FiiO E7 USB DAC headphone amplifier Review

NDymyon
25 april 2012, laatste update op 17 november 2015, 9.090 views

FiiO E7 USB DAC headphone amplifier

Introductie De FIIO E7 USB DAC/Headphone amplifier is, zoals de naam al zegt, twee apparaten in een. Ten eerste bevat het een DAC (Digital/Analog converter) die een geluidskaart kan vervangen en ten tweede een versterker die geschikt is om koptelefoon aan te sturen. Er zijn verschillende redenen waarom ik een apparaat zoals dit wou aanschaffen: • De front panel audio uitgang stoort ontzetting bij het aansluiten van een gevoelige koptelefoon en de uitgang achterop mijn computer leent zich slecht om gemakkelijk een koptelefoon aan te sluiten en weer op te ruimen als je er mee klaar bent. • Ik hoopte op een betere geluidskwaliteit dan de onboard audio op mijn moederbord en de onboard audio in mijn netbook. • Ik was plan een...

Pluspunten

• Vervult verschillende functies
  • Degelijke koptelefoonversterker
  • Goede DAC
  • Mooi design
  • Aantrekkelijke prijs voor mogelijkheden

Minpunten

• Weinig features
  • Kwetsbaar uitziend oppervlakte (maar komt met beschermingshoes al mis je daardoor het mooie design)

Introductie
  • Ik was plan een beter dan gemiddelde koptelefoon aan te schaffen, welke over het algemeen beter klinken met een koptelefoon versterker.
  • Een zwaardere koptelefoon doet een groter beroep op het stroomverbruik van een portable speler en kan soms zacht klinken als de portable speler niet genoeg output levert.
Het toeval wou dat ik een FIIO E7 van een tweaker bij mij in de buurt kon overnemen. Deze leverde mij het apparaat met alle accessoires.

[img=620]qhxAPTIO[/img]

Productbeschrijving
De FIIO E7 komt met een aantal accessoires:
  • Stoffen etui om het apparaat op te bergen
  • Korte mini-jack naar mini-jack kabel voor het aansluiten van een portable muziekspeler
  • Korte maar robuuste USB kabel
  • Rubberen beschermhoes waarbij het scherm zichtbaar blijft, de poorten open en de knoppen duidelijk zichtbaar en te gebruiken
  • Een rubberen bandje dat wellicht gebruikt kan worden om de FIIO E7 aan je portable muziekspeler vast te maken
Het apparaat zelf heeft veel weg van een portable muziekspeler en is uitgevoerd in zeer robuust aanvoelend geanodiseerd aluminium, naar mijn mening ziet de FIIO er erg mooi uit. Aan de zijkant vinden we vier knoppen die alle besturing voor hun rekening nemen, aan de bovenkant twee koptelefoonuitgangen en een klein gaatje om te resetten en aan de onderkant een line-in, een mini-USB ingang en een poort om met een dock te gebruiken (de FIIO E9, waar ik geen ervaring mee heb). Aan de voorkant vinden we een klein OLED display in twee kleuren waarop in de standaard modus het volume is te zien. Tenslotte is onderaan de voorkant een FIIO logo te zien dat ook fungeert als een indicator van de batterij.

[img=620]fyW71ARS[/img]

Bediening en aansluiten
Ik vind de FIIO E7 zeer prettig in het gebruik. Ik heb de handleiding niet bekeken, maar kon zonder problemen uitvogelen hoe het apparaat aangezet moest worden, hoe het weer uit ging, hoe het volume geregeld moest worden, hoe ik de verschillende equalizer presets kon instellen en ik kwam ondertussen ook een functie tegen om het laden via USB aan of uit te schakelen. Dit zijn eigenlijk ook alle zaken die het apparaat kan.

Zodra ik de FIIO E7 aansloot op mijn computer werd het apparaat herkent als een DAC en kon ik het meteen gebruiken. Dit heb ik getest op zowel Windows 7 als Ubuntu 11.10. Mijn vermoeden is dat dit niet zal verschillen voor andere varianten van beide besturingssystemen. Aan het aansluiten van koptelefoons en USB kabeltjes zal ik verder geen woorden vuil maken.

Geluid
Ondanks dat ik mijn eerste serieuzer stappen heb gezet op koptelefoongebied, ben ik (nog) zeker geen expert. Omdat ik daarnaast ook geen vergelijkingsmateriaal heb in de vorm van andere koptelefoonversterkers, kan ik niet een beeld geven over hoe het geluid klinkt ten opzichte van andere vergelijkbare apparatuur.

Eerst wat informatie over als ik de FIIO zonder presets (daarover zo meer) gebruik met de Meeletronics HT-21. Dit is een portable on-ear koptelefoon met een goed maar niet zo vol geluid. Vergeleken met het geluid uit mijn geluidskaart klinkt de koptelefoon met de FIIO E7 helderder, voller en scherper. Mijn portable muziekspeler (al flink op leeftijd) klinkt wat voller. Aangezien een computer een computer is en er tot aan de DAC/versterker geen verschil is tussen een PC en een netbook, laat ik een bespreking van de netbook achterwege.

Een groter verschil hoor ik met de Brainwavz HM5, een wat serieuzer over-air koptelefoon. Deze koptelefoon is van een nogal serieuzer kaliber dan de Meelectronics HT-21. Ook hier klinkt het geluid wat vloeiender, maar toch helder, met de FIIO. Mijn portable heeft nog iets meer moeite met het aansturen van een koptelefoon als deze; het verschil in kwaliteit is hier dermate groot dat ik niet denk deze koptelefoon zonder de FIIO te gebruiken.

Beide situaties heb ik ook gekeken naar de invloed van de presets. Deze werken eigenlijk als een soort bass boost, maar dan met nog wat meer boost dan alleen maar de bass. Ik merkte dat ik de eerste twee niveaus van de in totaal vier prettig vond om naar te luisteren, maar ik ben niet een groot liefhebber van een heftige bass. Het geluid gaat er naar mijn mening niet onnatuurlijker door klinken en ik denk dat voor alle vier de niveaus liefhebbers zijn te vinden. Met de Meelectronics HT-21 gebruik ik graag niveau 2 voor iets meer vulling, voor de Brainwawz HM5 vind ik niveau 1 genoeg bass en volheid hebben.

Prik
Volgens de fabrikant gaat de FIIO tot 80 uur mee op een batterijlading. Je kunt alleen de USB gebruiken om de batterij (Li-ion batterij) op te laden. Ik heb nog niet getest wat hiervan waar is.

[img=620]ToeHs9mI[/img]

Conclusie en laatste opmerkingen
Ik vind de FIIO een goed apparaat: het ziet er aantrekkelijk uit, biedt een goede kwaliteit qua bouw, materialen en geluid en heeft precies de features die ik zoek, maar ik kan mij voorstellen dat sommige mensen de features karig vinden.

Ondanks dat ik de geluidskwaliteit goed vind, denk ik niet dat een audiofiel met het geluid genoegen zou nemen, maar ik denk dat het een mooi instapmodel is voor mensen die iets serieuzer met audio willen bezig gaan. Maar ook als je alleen op zoek bent naar wat meer oomph voor je portable muziekspeler en je laptopje - waarbij je ook nog wat stroom bespaart - is dit een handig apparaat. Als je alleen een apparaat voor je muziekspeler wil ben je met een losse koptelefoonversterker goedkoper uit.

Specificaties
Deze specificaties heb ik overgenomen van de website van de fabrikant:
  • Output Power: 150mW (16Ω)16mW (300Ω)
  • Headphone Impedance Range:16 Ω ~ 300 Ω
  • Recharging: USB 5V DC 400mA
  • Size:96mmx55mmx15.5mm
  • Weight: 100g
Overig
Alle plaatjes komen van het internet, ze zijn duidelijker dan wat ik zou kunnen fotograferen. Als je zaken mist of tips hebt, dan hoor ik dat graag en zal ik mijn best doen de review te verbeteren, mits ik daar de kunde voor heb.

Heb jij ook een FiiO E7 USB DAC headphone amplifier?