Adata XPG Gaming V2.0 AX3U1600GC4G9-DG2 Review

TERW_DAN
8 december 2012, laatste update op 8 december 2012, 1.714 views Rapporteer

Adata XPG Gaming V2.0 AX3U1600GC4G9-DG2

Om aan de slag te gaan met het X79-platform heb ik van ADATA 2 van XPG Gaming V2.0 AX3U1600GC4G9-DG2 kits gekregen, zodat ik een quad channel setup kan bouwen. Ik heb al eerder een setje uit de XPG Gamingserie getest, die ik destijds op X-Life gewonnen had, de ADATA XPG AX3U1600GB2G9-DG2. Deze modules zijn voorzien van dezelfde heatsinks, maar zijn 2 keer zo groot en draaien op 1600MHz ipv 2000MHz. Inhoudsopgave De modules Specificaties Testsysteem Benchmarks Quad Channel Prijs Conclusie De modules Het gaat in dit geval om een...

Pluspunten

• Stabiel
  • Prijs (toen ik 't geheugen kreeg)
  • Looks

Minpunten

• Heatsinks kunnen in de weg zitten

Inhoudsopgave
De modules
Specificaties
Testsysteem
Benchmarks
Quad Channel
Prijs

De modules
Het gaat in dit geval om een dual channel kit, die uit 2 modules bestaat. In totaal heb ik 4 DIMMen om op die manier ook met quad channelconfiguraties te kunnen testen. Het maakt natuurlijk niet uit of je daar losse DIMMen voor pakt of niet, dus 2 dual channel kits gaat ook prima werken.

De kit bestaat uit 2 modules van ieder 4GB die zijn voorzien van redelijk hoge heatsinks. Deze komen nog wel eens in de knoop met een aantal koelers, zoals bijvoorbeeld de be quiet! Dark Rock Pro. Het past op zich wel, maar je moet er even rekening mee houden zoals te zien bij de installatie op een G1 Assassin 2 van Gigabyte.

Voor de installatie van dit geheugen icm een Dark Rock Pro moest ik wel de voorste fan eraf halen, het geheugen installeren en de fan weer terugprikken, maar het past uiteindelijk wel precies.

Ik heb hetzelfde geprobeerd met low profile geheugen, en dat is net wat makkelijker te installeren, zonder de koeler te verwijderen.

Een andere koeler, een Cooler Master Gemin II SF524 past exact boven het geheugen, maar de heatsinks hadden ook niet maar een paar mm hoger moeten zijn, anders was dat al in de knoop gekomen.

De heatsinks geven geen onoverkomelijke problemen, zeker niet als je niet alle DIMMsloten vol zet is er vaak genoeg ruimte, maar als ik het vergelijk met een ander kitje, Corsair CML16GX3M4X1600C8, dat bestaat uit low profile modules, dan is dit geheugen toch wel wat hoger.

Desalniettemin ziet het geheugen er (imho) gewoon gaaf uit, en misstaat het ook niet bij de Gigabyte G1s waar ik het opgeprikt heb, die ook in zwart/groen zijn uitgevoerd.

Het geheugen draait op maximaal 800MHz (DDR3 1600 dus) en is daarmee niet de snelste XPGkit verkrijgbaar (die lopen door tot 1200MHz) maar tenzij je applicaties gaat draaien die echt veel bandbreedte nodig hebben is het al meer dan zat, gezien de meeste geheugencontrollers standaard met 533MHz of 666MHz geheugen werken.

Specificaties
Voltage1.65V
KoelingHeatsink
GarantieLevenslang

Testsysteem
Om het geheugen te testen heb ik een testsetup gebouwd met de volgende hardware:
CPUCore i7 3960x
MoederbordGigabyte Assassin 2
Gigabyte X79-UD5
GeheugenADATA 16GB DDR3
GPUMSI 6870 Hawk 1GB
VoedingADATA HM1200
StorageADATA N004 128GB

Benchmarks
Het testen van geheugen is nog niet zo heel makkelijk heb ik gemerkt. Ik wilde met name kijken in hoeverre sneller geheugen invloed heeft op de prestaties, en wat het verschil is tussen single, dual, triple en quadchannel configuraties.
De X79 waarop ik ze getest heeft kan overweg met geheugen op zowel 1, 2, 3 als 4 kanalen, dus was dat een mooi moment om eens te testen.
De syntetische benchmarks als MaxMemm, Aida, Sandra e.d. zal ik hier niet posten, omdat er echt totaal geen boeiende resultaten uitkwamen, behalve wat de max bandbreedte is, wat uiteindelijk niets zegt over de daadwerkelijke prestaties en daar ging het mij nu net om. Daarom heb ik gekozen voor blender en 7zip, waarbij geheugenbandbreedte daadwerkelijk van belang is.

Blender:
Ik heb een model gedownload: http://www.blendswap.com/...apes/mini-world-360-shot/ en deze gerenderd met een aantal verschillende settings.

7-Zip:
7-Zip heeft een ingebouwde benchmark die een aantal MIPS retourneert.

Het geheugen heb ik getest op de volgende settings
• DDR3 1600 – CL9
• DDR3 1333 – CL9
En dit allemaal in single, dual, triple en quadchannel.

Blender

ADATA 1600 QC 155.65 s
ADATA 1600 TC 157.67 s
ADATA 1600 DC 158.36 s
ADATA 1600 SC 180.14 s

Door het geheugen op als DDR3-1600 te laten lopen zit er in de blender bench een paar seconden verschil. Het verschil tussen dual, triple en quadchannel is aanwezig, maar bijzonder klein.

Naast de benchmarks van het geheugen heb ik het ook vergeleken met een set Corsair modules (Corsair CML16GX3M4X1600C8) dat op dezelfde snelheden geklokt is.
Blender - CL9 / Quad Channel

ADATA 1600 QC 31301 MIPS
ADATA 1600 TC 30522 MIPS
ADATA 1600 DC 30866 MIPS
ADATA 1600 SC 28564 MIPS

Voor deze bench geldt hetzelfde als voor de bench met Blender, de verschillen zijn niet zo heel groot. Het dipje bij DDR3-1600 triple channel is opvallend, maar ik kan het niet verklaren. Ik heb de benchmark meerdere malen gedraaid, maar het bleef net iets achter. Het verschil is niet bijzonder groot, dus niets om de werking van het geheugen in twijfel te trekken mijn insziens.

Ook in deze benchmark heb ik het geheugen vergeleken met het Corsair setje.

7-Zip - CL9 / Quad Channel
ADATA - 1333 31166 MIPS
ADATA - 1600 31301 MIPS
Corsair - 1333 30932 MIPS
Corsair - 1600 31674 MIPS

Quad Channel
Quad channel voegt niet bijzonder veel toe, maar het werkt uiteraard wel prima met deze modules. Als je overstapt en je hebt nog een goede set geheugen liggen (2 of 3 modules), dan kun je je afvragen of het zinnig is die te vervangen door 4 modules. De verschillen zijn namelijk niet zo heel groot. Het geheugen wat hoger klokken (indien mogelijk) is al snel een stuk interessanter, en vaak prima mogelijk zonder flink wat geld uit te geven.
Mocht je toch nieuw geheugen kopen, wat ik hier heb gedaan is 2 dual channel kitjes gebruiken en dat werkt ook prima. Speciale quad channel kitjes zijn handig, maar zeker niet noodzakelijk. Als je modules maar op de zelfde kloksnelheden en timings werken dan gaat het ook al goed.

Prijs
Een kitje kost nu zo'n 5 tientjes, waarmee het weer ietsje duurder geworden is als toen ik het kitje kreeg, want toen was het minder dan 40 euro per kitje. Hoe dan ook is de prijs nog steeds niet heel gek en lijkt de iets hogere prijs nu te komen door de verminderde beschikbaarheid.
De prijs/prestatie van het geheugen is nog steeds prima in orde.

Conlusie
Het geheugen doet z'n werk prima en zonder gezeur met betrekking tot compatibiliteit tot nu toe. De hoge geheugenheatsinks zien er leuk uit, en zorgen niet voor heel grote problemen, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden bij bepaalde koelers, zoals te zien is in de foto's in deze review.
Dat het een dualchannel kit is doet niets af aan het feit dat deze modules ook prima in single, triple en quad channel configuraties draait, zoals valt te verwachten.
Het is ietsje trager dan het Corsair geheugen dat ik heb getest, maar het is dan ook weer wat goedkoper. Een miskoop doe je hier niet mee.

Heb jij ook een Adata XPG Gaming V2.0 AX3U1600GC4G9-DG2?

Mooie review, ben benieuwd wanneer je iet krijgt van GeiL