Samsung Galaxy W i8150 Zwart Review

TNO
17 september 2012, laatste update op 17 september 2012, 5.272 views Rapporteer

Inleiding: Ondanks dat ik het toestel nog maar twee dagen heb, vind ik het belangrijk om hier al snel een review over te plaatsen. Hierdoor vind ik dat ik beter in staat ben om het toestel te beoordelen en om "as you go" de telefoon uit te proberen. Ik zag dat ik de eerste tweede ben die hier ook een review over schrijft, dus laten we maar beginnen. Waarom de Galaxy W? Ik had hiervoor een Samsung Omnia Qwerty, een Windows Mobile toestel. Gezien er geen hond meer applicaties ontwikkelt voor dit verouderde mobiele OS begon ik gaandeweg de onderscheidende functies van een smartphone te verliezen. Ja, ik kon mijn agenda er mee synchroniseren, m'n mail ophalen en natuurlijk mee bellen, echter begonnen sommige apps al tegen...

Pluspunten

• * Snel!
  • * Touchwiz valt enorm mee.
  • * Nu ook met Android 4! (CM9)

Minpunten

• * Helaas nog geen custom roms beschikbaar, hoewel dit niet écht aan het toestel ligt, maar aan de marktpenetratie.
  • * Samsung moet haar loyaliteit aan het toestel nog bewijzen..
  • * Geen support vanuit Samsung, op een gaar value-pack na.

Inleiding:

Waarom de Galaxy W?

Ik had hiervoor een Samsung Omnia Qwerty, een Windows Mobile toestel. Gezien er geen hond meer applicaties ontwikkelt voor dit verouderde mobiele OS begon ik gaandeweg de onderscheidende functies van een smartphone te verliezen. Ja, ik kon mijn agenda er mee synchroniseren, m'n mail ophalen en natuurlijk mee bellen, echter begonnen sommige apps al tegen te sputteren. Simpel voorbeeldje; Twitter had onlangs een nieuwe authenticatiemethode in gebruik genomen en de enige applicatie die hier mee overweg kon was MoTweets alleen dat hing blijkbaar ook af van de stand van de maan. Andere applicaties die er ook mee overweg konden voldeden simpelweg niet aan mijn eisen of waren traag, nuja. Redenen te over om zo zoetjes aan eens rond te kijken. Hoewel het mogelijk was om Android op de B7610 te draaien had je helaas toch niet alle functionaliteit. Het was (relatief gezien, want het draaide vanaf een SD kaartje) traag, liep soms vast, soms niet en boven alles verslond het mijn batterij alsof het niks was.

Net als mijn collega reviewer was ik ook aan het twijfelen tussen de Sony Ericsson Arc S, Neo, en natuurlijk de Samsungs (Galaxy SII, S Plus) en HTC’s (Sensation, e.d.). Ook mede door de form-factor en (jawel) de aanwezigheid van een lampje heb ik toch gekozen voor de W, zoals je waarschijnlijk inmiddels wel door had. Voor de exacte specificaties van het toestel kun je op de review hierboven klikken of het tabblaadje “specs & afbeeldingen”. Ik wilde er in ieder geval mee kunnen bellen. Ik wil mijn mail ophalen, mijn agenda & contacten synchroniseren en een fatsoenlijke app-store. Onderweg wil ik ook een spelletje kunnen spelen en als deze een beetje soepel loopt zal ik er helemaal blij mee zijn.

Tijdens het uitzoeken van de telefoon had ik ondertussen mijn abonnement ook verlengd, want ik wilde lagere maandlasten. In combinatie met een telefoon was een abonnement bizar duur geworden, achteraf was de Galaxy W ook slecht of niet te krijgen met een abo. Ik had in ieder geval geen zin in de 6-maanden-voor-25-euro en daarna vrolijk 50 euro per maand te moeten lappen. Om die reden heb ik verlengd bij Telfort met een sim-only en de Galaxy W los gekocht. Toegegeven, zou ik de W afschrijven over 12 maanden betaal ik €20,83 per maand voor de telefoon en mijn huidige abo zal €17,85 per maand worden. Totaal is dat natuurlijk een aardig bedrag per maand, maar voor mijn gevoel heb ik zo wel lagere maandlasten omdat ik het grootste bedrag in één keer heb uitgegeven. En we gaan er toch stiekem vanuit dat de W het langer volhoudt dan een jaar :*)

Tot zover een klein stukje inleiding, tijd voor de rest van de opties.

Algemene beoordeling

Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de telefoon. Het apparaatje is snel, het scherm is superscherp. Naar mijn mening doet deze absoluut niet onder voor het scherm van de S2 en stiekem vind ik het S-LCD scherm nog mooier ook. De Android market vind ik geniaal. Ik heb alleen ervaring met de Windows Mobile marketplace en Omarket (ook voor Wi-mo). Het concept van vrolijk vanaf je pc rondbrowsen in de market om vervolgens de app naar je mobiel te laten pushen vind ik een van de grootste pluspunten van de market. Of dit kan met Windows Phone 7 / iPhone laat ik even in het midden, aangezien ik mijn keuze hier niet van af heb laten hangen.

Featureset

De telefoon heeft eigenlijk alles wat je van een moderne smartphone mag verwachten. Alles zit er op en het enige wat ik mis is haptic feedback bij het typen. Misschien dat dit nog wordt toegevoegd met een firmware upgrade want met de XBMC applicatie werkt de feedback namelijk wél. De telefoon wordt verder vrij summier afgeleverd. Je krijgt een USB-kabel, een reislader, een setje koptelefoons en uiteraard de telefoon zelf. Deze zit overigens écht onder de stickertjes. Zelfs eentje op het cameralensje, deze zie je amper, maar zodra je ‘m verwijdert hebt is de kwaliteit van je foto’s toch nog even een stapje beter. Ik had zelf nog een micro-SD kaartje van 8GB en heb zelf een los hoesje gekocht.

Bereik

Bereik is tot dusver prima en hier heb ik geen klachten over. Qua verstaanbaarheid zit het ook prima, tijdens het bellen gelijk aan de andere kant ook even gevraagd hoe de kwaliteit was en ook dit was prima in orde. Van ’t weekend kan ik er een beter beeld over krijgen gezien ik dan het halve land doorreis.

Accuduur

Tsja. Android houdt wel van flink wat accugeslurp. Volgens de batterijmeter is het scherm de grootste boosdoener. Dan maar even testen wat er ’s nachts gebeurd. Hierbij mocht de telefoon dus wel op de achtergrond synchroniseren, maar heb ik ‘m verder met rust gelaten. Vanaf een uur of 23.00 tot 6.00 was de accu gedaald van 95% naar 87%.

Gebruiksgemak

Dit is mijn eerste native Android-telefoon, maar omdat ik al gebruik maakte van Google’s exchangeverbinding was ik snel over. Mijn contacten stonden immers al in Google Contacts, mijn agenda die ik deel met m’n vriendin ook. Pluspuntje voor Android is dat deze ook netjes de kleurcategoriën onthoudt en daardoor ik gemakkelijk kan zien welke items van mij of mijn vriendin zijn.

Design

Ieder zijn smaak, maar tot nu toe vindt iedereen die ‘m heeft gezien dat het zeker wel een mooi toestel is. Het scherm valt ook in de smaak en qua formfactor vind ik ‘m ook prima in de hand liggen.

Bouwkwaliteit

Het toestel voelt stevig aan, geen kraakjes en voor de tweede keer bij een telefoon heb ik niet het idee dat het batterijklepje er spontaan af zou donderen. In vergelijking met de B7610 zit deze zeker muurvast en vind ik ’t vergelijkbaar met de Xperia X1 (Bij m’n X1 zat het klepje echt muurvast, hoewel genoeg mensen ook last hadden van loslatende klepjes bij de X1).

Betrouwbaarheid

Tot nu toe werkt het toestel naar behoren, geen vastlopers of andere gekke fratsen, hier durf ik echter pas iets over te zeggen zodra ik het toestel langer heb.

Beeldkwaliteit opname

Het blijft een telefoon en geen (video)camera. Voor foto’tjes op Twitter of <insert random social network> voldoet deze echter uitstekend en ik vind de camera voor die toepassingen prima. De autofocus duurt helaas wel even een seconde te lang. Video’s opnemen gaat ook prima, maar dan moet de camera wel genoeg licht hebben. Dit geldt overigens ook voor foto’s.
Zie de afbeeldingen onderaan voor een tweetal foto's. Er zit nu ook een foto'tje bij van het toestel zelf, echter is deze gemaakt met een iPhone 4, omdat ik hier geen fatsoenlijke camera bij de hand heb ;(

Kortom, ik ben tot nu toe zeer tevreden over mijn nieuw telefoontje en ga hier zeker nog een hoop plezier van hebben. Laten we hopen dat Samsung niet de support van dit toestel keihard laat droppen, want hij is pas in oktober 2011 geïntroduceerd. Een upgrade naar ICS zou Samsung wel sieren in ieder geval. Fingers crossed?

Update 17-9-2012
Helaas heeft Samsung alleen maar een "value pack" geïntroduceerd voor dit prima toestel, waardoor er geen officiële versie van Android 4 uitkomt voor de i8150. Gelukkig is er het forum van XDA-developers en daarop werd al vrij snel aangekondigd dat iemand aan de slag ging om Android 4 voor dit toestel te ontwikkelen op basis van Cyanogenmod.

Modbaarheid
Na een lange periode van wachten is eindelijk de eerste beta gereleased van Cyanogenmod 9 voor dit toestel en het wachten is het zeker waard geweest. Ik heb vanaf alpha 6 of 7 de overstap durven maken naar deze versie van Android 4 omdat een aantal features hiervoor nog niet werkten, zoals bijv de camera. Inmiddels zijn al deze problemen opgelost en aangezien de volledige featureset nu werkt is het tijd voor beta-tests. Deze heb ik vandaag dan ook geïnstalleerd en tot op heden is de indruk zeer positief. Het batterijverbruik was voor mij al een hekel punt in de eerdere alpha's, maar met deze beta schijnt er wat gesleuteld te zijn met de CPU-governor. Dit resulteerde in een batterijgrafiek wat voorheen een zwarte piste was qua steilheid, er momenteel uitziet als een beginnersbaantje! Toegegeven, dat is met slechts een paar uur gebruik, maar het verschil is duidelijk merkbaar.
Daarnaast is de telefoon er ook een heel stuk sneller door geworden (of het komt door de herinstallatie laat ik even in het midden :) ).

Heb jij ook een Samsung Galaxy W i8150 Zwart?

Fijne review, +5

heb zelf deze telefoon ook alweer een tijdje, maar loop tegen het probleem aan dat hij in loop der tijd erg traag kan worden. herstart doet wonderen. :P

Hoe is dit met CM9?
Loopt het ramgeheugen hier ook erg vol of is dit een stuk beter met deze telefoon?
En hoe zit het met de opslag, hoeveel systeem(1.07gb) en usb opslag(1.7gb) houd je over na deze ROM?
RAM geheugen lijkt minder snel vol te lopen. Ik heb tot nu toe in ieder geval niet de behoefte gehad om echt tasks te moeten killen.. :)

En ik heb werkelijk geen idee hoeveel storage ik precies overhoud, omdat de ROM alleen maar de system-partitie lijkt te gebruiken. Maar met heel wat apps (305MB) al geinstalleerd heb ik alsnog 680MB over op m'n system deel. Op de USB opslag van 1.7 heb ik nog 743 MB over. Dit is 302 MB aan apps, 382MB aan foto's en video.
hey bedankt voor de info,
ga denk ik van het weekend eens kijken naar deze ROM,
vind android 4 toch wat fijner werken dan 2.x

weet je overigens ook een fijne handleiding om CM9 erop te zetten?
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1576874 Lees dat topic goed door, er staat een prima handleiding onderaan de openingspost!
Goede review: 4*
Grappig = +1, dus 5* :)
Hallo,

Hoe bevalt CM9? Is de beta 3 build goed? Zit te twijfelen of ik ook zal overstappen op CM9 aangezien de telefoon na een tijdje echt traag wordt.
Momenteel is mijn accu stuq, dus ik ben aan het wachten op een nieuwe. Ivm garantie heb ik 'm weer helemaal naar stock geflasht. Build 3 deed het tot dan toe best aardig, maar ik heb wel het idee dat er wat eigenaardigheden in zitten.

Je kunt het iig altijd proberen, je kunt immers, als je 'm niet hard-bricked, toch altijd weer terug naar stock :)
waar heb je het hoesje vandaan?

Goede review 4*
Bij de Phone House gehaald. Het lijkt erop dat de telefoon hetzelfde formaat heeft als de iPhone 4(S), want dat past perfect :)

[Reactie gewijzigd door TNO op 25 juli 2024 15:13]

oke bedankt
Thanks voor deze info, als het goed is komt de mijne morgen binnen dus kan ik gelijk even langs een soortgelijke winkel.

Goeie review verder ;)