSI 1,01 Ghz edition 7970 van mijn huisgenoot met zijn PC gedaan
(Enige wat anders is, is de processor):

7970 OC @ Stock 7970 clocks:
http://i245.photobucket.com/albums/gg79/Racing-Dutch/7970stock.png

7970 OC (1,01 Ghz):
http://i245.photobucket.com/albums/gg79/Racing-Dutch/7970-1.jpg

Een overgeclockte 7950 komt dus zeer dicht in de buurt van een stock 7970.

Cinebench R11.5:
http://i245.photobucket.com/albums/gg79/Racing-Dutch/cine-1.jpg

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Sapphire Radeon HD 7950 3GB GDDR5?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Reacties (8)

Wijzig sortering
Ik mis foto's van de installatie, verder een nette review.
zoals guidonno zei, volgende keer misschien onderbouwen.
Ik zal vanavond er even foto's bijvoegen van mijn opstelling.
(Ik ben destijds vergeten foto's te maken toen ik hem ging inbouwen)\

edit:
Foto's toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door RyuuPro op 30 mei 2012 15:46]

Vol vreugde opende ik dit teleurstellende review..... ;(

Probeer je review te onderbouwen. Wat/Wie/Hoe

Probeer het te onderbouwen met benchmarks + de testmethode

Probeer het volgende is bij je kaart:
-Controleer website Sapphire voor Bios van je graka
-Controleer drivers
-Controleer temp. (

[Reactie gewijzigd door guidonno op 30 mei 2012 13:28]

Ik zal kijken of ik vanavond wat benchmarks kan draaien.
(Mijn huisgenoot heeft een 7970, dus daar kan ik mee vergelijken.)

edit:
- Benchmarks toegevoegd (3d Mark 11 komt er nog aan)
- Driver & BIOS toegevoegd.

Nog te doen:
Temperaturen & Fan Speed ingame.

[Reactie gewijzigd door RyuuPro op 30 mei 2012 15:57]

Je huisgenoot heeft wel een andere PC dus dat gaat niet echt op. Kan je beter zijn kaart in jou machine steken en dan testen.
Hij heeft exact hetzelfde moederbord & dezelfde snelheid en hoeveelheid RAM (1600 Mhz, 16 GB).
De CPU is het enige wat verschilt.
Maar dit hoort maar een miniem verschil uit te maken, aangezien UH allebei onze processoren en RAM bij lange na niet vol trekt.

[Reactie gewijzigd door RyuuPro op 30 mei 2012 17:15]

Volgen smij maakt het wel uit, want ik heb een i5 (2500k op 4GHz) en een 6970 en ik haal zonder OC 53.5fps. Das toch een stukje hoger dan want hij heeft. Dus volgens mij maakt de CPU wel zeker uit, zeker met dit soort sterke kaarten is de kans dat de CPU de GPU bottlenecked een stuk groter.
Op 3 sterren geklikt, omdat 3,5 niet kon. Reden daarvoor is dat je natuurlijk nog wat informatie zal gaan plaatsen. Ik hoop dat je nadat je reacties hebt gelezen, dit motiveerd om dit aan te vullen. Ik zou graag nog bij:

*Overklokbaarheid
Geluidsproductie met Custom Fan Profile (foto's&lawaai productie?)

Waardes* willen zien. Welk AMD driver je gebruikt. Eventueel in combinatie overclock van je CPU*/Mem*/GPU*? En mensen willen graag settings zien van o.a. voltages*, aantal *Watt in gebruik. Screenshots van GPU-Z en CPU-Z kan je daarbij helpen. Daar is ook het versie BIOS vermeld.

Ik kom nog eens terug :)

* = Doelt op overklokbaarheid

[Reactie gewijzigd door XRayXI op 31 mei 2012 05:38]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*