Deze televisie is liefde op het eerste gezicht. Mooie afwerking , voelt stevig aan , knopjes die werken op statishe electriciteit , het is echt een looker.
Z'n grootste troef ligt hem in de filter die de eerste laag van het scherm vormt , deze is in dit geval glanzend , en niet mat zoals bij vele LCD televisies. Het grootste voordeel hierval is dat zwart echt zwart blijft , en niet antraciet grijs wordt.
Een ander groot item omtrend deze televisie is z'n contrastratio , alhoewel samsung enkel met z'n dynamish contrast durft pronken , bijven ze op dit vlak toch presteren, 1:25.000 , ja je ziet het echt.
Deze televisie kan je als verkoper niet naast je plasma's zetten , want je zult geen enkele plasma meer vanverkopen .
Ghosting merk ik niet op , wel is er een equivalent in de Motion Plus modes wat volgens mij inherent is aan de technologie. het gaat hier immers om het raden wat er tussen 2 beelden komt te staan , een soort real time ''black or white" (m jackson) video clip effect.
Clouding... ja , ja er is clouding , m'n eerste toestel heb ik omgeruild , m'n tweede heeft er ook last van , maar minder , ik leg mij er bij neer. ik denk ook dat het feit dat het scherm glanzend is , er minder clouding achter het matte kan verstopt worden, zodoende minder vergevend is.
Aansluiten aan een computer om als grote lcd monitor te gebruiken :
Via vga D-sub :
Daar de kleuren op deze manier ongeveer wel gelijk zijn aan hun digitale voorstelling , ziet men toch soms , en dan vooral in kleuren van gezichten ( het menselijk oog is namelijk zeer goed getraind in kleurnuances van wat vel aangaat) vlekken en kleine foutjes , die er via hdmi niet zijn. de kleuren zijn via hdmi exacter .
Storing : ja , de normale analoge storing , een testbeeld hiervoor :
Via hdmi :
Je zou denken , met Justascan aan , en de scherpte filter op 0 zal dit scherm wel werken zoals een gewone monitor aangesloten dia DVI ..
-. niets is minder waar .. Met de huidige firmware vertikt dit scherm het om media van 60 beelden per seconde , af te spelen aan 60 beelden per seconde , als je dit wil , moet je het aansluiten via VGA (en de analoge storingen erbij nemen) , dit scherm neemt namelijk van een 60 fps stroom , het eerste lijntje van het eerste beeld en het tweede lijntje van het 2e beeld , en vormt een soort interlace van je oorspronkelijke video.
bij vlugge translaties tussen beelden zie je dan ook af en toe vlekken met horizontale strepen , zeker in games.
testanimatie van een zwart en wit beeld :
u zult zien dat deze animatie via vga mooi een flikkering geeft van afwisselend witte en zwarte beelden , maar via hdmi gewoon een hoop horizontale lijntjes wordt en er grijs uitziet.
Samsung gaat prat op z'n XXXhz motion plus technologie die de framerate verhoogt , maar vergeet te vermelden dat het de oorspronkelijke framerate van de media tot de helft verminderd om het te vervangen door iets artificieels.
- Uitzetten van Motion Plus enkel mogelijk in DEMO MODE
test het zelf , neem dit beeld en laad het in met paint :
Zet Motion Pus op Demo , drag paint in de linkse helft van het scerm , en beweeg je muis over de tekening , je ziet een soort spookjes effect , beweeg nu de ganse paint , je ziet dat er vanalles fout gaat , doe je dit daarintegen links, dan ziet alles er best ok uit , links is Motion Plus nl uit , muis maakt ook geen spookjes meer boven de tekening.
Zet nu Motion Plus op OFF , en doe dezelfde handelingen , je ziet , je scherm reageert doals de linker zijde in demo mode ( Motion Plus On..)
Conclusie :
Via vga , OK maar storingen , en kleurscharkeringen niet precies, geen last van motionplus , en volledige 60FPS mogelijk.
Via HDMI Een regelrechte ramp, scherm is niet echt bruikbaar als computerszcherm:
LET WEL: Deze foutjes zijn volgens mij op te lossen via firmware , mocht samsung ons dit gunnen , dus , fingers crossed.
Aansluiten aan een console :
Zie computers , (ps3 1080P/24 mogelijk via hdmi)
Freeview/ TNT tuner :
Daar dit niet in belgie aanwezig is heb ik dit niet kunnen testen , hiervoor mijn excuses.
Analoog signaal via de distributiekabel :
De tuner is zeer gevoelig aan storingen , ik heb geen enkele zender waar geen beetje sneeuw of repetitief patroon inzit . bepaalde kanelen vergaan zelfs om de X seconden onder de sneeuw om dan terug te voorschijn te komen ( net alsof de tuner blijft finetunen)
het beste resultaat om distributie te kijken via dit toestel is ofwel via mediacenter + happaugue , of via digitale tv ( dan nog best via de computer)