OCZ Vertex 3 60GB Review

31 juli 2012, laatste update op 31 juli 2012, 3.110 views Rapporteer

De Vertex 3 heeft nooit onder Win7 x64 gedraaid, maar vanaf het begin op Windows 8 Consumer Preview x64. Daar Windows 7 het meeste in de buurt komt, lijkt me dat de beste keuze. Belangrijk om te weten, is dat het uitgangspunt van mijn review de upgrade van een conventionele HDD naar een SSD is. Waarom de Vertex 3? Er is eigenlijk geen speciale reden voor. Al langere tijd was ik aan het uitkijken naar een SSD. In eerste instantie leek de Kingston SSDNow s50 32GB (http://tweakers.net/price...ston-ssdnow-s50-32gb.html) een goede kanshebber. Ik wilde niet perse extreem goede speceficaties, maar een SSD an sich zou de performance van mijn systeem al sterk verbeteren. Enfin, op een vrijdagavond was ik het...

Pluspunten

• Eenvoudig te plaatsen
  • Prijs <> kwaliteit verhouding
  • Veel voordelen tov conventionele HDD

Minpunten

• Prijs per GB tov conventionele HDD

Waarom de Vertex 3?

Er is eigenlijk geen speciale reden voor. Al langere tijd was ik aan het uitkijken naar een SSD. In eerste instantie leek de Kingston SSDNow s50 32GB (http://tweakers.net/price...ston-ssdnow-s50-32gb.html) een goede kanshebber. Ik wilde niet perse extreem goede speceficaties, maar een SSD an sich zou de performance van mijn systeem al sterk verbeteren. Enfin, op een vrijdagavond was ik het wachten zat, en ik moest en zou de volgende dag een SSD hebben. Bij MyCom in Zwolle hadden ze nog een Vertex 2 beschikbaar. Deze was ook 60GB en een stuk goedkoper dan de Vertex 3. Eenmaal aangekomen op zaterdagochtend bij MyCom bleek de Vertex 2 niet meer op voorraad! Een foutje, want het betrof hier de Vertex Plus. Deze was echter maar een paar Euro goedkoper dan de 3 en een heel stuk trager. Ik heb dus voor 87,- Euro een Vertex 3 gekocht.

Package contents
  • Vertex 3 SSD
  • 3,5" bracket
  • schroefjes
  • handleiding
Montage & Installatie

Kan ik eigenlijk heel kort over zijn. Ik heb de SSD vast gezet op z'n 3,5" bracket en die paste zonder probleempjes in de bay. SATA kabeltje en SATA power aangesloten en hobbelen.

Hierna was het de beurt aan Windows 8 om zich van zijn beste kant te laten zien. Via een USB stickje was Win8 CP x64 in rap tempo geinstalleerd. De eerste keer booten ging helemaal rap. Ik schat dat de 'betta fish' zo'n 1,5 seconde in beeld is geweest. Ondertussen duurt het ietsje langer, maar na een seconde of 5 kan ik meestal inloggen. Voordat de SSD in bedrijf was, draaide Win 8 CP x64 op mijn 400GB WD Caviar SE16. Ook toen startte de PC erg snel, maar dit was te wijten aan Windows 8: Na een seconde of 15 was het mogelijk om in te loggen. Ik heb dit niet getimed, dus neem het met een klein korreltje zout.

Dagelijks gebruik

In de paar dagen dat de SSD in bedrijf is merk ik het erg sterk. Het installeren en deinstalleren van applicaties gaat werkelijk als een trein, het booten is verwaarloosbaar geworden en de stilte die ik ervaar als m'n beide data schijven spinned down zijn, is heerlijk. Verder valt er op dit moment niet zoveel meer over te zeggen. Ik heb hem pas sinds 4 dagen.

Benchmarks

Ik heb een paar benchmarks uitgevoerd met HD tune en 4 ISO's gekopieerd van en naar de SSD. Ter vergelijking heb ik dezelfde acties uitgevoerd op mijn oude systeem schijf, de WD C SE16 400GB.

Allereerst HD Tune. Ik heb twee benches gedaan. Als eerste een standaard read benchmark.

OCZ Vertex 3:
WD C SE16:

Hierna gelijk een benchmark uitgevoerd op beide schijven voor random access times.

OCZ Vertex 3:
WD C SE16:

Eigenlijk zijn de scores wel verwacht. De SSD die veel hogere read waardes haalt dan de HDD. Waar de SSD pas echt zijn afstand neemt zijn imo de random access times. Deze zijn bij de SSD te verwaarlozen, in tegenstelling tot de HDD. Wat mij eigenlijk wel verbaasd, is de nog vrij hoge read waarden van de HDD. Ik had deze een stuk lager ingeschat.

Als laatste heb ik nog een kopieslag tussen verschillende schijven uitgevoerd. Hieronder zie je de grafiekjes die Windows 8 mij afleverde. Het betrof hier 4 ISO's van elk +- 4GB. Deze zijn als volgt gekopieerd:
  • OCZ > OCZ
  • WD > OCZ
  • WD > WD
  • OCZ > WD

Wat eigenlijk al te verwachten was: Hier pak je niet zo veel winst op. Uiteraard, het kopieren van de ene folder naar de andere op de SSD gaat een stuk rapper, maar van de ene schijf naar de andere schijf is er nauwelijks verschil.
Uiteraard is dit niet helemaal representatief, omdat de grote winsten behaald zullen worden op de kleinere bestanden. De kans bestaat dat ik op een later tijdstip nog eens een paar kopieslagen ga doen met veel kleine bestanden. Uiteraard zal ik mijn resultaten en bevindingen hier plaatsen.

Betrouwbaarheid
De SSD draait nu een paar maandjes en ik heb nog geen problemen ondervonden. Hij heeft nog geen enkele keer een crash veroorzaakt. Tevens merk ik in het dagelijks gebruik ook geen performance verlies. Ondanks dat er wat meer op mijn PC staat (enkele services die opstarten, een hele sloot aan games - weliswaar op een andere schijf - en delen van CS5) start hij nog super snel en reageert alles zoals het altijd heeft gedaan: snel.

Er zijn veel verhalen te lezen over slechte controllers die ook in deze SSD zouden zitten, maar ik heb er nog niets van gemerkt. Ik hoop nooit een RMA nodig te hebben.

Laat ik beginnen met het feit dat de prijs/kwaliteit van de SSD dik in orde is. Voor ongeveer 85,- Euro heb je een opslagcapaciteit van 60 GB, en wanneer je over SATA III beschikt benut je de snelheden van deze SSD volledig. Helaas beschik ik hier nog niet over, maar dit zal in de loop der jaren wel veranderen. In het dagelijks gebruik merk ik vooral bij het opstarten en het installeren en deinstalleren van kleine programma's, sterk dat ik een SSD in mijn PC heb. Het leverdt voor mij een enorme performance boost op waardoor mijn huidige configuratie weer een flinke tijd vooruit kan.

Eén ding is zeker: Nooit meer een PC zonder SSD! In mijn netbookje met AMD APU zit een SSD van Intel (Intel 320 160GB) en dat gaat ook als een speer.

Dit is mijn eerste review op T.net. Ik heb uiteraard al heel wat reviews gelezen en daar geprobeerd de beste dingen uit te halen om zelf tot een goede review te komen. Echter is dit natuurlijk verre van perfect. Mocht je op- of aanmerkingen hebben, dan hoor ik het graag in de reacties hier beneden, of via een DM. Kritiek wordt zeer op prijs gesteld, maar dan wel in de opbouwende vorm.

Heb jij ook een OCZ Vertex 3 60GB?

Dank voor de review !
Het is wel wat overzichtelijker als je de plaatjes in de review plaatst.
Over plaatjes en andere tweakers.net FAQ (even met Crtl f zoeken wat je wilt weten :) )
Je kan eventueel linken naar een grotere versie van je plaatje door een link om de verkleinde versie heen te zetten (thumbnailen). Hiervoor kan je de volgende RML-code gebruiken: [img]http://link.naar.verkleind.plaatje.jpg[/img]
Keep up the good work !

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 23 juli 2024 16:09]

Bedankt! Ik heb je aanbevelingen doorgevoerd. Ik vind het er zelf nogal pompeus uitzien, maar het maakt het er wel wat makkelijker leesbaar op.

//Edit: Ik zie dat ik het nog ff wat kan verbeteren. Ik zal de plaatjes gelijk laten doorlinken naar de volledige versie.

[Reactie gewijzigd door op 23 juli 2024 16:09]

Nette review. Ziet er niet gek uit voor een eerste review.

Als alternatief voor een SSD (voor laptop) wil ik toch even de pricewatch: Seagate Momentus XT ST750LX003 , 750GB SATA-600, 32MB, 7200rpm noemen.
Het nadeel van een SSD is toch dat de prijs per GB nog altijd rond de Euro ligt. Een grote SSD is nog schier onbetaalbaar. Mijn DVD opofferen voor een tweede schijf, vind ik ook geen optie. DE Seagate is dan toch echt de oplossing. 750 GB, ca. € 0,20 per GB en voor het opstarten bijna net zo snel als als een SSD, evenals voor het laden van veel gebruikte applicaties (PS staat er bijna direct). Ik heb onlangs mijn HP 8530p, waarvan de HDD eigenlijk toch wel een bottleneck was, ge-upgrade en ik ben poepie tevreden met het resultaat. Ik denk dat ik met een ca. even dure 128 GB SSD lang niet zo tevreden zou zijn geweest.
goede nette review! :)

Geen minpunt maar ik zou een SSD persoonlijk minder met een HDD vergelijken, eerder met de concurrerende SSD's

Maar zoals ik al zij nette review! _/-\o_
Dank! :)

Niet bedoeld als tegenreactie, maar de overstap van HDD naar SSD was mijn uitgangspunt. Vandaar de vergelijking.

Mocht ik ooit budgetair in de gelegenheid zijn om een tweede SSD te kopen, dan ga ik ze zeker vergelijken ;)
Hoi Gish,

Mooie review. Je gebruikt hem nu een aantal maanden. Kun je iets zeggen over betrouwbaarheid?
Daar kan ik wel wat over zeggen, maar heel veel zinnigs niet denk ik. Hij draait nu inderdaad een aantal maanden. In de afgelopen tijd heb ik geen problemen gehad met de SSD. Hij heeft nog geen crashes veroorzaakt en ook zie ik geen performance verlies. Er staat op dit moment iets meer data op dan op het moment van de review (toen zo'n 30GB, nu bijna 50GB), maar ook dat levert geen verlies in snelheid op.

Je leest veel verhalen over slechte controllers die zich in deze SSD zouden bevinden, maar ik heb er zelf nog niets van gemerkt. Ik hoop niet dat ik in de toekomst garantie hoef te gaan claimen.

Eén ding is in ieder geval zeker: voor mij nooit meer een systeem zonder SSD. Mijn netbookje (AMD APU) heeft er ook een van Intel en dat gaat supersnel.
Nette review!

"Eén ding is zeker: Nooit meer een PC zonder SSD!"
Hier sluit ik mij volledig bij aan, geen enkele HP Elitebook met quadcore Sandy Bridge en een 500 GB schijf is bij lange na snel genoeg in vergelijking met mijn 4 jaar oude C2D HP Workstation laptop met Crucial M4 SSD.
Dankzij deze review gekocht top man!!!
Ty, graag gedaan :)
Thx nice review :) had deze al enige tijd maar crasht keer op keer :(, heb eindelijk via een usb stick een stukje software kunnen downloaden met een boot menu erbij zodat ik mijn ssd firmware kon upgraden, nadat ik dit had gedaan zonder enige gegevens verlies, heb ik sindsdien geen ene crash gehad;)

Echt super snel maar heb nu de samsung 256gb 840 pro, dit nu echt een speed ding laat mij windows 8 met msi fast boot in 5 seconden op:)

Cya;)
Tnx! :) Altijd leuk om te horen!

Misschien wel handig om te weten voor de lezers van de review + comments om even een linkje te geven van het tooltje dat je hebt gebruikt? Wellicht heeft iemand anders er nog wat aan! :)

Helaas voor mijn geen SSD meer op't moment, over driekwart jaar sleutel ik wel een SSD in m'n Mac Mini als de garantie verlopen is.