Reden van aankoop
In het verleden is mijn moederbord, geheugen, cpu. etc al eens vervangen.
Mijn
videokaart heb ik al sinds 01-2009 en was nu aan de beurt om vervangen te worden.
Algemene beoordeling
De kaart werd geleverd in een grote doos met daarin:
MSI 6850 Cyclone OC
Windowsrating:
EN9800GT:
MSI 6850 OC:
3D mark 07, 11 en Vantage
Hadden issues met de Nvidia drivers, waardoor testen onmogelijk was.
Bij de eerdere reviews van de 6850 zijn de prestaties als besproken, dus stop ik er momenteel even geen tijd meer in.
Lightsmark:
Hier was het issue dat de AMD driver niet compatible waren.
Furmark
Game benchmarks
Unigene Heaven
EN9800GT:
MSI 6850 OC:
MSI 6850 OC - CrossFire:
The Witcher II
Hiervoor heb ik met fraps vanaf de intro een meting gedaan gedurende 3 minuten.
Settings: 1920x1080 met alle opties op max
World of Warcraft
Deze speel ik af en toe gewindowed om daarnaast lekker te internetten.
Settings: 1920x1080, MSAA:8, AF:16, ultra settings
Beiden in een grafiek:
S.t.a.l.k.e.r:
Aangezien deze benchmark meerdere resultaten laat zien, krijgt deze zijn eigen grafiek
Verschillende metingen:
Hierbij van verschillende games een meting met als doel voor mij een nul-punt meting voor
wanneer de 2e kaart binnenkomt.
01-11-2011 is de 2e kaart is binnengekomen, dus hierbij de nieuwe metingen:
Driver- ondersteuning en compatibiliteit
Bij het installeren en verwijderen van de AMD drivers ben ik niet tegen issues aangelopen.
Het configureren van de grafische mogelijkheden is ietwat omslachtiger naar mijn idee dan de
Nvidia drivers, maar daar werk ik ook al langer mee en is een stukje gewenning.
Het inrichten van mijn desktop over 2 monitoren was binnen 5 muiskliks gerealiseerd en
zonder issues.
Enig minpunt is dat ik lightmark niet kon vergelijken aangezien deze niet met de laatste
driver overweg kan.
De eerste testen zijn uitgevoerd met driver versie 11.8 van AMD.
De testen met de CF opstelling zijn uitgevoerd met 11.10 en AMD Crossfire Profiles.
Tussen de drivers is geen merkbaar verschil geweest in werking met de videokaarten.
Warmte- en geluidsproductie:
Enkele kaart
De MSI 6850 Cyclone blijkt net als de Asus 9800GT geen heethoofd te zijn op stock
instellingen. Een gemiddelde temperatuur van tussen de 40 en 56 graden was voor beide
kaarten de richtlijn.
De koeler van de 9800GT ging tijdens het testen naar de 83% van de maximale snelheid en
dat kon ik zeer zeker horen. De 6850 ging naar 72% en hoorde ik niet.
Ik heb de koelers handmatig op 100% gezet en aandachtig geluisterd.
De 9800GT lijkt een kleine stofzuiger en koelt de gpu af tot 37 graden celcius op idle
De 6850 bleef erg stil en ik hoorde hem een klein beetje terwijl hij de GPU op 39 graden idle
hield. En dat terwijl ik de silent instelling nog niet eens heb gebruikt.
Crossfire
Met een crossfire opstelling is ruimte je vriend ivm luchtstroming door je systeem.
Gelukkig is mijn 790FX-GD70 bord zo ingericht dat ik tussen de kaarten nog een 2-3 cm ruimte heb voor lucht verplaatsing.
Ik heb een uur lang Metro 2033 gespeeld en gekeken naar mijn systeemtemperatuur en die van de videokaarten. Mijn systeem bleef rond de 32 graden zitten met een omgevingstemperatuur van +/- 18 graden. Dat is 3 graden hoger dan met een single kaart.
De kaarten zelf stegen van max 56 graden bij een enkele kaart naar 61 graden met z'n tweeën.
Hierbij gingen de koelers naar 78% snelheid maximaal, waarbij ik ze niet boven mijn systeemventilatoren uithoorde.
Overclocking
Om te kijken of de videokaart beter zou presteren als mijn systeem wat optimaler draait heb ik
dus enkele zaken wat opgevoerd tot standaarden waarmee ik dagelijks stabiel kan werken.
Processor :
Cpu X3 720BE van 2.8Ghz naar 3.2Ghz @1.3v (kan naar 3,6 @1.5v, maar blaas mijn cpu liever niet op)
Geheugen :
Geheugen timing van 9-9-9-27-T1 @1.5v naar 8-8-8-24-T1 @1.65v
Geheugen snelheid van 1600Mhz naar 1700Mhz
Moederbord
Northbridge van 2Ghz naar 2,1Ghz
Resultaat ::
+/- 2-3% in de prestatie verbetering van de spellen.
Mijn systeem is dus voor deze videokaart niet de bottleneck,
maar ik denk dat ik het nogmaals ga testen met de 2e kaart waarvoor mijn systeem meer data moet kunnen aanleveren.
Dat heb ik dus vastgesteld, dus ook de videokaart maar eens stressen.
Overklokken van de MSI 6850 Cyclone
Voor een idee wat ik kon verwachten mbt overklokken heb ik
HARDOCP gelezen.
Ik ben begonnen met de instellingen welke ook op HARCOCP zijn gebruikt als basis overklok.
GPU @925Mhz / Mem @1125Mhz.
En heb toen wat testen gedraaid.
Daarna heb het geheugen beetje bij beetje verhoogd totdat ik artifacts kreeg @1139 Mhz, ben daarna naar 1136 Mhz gegaan voor enig zekerheid.
Daarna de gpu rustig aan verhoogd en bij 966 Mhz liep ik tegen de beperking waarbij ik de voltage zou moeten gaan verhogen. Aangezien dit mijn enige kaart is doe ik dat momenteel maar niet

Ik heb de gpu na enkele testen stabiel kunnen krijgen @961 Mhz.
Gemiddeld genomen geeft de max overklok een winst tussen de 5-8% (als ik de 2-3% van de systeemoverklok hiervan aftrek). De maximaal gemeten temperatuur was 58 graden celcius bij een fanspeed van 75%. De omgevingstemperatuur was 18,4 graden celcius.
Het is mogelijk om te overklokken met 2 kaarten al was de max overclock nu een 926 Mhz
waarbij ik nog prestatiewinst zag, naarmate ik de klok verhoogde gingen de prestaties weer naar beneden en kreeg ik micro stutters en/of artifact.
De maximale temperatuur was 61 graden bij een fanspeed van 78%.
Conclusie:
Goede prijs/prestatie
Ventilator is stil.
Geen issues bij installatie of testen van de kaart
Goed te overklokken zonder voltage verhoging
De CF opstelling werkt goed, nog geen issues tegen gekomen
Toevoeging van nog te komen zaken:- Lightmark metingen en vergelijking met de 6850
- Performance vs Silent instelling testen (wordt week 45)
Updates/Wijzigingen
20111019: extra aandachtspunt opgenomen to-do lijst
20111020: Op verzoek spellen toegevoegd om te testen
20111021: Verschillende 'to-do' zaken verwerkt
20111023: Systeem overklok opmerkingen geplaatst
20111024: Eind deze week rond ik alle single card testen af, incl overclock
20111026: Ontbrekende metingen uitgevoerd, kaart overgeklokt.
20111026: Foto's van mijn kast toegevoegd voor het idee
20111101: Eerste CF metingen uitgevoerd en plaatjes bijgewerkt
20111103: Tekstueel geschreven over CF, Drivers en overlocking.
Bedankt voor het lezen
Ik hoop dat deze review jullie een beetje het idee geeft wat deze kaart kan op een wat ouder systeem zoals die van mij.
Mochten er nog op- of aanmerkingen zijn dan hoor ik dat graag.
Mocht je vragen hebben over de prestaties binnen een spel/applicatie laat het even weten, dan kijk ik of ik nog wat testen kan uitvoeren om iedereen een nog beter beeld te geven.