iRiver Clix2 4GB Review

22 juli 2007, laatste update op 26 augustus 2008, 2.187 views Rapporteer

Toen de eerste generatie Clix uitkwam was ik gefascineerd door dat spelertje. Met de komst van de tweede generatie en met mijn bijna drie jaar oude Creative Zen Micro op zak vond ik het wel gerechtvaardigd de Clix2 te kopen.

Pluspunten

• Geluidskwaliteit
  • Uitmuntende beeldkwaliteit
  • Geen software van derden nodig
  • Standaard USB kabel
  • Interface volledig naar eigen inzicht te pimpen

Minpunten

• Geen seamless playback
  • Batterij niet verwisselbaar

Er zijn een paar redenen waarom ik juist deze gekozen heb. Ten eerste zijn de vormgeving en interface uitzonderlijk. Simpel en doeltreffend. Navigeren doe je door op de randen van het scherm te klikken en dit werkt uitstekend. De menu structuur is simpel en toegankelijk. Daarnaast heeft deze speler een featureset waar bijna niets tegenop kan. Muziek, video, foto's een FM radio, Voice recording, FM recording, een alarm klok, flash games en je kunt er ook boeken op lezen mocht je dat willen. Misschien vergeet ik hier nog wel een en ander...

Uit de doos komt uiteraard het spelertje, een standaard USB kabel, een hoofdtelefoon en een CDROM. Er zit geen oplader bij want de gebruiker wordt geacht dat via USB te doen als zijn PC aan staat. Ik gebruik daarvoor ook mijn oplader die ik bij mijn Creative Zen Micro had; die heeft eenzelfde USB aansluiting. Dat werkt prima.

De speler is zoals zovelen tegenwoordig een glanzend poederdoosje. Dit vind ik er eerder goedkoop dan luxe uitzien maar dat zij zo. De onderkant van de speler ziet er gedistingeerd uit en niet als de onderkant van een rally auto zoals veel van die goedkopere spelers. Het voelt redelijk degelijk aan al kreeg ik bij de eerste clixen een beetje een goedkope indruk. Gelukkig heb ik er ook een siliconen hoesje van iriver bijgekocht waardoor het wat degelijker aanvoelt en prettiger in de hand ligt.

De speler start snel op en het eerste wat opvalt is de kwaliteit van het scherm. Hij heeft een AMOLED scherm (Samsung) met een reactietijd van 0,01ms. Dit maakt dat het scherm levendige kleuren produceert en een contrast heeft zoals ik nooit eerder heb gezien bij een scherm wat in mijn broekzak past. Laat staan laptops of andersoortig platte schermen. De eerste paar dagen heb ik vooral gefascineerd naar het schermpje zitten kijken. Prachtig.

Audio op het apparaatje zetten is uitzonderlijk makkelijk. Er is geen speciale software voor nodig want je computer herkent hem direct als een Universal Mass Storage device. Gewoon als een USB-stick dus. iRiver heeft software meegeleverd om er audio op te zetten maar die gebruik ik niet. In plaats daarvan gebruik ik Mediamonkey of gewoon mijn Windows Verkenner. Ook om video op de Clix te zetten heeft iRiver software meegeleverd. Deze werkt makkelijk en intuïtief.

De geluidskwaliteit is erg goed al overtreft het mijn Creative apparatuur niet. Het afpeelscherm is één van de betere die ik ooit gezien heb. Album art, de komende track, ratings en zelfs de datum en tijd zijn altijd in beeld. Dit laatste is een kleine maar leuke bijkomstigheid. Helaas heeft de speler geen seamless playback van audio. Iets wat nu toch wel vanzelfsprekend zou moeten zijn. Mij stoort het niet heel erg maar de pauzes tussen nummers is tamelijk lang. Zeer positief is dat er een equalizer op zit die je helemaal naar eigen smaak kan instellen.

Tot slot dan nog de pimpbaarheid van het apparaat. Zeer benoemenswaardig want je kunt de user interface zo mooi maken als je zelf wilt. De Clix ondersteunt flash applicaties waardoor het tot allerlei leuke dingen in staat is. Zelfs het font van de menu's is in te stellen! Zeer creatief!

Heb jij ook een iRiver Clix2 4GB?

Hmmm... zeker een mooi apparaatje... Maar ik wacht liever op iAudio x7... mmmmm! :P
Ik zag juist een review van een iAudio7 speler bij CNET. Ziet er ook niet verkeerd uit al is het scherm wel wat aan de kleine kant. De batterijduur van dat ding is met 60 uur wel indrukwekkend. :P

[Reactie gewijzigd door andreklaver op 25 juli 2024 19:45]

Vind 'm super mooi maar vindt het groot nadeel dat je niet gewoon via stopcontact kan opladen. Weet iemand of zo'n standaard adapter (5 Volt, 1000 mAh) kwaad kan voor je mp3 speler?

Bedankt! Peter
Die adaptor waar ik hem mee oplaadt levert ook gewoon 5V/1000mA (dat is er een van Creative zoals ik al aangaf in mijn review) dus ik zie niet in hoe dat een probleem kan zijn. Gewoon even uitzoeken waar de 5V op zo'n mini-USB plugje aan hangt en er aan solderen! Dan ben je voor een paar euro klaar.
Geen seamless playback? Is daar niet een firmware update voor te krijgen ofzo? Da's toch wel jammer. Ziet er echt stylie uit en zo te lezen is het een topapparaat..
Iedere firmware update zit ik te zoeken naar de seamless optie. Tevergeefs tot nu toe. Overigens zijn er wel met de regelmaat van de klok firmware updates. Ik wacht geduldig af. Someday....

[Reactie gewijzigd door andreklaver op 25 juli 2024 19:45]

Seamless playback is in de toekomst waarschijnlijk mogelijk, op clixhere.net is er een verlanglijst gemaakt van dingen die via een firmware update mogelijk zijn die naar iRiver gestuurd gaat worden. :)
Mij lijkt het wel een bezwaar dat je de clix niet met één hand kunt bedienen. Stoort dit erg of valt het wel mee?
Een beetje laat; maar toch. Ik kan hem na wat oefenen toch wel met één hand bedienen hoor. Het hangt nog wel een beetje af van de bouw van je hand hoe goed dit gaat.

Helaas is mijn Clix ondertussen wel overleden. Na een fietstocht door een regenbui en een nacht nat in mijn tas te hebben gelegen (ik had niet door dat er vocht bij was gekomen) doet het display het niet meer...

Ondertussen heb ik een Zune. Een magnifiek apparaat, uitzonderlijk gebruikersvriendelijk maar de Clix is toch een superieur apparaatje. In functionaliteit en configureerbaarheid bijna niet te verslaan. Maar nu heb ik natuurlijk niet alle MP3 spelers op de markt geprobeerd.