Inleiding
Ik heb bij het samenstellen van mijn gamepc bewust gekozen voor een passieve MSI ATI 2600XT. Deze kaart zou tijdelijk dienst doen, omdat ik wachtte op een betaalbare goede mid tot highrange kaart ala Nvidia Geforce 8800GT. Enkele dagen na lancering kwam het nieuws dat Sparkle een passieve versie zou uitbrengen en heb hier bewust dus op gewacht. Betreffende kaart zit ongeveer 2uur in mijn systeem. Andere bevinden van onderstaand info zal aangepast kunnen worden naarmate er meer informatie van mijn kant is.
Afwerking
De Geforce 8800GT kwam netjes verzegeld in een mooie glimmende Sparkle doos. Ik ben in het verleden gewend van andere fabrikanten dat het nog goedkoop oogd.Tijdens het uitpakken kom je er gelijk achter dat alles basic is. Standaard kabels, cd met drivers en uiteraad 3d kaart zelf. Deze was goed verpakt en verzegeld. Ik heb wel een opmerking over de verkoper. Er zat een kartonen doos om de Sparkle doos heen zonder opvulmateriaal. Het is dat UPS het netjes heeft bezorgd, maar had naar mijn idee wel iets beschermder verstuurd mogen worden.
Layout
Als je al een tijdje geen nieuwe high end 3d kaart hebt gekocht schrik je van de grootte. Het is nogal een lengte, zeker als ik het vergelijk met me midrange 2600XT (zie foto). Dit is gelijktijdig ook zijn nadeel. Na plaatsing zie je gelijk al dat de pcb doorgebogen staat. Dit is niet door installatie gebeurd. Iets wat netjes en zonder kracht erin gezet wordt zit goed. Ik vermoed dat komt door gebruik van passieve koelblok ipv normale reference cooler die uiteraard zowat heel de kaart beslaat.
Koeling
Deze kaart is pas getest bij Anandtech (zie link onderaan alinea) en hieruit kwam naar voren dat deze kaart nogal een heethoofd is. Uiteraard geldt dit voor alle geforce 8800GTs met hun singleslotkoeler, maar vooral omdat deze natuurijk passief gekoeld is. Sparkle gebruikt zelfs dezelfde koeler als op mijn MSI. Ik kan mededelen dat als je een goede airflow in je case hebt dat het zeer meevalt met de temperatuur. Het eerste wat opvalt is dat Nvidia niks aan de clocks doet in 2D stand (ATI clockt 2600 terug nl.). Ook wordt er niet gelogd hoeveel load op de GPU zit. Toch wordt deze kaart in idle maar 48graden. Na een paar potjes UT3 en een 3D Mark06 sessie (zie foto voor score) was dit opgelopen tot 63graden. Dit is net niet de helft die Anandtech noteert. Helaas zijn wel mijn casefans iets harder gaan draaien, maar dit was te verwachten aangezien me 2600XT 27 graden idle en 45graden stressed was. Toch zal dit stiller werken dan een standaard koeler zeker na een tijdje gedraaid te hebben.
Ik ben het volledig eens met Anandtech's conclusie dat deze kaart een aanrader is als je op zoek bent naar een krachtige stille 3D kaart.
Anandtech Sparkle Geforce8800GT Passive review
Performance/Afsluiting
Uiteraad zijn dit mijn eerste bevinden aangezien kaart pas 2uur en een beetje in me pc zit. Ik heb niks speciaals gedaan qua installatie. Ik heb netjes de ATI software/drivers verwijderd en daarna deze kaart ingebouwd. Na de drivers geinstalleerd te hebben ben ik begonnen met de games (UT3, very high settings +MSAA 75fps continue gelockt door Vsync op 1280x1024 in Deck, Crysis, very high 21 a 33 fps op 1024x768) en 3dmark06. Ik ben op dit moment zeer tevreden met de performance en verwacht nog iets te kunnen winnen op een schone installatie (vista installatie is niet vlekkeloos meer na SP1 RC installatie).
Edit: Na een paar dagen draaien met deze kaart blijft de beoordeling hetzelfde echter moet ik wel vermelden dat Nvidia nog aardig wat werk te doen heeft qua drivers onder Vista. Zoals boven te lezen valt heb ik me de eerste dagen geconcentreerd op Crysis en UT3. Beiden games vallen onder de gamesprogramma van nVidia (sponsering) en dat is zeker te merken qua driver ondersteuning. Beiden games draaien gewoon goed. In diverse andere oudere spellen komen de problemen naar voren zoals: geen Vsync, instellingen bij sommige drivers alleen op global in te stellen, andere drivers werken beiden (global en per applicatie) niet, foutief beeldopbouw, vista aero problemen, etc. Hier kan het product niks aan doen, maar is wel de moeite om te vermelden. Ik erger me eraan dat als ik wat instel dat het niet werkt of alleen op global niveau. Zeker omdat het nogal vaak voorkomt dat je de displaydrivers update. Uiteraard is het ook raar dat UT3 en Crysis hier geen hinder van ondervinden.
AMD/ATI heeft zijn drivers onder Vista beter voor elkaar. Zulke problemen ben ik daar niet tegen gekomen me de 2600XT.
In Gebruik
Vandaag, 17 Maart 2009 kan ik zeggen dat ik bovengenoemde kaart nog steeds in gebruik heb. Uiteraard nog steeds met tevredenheid en nog geen reden gehad om te upgraden. Ik heb wel de kriebels maar dat is Tweaker eigen niet waar?