Microsoft Sidewinder X6 Keyboard Review

Echnon
24 maart 2012, laatste update op 24 maart 2012, 1.203 views

Microsoft Sidewinder X6 Keyboard

Een aantal jaren terug heb ik de microsoft sidewinder X6 gekocht als gaming en allround toetsenbord. M'n keus viel op dit keyboard vanwege een zeer specifieke feature, namelijk de afneembare keypad. Naast de sidewinder gebruik ik ook een logitech g13. Dit moois moet samen met m'n muis passen op een vrij beperkte ruimte, en eigenlijk is de X6 dan een van de weinige compacte keuzes als je ook nog wat andere features wilt.

Pluspunten

• Goed en best revolutionair ontwerp met afneembaar numpad.
  • Dankzij afneembaar numpad waarschijnlijk het meest compacte macro gamingkeyboard.

Minpunten

• Bouwkwaliteit erg beneden de maat voor de prijscategorie.
  • De macro knoppen activeren niet direct.

3 van 5 sterren (Voldoende)

De 6 macro keys zitten op een goed bereikbare plaats in een single row aan de linkerkant van het toetsenbord. De middelste van de keys zijn te bereiken met je pink terwijl je vingers op de WASD keys rusten. Onder het rijtje macro keys zit een erg kleine en verzonken shift switch waarmee je een tweede set macros kunt binden aan deze knoppenrij. Verwacht niet dat je deze switch in het heetst van de strijd effectief kunt gebruiken, dus alleen bruikbaar als je een ander spel speelt of van tactiek/rol wisselt voor langere tijd.

Ook handig is de macro opname functie, waarmee je zonder de macrosoftware te openen 3 custom macros on the fly kunt opnemen.

Dat brengt me op de macrosoftware. Deze is kortweg gezegd eenvoudig maar meestal functioneel. Het meest serieuze manco is de activatietijd. Als je voor het eerst een spel opstart en een macro probeert te activeren, duurt het 5-10 seconden voordat er wat gebeurd. Het lijkt erop dat de driversoftware normaalgesproken niet in het geheugen zit en pas op dat moment gaat laden. Een goede feature is dat je van het gehele numpad ook macro keys kunt maken, wat met de plaatsingsmogelijkheid van het numpad aan zowel de linker als de rechterkant een hele hoop flexibele macro keys geeft.

De numpad is trouwens af te nemen en weer aan te sluiten terwijl de computer aanstaat, en gebruikt een erg degelijk en bijna onslijtbaar magnetisch koppelmechanisme hiervoor. Ga trouwens niet lopen met het keyboard als de numpad er nog aanhangt, want het kan er wel afvallen als het keyboard niet op een ondergrond rust. Zodra het wel op een ondergrond rust is het welhaast onmogelijk om het numpad per ongeluk te ontkoppelen. Helaas kan het numpad niet draadloos met het moedertoetsenbord communiceren voor de ultieme flexibiliteit.

De layout die ik hier geleverd kreeg in Nederland beschikt over een langwerpige enter met een tweepositie \ tussen de enter en backspace knop. Er is 1 / die naast de rechtershift zit.

Dan de bouwkwaliteit. Aangezien ik het keyboard al een tijdje terug heb gekocht kan ik hier wel het een en ander over zeggen. De bouwkwaliteit is beneden de maat. Veel gebruikte keys begonnen al snel hun lak te verliezen. Het is goed dat ik blind kan typen anders zou ik allang de a, e, d, c en n keys niet meer uit elkaar kunnen houden.

Maar dit kosmetische euvel is lang niet het ergste. Het keyboard is van het zogenaamde dome-switch type. Op zich hoeft dit geen punt te zijn, buiten dat het ontwerp van dien aard is dat het plastic matje van de dome switches de nare gewoonte heeft te verschuiven, of beter gezegd, het kan in de eerste plaats al kan verschuiven. Iets wat niet zou moeten gebeuren in een goed dome switch keyboard. Groepen keys zoals de 2,3,4, of e, w, of 8, 9, 0 komen niet altijd door en moeten vaak meerdere keren worden ingedrukt om daadwerkelijk af te gaan. Aangezien zo veel keyboards tegenwoordig van dezelfde dome-switch technologie gebruik maken (goedkoop, lichte en prettige keypresses) die deze problemen niet hebben, is dit toch wel een groot minpunt. Als je een beetje rondzoekt op internet kom je er al snel achter dat het geen maandagochtend probleem is maar daadwerkelijk structureel.

Conclusie: Het afneembare keypad is het unieke van dit keyboard. Als je ruimtegebrek hebt, is dit keyboard een van de weinige wat meer featurerijke alternatieven. Op zich typt het keyboard goed en licht (ook na een aantal jaar) maar heeft dus al snel enige gebreken dankzij matige bouwkwaliteit van essentiele onderdelen, voor z'n prijsklasse. Het zou misschien een betere designkeuze zijn geweest als er meer aandacht voor de kwaliteit van de daadwerkelijke toetsen geweest zou zijn ipv het zeer goede numpad koppelmechanisme.

Heb jij ook een Microsoft Sidewinder X6 Keyboard?

Anoniem: 391863 24 maart 2012 21:29
ik vind het raar dat je keycaps zo slecht zijn, ik heb mijne bijna 2 jaar in gebruik volgens mij en geen last gehad van issues kwa bouwkwaliteit (behalve dat het hoogglans stukje snel krast). Dat probleem heb ik wel gehad op een 6gv2 en dat was binnen 3 weken. Ik weet niet hoe en wat er gebeurt is met jouw toetsenbord, maar volgens mij is het slijten van het lak van de toetsen iets wat niet met elke x6 gebeurt