Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Bekijk alle reviews

WD Green HDD, 3TB Review

+1
Jackkel 13 december 2011, laatste update op 15 december 2011, 34.337 views

WD Green HDD, 3TB

Pluspunten

  • Geluid.
  • Temperatuur.
  • Prestatie voor een 'eco' schijf zijn prima.

Minpunten

  • Betrouwbaarheid kan in de eerste maanden tot problemen leiden.

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Geluidsproductie Score: 4
Warmteproductie Score: 4
Ondersteuning Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 3
Prijs Score: 3
Prestaties Score: 4
Beste mede tweakers,

Bij deze een korte review van deze schijven om zo in ieder geval sommige mensen te behoeden van een hoop ellende. Ik ben 2 maanden geleden overgestapt naar deze schijven voor het opslaan van mijn archieven. Sinds ik in het bezit ben zijn er van de 5 schijven na 1 maand 2 min of meer tegelijk gesneuveld! (Denk je veilig te zijn met een RAID oplossing.. :()

Enfin, na een snelle afhandeling van MaxICT (Dank daarvoor!) was ik weer snel in het bezit van twee nieuwe schijven welke, jawel, meteen al weer defect waren (SMART error & vastloper bij SMART tests).
Zoek je dus een 3TB HDD, dan is dit jammer genoeg geen erg veilige oplossing..!

Overige criteria:
Het geluid is nauwelijks hoorbaar (ik heb geen meter).
De warmte onder load is tussen de 33 en 34 graden.
Prestaties zijn voor een ECO schijf prima, in RAID configuratie trekken ze mijn gigabit verbinding i.i.g. goed vol.

Kortom als ze het doen zijn het prima schijven, alleen lijkt juist het blijven functioneren een probleem. Dit is voor mij een absolute no go voor een HDD, vandaar uiteindelijk maar één ster! (Geen als het mogelijk was.)


-----UPDATE------
Na ruim 2 jaar gebruik kan ik mij vinden in onderstaande reactie van Petertyuh m.b.t. de test van Backblaze: 'Hierin zie je dat in het begin wat schijven van WD uitvallen, maar dat het daarna bijna helemaal stabiel blijft. Als ze de eerste maanden door komen, kunnen ze goed 3 jaar oud worden (mss nog wel ouder).'

Heb jij ook een WD Green HDD, 3TB?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (49)

Wijzig sortering
Ik heb ergens langs zien flitsen dat de green versies veel last hebben van het vaak in en uit sleep modus gaan. Vraag me echter niet waar de klepel hangt, maar wie weet is dit een spoor waar je iets aan hebt. En anders niet :)

edit 1: Lees deze opmerking ook eens...

edit 2: De opmerking waar ik naar verwijs is wel al oud zie ik :|

[Reactie gewijzigd door albino71 op 10 januari 2012 22:49]

Het is i.i.g. iets om te overwegen voor andere gebruikers. Dank voor de toevoeging!
Dit is opgelost in de laatste versies van Synology DSM, maar daar hebben gebruikers van andere merken natuurlijk niets aan. Desondanks zou het niet veranderen van de idle-settings pas na 12+ maanden problemen mogen geven, omdat je dan over die 300.000 hen gaat.

Bij mij draaien ze sinds +/- oktober, tot op heden gelukkig zonder problemen. Maar ik lees er een beetje teveel verhalen over waarin het niet goed gaat. Ben er nog niet helemaal over uit wat ik ga doen; als ze 2 jaar meegaan is het voor mij ook goed. Gaan ze stuk, dan krijg je een nieuwe opgestuurd. Heb ik op dat moment een mooi argument om een grotere ervoor terug te plaatsen. Een 24/7 serverschijf kopen voor 2x zoveel geld is leuk, maar ook dat geeft geen garantie op niet falen heb ik al ervaren. En zolang de fabrikanten gewoon netjes 3 jaar RMA blijven geven, zie ik geen reden om dat anders te gaan doen.

Wel zorgen dat je van je belangrijke bestanden een betrouwbare backup hebt natuurlijk... :)
Ik draai er nu 3 maanden 3 in een unraid nas en heb vooralsnog geen problemen ondervonden. Voor ik ze in gebruik nam heb ik ze wel alledrie flink gestrestest.

Edit:
nu toch maar eens dieper naar me smart reports gekeken..1 drive heeft een load cycle count van 3000, maar 2 anderen rond de 20.000...dit is echt rete hoog want ik heb de boel niet meer dan 2 maanden draaien! (Ze staan soms uit, e.g. met vakantie) ERG SLECHT van WD..

Ook maar even de wdidle3 tool draaien :|

Edit2:
WD IDLE 3 gedraait (Duurde nog even voor ik een knap werkende bootable FreeDos USB stick had..) en Intellipark op alle drives uitgezet. Ik hou het in de gaten.

[Reactie gewijzigd door Max|Burn op 29 januari 2012 20:33]

Gisteren deze hardeschijf binnengekregen en in m'n htpc gezet. Na jouw reactie gelezen te hebben heb ik ook even die load cycle count gecheckt. Stond tot mijn verbazing na een dag draaien al op 695! Ik heb ook nog een WD20EARS (ook green serie) erin zitten, die heeft na nog geen jaar draaien een load cycle count van 214376!

Is een hoop info over te vinden op internet, maar het komt erop neer dat de harddisk standaard elke 8 seconden de koppen in de parkeerstand zetten. Onder iig Linux wordt deze er meteen weer uitgehaald en zo krijg je dus ongeveer elke 8 seconde een load cycle count erbij...

Met de wdidle3 tool heb ik deze ook maar helemaal uitgezet en hij loopt niet meer op nu. Beetje jammer dat het een DOS tooltje is. Volgende keer ook geen Western Digital uit de Green serie meer voor mij...

Nog wat leesvoer mbt dit probleem:
http://koitsu.wordpress.c...-aggressive-head-parking/
Heel erg bedankt voor de tip.

Ik heb een NAS achtig systeempje gebouwd met 2 van deze disken. Dit probleem met de WD disken over het hoofd gezien.

# /usr/local/sbin/smartctl -a /dev/ada0 | grep Load_Cycle_Count
193 Load_Cycle_Count 0x0032 190 190 000 Old_age Always - 31528
# /usr/local/sbin/smartctl -a /dev/ada3 | grep Load_Cycle_Count
193 Load_Cycle_Count 0x0032 190 190 000 Old_age Always - 30473

Na ongeveer 3 maanden.

Er is nu ook een tooltje voor Linux. idle3-tools

Heb een script draaien wat kijkt of de Load_Cycle_Count oploopt en die is stabiel sinds ik idle3-tools heb gebruikt om de idle3 timer uit te schakelen.


Groetjes, Ton
Die schijven Worden door WD alleen aanbevolen voor RAID0 en RAID1.

http://www.wdc.com/wdprod...Sheet/ENG/2879-701229.pdf

Een paar jaar geleden was het zo dat ze te traag werden met inmelden als ze voller raakten, waardoor een RAID adapter ze als defect flagte. Ik weet niet of dat nog het geval is.

[Reactie gewijzigd door adfundum op 13 december 2011 19:52]

Dan zal ik dat i.i.g. aanpassen (staat nu op Synology Hybrid RAID), dank voor de tip.
Overigens zijn de laatste twee schijven nooit verder gekomen dan een simple SMART test..

*Update:
Ik heb zojuist Synology gemaild met de vraag of de schijven idd wel compatible zijn met SHR, gezien deze wel in hun aanbevolen lijst staan. Als ik antwoord krijg laat ik het nog weten.

[Reactie gewijzigd door Jackkel op 13 december 2011 20:03]

*Update#2
SHR zou geen probleem moeten zijn.
Ik heb al sinds juni 2011 2 van deze schijven in mijn Synology zitten, maar helemaal nergens last van gehad (DS211+ en SHR).

Laatst ook nog in het nieuws geweest, de test van Backblaze. Hierin zie je dat in het begin wat schijven van WD uitvallen, maar dat het daarna bijna helemaal stabiel blijft. Als ze de eerste maanden door komen, kunnen ze goed 3 jaar oud worden (mss nog wel ouder).
Hierin zie je dat in het begin wat schijven van WD uitvallen, maar dat het daarna bijna helemaal stabiel blijft. Als ze de eerste maanden door komen, kunnen ze goed 3 jaar oud worden (mss nog wel ouder).
Dit is inmiddels ook mijn ervaring; sinds de review geen problemen meer gehad.
Weet je zeker dat het sterven van je disks ligt bij de disks zelf en niet dat het een andere factor is. Denk bijvoorbeeld aan een brakke voeding, waardoor schijven komen te overlijden, of een controller die roet in het eten gooit.

Natuurlijk kun je pech hebben met de disks, maar ik vraag me af of het een structureel probleem is.
Op Newegg heeft deze HD ook maar 3 sterren, en komt dus ver van betrouwbaar over. Persoonlijk zou ik dat niet aandurven.

LINK
Nou ik heb WD20EARS schijven, maar die hadden de eerste maand gemiddeld al iets van 5000 schrijffouten, waar mijn Samsung spinpoints van 2 jaar oud er 150 hadden... Ik denk dat er wel degelijk kwalitatief iets mis zit bij WD.

[Reactie gewijzigd door Blue_Entharion op 7 oktober 2012 17:59]

Hi TERW_DAN,

Een goede benadering, alleen denk ik niet dat het een structureel probleem is; Ik heb de schijven in een Synology Diskstation zitten, welke op zijn beurt is aangesloten op een UPS. De schijven die ik hiervoor heb gehad hebben ruim een jaar zonder enkele problemen gefunctioneerd in dezelfde behuizing.

Enig idee of op een of andere manier te traceren is waar mogelijk een probleem kan zitten?
Hier nog geen problemen met dezelfde schijven, heb juist voor WD gekozen omdat deze normaal vrij betrouwbaar zijn.
Hier draaien ze (2) sinds eind september in Raid-1 in een Synology Nas 211+, maar zal ze de komende tijd eens in de gaten houden.
Merkte je van tevoren nog wat toen ze defect raakte, andere geluiden, lampjes op je NAS?
Bij de eerste heb ik helemaal niets gemerkt, de tweede (enkele uren erna) leek inderdaad een raar geluid te maken. Als ik het geluid moet omschrijven; Het leek op het aanlopen van de platters, je hoorde ze als het ware over elkaar draaien. Hetzelfde geluid was aanwezig bij een van de andere RMA's.
Ik heb deze maand nog 3 WD disken gekocht voor mijn 5 bay Synology.

Ik heb ze eerst met WD tools gechecked, In orde. Heb ze daarna in de synology geplaatst en volume aangemaakt met SHR inclusief verificatie. Bij 99% faalde die.
Nogmaals diagnose met WD Tools. 2 van mijn 3 schrijven stuk. (too manny errors)

Teruggestuurd en Seagate disken gevraagd.

WD kan niet verwachten dat we disken 2 3 maanden testen, voordat we ze in "productie nemen". Dat kan je zowel van bedrijven als consumenten niet verwachten. .

Als de uitval zo groot is in de eerste paar maanden dan is er iets mis met alle disken.

Je neemt namelijk nog steeds een erg grote risico met je data. En bovendien weet je niet wat je kan verwachten aan levensduur. Stel hij gaat net na je garantie dood. Kan nog steeds zijn door fabrikage fout.
Bedankt HvB83. Zijn er nog meer mensen die goede ervaringen hebben? Ik ben van plan deze voor een Home Sever in RAID 0 en later in RAID 5 te plaatsen. Heeft iemand dit al geprobeerd? Of is dit alleen gerelateerd aan Synology?
Ik heb deze schijf ook en het eerst wat ik gedaan heb is met de wdidle tool van wd de disk head park time te vergroten. Met name onder veel linux distro's krijg je daar vaak problemen mee (geen bug maar een ontwerp keuze die nu negatief uitvalt). Deze disks hebben dat standaard op 8 sec staan, ik heb ze nu op 1 minuut. Wees wel voorzichtig dat er geen andere schijven zijn aangesloten dan die je wilt wijzigen.
Verder is het wel opvallen dat ze zo snel stuk gingen, maar ik discussies op fora gezien over verschil in kwaliteit tussen de producerende landen. Helaas niet echt iets waar je goed op kunt kopen.

Verder lijkt het met dat een software raid onder linux je niet de bekende TLER problemen zal geven, maar of dat waar is zou je moeten uitzoeken.

Ik zou deze schijven in elk geval ook niet zomaar in NAS hardware stoppen waarvan je niet zeker bent maar eerst de wdidle tool draaien.

Vooralsnog draaien die van mij nog goed, nu ongeveer een half jaar.

[Reactie gewijzigd door cibrhusk op 22 januari 2012 16:46]

zie: http://www.wdc.com/wdprod...Sheet/ENG/2879-701229.pdf

Is hier boven al een keer gepost door adfundum.
Maar dit stukje uit die pdf is wel belangrijk voor je denk ik, i.v.m. RAID 5 :


Desktop PCs, high capacity external storage, and NAS.

Desktop / Consumer RAID Environments - WD Caviar Green Hard Drives are tested and recommended for use in consumer-type RAID applications (RAID-0 / RAID-1).

- Business Critical RAID Environments – WD Caviar Green Hard Drives are not recommended for and are not warranted for use in RAID environments utilizing Enterprise HBAs and/or expanders and in multi-bay chassis, as they are not designed for, nor tested in, these specific types of RAID applications.

For all Business Critical RAID applications, please consider WD’s Enterprise Hard Drives that are specifically designed with RAID-specific, time-limited error recovery (TLER), are tested extensively in 24x7 RAID applications, and include features like enhanced RAFF technology and thermal extended burn-in testing.


Kortom....... beetje jammer

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 18 januari 2012 22:45]

Ik dacht dat Synology geen gebruik maakte van de native TLER features van (enterprise) schijven maar binnnen het DSM/Linux OS een eigen "mechanisme" gebruikte voor het detecteren van time limited errors.

Zodat je dus gewoon wel consumerschijven kunt gebruiken.
En voor meer betrouwbaarheid b.v. een black edition (WD).

Ik gebruik trouwens HD204UI's al vanaf het begin dat ze uit waren in RAID5 zonder problemen sofar. Ook in RAID10 btw. Maar geen 24/7 om eerlijk te zijn.
Heb ook problemen raid 5 2 disken kadoek
ik had heel veel problemen met mijn RAID 5 op de SYNO. DSM versie maakte niets uit. Schijven waren weliswaar van een ander merk, maar dat maakt hiervoor niet uit.
De drive werd steeds gemarkeerd als failed en dan begon er weer een eindeloze pariteitsberekening...
Na heel veel zoeken kwam ik erachter op het forum, dat het wellicht aan de bekabeling kon liggen. Je moet niet vergeten dat deze in serie worden gemaakt en er is gewoon een kans op een slechte verbinding.
Wat bleek nu, je kunt middels RMA nieuwe kabels krijgen van Synology. Je moet er wel een paar logbestanden voor opsturen, waaronder een encrypted logbestand voor analyze. Je wilt niet weten wat er allemaal wordt bijgehouden in de logging!
Daarna krijg je een bevestiging en moet je een x aantal weken wachten (volgens mij via de zeevracht) op je nieuwe kabels. Ik kreeg van Synology nieuwe voedingskabels en nieuwe SATA kabels. Het probleem is sindsdien niet meer opgetreden.

Het failen werd dus idd veroorzaakt door te weinig stroomtoevoer naar de schijf.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*