Omdat ik een hele goedkope CPU nodig had voor in een socket 1155 bord heb ik laatst een G440 aangeschaft. Dit systeem moet de basis gaan vormen voor een casemod, waarbij een aantal onderdelen werden gesponsord, maar de CPU niet. Omdat ik al een i5 2500K had liggen voor m'n eigen PC vond ik het niet de moeite nog een flinke PC ernaast te zetten, dus kwam de keuze neer op een hele goedkope CPU die op een 1155bordje kan worden. De allergoedkoopste CPU die ik kon vinden was de Celeron G440, die me 33 euro gekost heeft.
Specs
Geheugen kanalen | 2 |
Aantal cores | 1 |
IGP | Intel HD Graphics |
EIST | Nee |
Net als bij alle andere Sandy Bridge CPU's, zit de PCH geïntegreerd in de CPU zelf, in plaats van op het moederbord zoals een aantal jaren geleden het geval was. Er is ook een IGP geïntegreerd die te gebruiken is icm H67 en Z68 borden. Die heb ik nu nog niet kunnen testen, omdat mijn P67A-UD7 bordje geen videooutput heeft.
Intel geeft niet duidelijk aan welke IGP er nu precies in zit, ze geven enkel aan dat het gaat om een Intel HD Graphics. Uitgaande van deze test van anandtech:
http://www.anandtech.com/...50-g840-g620-g620t-tested lijkt het erop dat het een HD2000 is, maar dan met wat features uitgeschakeld.
Zodra de Z68plank er is ga ik ook het grafische geweld(je) even testen.
Het blockdiagram van de Intel G440. (bron: ark.intel.com)
Op papier is de G440 eigenlijk maar een zielig hoopje silicium, maar ik verwachtte er dan ook helemaal niet veel van. De CPU wordt geleverd met een stockkoeler, welke niet heel erg groot is. Maar met een maximale TDP van 35W is een grote koeler ook niet echt heel hard nodig.

De koeler naast een Cooler Master Hyper 612s.
Voor wat betreft de prestaties vind ik het al best als ik een OS kan bootten. Maar uiteraard kon ik het niet laten om eens te kijken hoe goed het ding alsnog presteert. Ik werk zelf dagelijks op een MSI X340 Thin & Light notebook, die is voorzien van een singlecore Celeron 723ULV op 1.2GHz. Het leek me dat dit ding toch wel wat beter was, dus ben ik het eens gaan testen.
Om de kloof tussen mijn huidige P67bak te laten zien heb ik een aantal benchmarkjes gedraaid op de volgende configs, om een idee te geven van waar de G440 nu zit. Hieronder een tabelletje met per config de naam van de setup, de CPU, moederbord en het geheugen.
Systeem | Notebook 1: MSI X340 |
Systeem | Desktop 2: |
CPU | Celeron G440 1.6GHz |
Geheugen | 4GB DDR3 |
Chipset | P67 |
De configs heb ik getest in een aantal benchmarks die met name CPU intensief zijn.
• SuperPi 1M
Celeron G440 |   27.901 s |
Celeron 723 |   44.726 s |
i5 2500K |   10.724 s |
i7 2630QM |   14.553 s |
De Celeron G440 komt nog redelijk mee. Hij is in elk geval 2 keer zo snel als de Celeron 723 in mijn notebookje en dat systeempje is redelijk werkbaar. De i5 en i7 zijn natuurlijk een stuk sneller, maar dat zijn dan ook CPU's in een totaal andere prijsrange en eerlijk gezegd viel het me nog mee dat de i7 slechts 2x zo snel is als de G440 (als het aankomt op singlecore werk).
Wprime 32 |
Celeron G440 |   3213.499 s |
Celeron 723 |   4427.887 s |
i5 2500K |   349.945 s |
i7 2630QM |   527.443 s |
Bij een test waarbij meerdere cores gebruikt worden worden de verschillen een stuk groter. De Celerons nemen er lekker de tijd voor, de G440 doet er net geen uur over, terwijl de i5 2500K er nog geen 6 minuutjes voor nodig heeft. Maar nog altijd is het 20 minuten sneller als wat de Celeron 723 weet neer te zetten.
Cinebench 11.5 |
Celeron G440 |   0.60 pts |
Celeron 723 |   0.32 pts |
i5 2500K |   5.36 pts |
i7 2630QM |   4.92 pts |
De laatste test is de CPUrender in Cinebench 11.5. Als deze bezig is zie je dat de i5 en i7 meerdere vakjes tegelijkertijd kunnen renderen (respectievelijk 4 en

, en dat de Celeronnetjes er maar 1 per keer kunnen doen omdat ze maar beschikken over een enkele core.
Prestaties
Benchmarks zijn natuurlijk erg leuk, maar ze zeggen lang niet alles. Ik heb de CPU zelf even gebruikt in een testsetup, en op zich werkt alles vrij soepel. Het gewone internetwerk gaat prima, standaard officedingetjes gaat ook prima, zolang je maar niet teveel tegelijkertijd probeert te doen, want dan merk je snel dat je op een singlecore aan het werken bent, en dat je niet echt kunt multitasken. Voor de gemiddelde gebruiker maakt het waarschijnlijk weinig uit, voor een tweaker is het waarschijnlijk afzien, omdat je de responsiviteit van een SMPsysteem simpelweg mist.
Overclocken
Daar is kort over te zijn, dat is niet mogelijk. De CPU beschikt niet over een vrij instelbare multiplier, heeft geen Turboboost, dus de enige mogelijkheid is dat je een beetje weet te prutsen met de BCLK, maar dat ga ik zelf niet proberen, omdat dat problemen op kan leveren, en het uiteindelijk ook bijzonder weinig invloed zal hebben.
Als je nu echt geen cent te makken hebt maar toch wil zeggen dat je een Sandy Bridge hebt, dan is dit DE cpu om te kiezen. Heb je echter een paar euro meer te besteden, dan is het wellicht de moeite waard een iets vlottere Celeron te kopen, voor weinig meer heb je al iets dat 2 cores heeft.
Ik heb het geval gekocht omdat ik gewoon geen eisen stelde aan deze config, als 't maar aankon was het al best.
Voor de prijs die je er echter voor neertelt is het echt geen slechte CPU, de singlecore performance is lang niet slecht, pas op het moment dat je meerdere threads tegelijkertijd wil hebben loop je flink tegen de beperkingen van de CPU aan. Ik ben eigenlijk aangenaam verrast, dat het werken met deze CPU lang niet zo traag is als ik in eerste instantie zou verwachten.
Een miskoop is het dan ook niet, als je maar weet wat de beperkingen zijn. De CPU in m'n notebook waar ik dagelijks mee werk is nog een stuk trager, en dat gaat op zich prima, als je maar niet teveel vereist. En hetzelfde geldt dus voor deze Celeron.