OCZ ModXStream Pro 700W Review

DMZ
26 april 2012, laatste update op 26 april 2012, 2.834 views

OCZ ModXStream Pro 700W

De inleiding Deze voeding heb ik aangeschaft voor de bouw van een nieuwe PC bij ons thuis. Deze dus letterlijk vandaag in elkaar gezet en gelijk zitten testen. Maar eerst even de normale uitleg: Ik ben natuurlijk geen tweaker met een professionele stroommeter en dergelijke tools, dus dat soort zaken zul je niet zien in deze review. Dit is gewoon een normale review van een n00b in computing Deze voeding is als een tweede keus gekomen bij het bouwen van een gaming systeem voor bij ons thuis. Ik ben zelf een fervent Coolermaster fan omdat zo'n beetje elke voeding van dit merk die ik in handen heb gehad zijn werk goed deed. Nu zijn er in het huishouden twee CM voedingen aanwezig, beiden van de Silent Pro M serie, 700W en 600W...

Pluspunten

• Goedkoop
  • Relatief stil
  • Voldoende accesoires meegeleverd
  • Nadelen t.o.v. de CM M700 zijn marginaal, zeker gezien de prijs.

Minpunten

• CPU kabel lengte is aan de korte kant, kan problemen opleveren bij grotere behuizingen. De 24pins moederbord kabel is net lang genoeg, dus kan ook een probleem opleveren bij grote kasten.
  • CPU kabel uitvoering had volgens mij beter gekund (4+4 ipv 4pins + 8pins)
  • Het geval is iets lawaaieriger dan de M700/M600

De inleiding

Ik ben natuurlijk geen tweaker met een professionele stroommeter en dergelijke tools, dus dat soort zaken zul je niet zien in deze review. Dit is gewoon een normale review van een n00b in computing :)

Deze voeding is als een tweede keus gekomen bij het bouwen van een gaming systeem voor bij ons thuis. Ik ben zelf een fervent Coolermaster fan omdat zo'n beetje elke voeding van dit merk die ik in handen heb gehad zijn werk goed deed. Nu zijn er in het huishouden twee CM voedingen aanwezig, beiden van de Silent Pro M serie, 700W en 600W respectievelijk. Deze dienen dan ook als vergelijkingsmateriaal.

Woord van een CoolerMaster junkie

Waarom is deze voeding dan geen Coolermaster? Dit komt doordat om het budget te drukken ik enigzins moest bezuinigen op een aantal onderdelen van de PC. Natuurlijk had ik de i5-2500k als een prioriteit gesteld om daar niet op te bezuinigen en de kast had een mooie rode led die mijn vader zo mooi vond, dus die moest ook blijven (CM Storm Enforcer Rood). Uiteindelijk met een magere 800 euro een PC in elkaar getimmerd op Pricewatch en besteld. De OCZ kwam als beste prijs-prestatie verhouding uit de bus, dus gelijk besteld.

Het systeem is gisteren binnengekomen en vandaag (vakkundig :P) in elkaat gezet door ondergetekende.

De look en feel

De OCZ is, net zoals menig ander merk voeding, vrij zwaar bij aanpak. De voeding heeft geen merkbare scherpe randen of vreemde designkeuzes op het eerste gezicht. Wat me wel opviel is het feit dat er twee 8-pins PCI-E connectoren zijn, terwijl de M700 van CM daar 2 6-pins connectoren heeft. Beide voedingen zijn van gelijke wattage, dus voor de videokaartaansluitingen maakt het niet uit. Echter heeft de M700 wel 2x 6+2pins uitgangen bij de uiteinden die in de videokaart gaan, terwijl de ModXStream daar 1 6pins en 1 6+2 pins connector heeft. Niet een heel groot punt, maar toch waard om te noemen.

De voeding is semi-modulair uitgevoerd, wat wil zeggen dat de meeste kabels los kunnen worden ingeplugd, wat natuurlijk helpt bij het kabelmanagement. Wat ik wel een vreemde keuze vind is dat de CPU voedingskabels zowel in 4 als 8 pins uitvoering komt, maar beide zijn niet modulair uitgevoerd. Dat doen de M700 en M600 toch iets beter met een 4+4 connector aan één kabel. Het is mierenneukerij, maar er valt nou eenmaal niet zoveel aan te merken bij deze voedingen, dus is het gerechtvaardigd :)

Het probleem met de kabels

Het derde, meer storende punt aan de OCZ is de lengte van de CPU voedingskabel (in mij geval 4-pins). Deze lijkt namelijk net iets te kort te zijn voor een midtower zoals de CM Storm Enforcer. Let op, dit is wel gebaseerd op de voorkeur om de kabel achter het moederbord langs te halen om dan boven er weer in het moederbord te steken(kabelmanagement). Bij een "normale" aansluiting is de kabel wel lang genoeg. Het is me wel gelukt om de kabel aan te sluiten via de gaten voor het kabelmanagement (eerst door het gat bij de voeding en dan bovenin boven het moederbord eruit), maar dit zit krap en er moest een mes aan te pas komen om de tiewrap bij de base van de kabels los te maken. Dit gaf me net een paar millimeter extra (ja,letterlijk een paar millimeter) om het te kunnen plaatsen. Een bijkomend (esthetisch) voordeel is dat de kabel bijna strak gespannen is achter het moederbord en dus niet in de weg zit met het zijpaneel. De lengte van deze kabel kan dus een probleem worden bij grote behuizingen en kabelmanagement. De 24-pins kabel kan hier ook last van krijgen bij grote behuizingen...

Hé? Hoor ik wat?

De voeding aangesloten en wel was het tijd om te testen! Natuurlijk is het eerste waar ik op let de geluidsontwikkeling. De Silent Pro series van CoolerMaster heeft dit natuurlijk als een selling point, dus een vergelijking is aan de orde. De sensors zijn in dit geval mijn oren.
Bij het opstarten is de voeding nauwelijks te horen. Nu is het wel zo dat de M700 en de M600 helemaal nooit te horen zijn (bij mij) maar om te zeggen dat het een groot verschil is zou een overdreven reactie zijn. De 6850 maakt nog steeds het meeste geluid, met de OCZ op (een hele verre) de tweede plaats (de Mugen 2 is verrassend stil). Verder is de voeding wel te horen bij relatief zware belasting. Relatief, omdat je met 1 6850 en een 2500k natuurlijk nooit het volle uit het ding gaat halen. Deze geluidontwikkeling is echter wéér minimaal, en onhoorbaar zodra de kast dicht zit. Geluidsontwikkeling is dus prima in orde!

Brand ik mijn hand of is de warmte galant?

Next up is warmteontwikkeling. De OCZ scoort hier op dat punt gewoon goed, met gemiddelde casetemperaturen van 26 graden idle en ongeveer 40 op load. Bij zware belasting wordt de voeding wel merkbaar warm, maar niet hinderlijk. Ter vergelijking heb ik mijn inmiddels 3 jaar oude M700 in hetzelfde systeem gezet en dat leverde licht hogere temperaturen op (28-43). Dit is niet gebaseerd op zware benchmarks zoals Furmark of Prime95/Orthos, maar op het draaien van een reeds maand of twee oud Windows 7 systeem (SSD voor het gemak even aangesloten en wat gegamed). Verdere benchmarks, voor zover mogelijk, komen nog!

Hoe lang, hoe veel en hoe stabiel?

Over het vermogen, betrouwbaarheid en stabiliteit van de voeding kan ik nog weinig zeggen, maar ik verwacht niet dat het slechter zal zijn dan de CoolerMasters die ik hier al heb draaien. Voor uitval ben ik niet bang, het is tenslotte niet de SSD divisie van OCZ ;)

Het Verdict

Al met al is de OCZ is een goede voeding. Goed, omdat ik de uitvoering en enkele features van de CoolerMaster voedingen beter vind, maar dit is marginaal op z'n best, op de CPU kabel na. Echter, daar is de prijs van de M700 ook naar: op het moment van schrijven is de M700 90 euro, terwijl de OCZ voor 70 weggaat. Qua prijs-kwaliteit lijkt de voeding wat beter geprijsd te zijn dan de M700, maar daar moeten de stabiliteit, betrouwbaarheid en effectief vermogen nog bijkomen! Ik blijf nog even zweren bij CM omdat ik stiekem het design toch wel een tikkie mooier vind en er goede ervaringen mee heb, maar ik hoop dat OCZ ook een vertrouwd merk wordt in mijn ogen!
Foto's komen ook nog later!

Heb jij ook een OCZ ModXStream Pro 700W?

Vraag & Aanbod

Anoniem: 195780 26 april 2012 04:19
Anoniem: 383291 26 april 2012 09:50
jammer dat ze nog steeds te korte kabels hebben ... ik ben nog steeds tevreden van mijn och voeding maar zelfs in een middelgrote behuizing moest ik beroep doen op verlengkabels :(
Een nette review, maar zoals John al aangaf, zet er even kopjes tussen en voeg een paar afbeeldingen toe, dat maakt het allemaal net even wat beter leesbaar.
Een tip voor de toekomst, bespaar NOOIT op je voeding. Zo dacht ik er vroeger ook over, totdat het een keer fout ging met mijn el cheapo B-merk voeding en ik mijn moederbord + CPU kon weggooien. OCZ is geen cheap B-merk natuurlijk, maar je begrijpt denk ik wel wat ik wil zeggen.
Dank voor de reacties, zal het zometeen even in hoofdstukken indelen en foto's plaatsen.

@Arachnan: Ik had de voeding nou net als mijn tweede prioriteit, omdat ik eerder merkvoedingen door de knieen heb zien gaan ( König o.a.). Dus echt besparen zou ik niet willen. Ik heb er een paar tientjes afgegooid, that's all. Ik her ervaring met slechte kwaliteit voedingen ;)

@Johnybytheway: tja, wat kan ik zeggen? CM heeft gewoon uitstekend werk bij mij geleverd de afgelopen tijd. Ik heb Chieftec voedingen zien frituren hier, terwijl de CM het gewoon deden. Ik wil dus niet zeggen dat CM altijd beter is, maar ik heb natuurlijk niet zoveel vertrouwen in een merk wat ik niet ken ;)
Anoniem: 195780 @DMZ27 april 2012 18:13
Bedankt voor de nuttige informatie. Ik ben bekend met Seasonic en een van hun klonen (XFX), dus ik snap wat je bedoelt. Echter heb ik door de jaren heen menig voeding versleten van onder andere XFX, Chieftec, CM, Corsair en een enkele OCZ. Daarbij heb ik langzamerhand een vertrouwen opgebouwd met CoolerMaster omdat deze voedingen het simpelweg het best deden.

Er is bijvoorbeeld nooit een PC uitgevallen waar een CM in zat ( bij mij dan, meningen en ervaringen kunnen natuurlijk verschillen.) , in tegenstelling tot bijvoorbeeld XFX of een König. Daarom ben ik in de loop van de jaren gaan vertrouwen op dit merk. Het zegt natuurlijk niet iets over alle voedingen van XFX of van König, of dat alle voedingen van CM goed zijn. Maar uitgaande van mijn ervaringen en met een korrel zout genomen meningen van anderen heb ik een beeld opgebouwd wat ik graag wil uitbreiden.

Op zich kun je vandaag de dag niet misgaan met een voeding als je het houdt bij reputabele merken zoals OCZ, CM, Enermax, etc. Het enige verschil wat erbij komt is de efficientie op lange termijn, die wel verschilt per merk. Dat je goed moet kijken naar de voeding klopt wel, maar voornamelijk bij nieuwe modellen. Series als de Silent Pro en Toughpower hebben zich namelijk al lang bewezen.
Bedankt voor de tip over die tiewrap!! Ik had precies hetzelfde probleem met m'n Corsair MODXStream-pro 600W. De CPU kabel haalde het niet in m'n nieuwe Fractal R4 kast, maar na het doorsnijden van de tiewrap haalt hij het net wel :)
Graag gedaan hoor ;) Vond het ook al zo irritant.