Edit: Stukje toegevoegd over montage schijven, linkje gefixt
Inleiding
Vorige maand heb ik de hele pc vervangen. De meeste onderdelen had ik van tevoren al bij elkaar gezocht, maar voeding en behuizing moesten nog op het allerlaatst. Ik was op zoek naar een wat kleinere behuizing dan de vorige(CM centurion 590) en hij moest vooral degelijk zijn. Binnen het budget dat ik gesteld had was dit de enige mATX tower die ik mooi vond. Ik kon er niet zo veel reviews over vinden, maar degene die ik vond waren overwegend positief, daarom heb ik deze behuizing aangeschaft.
Ontvangst
De kast wordt geleverd in een doos. Daarin zitten naast de kast zelf een handleiding, een extra frontpaneel met uitsparing voor een 3,5" device, een 5,25" -> 3,5" converter voor de externe 3,5" bay, een moederbordspeakertje, een zakje schroefjes een een paar tierips
Bouwkwaliteit
Waar ik vooral bang voor was, was de bouwkwaliteit van de behuizing. Maar het valt me alleszins mee. De zijpanelen voelen lekker stevig aan. De kast is van binnen netjes helemaal zwart gespoten. Alle randen zijn netjes afgewerkt. Zelfs het voorpaneel voelt stevig aan.
Wel is de afscherming van de drivebays nogal dun waardoor die gauw krom gaat staan. Dat wordt nog een hele klus om de dvd-drive daar netjes achter te verstoppen. Ook zijn niet alle schroefgaten even netjes getapt. Bij het indraaien van de afstandsbusjes voor het moederbord moest ik wel eens een omwisselen, of een tangetje gebruiken om ze er in te draaien, maar daarna ging het gewoon weer goed.
Er is niet zo veel ruimte voor cable-management. Het moederbord zit vrij dicht tegen de zijkant van de behuizing aan en verder is er ook niet zo veel plek om kabels weg te stoppen/bijlangs te leggen.
Inbouwmogelijkheden
Een nadeel wat van tevoren al bekend was, is de nogal onnozele plaatsing van harde schijven. De kast heeft een afschroefbaar paneel waar schijven met te onderkant tegenaan worden geschroefd. Dit zorgt er niet alleen voor dat er maar plaats is voor een paar schijven, het neemt ook nog eens de ruimte weg voor een grote videokaart.
Ik was niet van plan om een videokaart te gaan gebruiken, dus dat laatste is niet zo'n probleem. Maar er is wel kans dat ik later meer schijven wil gebruiken. Dus daar moet ik nog iets op verzinnen.
Edit:
Op verzoek van Radiodurans heb ik getest of ik 2 3,5" schijven kan monteren op het paneel. Ik had nog 2 oude Hitachi deskstars (2007,sata) liggen, die heb ik op het paneel geschroefd om te kijken of het past.
Met de aansluitingen naar achteren past het precies. Dan heb ik nog bijna een centimeter ruimte aan de voorkant. Als ik de aansluitingen naar voren plaats heb ik daar iets meer ruimte, maar net niet genoeg om normale connectoren te gebruikten. Haakse/aangepaste connectoren past in ieder geval prima.
Koeling
De behuizing wordt geleverd met een
fractal design 120mm intake fan. Deze zit aan de binnenkant van het voorpaneel onderin vastgeklemd.
Verder is er nog ruimte voor een 120mm fan in het zijpaneel en 92mm net onder de voeding. Het was mijn bedoeling om het zijpaneel af te dichten en dan de hele pc te koelen met een soort push-pull opstelling van de 2 overige fans. Hierover later meer.
Vormgeving
Zoals ik in de inleiding al vermeldde, dit was de enige kast binnen mijn budget die ik mooi vond. Hij is lekker strak vormgegeven zonder al te veel gekke dingen. De power- en resetknop zitten aan de zijkant van het frontpaneel, samen met de gebruikelijke audio en usb poorten. Dat is wat ongebruikelijk, maar ik vindt het wel mooi met zo'n stakke voorkant.
Installatiegemak
Over het installatiegemak ben ik wat minder te spreken. Ik heb behoorlijk wat moeite gehad met het installeren van het moederbord. Zoals op de tweede foto te zien is, is de draai eigenlijk te krap en moet er behoorlijk wat kracht op het moederbord gezet worden bij het installeren. Dit is niet wenselijk. Dit zou kunnen liggen aan de 'klemmetjes' op de backplate van het moederbord, waar de aansluitingen precies in moeten vallen. Maar eigenlijk had de drivebay verder uitgezaagd moeten zijn.
Modbaarheid
Doordat de behuizing degelijk gebouwd is is hij makkelijk te modden. Zo heb ik de klemmen die de intakefan vastklemmen verwijderd en de fan met rubbers aan de behuizing zelf gehangen, dit om resonantie tegen te gaan. Verder heb ik de het rooster achter te intakefan eruit geknipt voor een nog betere doorstroming. Dit kon allemaal prima, zonder de kast te verzwakken.
Verder kan de plaat voor de harddisk er uit gehaald worden, waardoor ik makkelijk zelf rek kan plaatsen voor meerdere schijven.
Prijs
Al met al krijg je een goede kast voor deze prijs