Logitech Z-5500 Digital Review

26 maart 2008, laatste update op 31 januari 2010, 7.043 views Rapporteer

De motivatie: waarom heb ik deze nou gekocht? Dit schijnt DE reference set van Logitech te zijn. In het begin moest ik echt even van het idee af dat Logitech alleen maar computersets maakt. Ik wilde geen 5.1 setje dat voor de PC is, aan mn TV/DVD/DigiTV knopen. Het moest wel echt zijn waar ik het voor in wilde zetten. Met deze set ben ik echter uiterst tevreden Voordat ik het bedrag investeerde (niet dat het nou echt heel veel is, maar toch) ben ik bij een kennis wezen proefluisteren. Wat mij vooral opviel was dat, hoe ver je de knop ook opendraaide, het geluid vervormde nauwelijks. Dat was bij mn TV wel anders. De geluidskwaliteit was vol en rond en uiterst aangenaam in mijn mening. Ik heb daarna nog even rondgekeken maar...

Pluspunten

• uitstekende kwaliteit
  • goeie connectivity mogelijkheden
  • strak design
  • mooi geluid

Minpunten

• kabels mogen wat langer zijn
  • schroefgaten van de speakertjes zijn slecht bereikbaar

De motivatie: waarom heb ik deze nou gekocht?
Dit schijnt DE reference set van Logitech te zijn.

Ik heb daarna nog even rondgekeken maar deze set was toch ideaal voor mij vanwege de volgende redenen:
- alle thuisbios sets verkopen inclusief DVD speler en die had ik al
- of ze verkopen inclusief DVD recorder en zo'n ding hoef ik niet; ik neem toch nooit wat op
- losse sets bij elkaar zoeken met een receiver en boxen is vele malen duurder
- deze set heeft voldoende aansluitingsmogelijkheden om al mn apparatuur via de set te laten spelen zonder dat ik moet investeren in omschakelkastjes

Een opmerking: als je voor kwaliteit gaat, doe jezelf een lol en koop er kwaliteitskabels bij om je apparatuur aan te sluiten. Dit scheelt aanmerkelijk.

Uitpakken!
Uitpakken was een feest. Een hele grote doos, veel kabels erbij, een uitgebreide handleiding. Alles goed verpakt. De Sub is wat uitdagender om uit de doos te krijgen, dat is toch een flinke jongen.

En dan eindelijk; het geluid!
In het verleden had ik wel vaker een computerspeakerset aan mn TV gehangen, met wisselend resultaat. Bij de ene set was het geluid heel zacht, bij de andere zat er een irritante brom in.

Deze set verraste meteen met een uiterst aangenaam helder geluid. Er zijn een aantal instellingen via de controller-unit te doen en het duurt dan wel even voordat je de ideale instelling gevonden hebt. Dat ligt natuurlijk aan de opstelling, de woning, het medium en nog veel meer factoren.

Wat opvalt, hoe ver je de knop ook opendraait, het geluid vervormt niet. Op de allerhoogste stand ben ik ervan overtuigd dat mijn buren ieder gesproken woord letterlijk kunnen verstaan en nog is het geluid helder.

Nadelen
2 nadelen heb ik vastgesteld aan deze set en die hebben niks met de geluidskwaliteit te maken.
  • 1) de kabels aan de rear-speakers zijn toch wel wat kort als je niet in een 3-bij-3 kamertje zit terwijl de front-speakers draad over hebben en
  • 2) het monteren van de speakertjes aan de muur is een uitdaging op zich want hoe je het voetje ook draait, je zit nooit recht voor de schroefgaten. Het eerste nadeel lijkt me een centenkwestie (voor 2 euro meer had je meters meer draad gehad). Het tweede nadeel is echt een design-kwestie. Misschien iets voor de ontwerpers bij Logitech om mee te nemen in hun nieuwe reference set :)
De aansluitingen
Even (op verzoek) de aansluitingen op een rij:
  • - digital optical in
  • - digital coax in
  • - 5.1 jack in
  • - stereo jack in
  • - headphones out
Linkje van logitech

update: layout aangepast/gegevens geupdate/foto geupload

Heb jij ook een Logitech Z-5500 Digital?

Om het af te leren:

- Logitech is zowel op vlak van audio als bouwmateriaal inferieur aan Altec, dat is een feit., geen mening. Een beetje onderzoek en ervaring wijst dat uit...
- Nee, je bent geen loser als je dat niet weet, maar het is wel degelijk lichtelijk frustrerend te noemen als iemand koppig weigert een andere weg in te slaan.

Ik gaf simpelweg een opmerking op je benoeming van de Z5500 tot beste set in de Logitech reeks. Dat je daar aanstoot op neemt, daar kan ik moeilijk wat aan doen. Het is inderdaad geen wedstrijd, dat interesseert me ook niet. Maar langs de andere kant besef ik wel dat m'n FX6021 (of de 5.1 van Altec), puur op basis van kwaliteit, beter is.

Mocht je effectief je ogen geopend hebben, zou je gezien hebben dat ik wel degelijk een review heb gepost van de FX6021. Qua aansluitmogelijkheden zit je inderdaad bij beter bij Logitech. Ik heb daaromtrent nooit anders beweerd.
*kuch kuch* Ik weet niet of dit nog steeds aan de orde is, maar voor de Z-5500 heb ik de Z-340, X-220 en de X-530 gehad. Z-340 ging kapot, gratis X-220 gekregen en toen wilde ik naar 5.1 ==> dus X-530. Toen ergerde ik me aan de 'knallende' bass. Bij de Z-5500 heb ik daar geen last van. Ik vind het een zeer goed klinkende set, zeker voor de prijs en de aansluitmogelijkheden.
Als tweakert blijf je niet achter en schroef je je oude 'gear' open om er achter te komen wat nou precies ervoor zorgt voor dat geluid. Omdat ik op de Z-5500 uiterraard nog garantie heb heb ik deze nog niet opengeschroefd, maar op de Z-340/X-220/X-530 worden Altec Lansing amps gebruikt.
Net zoals Froos al zei dat hij het wattage heeft gemeten, wat anders zwaar inefficiënt moet zijn, wat niet het geval zal zijn. Het is inderdaad zo dat de sattelieten geen 62 watt zijn. Deze komen in de buurt van 25 watt (of het zou kunnen komen dat ik gewoon niet durf om hem verder dan ongeveer de helft open te draaien :P). De subwoofer is daarentegen zeker wel de volle 180 watt (http://tb-speaker.com/detail/1208_03/wt-644f.htm).
Nu klopt het inderdaad zo dat Logitech een minder kwalitatieve amp gebruikt dan andere producenten, waar daarentegen de prijs stukken malen hoger is.
Ik vind dat het een zeer goede set is. En Froos is het daar duidelijk mee eens.

Trouwens, ik zie nu pas dat de datum alweer dateert uit 2007. Mijn welgemeende excuses als ik nu wat oplaai, want dat is zeker de bedoeling niet.
hahaha nou toch bedankt. Ik gebruik de Z5500 nog steeds dagelijks tot volle tevredenheid.. wel humor overigens dat het binnenleven van bepaalde series uit de hier oh-zo-bezongen Altec Lansing spullen bestaat.

Bedankt voor de update!
Moment, jij spreekt hier eerst van een FX5051 van Altec Lansing en nu ineens van de FX6021 wat een 2.1-set is! Get your facts straight, mate! Je kunt geen appels met peren vergelijken. Voor de FX5051 is er helemaal geen review.

Ten tweede en nogmaals; dit is geen wedstrijd wie wat beter vindt of "jij hebt er geen verstand van" of wat dan ook. Dit is een productreview en ik ben er tevreden over. Als jij een ander product beter vindt, prima, dan is dat jouw mening.

Ten derde, er staat niet dat ik de set tot de beste van logitec benoem, er staat "Dit schijnt DE referentieset van Logitech te zijn". Dat is heel wat anders.

Ik neem geen aanstoot aan het feit dat jij een andere set beter vindt, ik erger me aan de denigrerende manier waarop je mijn review uiteen neemt terwijl je de tekst niet eens correct gelezen hebt. Het respect is ver te zoeken.

Schrijf je eigen review over een vergelijbaar product en stop mijn review te vervuilen met je beterweterigheden.

Hopelijk heeft dit jouw ogen geopend. Mocht je hierop nog een reactie wensen te geven, mail het dan maar naar me en post hier niet opnieuw, dat draagt namelijk totaal niet bij aan de review van het product.

[Reactie gewijzigd door Froos op 24 juli 2024 07:08]

Leuke review, duidelijk omschreven de problemen, misschien de laatste alinea even punt 1 en 2 onderelkaar zetten met inspringen en over het algemeen een Hoofdstuk indeling maken (nog overzichtelijker)
en aub een foto van de set in z'n geheel, want een set kan goed klinken,
maar als hij er niet uit ziet hoef ik em niet
En het is ook wel handig als je erbij zet wat voor aansluitingen er zijn, en wat ie kan decoden etc.
Je schrijft een productreview voor iemand die het product niet kent, en met de productreview moet je iemand overtuigen om het product wel/niet te kopen of voldoende informatie geven zodat de lezen een eigen mening erover kan vormen. Vanuit dit perspectief moet je een review schrijven.
ik schrijf een productreview om te vertellen wat ik er van vind. Ik ga ervan uit dat als iemand interesse heeft in het product, de moeite neemt om even de website van de producent te bekijken. Ik wil niemand overtuigen met mn productreview, het is gewoon een gebruikerservaring die, in dit geval, positief is :)

Ik heb de aansluitingen erbij gezet en een linkje naar Logitech voor de verdere specs.
Misschien een stomme vraag, maar kun je de kabels naar de achterste speakers niet gewoon verlengen met een soort van verlengsnoerachtig iets? Je kan bijvoorbeeld bij meerdere computerzaken van die kabels kopen met rode/witte/gele aansluitingen. Kun je zoiets dan niet gebruiken?
tuurlijk, zo heb ik dat ook gedaan.. bij de kabelboer 5 meter fatsoenlijke luidsprekerkabel gehaald, beetje solderen en klaar is klara.. waar het mij om ging was dat als Logitech 10 eurocent meer uitgeeft, de kabels 5 meter langer waren geweest. Wat mij betreft had de prijs dan best 3 Euro hoger mogen zijn, die 3 Euro heb ik nu meer dan uitgegeven voor het verlengen van de kabels, waarbij je ook nog het risico loopt dat het signaal verslechtert.
Als je audiokabels gaat solderen heb je 100% zeker het signaal verslechterd. Daarnaast vind ik dat volumeding bijzonder lelijk staan naast je TV, voor mij al reden genoeg om niet zo'n ding in de huiskamer te willen, dan geef ik liever 150 euro meer uit voor een fatsoenlijke receiver (Yamaha RX-V459) met fatsoenlijke speakers (Magnat Symbol 5.1a).

Overigens gebruik ik de Z5500 naar volle tevredenheid bij m'n computer, daar zal dit setje nog jaren dienst doen.
Hehe ja ik kan niet anders concluderen dan dat je hier wijs hebt gesproken _/-\o_ Voor die paar euro(centen) meer zou Logitech dat makkelijk zelf kunnen doen.

Alleen dacht ik dus niet aan solderen ofzo, dacht meer aan het verlengen van de kabel door ze gewoon op elkaar aan te sluiten. Bijvoorbeeld zoals je kan doen met UTP-kabels. Heb je van die koppelstukjes om twee uiteinden aan elkaar vast te maken.

Dus het uiteinde van de snoer die normaal gezien in de subwoover gaat, nu eerst in een andere kabel geplugt wordt. Daarna zal dus de verlengkabel, die hetzelfde uiteinde heeft, in de subwoover gaan.
geen idee of er ondertussen andere connectie-systemen zijn die verliesloos luidsprekerdraad verbinden. Ik heb altijd geleerd dat solderen de beste verbinding geeft en kroonsteentjes weerstand veroorzaken.

Als er andere klik-en-klaar systemen zijn, dan heb ik daar nog niet van gehoord. Ik was gewoon vleitig aan het braden met mn soldeerbout :)
Je hebt me overigens wel op een idee gebracht nu. Heb gewoon een simpele dvd-speler van sony op m'n tv aangesloten en wilde deze tezijnertijd gaan vervangen door een home cinema set. Maar dit is natuurlijk wel stukken goedkoper :9
Tuurlijk.. voordeel is ook, zodra er weer "nieuwe" mediaspelers zijn (HDD, BlueRay of weetikveel wat de opvolger gaat worden), kun je snel over zonder dat je een hele nieuwe installatie moet kopen of het er lullig uitziet omdat je 2 DVDspelers naast elkaar hebt staan enzo.

Ik heb mn Nintendo Wii er ook op aangesloten, werkt allemaal prima!
Deze set bevalt mij ook al enige tijd zeer goed ! Echter van de week een speaker laten vallen, met als gevolg een gebroken standaard :S
Daarom heb ik ze afgelopen zaterdag allemaal tegen de muur genageld.. zodoende ook tegen de 2 nadelen aangelopen :)
Als je een standaard geluidskaart hebt, kan dit je toch wel wat helpen om beter geluid uit je pc te krijgen?
Euh, naja, dat is een beetje als een brief 2 straten verder wegbrengen met een 30ton Scania. Natuurlijk komt ie dan ook aan, maar op fiets was goedkoper (en sneller?) geweest, als je begrijpt wat ik bedoel.

Natuurlijk kan je die set ook op een standaard geluidskaart aansluiten en het geluid is dan ook prima, maar of het zinnig is.. de features die deze set biedt, zullen door een standaard kaartje niet gebruikt worden, dus het is in dat geval zonde van je geld.
Aha! Bedankt :) Want ik ben van plan om zo'n setje te kopen.
hoe heb jij hem op je WII aangesloten? di heeft toch alleen een dubbele cinch aansluiting? of kun je die ook digitaal aansluiten.
gewoon een verloopkabeltje naar de AUX ingang. Niks baanbrekends hoor :) Bij Wii Sports heb ik nu Dolby Pro Logic of wat het dan ook doet :)