Review: Piranha PC33 Dual shock Controller (gamepad) |
11. Prijs
12. Garantie en service
13. Slot
1. Inleiding
Ik ben in het bezit van twee van deze gamepads sinds 2005. Ik heb ze niet tegelijk gekocht en de precieze datum weet ik ook niet meer. Ik weet wel dat het ongeveer rond zomer 2005 was. Uiteindelijk heb ik besloten hier een review over te gaan schrijven. Met deze gamepad(s) speelde ik voordat ik mijn
Logitech Cordless Rumblepad 2 had gekocht en omdat ik recentelijk de Logitech heb teruggebracht heb ik deze weer (tijdelijk) uit de kast gehaald.
2. Waarom deze gamepad?
Ik speelde (en speel nog steeds

) vrij veel Pro Evolution Soccer (PES), dat een “voetbal-simulatie-spel” is. Hierbij vond ik het prettiger om met een gamepad te spelen. Met deze Piranha heb ik voornamelijk PES 4 mee gespeeld. Hiervoor speelde ik voornamelijk met het toetsenbord, waar ik wat last van mijn handen kreeg, daarom heb ik besloten om een gamepad te gaan halen want daarbij zou ik en beter bij de knoppen kunnen en minder last van mijn handen krijgen dacht ik. Dat eerste was wel het geval maar dat laatste in mindere mate, zie Hoofdstukje 5 Ergonomie. Ik had er twee gekocht omdat ik toentertijd veel PES samenspeelde met iemand anders. Ik speel er nu PES 6 en PES 2008 mee.
3. De gamepad en wat erbij wordt geleverd
De gamepad heb ik gekocht bij Bart Smit voor 12 euro per stuk. Ze werden verkocht in een kartonnen doosje. Het is al weer een tijdje geleden dat ik deze gamepads heb gekocht en wat er allemaal inzat kan ik niet met 100% zekerheid zeggen. Het volgende zat ik in ieder geval wel in (dat heb ik namelijk nog in bezit):
- Daar zat uiteraard de gamepad in;
- een beknopte handleiding op papier in het Engels alleen;
- Een Driver Disc CD
Veel meer zat er waarschijnlijk niet in. In ieder geval niets van een Demo spel of iets dergelijks. De gamepad zat los in de verpakking, hierdoor kan de gamepad een beetje bewegen.
4. Bouwkwaliteit Algemeen
De bouwkwaliteit van de gamepad is voldoende te noemen. Ik heb de gamepad nu ongeveer 2 jaar en ze doen het beide nog (en zijn nog heel), maar de kwaliteit is niet top echter hij was maar 12 euro.
5. Ergonomie
Deze gamepad is gevormd naar een PS2 controller (ook wel de PS3 controller maar dat komt omdat de PS3 controller op de PS2 controller lijkt). Dat was prettig voor mij omdat PES 4 controles standaard op PS2 gamepad layout staat. Hij ligt redelijk goed in de hand althans als ik hem zonder spanning vasthoudt. Juist, de meeste mensen houden de gamepad wat steviger vast als ze aan het gamen zijn en dan ligt deze gamepad niet echt lekker in de hand. Sommige vingers zitten dan niet helemaal lekker. Daarnaast is deze gamepad meer PS2/PS3 gamepad formaat dan Xbox/Xbox360 gamepad formaat, met andere woorden hij is wat kleiner. Verder is gamepad niet voorzien van een laagje rubber. Nu gebruik je de gamepads dus voor PES 6 die ook PS2 layout heeft, maar PES 2008 heeft Xbox360 layout, wat gelukkig niet zo’n ramp is omdat de Xbox360 gamepad evenveel knoppen heeft en de meeste wel op dezelfde plaats zit.
6. Met draad
Deze gamepad is met draad. Het draad van de gamepad is zo’n 1,9 meter lang, voldoende lang voor mij. Er zijn voor en nadelen te noemen voor bedraad. Enkele voordelen: gamepad wordt met draadloos meestal duurder door, mogelijk iets lichter door afwezigheid van batterijen of accu, geen gedoe met (lege) batterijen accu’s, enz. Enkele nadelen: over je draad kunnen struikelen / vallen van de gamepad door hem mee te sleuren, geen “totale” vrije beweegbaarheid, enz. Het beste is zelf uit te maken of je bedraad of draadloos prettiger vindt. Ik prefereer eigenlijk draadloos, maar als de prijs een stuk lager is, is bedraad ook wel een optie.
7. Knoppen
De Piranha PC33 Dual shock Controller lijkt op de PS2 controller en is qua knoppen indeling hij vrijwel identiek aan de PS2 controller. Zo heeft hij 4 schouderknoppen (twee aan iedere kant), een D-pad (linkerkant), twee analoge sticks (één aan ieder kant), 4 drukknoppen (rechterkant), een mode knop in het midden (met een moduslampje), een start en een select knop (in het midden) en nog drie andere knoppen in het midden. Ik licht nog even wat opvallende zaken op van beide gamepad maar ook tussen beide gamepads want de meeste de knoppen werken voldoende goed.
Ten eerste is de D-pad is bij beide gamepads wat hard, daarmee bedoel ik dat er vrij veel weerstand is als je de D-pad indrukt. Dit resulteert in wat pijn in mijn linkerduim na zo’n 2 tot 3 uur achter elkaar te hebben gespeeld. Hiervan had ik vooral toen ik PES 4 speelde veel last van, maar nu wat minder, misschien komt dat omdat ik nu wat minder hard druk op mijn D-pad (en misschien omdat ik nu niet denk als ik harder druk gaat mijn speler wel harder rennen.

Verder is de reactie tijd is bij sommige knoppen wat langer. Dit werkt niet echt bevorderend bij het spelen van games. Vooral als het je “schiet-de-bal” knop is (wat bij mij het geval is): net een fractie te laat heeft als gevolg dat een verdediger de bal van je heeft afgepakt of hij heeft het schot geblokt.
Hiernaast bewegen de analoge sticks wat stroef. Op zich is het niet eens zo storend maar ik vertel ik het maar even.
Daarnaast lijkt het wel alsof een van de twee gamepads wat beter is dan de andere: daarmee bedoel ik: bij de betere is de D-pad net ietsje minder hard, heeft wat minder last van de langere reactie tijd en zijn de analoge sticks wat minder stroef. Is de kwaliteit niet gelijk tussen de gamepads?
Verder is er een mode knop. Wat je met de mode knop precies verander staat niet helemaal duidelijk in de handleiding, maar uit mijn ervaring kan ik vertellen dat als hij het rode mode lampje uit is beide analoge sticks niet reageren en als het rode mode lampje aan is beide analoge sticks wel reageren. Nog een opmerking over het rode mode lampje: hij is ietswat fel, maar meestal kijk je toch op je beeldscherm en niet op je gamepad

en als je het heel vervelend vind kan je het met een papiertje en een stukje plakband afplakken.

Er is ten slotte nog een TBO, SLO en CLR knop is het midden. Het moet is met een turbo, slow-motion knop zijn, waarbij ik niet weet wat de CLR knop is. Ik heb het ook nog nooit gebruikt en ik betwijfel ook of veel games deze knoppen ondersteunt.
8. Force Feedback functie
Er zitten twee motoren in iedere gamepad, die voor de Force Feedback (FF) zouden zorgen. Zouden zorgen ja, want nu komt er in ieder geval geen FF uit deze gamepads. Althans niet met met Flatout 2, GTR 2 Demo en Race Driver 3 Civic Demo waar ik het onlangs mee geprobeerd heb. Misschien komt het omdat deze gamepad niet officieel XP en/of deze games ondersteunt? Ik heb even de laatste
drivers volgens Piranha gedownload en geïnstalleerd, maar zonder succes. Er staat zelfs een programma-tje bij de drivers met een speciale testpagina waar ik de FF kan testen, maar daar krijg ik ook geen FF uit beide gamepads. Ik weet nog dat ik vroeger ook met een Need for Speed heb geprobeerd de FF te proberen, maar daar liep zelfs het spel steeds vast voor ik het kon uitproberen. Als klant verwacht je dat deze gamepad FF heeft omdat dat aangegeven staat op de doos, maar in feite doet de FF het dus niet. Voor mij maakt het echter niet zo uit omdat ik de FF vrij weinig gebruik, PES 6 en PES 2008 ondersteunt het niet. Ik heb het daarom ook niet zo erg meegewogen in de beoordeling. Maar als FF een must voor je is zou ik eerst kijken naar alternatieven. Je zou eventueel ook nog de gamepad na aankoop kunnen testen en als de FF het niet doet hem terugbrengen. (Let wel op de voorwaarden die verschillende winkels hanteren: ruilen is bij sommige winkels iets anders dan terugbrengen…)
9. Compatibiliteit en installatie
Je kan deze gamepad gebruiken met een PC of Mac. Ik heb echter geen ervaring met Mac. Er staat niet duidelijk in de Engelse handleiding met afbeeldingen met Aziatische woorden erop(!?) of deze gamepads XP of Vista officieel ondersteunt, maar met Windows XP en Windows XP Media Center Edition werkt het wel. Ik deed de USB-uitgang in de USB ingang van mijn PC en binnen een paar seconden was hij geïnstalleerd. De installatie was dus niet al te moeilijk. Op
de site van Piranha staan trouwens wel handleidingen in andere talen (met Engelse afbeeldingen

) en kan je daar
drivers downloaden. Alleen krijg ik zoals ik in het hoofdstukje hierboven heb gezegd de FF niet aan de praat.
10. Vormgeving
Dit punt is heel erg persoonlijke punt (misschien wel het meest persoonlijke punt). Persoonlijk vind ik de gamepad redelijk vormgegeven, hij ziet er een beetje heel goedkoop uit (wat hij ook is), echter ik hecht niet zo verschrikkelijk veel waarde aan hoe de gamepad eruit ziet. Voor mij is de functionaliteit belangrijker. Hij is mat zwart met wat silver/grijs.
11. Prijs
Ik heb hem gekocht voor 12 euro bij de Bart Smit en onlangs (oktober 2007) nog gezien bij de Bart Smit. Ik weet niet waar nog meer te koop is. Alhoewel de kwaliteit niet denerend is, is prijs-kwaliteitverhouding is goed te noemen. Jammer dat de FF (bij mij) niet werkt anders was de prijs-kwaliteitverhouding zeker zeer goed geweest, maar deze gamepad zonder FF voor 12 euro is nog steeds goedkoop.
12. Garantie en service
Geen idee hoeveel garantie er op deze gamepad zit. Misschien heb ik de garantie papiertje weggegooid maar dat betwijfel ik. Ook op de
site van Piranha staat vrij weinig. Echter nog geen behoefte gehad gebruik van de garantie of service te willen maken.
13. Slot
Dit zijn niet kwalitatief hoogstaande gamepads maar door de lage prijs van 12 euro zijn het wel een gamepads met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hij heeft veel knoppen, twee analoge sticks en Force Feedback. Alleen jammer dat ik de FF niet aan de praat krijg, maar omdat FF niet echt een must is voor mij heb ik het niet echt meegewogen in de beoordeling. Als FF wel een must voor je is zou ik of naar alternatieven gaan kijken of kijken of je hem op een of andere manier kan testen. Als ik een cijfer zou geven aan deze gamepads zou het een 7 zijn, maar als bij alle gamepads de FF gewoon niet werkt zou het eerder een 6,5 zijn.
Changelog
09-11-2007 -- Review geplaatst.
04-04-2008 -- Toch de Algemene beoordeling veranderd van "goed" naar "voldoende". "Goed" klinkt net te veel voor deze gamepad. Verder kan ik het ook wiskundig uitleggen: er zijn 3 positieve beoordelingen namelijk voldoende, goed en zeer goed. Voldoende is een 6. Dus 4 punten verdelen over 3 beoordelingen is 4/3 = ~1,33. Dus voldoende is 6 - 7,33 en goed is 7,34 tot 8,66 en zeer goed is 8,67 tot 10. Het cijfer 7 of 6,5 valt toch wel in de eerste categorie dus is de beoordeling toch "voldoende". Voor zover de wiskundeles.

Daarnaast heb ik de Bouwkwaliteit beoordeling veranderd van "voldoende" naar "slecht", want er zijn duidelijk minpunten en de bouwkwaliteit te vinden. Dat de FF doet het (nog steeds) niet doet was ook medebepalend.