Eind december dit moederbord aangeschaft als onderdeel voor een nieuwe pc.
Ik was op zoek naar een niet al te duur moederbord met Z68 chipset. Hoewel er nog wel een paar goedkopere waren, leek mij dit moederbord een goede keus vanwege de geboden opties.
Het is niet mijn bedoeling om een uitgebreide review te schrijven aangezien ik geen vergelijkingsmateriaal heb en daardoor benchen niet echt zin heeft.
Uitpakken:
Aan de inhoud van de doos is het te merken dat het een budgetmodel is.
Meegeleverd zijn:
- Driver cd
- Manual
- I/O shield (die er erg goedkoop uit ziet)
- 2 SATA kabeltjes (maar liefst 2, vind ik persoonlijk wat aan de karige kant aangezien veel mensen tegenwoordig toch een SSD, HDD en optische drive gaan gebruiken. Dan heb je toch al te weinig aan 2 kabeltjes).
Technische Installatie:
Installeren van 4x4GB Corsair Vengeance LP geheugen van 1600MHz en de Scythe Mugen 3 was geen enkel probleem. Wel eerst het geheugen plaatsen, want na het plaatsen van de koeler heb je zo goed als geen ruimte meer over. Ik was dan ook blij dat mijn pc opstarte zonder problemen

Zoals je kunt zien op de foto hangt de ventilator van de Mugen 3 recht boven 2 geheugenbankjes. Niet ideaal dus wanneer je geheugen bij wilt prikken (voor mij niet van toepassing) of als je losse modules moet testen, omdat je het vermoeden hebt dat er iets niet in orde is.
De enige insteekkaart die ik gebruik is een XFX 6870 1GB videokaart, wat uiteraard ook geen problemen gaf.
Software installatie:
Na het bouwen begint het installeren van Windows natuurlijk, eerst even het bios doornemen. Geheugen op 1600MHz zetten en even kijken hoe het is om een bios te besturen met een muis ipv pijltjestoetsen

Optisch station als primaire schijf, daarna SSD als 2e bootoptie. Na alles ingesteld te hebben ben ik Windows gaan installeren. Na het installeren is het grootste gedeelte geïnstalleerd. De USB 3.0 controller, chipset, onboard geluidskaart en de Realtek netwerkkaart alleen niet. Driver cd gepakt en die betreffende onderdelen geïnstalleerd. Dit ging allemaal zonder problemen.
Geluidsproblemen
Bij de videokaart kreeg ik een download coupon voor Battlefield 3. Mooie gelegenheid om het systeem te testen natuurlijk

Bij het starten van de singleplayer merk ik een ruisend/krakend geluid, een beetje zo'n veldradio geluid wat je hoort in oudere films. Ik vond het vreemd, maar dacht dat een stukje sfeer was voor bij het spel.... Het geluid zelf klinkt wel zuiver alleen zit er een ruis extra overheen. Moeilijk uit te leggen.
Een paar dagen later Anno 1404 geïnstalleerd en ook daar merkte ik op dat het geluid kraakte en ruiste...
Andere drivers geprobeerd, maar de drivers op de site van Asus zijn dezelfde als die op de CD dus dat loste uiteraard niets op. Drivers van Realtek zelf geprobeerd, ook die lossen het probleem niet op.
Aangezien in mijn hardware alleen de pc veranderd was en niets in de geluidsinstallatie moet het dus wel liggen aan de onboard geluidskaart.
Het vreemde is dat er in Windows niks aan de hand is, muziek is gewoon goed, youtube geen problemen.
Ik heb daar een topic voor aangemaakt, maar ben eigenlijk tot de conclusie gekomen dat ik maar een aparte geluidskaart moet kopen om er vanaf te komen.
Voor de geïnteresseerden:
Op internet heb ik er weinig over kunnen vinden, 1 iemand had hetzelfde probleem als ik:
Dit is eigenlijk de reden dat ik iets minder positief ben over het moederbord. Als ik geen spelletjes had gedaan, was ik waarschijnlijk nooit achter gekomen.
Moederbord layout
Een ander nadeel van dit moederbord is de layout van PCI en PCI-e sloten.
Er zitten maar 2 PCI-e 2.x sloten op en die zitten precies boven en onder de aansluiting voor de videokaart. De 2e is dus compleet onbruikbaar bij een beetje videokaart en de andere zit er zo dicht op, dat het ook niet echt bevorderlijk kan zijn voor de koeling van de videokaart. Het was handiger geweest als ze het onderste PCI slot hadden vervangen door een extra PCI-e slot.
Kleine opmerking over het 2e PCI-e 16x slot. Ivm geluidsproblemen van de onboardkaart heb ik geprobeerd om de videokaart in de onderste PCI-e 16x slot te steken. Dit paste echter niet, omdat mijn videokaart een te groot koelblok heeft. De koeling komt tegen de SATA-kabels die aangesloten zitten op het moederbord. Mogelijk is dit op te lossen met flexibele SATA-aansluitingen. Geen idee of die bestaan.
Het zal voor mij dus ook redelijk onmogelijk zijn om crossfire te draaien met een tweede kaart.
Ik zou dit moederbord niet snel aanraden aan anderen, ik had liever 10 euro meer besteed aan een ander moederbord die wel een goede onboard geluidskaart heeft. Het zou kunnen dat net dit bord een maandagmorgen model is, het is me alleen teveel werk om er mee terug naar de winkel te gaan, als het alleen om onboard geluid gaat.
Als de geluidskaart goed gewerkt had dan had ik weinig negatiefs te vertellen (ik was dan ook niet achter een aantal dingen gekomen). Verder ben ik tevreden met de prestaties van het hele systeem, ik heb geen referentiemateriaal, dus 1-op-1 vergelijken zit er niet in. Het is in ieder geval een wereld van verschil met een Core2Duo e7200, 4GB, zonder SSD.
**kleine update**
Mijn geluidproblemen zijn opgelost met een aparte geluidskaart. Neemt niet weg dat de storing op het geluid mijn beoordeling van het moederbord behoorlijk negatief heeft beïnvloed, want verder ben ik tevreden.