Adata Superior S101 16GB Zwart Review

16 februari 2012, laatste update op 16 februari 2012, 1.250 views Rapporteer

Een USB stick... wat valt daar over te zeggen behalve de snelheid en degelijkheid? Gebruik Ik gebruik de stick voornamelijk om films & series te bekijken op mijn HCS. Avi's, MKV's etc. alles staat er op. Een grootte van 16GB was dan ook zeker niet teveel De snelheid van de stick was belangrijk aangezien ik dagelijks files zou transferen. Daarnaast een beetje betrouwbaar merk en een fatsoenlijke prijs (dus geen snelle Survivor stick voor veel te veel geld). Na enige zoektocht leek me deze A-Data S101 16GB een goede keus. Snelheid De USB stick zit bij grote transfers rond de 15mb/s write. Bij kleine(re) files zit de snelheid rond de ruim 10mb/s. Hierdoor worden filmpjes in een paar seconden (of minuten) getransferd waarnaar...

Pluspunten

• Hoge snelheid, zowel write als read.
  • Erg dun
  • Door COB methode ook water dicht

Minpunten

• Voelt enigszins breekbaar aan.

Gebruik
Ik gebruik de stick voornamelijk om films & series te bekijken op mijn HCS. Avi's, MKV's etc. alles staat er op. Een grootte van 16GB was dan ook zeker niet teveel :)

Na enige zoektocht leek me deze A-Data S101 16GB een goede keus.

Snelheid
De USB stick zit bij grote transfers rond de 15mb/s write. Bij kleine(re) files zit de snelheid rond de ruim 10mb/s. Hierdoor worden filmpjes in een paar seconden (of minuten) getransferd waarnaar ik weer verder kan gaan kijken op de tv :) Zeker in vergelijking tot mijn vorige stick is dit een verademing (2mb/s write).

Betrouwbaarheid
De S101 heeft mij nog niet teleurgesteld. Wanneer je de stick net in je handen hebt merk je op dat het een erg klein stickje is én dat de USB sleuf gehalveerd is qua dikte. Hierdoor klikt de stick in slechts 1 helft van de USB slot. Duidelijker kan ik het niet uitleggen, dus hier een afbeelding:

De eerste keer in je handen lijkt het een slap stickje die erg breekbaar is, maar na enkele maanden in gebruik kan ik niet zeggen dat dit ook daadwerkelijk het geval is.

ADATA verwacht hierbij dat haar stick goed genoeg is om jaren mee te gaan. Volgens ADATA is de stick door het COB proces van hoge kwaliteit en hoogst betrouwbaar. Op de S101 ontvang je van ADATA dan ook Lifetime garantie.

Uiterlijk
De stick is van buiten zwart, waarbij het merk met het model (S101) op een glossy stukje zijn gedrukt. Aan de rechterkant van de stick bevindt zich een gaatje om zo'n touwtje (is daar een naam voor?) doorheen te drukken. En aan de linkerkant bevindt zich de USB (COB), Aan de onderkant bevindt zich de schuif die de USB naar binnen en buiten kan schuiven. Dit werkt op zich prima, met uitzondering van het feit dat ik het soms enigszins vreemd vind aanvoelen en denk dat het niet goed schuift.

Werkelijke grootte
Naar aanleiding van TERW_DAN heb ik de grootte van de stick gescreenshot

Prijs
Ik betaalde minder dan 25 euro voor een 16GB stickje met een write snelheid van circa 15mb/s en een read van 30mb/s. Naar mijn mening geen slechte deal.

Edit 1: Op verzoek van TERW_DAN extra informatie toegevoegd
Edit 2: Review uitgebreid

Heb jij ook een Adata Superior S101 16GB Zwart?

Misschien even de pics zelf hosten ;) Nu krijg ik een hotlinkwarning.

Verder, kun je eens kijken hoe groot deze stick daadwerkelijk is. Mijn eigen ADATA stick is namelijk een stuk kleiner dan de geadverteerde grootte, en dat blijkt bij meerdere stickjes voor te komen. Een beetje jammer vind ik dat altijd (omdat ze eigenlijk adverteren met iets dat niet klopt).
Dit komt door het formatteren. Dit heb je met elke vorm van opslag.
Nope, dit heeft niet met formatteren te maken. De stick van ADATA die ik heb is gewoon te klein (ding zou 64GB moeten zijn, maar is in werkelijkheid maar 61.500.000.000 bytes groot ofzo, dus daadwerkelijk minder).
Nogmaals: dat geldt voor alle opslag apparaten en heeft niets met ADATA te maken! Kijk anders eens bij je interne hardeschijf, daar zul je hetzelfde probleem tegenkomen.
Lees productreview: Adata Nobility Series N005 64GB Grijs review door TERW_DAN eens door.
Het geldt zeker niet voor alle opslagapparaten, sterker nog alle apparaten die ik hier heb tonen de juiste grootte, behalve die ADATA stick.
Als ik je goed heb begrepen dan is dit bij mijn ADATA S101 niet het geval. Ik heb in de review een screenshot gezet. :)
Kijk, deze is dus wel daadwerkelijk 16GB.
Dat je die als 15.1GB ziet in Windows hangt af van de manier waarop berekent wordt (maar hij is dus ruim 16.000.000.000 bytes, dus dan klopt 't).
Dan zal mijn N005 wel de pech hebben dat de grootte niet helemaal correct is.

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 26 juli 2024 01:32]

Mee eens. Bedankt voor deze opheldering ;)
Link gefixed.

Totale grootte is 15,1GB, maar dit heeft niets met ADATA te maken (Zoals H.Kaas al zegt). Elk andere USB stick (maar ook hardeschijven) hebben ditzelfde probleem.
Als je kijkt naar de 10^3 berekening kom je gewoon op 16 GB uit (16.22 GB om wat preciezer te zijn). TERW_DAN had wel een punt dat dit bij zijn USB stick minder was, maar hier is dit duidelijk niet het geval, de stick is dus gewoon 16 GB waarvan 15,1 GB over blijft na het formatteren.