Introductie
Mijn externe harddisk begon wat vol te raken, waardoor het tijd werd voor een nieuwe. Fabrikanten zijn enorm bezig met het hypen van USB 3.0, en eigenlijk is dat wel terecht. USB 2.0 begint traag te worden met de huidige hoeveelheden data. "Even" 200 GB data kopieren met USB 2.0 kost uren, en met USB 3.0 zou het een kwestie van minuten zijn. Mijn pc die inmiddels alweer een 4 jaar oud moederbord bevat, had dus een USB 3.0 controller nodig. De MSI Star-USB3.0 was de goedkoopste en makkelijkst verkrijgbare controller die ik zo gauw kon vinden.
Uitpakken
Alle afbeeldingen zijn aanklikbaar!
De Star-USB3.0 zit verpakt in een standaard kartonnen doos, met daarbij nog de volgende zaken:
- USB 3.0-kabel voor intern gebruik
- een snelstartgids
- een cd-rom met drivers
Tsja, wat wil je nog meer? De kabel is handig voor (toekomstige) interne USB 3.0 apparaten.

De controller zelf is vrij klein (ongeveer 8x8 centimeter) en bevat een metalen huls rondom de componenten. MSI doet erg stoer door zijn logo erg groot op die huls te zetten, en je kunt de componenten eronder gewoon zien zitten. Het geeft wel een solide indruk, en die metalen huls is een beetje bescherming.
Installatie
Het insteken van de PCI-e x1 kaart gaat erg gemakkelijk. Er zitten alleen geen schroeven bijgeleverd, maar die zitten meestal toch wel bij de kast. Eventueel kun je ook interne USB 3.0-apparaten aansluiten.
In Windows 7 is het nodig om de driver te installeren. Zoals in de review van ElineK al te lezen was, staat op de cd-rom een sterk verouderde driver. De driver van de website van MSI werkt gelukkig prima. De controller wordt keurig herkend, en ook mijn LaCie Minimus 2 TB harddisk wordt gewoon herkend.
Ik had de interne USB-aansluiting op de front-usb-poorten aangesloten, maar dat gaat niet werken. Het zijn USB 2.0-poorten, en die doen helemaal niets. Leuk geprobeerd, maar logisch: een USB 3.0-kabel heeft 10 aders, USB 2.0-kabels en eerder hebben maar 4 aders.
Gebruik
Echte snelheidswinst kun je pas boeken als de randapparatuur ook echt snel is. USB 3.0 haalt een theoretische maximum doorvoersnelheid van 5 Gbit/s, dus grofweg 450 MB/s. Een beetje harddisk haalt dit bij lange na niet, dus vaak zit de limiet daar in.
Er zit ook enorm verschil tussen het kopieren van grote en kleine bestanden. Ik heb twee tests gedaan: het kopieren van 44.000 bestanden die samen 80 GB zijn, en het kopieren van 1 bestand van 1,5 GB. De resultaten zijn verrassend:
Allemaal kleine bestanden
Eén groot bestand
Kleine bestanden blijven dus gewoon moeilijk, maar gelukkig haalt de harddisk daarmee nog wel USB 2.0-snelheid. Met grote bestanden heb je enorme winst, want die zijn zo over. Toch vind ik 109 MB/s niet schokkend veel. Het komt niet in de buurt van het theoretische maximum van 5 Gbit/s. Ligt dit nou aan de harddisk? Nee.
Een benchmark van HD Tune van de LaCie harddisk geeft dit goed weer:
Eerst schommelt de overdrachtssnelheid rond de 100 MB/s, wat wel strookt met de 109 MB/s die Windows meet. Vanaf ongeveer 60% op de harddisk gaat de snelheid achteruit, maar dat komt door de harddisk zelf. Ik weet zeker dat de harddisk tussen 0 en 60% meer dan 100 MB/s gemiddeld moet kunnen halen, ik gok rond 128 MB/s. Ik kan dit helaas niet meten, want de LaCie-disk kan niet zo makkelijk uit elkaar. In de LaCie-disk zit een Seagate ST2000DL001-9VT156. Ook heb ik geen ander USB 3.0-apparaat, dus ik kan niet nog meer testen.
Het is gelukkig vanzelfsprekend dat de controller met USB 2.0-apparaten gewoon 30 MB/s haalt, wat het maximum is van USB 2.0.
USB 3.0-apparaten zijn in opmars, en deze controller sluit daar mooi bij aan. Voor 20 euro is het een aardige toevoeging voor de pc. Installatie in de pc is erg gemakkelijk, maar de driver moet je echt handmatig installeren. De cd is erg verouderd, dus dit had makkelijker gemoeten.
De snelheid heeft twee kanten. Aan de ene kant is het een grote vooruitgang t.o.v. USB 2.0, omdat 109 MB/s best snel is. Aan de andere kant belooft MSI met schreeuwende letters op de verpakking "10x faster than USB 2.0". Ik haal maar 3,5 keer die snelheid. Ik denk niet dat dat aan de gebruikte harddisk ligt, maar wie wel de boosdoener is weet ik ook niet. Ik kan voor prestaties dus niet meer dan 2 sterren geven, rekening houdende met de prijs van het product en de verwachtingen die door de fabrikant zijn gewekt.
Ik weet wel zeker dat ik nu veel minder tijd hoef uit te trekken om backups en andere grote bestanden te kopieren, en dat is zeker wel die 20 euro waard.
Ik heb de controller pas net in gebruik genomen en een paar eerste tests gedaan. Alle commentaar is welkom. Over een tijdje kom ik hier weer terug op de review, en zal ik de prestaties opnieuw tegen het licht houden. Ook kan ik dan wat zeggen over de stabiliteit en betrouwbaarheid, waar nu "geen mening" staat.