Fanatec Fanatec CSR Racing wheel Rood, Zilver, Zwart Review

Anoniem: 438624Newbie 5 april 2012, laatste update op 6 april 2012, 15.508 views

Fanatec Fanatec CSR Racing wheel Rood, Zilver, Zwart

Pluspunten

• Xbox 360/PS3 & PC functionaliteit
  • Erg goede force-feedback
  • Bouwkwaliteit , knoppen en flippers werken goed.
  • Aluminium shifter/flippers
  • Goede spelbeleving

Minpunten

• Prijs
  • Plastic boverkant van het stuur
  • Veel platic in de pedalen (CSR-pedals).

Gebruikt i.c.m:

CSR-Pedals
CSR-Shifter

Waarom?
Ik was al een tijdje opzoek naar een goed race stuur omdat mijn xbox 360 wireless racing wheel, een beetje begon te kraken en ik graag wat meer gevoel in het racen wou. Daarnaast heb ik een behoorlijk goede computer staan, waardoor spellen als Dirt 3 en F1 2011 er 3x zo goed uitzien dan op mijn xbox 360, doordat dit stuur op pc alswel als op xbox 360 werkt hoefde ik mezelf nooit meer in te beelden hoe het zou zijn om Dirt te spelen, met een stuur i.p.v. een controller . Dit stuur leek me daarom perfect.

Eerste Indruk:
De onderdelen van het stuur komen allemaal in losse dozen (doos voor shifter, pedals & stuur, zie foto 3.). De spullen zitten goed ingepakt, en de dozen zou je kunnen hergebruiken om het stuur/pedals weer in op te slaan. Het stuur ziet er fraai uit, door het aluminium in het midden, en het zwart op de stuurrand.

Ergonomie:
Het stuur heeft een ergonomische grip op kwart voor drie, de grip is wat harder dan ik had verwacht. Op foto's lijkt de grip veel zachter, maar in het echt is deze vrij hard, dit geld ook voor het rubber aan de onderkant van het stuur. De grip vondt ik in het begin niet zo lekker, maar na een paar dagen wou ik al niet meer zonder. Je duimen liggen vrij relaxed in de grip , waardoor je aan het einde van je racesessie geen last hebt van je duimen, zoals ik bij mijn microsoft wireless racing wheel wel had. De shifters schakelen heerlijk.

Functionaliteit:
Het stuur heeft 10 knoppen die instelbaar zijn (12 als je de flippers meerekent) , daarnaast zit er een d-pad. Ook zitten er 2 kleine knopjes naast de display waarmee je zo'n beetje alle dingen die je in zou willen kunnen instellen, in kunt stellen. Denk bij deze instelmogelijkheden aan gevoeligheid, de force-feedback, de vibratie, de zwaarte van het sturen, enz.
Nadelen van de knopjes zijn dat de rode knopjes niet makkelijk ingedrukt kunnen worden als je aan het rijden bent. Een ander nadeel was dat Dirt 3 mijn stuur niet herkende waardoor ik elke keer als ik het spel opstartte , mijn knoppen opnieuw moest instellen. Door later iets in een bestandje te veranderen in Dirt 3 lukte het echter wel. (zelfde probleem? -> stuur maar een berichtje).
Het stuur werkt op de xbox 360 draadloos en op de pc/ps3 met een kabeltje. Om het stuur aan te sluiten hoef je hem alleen maar aan te zetten en op 1 of 2 knoppen te drukken om aan te geven waarop je gaat spelen. Ik heb mijn stuur niet op een ps3 getest.
Bij de pedalen kun je de zwaarte, de afstand die je hem in kan drukken en de afstand tussen de onderlinge pedalen aanpassen. De zwaarte is makkelijk aan te passen door een schroef, de rest hebt ik nog niet getest.
Je kunt op het stuur d.m.v. een tussenkabeltje een standaard xbox 360 headsetje aansluiten. Dit werkt aardig, maar de connectie wil soms nog wel eens wegvallen.

Vormgeving:b][/b]
De basis van het stuur ziet er gestroomlijnd uit, wat doet denken aan een echte auto. Het stuur ziet er goed uit door het aluminium en de ergonomische grip op kwart voor drie. Het plastic aan de bovenkant van het stuur vind ik alleen niet zo mooi, het voelt namelijk erg goedkoop aan. Ik hou dit plastic deel van het stuur praktisch nooit vast, dus het probleem valt wel mee.
Je zou het kunnen oplossen door aan de bovenkant een tennis/badmintongrip aan te brengen.

Bouwkwaliteit:
De bouwkwaliteit is goed, het stuur is stevig, de pedalen zijn stevig, en alle knoppen voelen super aan als je ze indrukt. De aluminium shifter voelt goed, en stevig, maar ik vertrouw er niet op dat hij langer dan 2 jaar meegaat. Tip: laat vrienden/familieleden die weinig ervaring hebben met sturen op een console , niet met de shifter rijden. Om de een of andere reden gaan ze er vrij agressief mee om.
De pedalen zijn stevig, maar er zit wel veel plastic in verwerkt. De shifter heeft wel een beetje speling als je hem met de bijgeleverde stangen aan het stuur vastmaakt. Dit is voor mij persoonlijk geen probleem. Ook maakt de shifter aardig wat geluid als je schakelt.
De flippers zijn groot en van aluminium, en voelen erg goed als je schakelt. Ik had laatst een G27 in mijn handen, en de flippers daarop voelden hierdoor als een teleurstelling.
Het stuur maakt gebruik van een band i.p.v. tandwielen waardoor het stuur erg stil is als je hem draait.
Na 1,5 uur spelen wordt de basis van het stuur wel warm. Om deze warmte tegen te gaan zitten er 2 ventilatortjes in het stuur, deze maken wel wat geluid, maar dat is alleen hinderlijk als je niet aan het racen bent. Het stuur zelf maakt ook soms een hoog geluidje, dat je het best kunt vergelijken met vogelzang.
edit (5-4): Het hoge geluidje is verdwenen, en die 2 ventilatortjes hoor ik ook niet meer. Waarom weet ik niet.
edit (11-2): Mijn koppelingspedaal maakt na ongeveer 1 uur racen een heel iritand geluid. Als ik dan aan de veren draai, van het pedaal is het geluid weer weg voor een minuut of 5. Ik moet hier nog iets op verzinnen.

Prijs:
€360,- voor het stuur met de pedalen en de shifter is behoorlijk prijzig naar mijn mening. Daar komt nog bij dat je bij Fanatec ( de website van de fabrikant ) ook nog €15,- verzendkosten moet betalen.
edit (5-4) : het stuur is laatst goedkoper geworden, waardoor je voor €360,- een paar hele mooie (csr elite) pedalen bij je stuur krijgt.

Gameplay:
Bij forza motorsport 4 rijdt het goed, de force-feedback is duidelijk aanwezig en voert zoals ik denk dat het moet voelen in een raceauto. De shifter werkt na kalibreren ook perfect. Dit kalibreren doe je helaas niet 1x maar moet je soms opnieuw doen omdat de shifter bijvoorbeeld niet werkt als je aan een race begint.
Het koppelingspedaal maakt de ervaring af. Het is net alsof je in een echte auto rijdt door de combinatie van de shifter en het koppelingspedaal.

Daarnaast heb ik het stuur ook geprobeerd met racedriver GRID. Grid komt alweer uit 2007 maar ziet er grafisch nog steeds heel goed uit. Grid is erg arcade , maar de force-feedback die het stuur levert in dit spel is zeer goed. Bij het besturen van een BMW'tje op Shibuya street-circuit ga je gewoon helemaal op in het spel.
De shifter werkt echter niet in het spel, maar dit licht aan het spel en niet aan het stuur zelf.

Ik heb Dirt 3 laatst ook nog gekocht. Alles voelt goed aan in het spel. Nadat ik het probleem had opgelost, kon ik met 6 versnellingen en koppeling racen (zie functionaliteit). Het is wel aan te raden om de vibratie in het spel naar beneden te schroeven, want dit is erg heftig in het spel.

edit ( 30-3-2012 ) : Stuur werkt perfect, alleen in forza 4 wil het stuur wel eens niet goed centreren. Het veranderd tijdens de race. Het probleem is niet heel groot, en ik denk dat het in forza 4 zit, maar het is wel slecht voor een stuur met een forza logo erop.-> functionaliteit -1

edit ( 05-04-2012 ): Wat spelfouten eruit gevist en wat aanpassingen gedaan. Het probleem met het centreren is na de patch niet verbetert.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Fanatec Fanatec CSR Racing wheel Rood, Zilver, Zwart?

Anoniem: 447056
5 april 2012 11:05
Ik mis de lege zakken Doritos en blikjes Golden Power op de foto. :+
Ik post mijn kamer wel ff een keertje op het 'post je eigen game room' topic.

Ik ben meer van de bitterballen en het bier in plaats van de Doritos & de golden power.
Warm worden kan je niet als een min punt zien : ALLE stuurtjes worden warm !!

Fanatec/Logitech/Thrustmaster/VPP/Frex/enz... enz... :)
Anoniem: 438624
@nero3555 april 2012 20:22
Daar heb je een punt. Ik had hiervoor alleen een xbox 360 wireless racing wheel, en daar is het met nooit opgevallen dat hij warm werd. Ik zal hem weghalen bij de minpunten.
Probeer nog ergens een autostoel op de kop te tikken en het is compleet :+
Anoniem: 426957
17 juni 2012 11:07
Ik heb dit stuur zo'n half jaar nu met de csr elite pedals. Helaas is mn stuur nu stuk. Force Feedback werkt niet meer. Vanmorgen een mailtje naar fanatec gestuurd en maar afwachtten nu :-(.
Anoniem: 438624
17 juni 2012 11:56
Ik heb laatst een mailtje gestuurd naar fanatec, voor dat centreren. Ik kreeg een nieuwe sensor, en ik heb hem toen vervangen. Reactie kreeg ik vrij snel binnen van fanatec, dus ik denk dat je maandag wel antwoord krijgt van ze.

Let wel op dat als je een mailtje binnenkrijgt, en daar op wil antwoorden , je niet de reply knop van je mail gebruikt, want dan gaat het naar een verkeerd email-adres. Je moet hem dus weer opnieuw sturen naar het adres van je eerste mailtje.
Bij sommige versies van de firmware zal de linker ventilator bij Xbox stand altijd voluit blazen met als gevolg een irritant hoog geluid. Dit is te verhelpen door de laatste firmware te installeren (volg de aanwijzingen van Fanatec nauwkeurig op!).

Verder heerlijk stuur, gebruik em in combinatie met playseat! Niet perse sneller dan met controller, maar wel leuker! :9
Anoniem: 579259
12 februari 2014 23:40
Ik heb juist een nieuwe stuur gekocht Fanatec CSR.Men zegd dat voor de Xbox360 deze draadloos werkt,maar als je hem installeerd voor de eerste keer moet je hem aansluiten.Als ik opstart zowel met of zonder kabel,draaid eerst het stuur van links naar rechts,dan druk ik op de Xbox knop op het stuur,hij blijft maar pinken,als ik op de connect knop aan het stuur druk dan draaid het groen licht van de Xbox knop maar verder gebeurt er niets.Kan iemand mij zeggen wat ik verkeerd doen??
Misschien moet je tegelijkertijd ook op de connect knop op de xbox zelf drukken ;)

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren